Moduły NEOTION NP

Awatar użytkownika
-=pUnIsHeR=-
Posty: 116
Rejestracja: 19 lipca 2010, o 23:36
Instalacja antenowa: Antena TV Dipol 44/21-69 Tri-Digit A2670 Platinum
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gołogóra(m1,m2)+ Słupsk/Banacha(m3)

Re: Jaki moduł DVB-T do TV LCD?

Post autor: -=pUnIsHeR=- » 20 lipca 2010, o 19:33

tolus pisze:na oba twoje pytania masz odpowiedzi na tutejszym forum, zasilic sie mozesz wiedza praktyczna takze na telewizjacyfrowa.w.interia.pl
taki mądry jesteś? wskaż więc wątek, w którym znajdę jednoznaczną odpowiedź. Póki co puszysz się i stroszysz piórka, ale wiedzy z tego żadnej.

Awatar użytkownika
tomdm
Posty: 42
Rejestracja: 18 listopada 2009, o 14:11

Re: Neotion mpeg4 do mpeg2 problemy spostrzeżenia

Post autor: tomdm » 21 lipca 2010, o 13:26

Cześć Koledzy,

zgodnie z tematem, o swoich spostrzeżeniach i problemach związanych z modułem CI NEOTION
pisuję już od października 2009 roku na polskim forum SONY. Przede wszystkim dla użytkowników SONY Bravii z MPEG-2,
na przykładzie mojego malucha KDL-20S4000 oraz innego TV SONY z MPEG-4.

Zainteresowanych (w szczególności posiadaczy TV SONY z MPEG-2) do lektury zapraszam tutaj
:arrow: http://www.forum.sony.pl/viewtopic.php? ... &sk=t&sd=a

DVB-T w Poznaniu odbieram od grudnia 2008, a z NEOTIONA korzystam i "obserwuję" dopiero od września ubiegłego roku.

Wątek już się trochę rozrósł, bo trochę się działo przez minione 18 miesięcy, łącznie z ostatnimi obserwacjami
po włączeniu w Poznaniu MUX3 z TVP HD, dlatego nie ma sensu dublować tutaj spostrzeżeń.

Dodatkową "atrakcją" :D są umieszczane na bieżąco zdjęcia
dotyczące aktualnych w danym czasie problemów z odbiorem DVB-T na TV z MPEG-2.

Dwa generalne wnioski po ponad roku korzystania z NEOTIONA-a:
- nie rozkodowuje obrazu kanałów HD (TVP HD nadawane w 720p) - jest dźwięk, brak obrazu - po 5 sek. zawieszenie procesora
- UWAGA na bloki reklamowe - moduł zawiesza się najczęściej podczas reklam (szczególnie TVN)

Zapraszam do lektury zainteresowanych problemem.

przemekw

Re: Neotion mpeg4 do mpeg2 problemy spostrzeżenia

Post autor: przemekw » 28 lipca 2010, o 11:52

JaroslawMroczkowski pisze:Z tego co mi wiadomo żaden z producentów/dystrybutorów takich modułów nie zwrócił się do nas w sprawie testów i współpracy w rozwiązywaniu ewentualnych problemów. Skoro nie odczuwają takiej potrzeby to my ... nie możemy naprawiać świata na siłę ;)
Nie znaczy to oczywiście, że nie testujemy we własnym zakresie i mimo wszystko nie próbujemy zapewnić jak najlepszego odbioru na jak najszerszej gamie odbiorników, także tych niezgodnych z wymaganiami określonymi przez Ministerstwo Infrastruktury.
Jednakże bez współpracy z producentami nie wiele da się zrobić.
"testujemy we własnym zakresie i mimo wszystko (...) próbujemy zapewnić jak najlepszego odbioru na jak najszerszej gamie odbiorników"

Nieźle brzmi, ale fakty są takie, że zmienialiście, dobieraliście parametry sygnału (z Raszyna) dotąd aż dobraliście takie, z którymi mój moduł przestał zupełnie sobie radzić (a wcześniej działał) - tak niestety w praktyce wyglądają efekty tej deklarowanej przez Was troski o "zapewnienie najlepszego odbioru na jak najszerszej gamie odbiorników" :?


Mój przypadek nie jest zresztą odosobniony - na forach znajduje się wiele analogicznych spostrzeżeń od osób, których moduły przestały prawidłowo działać po zmianie parametrów sygnału emitowanego przez EMITEL.

Bartosz Czach

Re: Neotion mpeg4 do mpeg2 problemy spostrzeżenia

Post autor: Bartosz Czach » 12 października 2010, o 19:43

Czy ktoś z Was testował ten moduł z Sony KDL-37U4000? Chcę go kupić by mieć telewizor gotowy na 27 października, a chcę mieć pewność, że będzie funkcjonował poprawnie.

SKK

Re: NEOTION moduł transkodera

Post autor: SKK » 9 listopada 2010, o 22:03

Wpadł mi w ręce do testów NP4+ FTA, który u znajomego w Sony kdl-32s3010 się przycina. Osobiście mam monitor komputerowy Samsung T240HD ze slotem CI, no i w nim działa stabilnie. Za to nie dekoduje obrazu na TVP Info Szczecin (z mux 3), zresztą na tym Soniaku z modułem też nie było obrazu. Co jest innego w transmisji TVP info od pozostałych kanałów z mux3, że go nie dekoduje? (na moim sony w5500 idzie wszystko, tvp info też)

banasr

Re: Moduł CI w telewizorze 37LG3000

Post autor: banasr » 12 listopada 2010, o 20:33

Witam.
Podepnę się pod temat bo jest o TV LG.
Od końca października w Zachodniopomorskim (Szczecin nadajnik Kołowo) jest nadawany MUX3.
Posiadam tv LG 32LG3000.
Wiem, że jest on z mpeg-2 więc rzeczą oczywistą jest brak wizji.
Rozwiązaniem może być moduł Neotion NP-4, który najprawdopodobniej (z opisów sprzedawców) współpracuje z 32LG3000.
Natomiast zastanawia mnie, iż pomimo dobrego sygnału na poziomie 65-70% i jakość ponad 90% brak na kanałach MUX3 fonii, która chyba jest nadawana w formacie odpowiadającym mpeg-2 i powinna działać na odbiornikach z mpeg-2.
Będę wdzięczny za wszelkie informacje dotyczace tego zagadnienia.
Pozdrawiam.
banasr.

mc-fit
Posty: 123
Rejestracja: 24 października 2010, o 19:03

Re: Moduł CI w telewizorze 37LG3000

Post autor: mc-fit » 12 listopada 2010, o 21:48

zmien ustawienia kraj na finlandia albo schwecja

jenzyk moze byc polski

zobaczymy moze sie mpeg4 wlonczy sie ;) ;) ;)

banasr

Re: Moduł CI w telewizorze 37LG3000

Post autor: banasr » 13 listopada 2010, o 01:34

No nie. Ten odbiornik nie posiada ukrytego mpeg-4, ale przy mpeg-2 powinien chociaż odbierać dźwięk, a tu lipa tzn cisza na wszystkich kanałach mux3.
Kupno modułu Neotion NP4 pozwoli na przekonwertowanie wizji z mpeg-4 na mpeg-2 i jej odbiór na Tv, ale istnieją wątpliwości co do dźwięku skoro teraz go nie ma.

banasr

Re: Moduł CI w telewizorze 37LG3000

Post autor: banasr » 16 listopada 2010, o 17:11

Udało się częsciowo uzyskać dźwięk w moim 32LG3000 dla MUX-3 nadawanego w mpeg-4, jednakże występuje problem.
Dźwięk udaje się uzyskać po wejściu w menu servisowe (menu w TV + menu w pilocie) i następnie zmianę parametru Equalizer lub Audio Delay. Niestety po wyjściu z trybu servisowego i zmianie kanału, dźwięk ponownie znika. Po ponownym wejściu do menu servisowego parametry Eqalizer jak i Audio Delay są takie jak po zmianie. Dźwięk pojawia się znowu po dowolnym przełączeniu jednego z tych parametrów, ale i po wyściu z menu servisowego i przełączeniu kanału dźwięk również znika.
Poniżej akcja ze zmianą
http://www.youtube.com/watch?v=kcWxR7IlDp4
Może ktoś ma pomysł co należy zrobić by dźwięk nie zanikał przy przełączaniu kanałów.
Chcę ten problem rozwiązać przed zakupem modułu Neotion NP4 dla przekodowania obrazu bo współpracuje on z moim TV.
A może niezbędne jest "wpuszczenie w TV" sygnału wizji w standardzie mpeg-2 (po zdekodowaniu przez moduł Neotion) dla automatycznego uruchomienia dekodera DD i uzyskania dźwięku
Sorki za lamerskie słownictwo, ale jestem w tym temacie lekko zielonkawy.
Z góry dzięki za pomoc.

Awatar użytkownika
jas
Posty: 10
Rejestracja: 27 października 2010, o 09:02

Re: Moduł CI w telewizorze 37LG3000

Post autor: jas » 20 listopada 2010, o 18:06

Jeżeli moge doradzić , to nie inwestuj w moduł Neotion NP4 .Moduł ten nie daje HD(TVP na Mux-3 lub 1 ma nadawać kanały HD).Sprawdż raczej informacje podaną przez mc-fit.Sam skorzystałem z jego rady i uruchomiłem MPEG-4 na monitorze LG M237WD-PZ z tunerem.Sprawdzenie zajmuje kilka minut-zależnie od odbiornika.Wchodzisz w menu >Opcje >zmieniasz Kraj z Polska na Szwecja-język pozostawiasz polski, akceptujesz,robisz skanowanie tunera.Po przeskanowaniu wchodzisz w menu>Ustawienia i powinieneś mieć np.Aktualizacja Oprogramowania,Diagnostyka itp.Zmiany pokazują sie również w Wyszukiwanie Automatyczne.Pojawia się DVT.
Jezeli zmian brak , to raczej masz MPEG-2.Kupujesz tuner telewizji naziemnej lub combo (wybór jest coraz wiekszy-ceny konkurencyjne)
Jak się uda napisz.
Pozdrawiam

banasr

Re: Moduł CI w telewizorze 37LG3000

Post autor: banasr » 23 listopada 2010, o 22:40

Tak więc moduł Neotion zaaplikowany do TV 32LG3000. Obraz dekodowany i dźwięk też wporzo. Brak odbioru TVP Info Szczecin, ale o tym gdzieś już pisano, że coś kombinują na tym właśnie kanale.

wasi

Re: Neotion mpeg4 do mpeg2 problemy spostrzeżenia

Post autor: wasi » 25 listopada 2010, o 09:36

Bartosz Czach pisze:Czy ktoś z Was testował ten moduł z Sony KDL-37U4000? Chcę go kupić by mieć telewizor gotowy na 27 października, a chcę mieć pewność, że będzie funkcjonował poprawnie.
Mam ten zestaw i nie kupił bym go ponownie. Mam drugi TV z wbudowanym Mpeg4 i odbiera wszystko a ten Sony... robi mi wszystko abym nie oglądał cyfrówki. Pewniakiem zależy to głównie od tego co robią w Górze ale na ten moment są tylko kanały TVP1, 2, historia i kultura a na pozostałych jest czarny ekran. Gdy się wejdzie w ustawienia i sprawdzi poziom sygnału to jest zielony i słychać dźwięk z kanału ale obrazu nie ma. Muszę zaznaczyć że widzę nadajnik w Górze z okna. Dodatkowo jeśli są zakłucenia w powietrzu typu właczenie światła pstryczkiem, albo "przedłużacz" pilota to sygnał zanika a często NP4 potrafi się zawiesić. Sony żadnych aktualizacji chyba nie udostępnia. TV odbiera beznadziejnie. Wczesniej, jak jeszcze komercyjne były na Mpeg2 to śmigało wszystko ładnie. Generalnie kicha straszna.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2360
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: NEOTION moduł transkodera

Post autor: JaroslawMroczkowski » 3 grudnia 2010, o 17:50

W związku z toczącymi się (nie tylko na forum) dyskusjami na temat funkcjonowania modułów transkodera zbudowanych na bazie procesora Neotion NP4 po raz kolejny chcę przypomnieć:

- nie każdy odbiornik współpracuje prawidłowo z modułem
- moduł nie pozwoli na odbiór programów HDTV. Procesor NP4 obsługuje tylko programy w standardowej rozdzielczości.
- moduł nie przetwarza sygnału fonii więc jeśli telewizor nie posiada dekodera DD i DD+ oraz funkcji konwersji do dźwięku stereo w przyszłości może pojawić się problem z odbiorem dźwięku.

Moduł (ani zestaw telewizor + moduł) nie spełnia podstawowych wymagań opisanych w "Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 18 grudnia 2009 r.w sprawie wymagań technicznych i eksploatacyjnych dla urządzeń konsumenckich służących do odbioru cyfrowych naziemnych transmisji telewizyjnych" tak więc jeśli w najbliższej przyszłości coś nie będzie prawidłowo działać pretensje można będzie mieć tylko do siebie.

wirustc

Re: Moduł CI w telewizorze 37LG3000

Post autor: wirustc » 10 grudnia 2010, o 08:14

Uaktualniona lista kompatybilnych telewizorów z modułem NP4:
Philips 22PFL5403D
LG 19 3050
LG 47 7000
LG 37 3000
LG 52 5000
Sony Bravia V2500
Samsung LE32A558
Samsung LE40A536
Samsung LE40656
http://rwt.pl/public/dokumenty/lista%20 ... 202010.pdf

stanny
Posty: 173
Rejestracja: 15 marca 2009, o 12:58
Odbiornik: sony bravia KDL26B4050
signal 527
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków - Choragwica

Re: NEOTION moduł transkodera

Post autor: stanny » 23 grudnia 2010, o 15:32

w wątku Skrzyczne kilka szczegółów pracy NP-4 w bravii.

kemi73
Posty: 739
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LV6TMPVR4,Tuner USB AveMedia
Instalacja antenowa: TriDigit + Symetryzator, pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: nadajnik: RTCN Sucha Góra

Re: NEOTION moduł transkodera

Post autor: kemi73 » 31 grudnia 2010, o 13:26

Panie Jarosławie na HD w DVB-T to my możemy liczyć za jakieś 50 lat ( na razie testujemy 10 lat) więc do tego czasu wielu z nas nie dożyje przejścia na FULL HD :) a już na pewno nie nasze odbiorniki :). Co do tematu tego wątku to SHARP wypiął się na klientów z TV z mpeg2 i radzi im dokupić osobny dekoder, poniżej informacja od SHARPA:
"Dziekujemy za Pana zapytanie E-Mailowe.

Niestety w momencie produkcji modelu telewizora GD8E i wprowadzania go przez Sharp do sprzedaży, format nadawania telewizji cyfrowej w Polsce nie był jeszcze znany.
Sharp w tym okresie instalował w swoich odbiornikach tuner DVB-T (MPEG2) – czyli ten, który posiada m.in. model GD8E. Taki dekoder wykorzystywali wówczas już przykładowo Niemcy.

Mimo szczerych chęci, Sharp, jak i inni producenci, nie byli w stanie przewidzieć decyzji KRRiT, w sprawie standardów nadawania telewizji cyfrowej w Polsce.

Również z uwagi na rozwiązania sprzętowe, nie jest możliwe dekodowanie sygnału MPEG 4 do standardu MPEG 2 za pomocą kart CI w żadnym z odbiorników TV SHARP.

W tym przypadku jedyną możliwością odbierania naziemnej telewizji cyfrowej jest podłączenie zewnętrznego tunera, który często oferuje również możliwości nagrywania programów."

Matrix6789
Posty: 6
Rejestracja: 21 stycznia 2011, o 21:56

LG 37LG3000 pytanie

Post autor: Matrix6789 » 21 stycznia 2011, o 22:57

Witam. Posiadam tv LG 37LG3000. Tv wyszukuję mi 13 kanałów z cafrowej tv naziemnej ale na każdym jest napis "serwis HD" i na żadnym kanale nie ma dźwięku. Teraz pytanie czy jeśli zakupie NP4+ włożę do tv to czy będzie obraz i dźwięk?? Czy beę musiał jeszcze oprogramowanie zmienić?? Jeśli bedzie konieczna zmiana softu to prosiłbym o podanie go tu na forum i krótki opis jak zmienić soft.
Zgóry dzięki za każdą pomoc.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 950
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Odbiornik: LG 42LD550
Cabletech URZ0329
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Lokalizacja: okolice Radomska (łódzkie)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: LG 37LG3000 pytanie

Post autor: blockbuster » 22 stycznia 2011, o 00:20

Witam. Po włożeniu modułu NP4+ ten model TV będzie odbierał DVB-T. Wszystko jednak zależy od softu który obecnie posiada twój odbiornik. Może być tak że będzie chodził bez problemu, ale możliwe że napis "serwis HD" będzie nadal się wyświetlał. Wtedy pomoże zmiana softu na najnowszy. Z tego co udało mi się znaleźć najnowszy soft ma symbol 3.55.01 i można go pobrać stąd:
http://www.lg.com/es/support/data/softw ... -09-29.bin

Najlepiej by było gdyby kolega podał mi jaki soft obecnie posiada wtedy można by było coś więcej powiedzieć.

Pozdrawiam.

mc-fit
Posty: 123
Rejestracja: 24 października 2010, o 19:03

Re: LG 37LG3000 pytanie

Post autor: mc-fit » 22 stycznia 2011, o 11:16

zeby mpeg4 wlonczyc

czeba ustawienia kraj zmienic na finlandia albo norwegia
jenzyk moze byc polski

Matrix6789
Posty: 6
Rejestracja: 21 stycznia 2011, o 21:56

Re: LG 37LG3000 pytanie

Post autor: Matrix6789 » 22 stycznia 2011, o 11:25

Wersja oprogramowania w tv to V3.25.1.
Czyli mogę śmiało kupić do tego tv NP4+? bo ten model będzie napewno odbierał cyfrową tv naziemną po ewentualnej zmianie softu??

@mc-fit
Zmieniłem kraj na Szwecja w tv, ale nie włączy mi się mpeg-4 ponieważ ten model posiada tylko mpeg-2.

Odpowiedz