Moduły NEOTION NP

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1746
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung UE32EH5450W;
OPTICUM XC2 HD
Instalacja antenowa: Biquad (ch 25);
UPC (DVB-C)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski

Re: Moduły NEOTION NP

Post autor: Anduraki » 3 października 2012, o 10:02

Jak kolega wyżej pisał obraz obrazem, ale dźwięku nie zdekodujesz tym. Moi rodzice mają Sharpa z MPEG2 jak wyszukałem oba muxy to tylko na PSN był dźwięk z komunikatem wykryto niekompatybilny format obrazu, na innych to już cisza i jakiś inny komunikat.

markel
Posty: 17
Rejestracja: 21 października 2012, o 21:48
Odbiornik: LCD 42LG3000
LG LED 37LS5600
Samsung LED UE40EH5000

Co lepiej dekoter STB, czy Moduł CI??

Post autor: markel » 21 października 2012, o 21:59

Witam, właśnie jestem po lekturze tematu o CI http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=36&t=1175 i przyznam, że mi się teraz zrobił spory dylemat - z jednej strony chciałem już kupować ten Netion NP4+ ale jak tyle z tym problemów jest to mnie to trochę martwi.

Obrazek

Telewizor to 42LG3000 soft pewnie trzeba będzie uaktualnić, ale myślę, że sobie poradzę, gorzej jak coś nie będzie działać, nie będzie dźwięku albo jak ktoś tam pisał że mu się 2 programy zacinają. Z kolei takie zacinanie w dekoderze STB też pewnie się może zdarzać.

Z tego co wiem to dekoder stb konwertuje sygnał cyfrowy na analogowy a te moduły CI z mpeg-2 do 4, to tak na logikę wydaje mi się, że z dekodera stb jakość będzie gorsza?
Z kolei znowu CI nie obsługują HD, w sumie TV to HD Ready więc i tak nie ma Full HD, ale to chyba chodzi o to, że nie będzie odbierał wcale programów HD ?

Poradźcie coś...
Ostatnio zmieniony 30 października 2012, o 15:11 przez markel, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2360
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Co lepiej dekoter STB, czy Moduł CI??

Post autor: JaroslawMroczkowski » 21 października 2012, o 22:11

Dekoder można podłączyć do TV po HDMI, więc również cyfrowo.
Transkodowanie MPEG-4 na MPEG-2 żeby to potem zdekodować i wyświetlić daje gorsze rezultaty.
Brak obsługi HD oznacza BRAK ODBIORU programów nadawanych w wysokiej rozdzielczości. Dekoder HD pozwala wyświetlać je także na ekranach SD.
Moduł nie transkoduje dźwięku, więc jeśli telewizor nie obsługiwać DD/DD+ to na tych ścieżkach będzie głucho.
Do tego dochodzi problem z kompatybilnością z wieloma odbiornikami.
Za to najtańszy w miarę przyzwoity zewnętrzny dekoder kosztuje ~100zł.

... i żeby nie było, że nie ostrzegaliśmy ...


ps. Skoro wiesz, że istnieje wątek na dany temat to dlaczego nie zadajesz pytania właśnie w tym wątku, tylko zaczynasz nowy? Posty przeniosłem we właściwe miejsce.

markel
Posty: 17
Rejestracja: 21 października 2012, o 21:48
Odbiornik: LCD 42LG3000
LG LED 37LS5600
Samsung LED UE40EH5000

Re: Moduły NEOTION NP

Post autor: markel » 22 października 2012, o 12:15

ok dzięki za info.

Założyłem nowy temat, bo ten stricte dotyczył Neonetion i był strasznie rozbudowany już.
JaroslawMroczkowski pisze: Za to najtańszy w miarę przyzwoity zewnętrzny dekoder kosztuje ~100zł.
a mógłbyś mi jakiś konkretny polecić?

Pozdrawiam

Mutango
Posty: 273
Rejestracja: 20 czerwca 2012, o 01:32
Odbiornik: Wiwa HD-50 New
Instalacja antenowa: Biquad DIY 690MHz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Ślęża

Re: Co lepiej dekoter STB, czy Moduł CI??

Post autor: Mutango » 22 października 2012, o 16:10

markel pisze: Z kolei znowu CI nie obsługują HD, w sumie TV to HD Ready więc i tak nie ma Full HD, ale to chyba chodzi o to, że nie będzie odbierał wcale programów HD?
No właśnie o to chodzi, że przez tuner będziesz oglądał program, a nie czarny ekran. Poza tym, jeśli połączysz tuner przez gniazdo HDMI, odbiornik tv wykona downscaling do takiej rozdzielczości jaką masz, czyli przypuszczalnie z 1080 do 768, co nadal uznawane jest za dobrej jakości HD.

Do listy wyższości Tunera nad Modułem, dodałbym jeszcze:
- Funkcja PVR (możliwość nagrywania/odtwarzania na nośnikach zewnętrznych)
- Ogólna mobilność i kompatybilność. Czyli jeśli w przyszłości kupisz nowszy telewizor mpeg4, to tuner wcale nie musi powędrować na wysypisko śmieci wraz ze starym telewizorem. Nadal można go używać np jako dodatkową nagrywarkę/odtwarzacz.
markel pisze: a mógłbyś mi jakiś konkretny polecić?
Na przykład HD-50 są w tej chwili praktycznie chyba w połowie ceny modułu CI
http://www.ceneo.pl/13555444

markel
Posty: 17
Rejestracja: 21 października 2012, o 21:48
Odbiornik: LCD 42LG3000
LG LED 37LS5600
Samsung LED UE40EH5000

Re: Moduły NEOTION NP

Post autor: markel » 22 października 2012, o 17:25

Dobrze, że zajrzałem na to Forum, zanim cokolwiek kupiłem :)

Czyli ta WIWA HD 50 plus kabel HDMI to będzie dobry wybór? Jeszcze jest widzę 90tka.

Widzę, że ona (50) ma na boku chyba wejście Euro, ale rozumiem, że Euro to analogowy sygnał?

W opiniach ktoś tam o niej napisał, że "brak kodeka dźwięku EAC-3 . po włączeniu multipleksu z TVP będzie bezużyteczny"

to o co chodzi?

Mutango
Posty: 273
Rejestracja: 20 czerwca 2012, o 01:32
Odbiornik: Wiwa HD-50 New
Instalacja antenowa: Biquad DIY 690MHz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Ślęża

Re: Moduły NEOTION NP

Post autor: Mutango » 22 października 2012, o 22:18

markel pisze:Czyli ta WIWA HD 50 plus kabel HDMI to będzie dobry wybór?
Jeden z wielu. Po prostu podałem (chyba) najtańszy wybór z gatunku "rozsądnych"
markel pisze: Jeszcze jest widzę 90tka.
HD-50 i HD-90 to praktycznie to samo w innej obudowie. Do wyboru klienta.
markel pisze: Widzę, że ona (50) ma na boku chyba wejście Euro, ale rozumiem, że Euro to analogowy sygnał?
Wszystkie mają zarówno wyjście Euro jak i HDMI. W Twoim przypadku lepiej korzystać z HDMI ze względu na lepszą jakość. Euro nie jest Ci do niczego potrzebne, chyba że jako swoisty "uchwyt" (wciskasz tuner w gniazdko euro, żeby Ci się nie pętał luzem za telewizorem).
markel pisze: W opiniach ktoś tam o niej napisał, że "brak kodeka dźwięku EAC-3 . po włączeniu multipleksu z TVP będzie bezużyteczny"
Nieprawda. Dekoder E-AC3 jest i działa.
markel pisze: to o co chodzi?
Chodzi o to żeby nie czytać przypadkowych opinii, przypadkowych osobników, w przypadkowych sklepach internetowych. Na forum jest odpowiedni dział
http://forum.emitel.pl/viewforum.php?f=36
gdzie niemal wszystkie dostępne tunery zostały opisane i "przewałkowane" przez ludzi, którzy "w tym siedzą", a nie przez przypadkowych osobników ;)

markel
Posty: 17
Rejestracja: 21 października 2012, o 21:48
Odbiornik: LCD 42LG3000
LG LED 37LS5600
Samsung LED UE40EH5000

Re: Moduły NEOTION NP

Post autor: markel » 23 października 2012, o 00:33

Dzięki, no właśnie zacząłem czytać te opinie w sklepach i zgłupiałem, bo ktoś tam pisał też że się zacina, inni że super działa :) wcześniej przetrzepałem kupę tematów na innych forach zanim trafiłem do was, ale w końcu dopiero tu trafiłem na konkrety.

Jedna rzecz mnie jeszcze zastanawia, jak jego się wepnie z tyłu za telewizorem z tym euro to jak sygnał pilota do niego dociera?

Mam też na pilocie z TV dwa przyciski "STB" i "TV", po naciśnięciu się zapalają na chwilę, to może będzie działał też do tunera?

Mutango
Posty: 273
Rejestracja: 20 czerwca 2012, o 01:32
Odbiornik: Wiwa HD-50 New
Instalacja antenowa: Biquad DIY 690MHz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Ślęża

Re: Moduły NEOTION NP

Post autor: Mutango » 23 października 2012, o 00:53

W przypadku tych tunerów podwieszanych z tyłu, to odbiornik podczerwieni IR jest zewnętrzny. Taka pchełka na kabelku, którą sobie kładziesz czy przyklejasz gdzieś z przodu telewizora, albo gdzieś na meblu obok.

Co do pytania o pilota TV, to nie mam zielonego pojęcia.

Awatar użytkownika
Ranid
Posty: 24
Rejestracja: 16 listopada 2011, o 18:32
Odbiornik: Funai32LED,Samsung37
Instalacja antenowa: Telmor ASR-860
Nadajnik - obiekt nadawczy: Czarna Góra-Szczytnik-Szklana Góra

Telewizor z gniazdem CI.

Post autor: Ranid » 26 marca 2013, o 17:22

Jaki moduł CI kupić i czy będzie odbierać DVB-T,mam samsunga A656 37''.

Awatar użytkownika
cignacy
Posty: 280
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: 42LB671, ARIVA 150C, C-ch 83Q. ARIVA T55 + monitor LCD.
Instalacja antenowa: ASP-8 - 8m n.p.gr. Wzm.przelotowy 12dB-5V z t-a. Druga pasywna 1m niżej.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrz-ne , Kosz-wy, Czechy

Re: Telewizor z gniazdem CI.

Post autor: cignacy » 26 marca 2013, o 18:27

Poczytaj ten wątek:
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=36&t=1175
i kup tuner zewnętrzny.

Awatar użytkownika
Ranid
Posty: 24
Rejestracja: 16 listopada 2011, o 18:32
Odbiornik: Funai32LED,Samsung37
Instalacja antenowa: Telmor ASR-860
Nadajnik - obiekt nadawczy: Czarna Góra-Szczytnik-Szklana Góra

Re: Telewizor z gniazdem CI.

Post autor: Ranid » 26 marca 2013, o 18:33

Dzięki bardzo.

Odpowiedz