Moduły NEOTION NP

Awatar użytkownika
cignacy
Posty: 280
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: 42LB671, ARIVA 150C, C-ch 83Q. ARIVA T55 + monitor LCD.
Instalacja antenowa: ASP-8 - 8m n.p.gr. Wzm.przelotowy 12dB-5V z t-a. Druga pasywna 1m niżej.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrz-ne , Kosz-wy, Czechy

Re: NEOTION moduł transkodera

Post autor: cignacy » 15 kwietnia 2011, o 14:00

Witam.
Testowałem wczoraj moduł w Samsungach LE32M87BDX i LE40A656.
W obydwu działa, lecz nie jest to działanie zadowalające.
Tak w jednym jak i w drugim do działania potrzebny jest sygnał
co najmniej 75% i brak błędów. Przełączanie między kanałami trwa 3 - 6 sekund.
Na TVN i TVN7 w czasie reklam (przy zmianie formatu obrazu) moduł się zawiesza
i trzeba na krótko wyłączyć TV (raz na 9 - 10 przypadków odblokowuje się sam).
Obraz jest o wiele mniej ostry niż przez Wiwa SD308 i trochę mniej ostry niż
MPEG-2 z Czech na tych telewizorach (bez modułu).
Wniosek - lepiej kupić tuner zewnętrzny, niedogodność związaną z używaniem drugiego pilota
zrekompensuje nam wyraźniejszy i ostrzejszy obraz.

Jenero
Posty: 1
Rejestracja: 28 kwietnia 2011, o 17:36

Re: Problem z odbiorem cyfrowej TV naziemnej 32lg3000+neotio

Post autor: Jenero » 2 maja 2011, o 13:33

czy coś wiadomo na ten temat ? mam ten sam telewizor i właśnie chcę sobie kupić kartę żeby móc odbierać dvb-t w mpeg-4, ale jak te zacinanie to wina karty to chyba sobie odpuszczę

Awatar użytkownika
cignacy
Posty: 280
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: 42LB671, ARIVA 150C, C-ch 83Q. ARIVA T55 + monitor LCD.
Instalacja antenowa: ASP-8 - 8m n.p.gr. Wzm.przelotowy 12dB-5V z t-a. Druga pasywna 1m niżej.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrz-ne , Kosz-wy, Czechy

Re: Problem z odbiorem cyfrowej TV naziemnej 32lg3000+neotio

Post autor: cignacy » 9 maja 2011, o 13:40

Jenero pisze:czy coś wiadomo na ten temat ? mam ten sam telewizor i właśnie chcę sobie kupić kartę żeby móc odbierać dvb-t w mpeg-4, ale jak te zacinanie to wina karty to chyba sobie odpuszczę
Odradzam kupno, po godzinie oglądania w cieplejsze dni moduł się całkowicie zawiesza i po wyjęciu z TV parzy w ręce. Działa dopiero po ostygnięciu. Nawet wentylatorek dmuchający na moduł w gnieździe niewiele pomaga. Aż strach pomyśleć co będzie gdy temperatura w pokoju osiągnie 30st.C.

Awatar użytkownika
-=pUnIsHeR=-
Posty: 116
Rejestracja: 19 lipca 2010, o 23:36
Instalacja antenowa: Antena TV Dipol 44/21-69 Tri-Digit A2670 Platinum
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gołogóra(m1,m2)+ Słupsk/Banacha(m3)

moduł Neotion NP4+ (konwerter mpeg4 na mpeg2)

Post autor: -=pUnIsHeR=- » 5 sierpnia 2011, o 12:35

Witam,
Utworzyłem ten wątek z prośbą, aby wpisywały się tu osoby, ktore posiadają telewizor z dekoderem mpeg2 i używają konwerter sygnału mpeg4 na mpeg2 typu Neotion NP4+ (moduł instalowany jest w telewizorze poprzez slot Common Interface).
Obrazek
Lista kompatybilnych z tym modułem telwizorów jest w sumie dość uboga, ale tylko z takiego powodu, ze nie przetestowano wielu modeli lub nie ma informacji od kupujących, ze moduł dziala poprawnie. Lista modeli na stronie producenta jest tu: http://www.rwt.pl/public/dokumenty/list ... 202011.pdf
Osobiście zastanawiam się nad zakupem i pewnie kupię ten moduł (cena od 140 zł na Allegro do 180zł u producenta firmy RWT z Radomia). Warto jednak byłoby zapytać szanownych forumowiczów, czy posiadają to urządzenia i czy działa (na jakim sprzęcie).
Ja posiadam telewizor Toshiba Regza 52z3030 i nie znalazłem póki co informacji potwierdzających, iż modul Neotion NP4+ bedzie zn im współpracował.
Ostatnio zmieniony 5 sierpnia 2011, o 12:39 przez -=pUnIsHeR=-, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
cignacy
Posty: 280
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: 42LB671, ARIVA 150C, C-ch 83Q. ARIVA T55 + monitor LCD.
Instalacja antenowa: ASP-8 - 8m n.p.gr. Wzm.przelotowy 12dB-5V z t-a. Druga pasywna 1m niżej.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrz-ne , Kosz-wy, Czechy

Re: moduł Neotion NP4+ (konwerter mpeg4 na mpeg2)

Post autor: cignacy » 5 sierpnia 2011, o 20:12

-=pUnIsHeR=- pisze:Witam,
Utworzyłem ten wątek z prośbą, aby wpisywały się tu osoby, ktore posiadają telewizor z dekoderem mpeg2 i używają konwerter sygnału mpeg4 na mpeg2 typu Neotion NP4+ (moduł instalowany jest w telewizorze poprzez slot Common Interface).
Obrazek
Lista kompatybilnych z tym modułem telwizorów jest w sumie dość uboga, ale tylko z takiego powodu, ze nie przetestowano wielu modeli lub nie ma informacji od kupujących, ze moduł dziala poprawnie. Lista modeli na stronie producenta jest tu: http://www.rwt.pl/public/dokumenty/list ... 202011.pdf
Osobiście zastanawiam się nad zakupem i pewnie kupię ten moduł (cena od 140 zł na Allegro do 180zł u producenta firmy RWT z Radomia). Warto jednak byłoby zapytać szanownych forumowiczów, czy posiadają to urządzenia i czy działa (na jakim sprzęcie).
Ja posiadam telewizor Toshiba Regza 52z3030 i nie znalazłem póki co informacji potwierdzających, iż modul Neotion NP4+ bedzie zn im współpracował.
Bierz na poważnie to co napisałem we wcześniejszych postach. Wymieniałem moduł kilka razy - wszystkie działały jak opisałem. Oddałem i kupiłem Ariva 120C i nie mam problemów z odbiorem(poza niewłaściwym działaniem automatycznej zmiany formatu obrazu - patrz w wątku o Ariva 120C).

stanny
Posty: 173
Rejestracja: 15 marca 2009, o 12:58
Odbiornik: sony bravia KDL26B4050
signal 527
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków - Choragwica

Re: NEOTION moduł transkodera

Post autor: stanny » 6 sierpnia 2011, o 17:39

po raz drugi napiszę co kilka miesięcy temu, a mianowicie posiadałem 2 szt i oba "dały ciała" w moim sony.
grzały się niemiłosiernie i zacinały ale nie byłem wtedy w zasięgu normalnego tylko "testowego" odbioru więc zbytnio się nie przejmowałem aż do czasu uruchomienia na Skrzycznem mpeg-4 gdzie padły kompletnie.
trzeciego nie zamierzam kupić tym bardziej,że oferta jest programowa żenująca.

DVB-T

Re: NEOTION moduł transkodera

Post autor: DVB-T » 7 sierpnia 2011, o 15:13

Witam
Zakupiłem moduł NP4 do telewizora Sony KDL 20S4000. Mam jednak pewien problem. Telewizor nie rozpoznaje poprawnie formatu obrazu 4:3 i 16:9 i wyświetla przeróżnie, prawie za każdym razem inaczej i praktycznie zawsze błędnie. Pokazuje albo opcję 4:3 albo smart i trzeba manualnie przełączać na WIDE aby obraz miał prawidłowe proporcje. Czy u kogoś występuje taki problem?

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: NEOTION moduł transkodera

Post autor: arik92 » 7 sierpnia 2011, o 17:10

@DVB-T, odbierasz może kanały z czeskich multipleksów?

DVB-T

Re: NEOTION moduł transkodera

Post autor: DVB-T » 7 sierpnia 2011, o 19:12

Tak odbieram wszystkie 3 muxy z Cernej Hory i wszystko poprawnie jeśli chodzi o format obrazu

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: NEOTION moduł transkodera

Post autor: arik92 » 7 sierpnia 2011, o 20:01

Rozumiem, że na Czeskich kanałach nadawanych w MPEG2, gdy nadawane są audycję w 16:9, TV ustawia się prawidłowo w tryb Wide, a gdy nadawane są audycję w 4:3, TV ustawia się w taki tryb, który był wcześniej ustawiony np. Smart lub 4:3. Możliwe, że w MPEG4 informacje o proporcjach są w jakiś inny sposób opisane niż w MPEG2 i ten Sony, który odbiera tylko MPEG2 sobie z tym nie radzi.

DVB-T

Re: NEOTION moduł transkodera

Post autor: DVB-T » 7 sierpnia 2011, o 21:23

Jest dokładnie tak jak piszesz. Na czeskich w 16:9 jest wide, a przy 4:3 jest wedle moich ustawień czyli smart bądź 4:3 pillarbox. Natomiast polski przekaz odczytuje tak jakby miał proporcje 4:3 zawsze i na wszystkich kanałach z MUX2. Jak ustawię smart to jest smart, jak ustawię 4:3 to jest obraz w 4:3. Oczywiście obraz jest anamorficzny, więc w każdym z tych trybów proporcje nie są naturalne gdy leci przekaz w 16:9. Jeżeli ustawie ręczenie na wide, to jest OK, ale tylko do momentu zmiany kanału, wtedy zawsze wymusza proporcje 4:3. Jak to jest u innych posiadaczy telewizorów sony? Mój moduł wyprodukowany jest przez RWT

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: NEOTION moduł transkodera

Post autor: arik92 » 7 sierpnia 2011, o 21:33

W swoim i w innych modelach, które mają wbudowany MPEG4 nie spotkałem się z takim problemem, ale może wypowie się ktoś kto ma Bravie z MPEG2 + moduł.

bul.war

Re: NEOTION moduł transkodera

Post autor: bul.war » 13 sierpnia 2011, o 10:29

Testowałem na KDL-46X2000. O poprawnym ustawianiu proporcji nie było mowy, do tego ciągłe gubienie obrazu na jednym kanale. Podłączyłem dekoder zewnętrzny i wszystko działa jak trzeba.

Bartosz Czach

Re: NEOTION moduł transkodera

Post autor: Bartosz Czach » 10 lutego 2012, o 20:04

Zakupiłem w końcu ten moduł. Na Sony KDL-37U4000 prawie wszystko idealnie. Prawie, bo jest problem z automatycznym dostosowaniem proporcji obrazu. A tak to wszystkie kanały odbierają i nie ma żadnych zacięć.
UWAGA! Jeśli będą częste wahania sygnału niski <->średni, moduł może się zawiesić.

Awatar użytkownika
iknowsomething
Posty: 58
Rejestracja: 30 sierpnia 2011, o 10:27
Odbiornik: MAXIMUM T-102 PVR
WIWA HD-90
Instalacja antenowa: pokojowy 5cm kikucik
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wrocław/Ślęża

Re: NEOTION moduł transkodera

Post autor: iknowsomething » 13 lutego 2012, o 08:45

Zrobiłem mały przegląd Neotion NP4+ Pocket FTA tutaj i zawarłem tam swoje doświadczenia na TV 42LG6100.
Jeżeli ktoś chce zobaczyć jakiś test (moduł w akcji), proszę o komentarz pod tekstem - zobaczymy co da się zrobić.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2360
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: NEOTION moduł transkodera

Post autor: JaroslawMroczkowski » 14 lutego 2012, o 15:33

Przypominam, że TVP planuje uruchomienie kanałów w rozdzielczości HD.
Jeśli tak się stanie niektórzy mogą stracić dostęp do tych programów jeśli nie będą w zasięgu drugiego mux'a nadającego wersję SD.

darothegreat
Posty: 2
Rejestracja: 30 września 2012, o 15:35

Sony KDL 40" S3010 + karta CI NP4

Post autor: darothegreat » 30 września 2012, o 15:44

Witam wszystkich.

Powoli przenoszę się na tv cyfrową i mam pewien problem.
Otóż posiadam tv Sony KDL 40" S3010 i ma on wbudowany tuner, niestety mpeg2.
Znalazłem kartę do interfejsu CI, która konwertuje sygnał mpeg4 na mpeg2 - np4 [http://beta.ceneo.pl/2726147].
Na różnych stronach różnie piszą - raz, że jest kompatybilny z tym tv, raz że nie :?: :!:

I teraz pytania:
:?: 1. Czy ktoś z szanownych koleżanek/kolegów posiada takie połączenie i jest szczęśliwym odbiorcą tv cyfrowej?
:?: 2. Co z kanałami HD? - słyszałem niektóre opinie, że przy tej karcie w HD jest tylko fonia, bez obrazu?

kucyk20
Posty: 82
Rejestracja: 19 maja 2012, o 17:33
Odbiornik: Ferguson Ariva T650i FW 1.11B3
WiFi Ferguson W02
Instalacja antenowa: DIPOL 16/21-69 + SWA-9. 15m nad ziemią.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN ŁÓDŹ EC4

Re: Sony KDL 40" S3010 + karta CI NP4

Post autor: kucyk20 » 30 września 2012, o 19:44

Na stronie http://www.rwt.pl/cms/dzial/id/36/Modul ... _cyfrowej/ jest wyraźnie napisane :
AKTUALIZACJA DO LISTY KOMPATYBILNYCH TELEWIZORÓW:
Telewizory firmy Sony z serii D35xx, S30xx, U2530 oraz P3000 nie są juz wspierane nowym oprogramowaniem przez producenta i nie współpracują z modułem.
więc z twoim telewizorem nie będzie działać wcale, lub będzie działać wadliwie.

darothegreat
Posty: 2
Rejestracja: 30 września 2012, o 15:35

Re: Sony KDL 40" S3010 + karta CI NP4

Post autor: darothegreat » 1 października 2012, o 07:03

Tak wiem, też to doczytałem - kwestia tego żę w poprzednich zestawieniach ten model był wspierany i znajdował się na liście jako działający - pytanie czy ktoś wypróbował już to połączenie?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Sony KDL 40" S3010 + karta CI NP4

Post autor: @GUTEK@ » 1 października 2012, o 07:53

darothegreat pisze: :?: 2. Co z kanałami HD? - słyszałem niektóre opinie, że przy tej karcie w HD jest tylko fonia, bez obrazu?
Kanałów HD ani dźwięku E-AC3 ten moduł nie zdekoduje. Więc już teraz nie odbierzesz kanałów TVP w HD oraz części nadawanych ścieżek audio. A w przyszłości w ogóle możesz stracić możliwość odbioru części kanałów.
W dodatku ten moduł jest dość drogi, zastanów się czy nie lepiej zainwestować w dodatkowy tuner.

Odpowiedz