SIGNAL HD-507

tom41
Posty: 91
Rejestracja: 4 grudnia 2009, o 12:07

SIGNAL HD-507

Post autor: tom41 » 27 listopada 2010, o 19:45

Jest to coś zupełnie nowego. Firma Dipol rozpoczęła sprzedaż pod koniec listopada. Nie wiem nic ponad to, co wyczytałem w manualu, a więc że jest kompaktowy, wielofunkcyjny i wspaniały. Może dobrze by było, aby "ryzykanci" wpisywali tu swoje uwagi (dla bliźnich).

Awatar użytkownika
kasia
Posty: 276
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Signal HD-507

Post autor: kasia » 27 listopada 2010, o 21:30

TUTAJ cos pisza o tym tunerku.

drozda
Posty: 33
Rejestracja: 30 września 2010, o 21:53

Re: Signal HD-507

Post autor: drozda » 6 grudnia 2010, o 16:23

Szybkie pytanko co do Signal HD-507 Czy wspiera on połączenie HDMI -DVI-D i czy można wtedy pobrać sobie audio ze złącza SCART ?
Mam stary LCD LG z DVI-D i byłoby to dobre rozwiązanie po przenosinach do innego pokoju ....
Acha HDCP jest wspierane na tym telewizorku.

Obserwator
Posty: 15
Rejestracja: 15 grudnia 2010, o 22:58
Odbiornik: Signal HD507,
Wand TV,
Wiva HD-90 NEW
Instalacja antenowa: DIPOL 16/21-69

Re: Signal HD-507

Post autor: Obserwator » 16 grudnia 2010, o 00:08

Widzę, że nikt się nie przyznaje (poza jednym wyjątkiem w innym wątku) do tego tunerka więc poświęciłem się i dokonałem rejestracji na tym forum. :D Do niedawna sam tu zaglądałem w oczekiwaniu na jego recenzję - a teraz mam go od 5-ciu dni.

Kupiony dla rodziny aby umożliwić odbiór na analogowym TV sygnału cyfrowego. I cóż - jestem z niego zadowolony. Malutki, schowany za telewizorem - jest niewidoczny dla postronnych :mrgreen: Obraz daje ładny, zachowuje się stabilnie. Pojawiają się od czasu do czasu zakłócenia w postaci chwilowej pikselozy ale to wina słabego sygnału (Stargard Szczeciński - ok 20 km od nadajnika, na parterze). Anteny to 10-cio centymetrowy pręcik - za oknem - od tunera Wand TV (który również spisuje się świetnie) albo pożyczona Yaga (Dipol A1610) umieszczona w kuchni. Za oknem nie ma możliwości.

Wracając do tunera, równie dobrze spisuje się jako odtwarzacz filmów divx, avi z aparatu fotograficznego czy vob z płyty DVD, jpg-ów oraz odtwarzacz mp3. Oczywiście odtwarza je z pendriva. Potrafi również nagrywać, co również przetestowałem. Tak więc z mojego punktu widzenia jest to bardzo fajny sprzęcik.
Z wad - brak mi jakiejś diodki sygnalizującej, że jest właczony, bo staram się nie wkładać/wyjmować pendriva przy pracującym tunerze (tak podobno zdrowiej). Więcej grzechów nie pamiętam ;-)

PS. Na pytanie drozda nie potrafię odpowiedzieć. Nie mam nic innego do podłaczenia do tego tunera.

PanGie
Posty: 158
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Signal HD-507

Post autor: PanGie » 16 grudnia 2010, o 14:10

Czy to urządzenie potrafi wyświetlić napisy przy odtwarzaniu DivX, Xvid, MKV? Jeśli tak to w jakich formatach? Jest może jakieś menu z ustawieniami napisów? W opisie produktu nie ma o tym żadnej wzmianki.

Obserwator
Posty: 15
Rejestracja: 15 grudnia 2010, o 22:58
Odbiornik: Signal HD507,
Wand TV,
Wiva HD-90 NEW
Instalacja antenowa: DIPOL 16/21-69

Re: Signal HD-507

Post autor: Obserwator » 16 grudnia 2010, o 19:40

Tak potrafi. Ja próbowalem z filmem z Xvid. Jaki to format napisów nie wnikałem. Plik txt taki jak to: {1324}{1406} treść napisu.

Jest menu dotyczące USB a w nim pozycje: Konfiguracja zdjęć (ustawienia pokazu slajdów), konfiguracja filmu, konfiguracja pvr (i tu wybór urządzenia na którym bedzie nagranie, mozliwość sformatowania dysku/pendriva), aktualizacja software'u.

W konfiguracji filmu są pozycje: format obrazu(anuluj, zachowaj - domyslna anuluj - nie wnikałem jeszcze co to daje), Rozmiar napisów (małe/średnie/duże - u mnie na 14 calowym tv mam rozmiar duże), tło napisów(brak lub kolor tła), kolor czcionki napisów.

Awatar użytkownika
Przecin
Posty: 226
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LG M2362D, LG 42LW570S, Digyboxx T4,
Philips DSR6201HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sucha Góra, Bardejov

Re: Signal HD-507

Post autor: Przecin » 16 grudnia 2010, o 20:45

Czy HD-507 ma mozliwość zasilania wzmacniaczy 5V, bo przeglądałem instrukcję i jakoś nie widzę takiej opcji :?:

_chris_

Re: Signal HD-507

Post autor: _chris_ » 16 grudnia 2010, o 21:43

Przecin pisze:Czy HD-507 ma mozliwość zasilania wzmacniaczy 5V, bo przeglądałem instrukcję i jakoś nie widzę takiej opcji :?:
wygląda, że nie ma. Jeśliby miał, to by była odpowiednia czwarta opcja w opcji "Wyszukiwanie kanałów" - w jego odpowiedniku LV6T... nazywa się to przykładowo 'Moc anteny'... :D

Obserwator
Posty: 15
Rejestracja: 15 grudnia 2010, o 22:58
Odbiornik: Signal HD507,
Wand TV,
Wiva HD-90 NEW
Instalacja antenowa: DIPOL 16/21-69

Re: Signal HD-507

Post autor: Obserwator » 16 grudnia 2010, o 22:05

Również nic nie widzę w instrukcji. Najlepiej zapytać w Dipolu. Zasilacz do tunera daje 5V.

honeym

Re: Signal HD-507

Post autor: honeym » 20 stycznia 2011, o 22:42

Od kilku dni jestem użytkownikiem tego tunera. Kupiłem go głównie z myślą o nagrywaniu, więc podłączyłem dysk. Zasadniczo potrafi nagrywać, ale dla kilku nagrań zaprogramowanych czasowo (w takim przypadku urządzenie włącza się trochę wcześniej i nagrywa reklamy) nagrał się cały (czasowo) materiał, ale obraz i dźwięk jest tylko dla reklam, a zasadniczy program ma już tylko dźwięk i zielony lub czarny ekran. Poza tym
- mały i można go schować bo odbiornik podczerwieni jest na kabelku (+)
- brak jakiejkolwiek sygnalizacji czy jest włączony czy wyłączony (-)
- epg wyświetla tylko program aktualnie oglądanego kanału (-)
- dźwięk downmiksuje do stereo więc nawet podłączenie do amplitunera lub tv z dekoderem DD nic już nie daje
- nie można rozpocząć oglądania od początku nagrywanego programu jeżeli nie jest nagrywany w trybie timeshift, więc jeżeli w trakcie nagrywania chciałbym już zacząć oglądać to nic z tego (-)
- hdmi bez zastrzeżeń, obraz bardzo dobry (+)
- pilot raczej nie był specjalnie zaprojektowany do urządzenia a metodą kompromisu dobrany przez producenta więc nawet wszystkie przyciski nie są potrzebne, poza tym dosyć toporny w wykonywaniu komend (tzn trzeba mocno naciskać i czasami więcej niż jeden raz) (-)
- cena to niewątpliwie zaleta (+)
- odtwarzania filmów divx itp nie sprawdzałem więc nie potrafię nic powiedzieć

Kea333

Tuner HD-507

Post autor: Kea333 » 30 stycznia 2011, o 20:18

Witam,
mam: telewizor LG (duży, bańka, 100 Hz), telewizja kablowa ASTER (ale bez możliwości odbioru kanałów cyfrowych - nieodpowiedni kabel od dostawcy sygnału TV)
chcę: nagrywać programy TV i odtwarzać programy z dysku HDD podłączonego do TV (bez kompa)
Czy odpowiednim zakupem będzie tuner HD-507 Signal czy też coś innego?

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: Tuner HD-507

Post autor: janek 77 » 30 stycznia 2011, o 20:43

ASTER daje teraz kanały cyfrowe (DVB-C) chyba w pakiecie.
Tylko trzeba mieć nowszy tuner. Więc nie rozumiem historii o kablu ...
Mozna u nich chyba dokupić PVR

tuner HD-507 to na pewno dobre rozwiązanie do odbioru DVB-T. Wystarczy o nim poczytać na forum
Ostatnio zmieniony 30 stycznia 2011, o 22:07 przez janek 77, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Tuner HD-507

Post autor: @GUTEK@ » 30 stycznia 2011, o 21:11

Kolego nie wprowadzaj w błąd.
Po pierwsze tuner Signal HD-507 to tuner DVB-T i potrafi nagrywać na dyski usb TYLKO strumień nadawany w tym standardzie.
Po drugie kablówka cyfrowa to standard DVB-C, więc jeśli już szukać tunera to trzeba takiego który obsługuje taki standard.
I po trzecie, w kablówkach które nadają sygnał cyfrowy najczęściej karty są parowane z tunerem który dostaje się od kablówki, więc jeśli oni nie posiadają w ofercie tunerów z PVR to będzie ciężko.

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1246
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: Tuner HD-507

Post autor: bogdanzieba » 30 stycznia 2011, o 21:18

Zastanawiam się nad zakupem tunera do DVB-T czy ten HD-507 jest dobry?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Tuner HD-507

Post autor: @GUTEK@ » 30 stycznia 2011, o 21:44

bogdanzieba pisze:Zastanawiam się nad zakupem tunera do DVB-T czy ten HD-507 jest dobry?
Poczytaj na forum jest dość dużo o tym tunerze oraz o tunerach na tym samym chipsecie - NotOnlyTV LV6T i Wiwa HD-100. Zależy też do czego chcesz ten tuner podłączyć.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: Tuner HD-507

Post autor: janek 77 » 30 stycznia 2011, o 22:02

Nie wiem kto kogo wprowadza w błąd. Ale ja kolegę Kea333 zrozumiałem, że chce obok kablówki ASTER odbierać DVB-T z NTC. I odtwarzać to co nagra na TV.
Chyba nie zamierzał podłączyć HD-507 do kablówki? Bo i po co...

Kea333

Re: Tuner HD-507

Post autor: Kea333 » 30 stycznia 2011, o 22:10

Witam ponownie,
z tą kablówką to jest problem taki, że nie ma możliwości odbioru sygnału cyfrowego bo jest stary kabel i oni nie są zainteresowani wymianą na nowy, spełniający wymogi telewizji cyfrowej. Ja chcę nagrywać programy na HDD (bez komputera) i odtwarzać już nagrane (w DIVX, XVID ,H.264)
To co mam kupić?

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: Tuner HD-507

Post autor: janek 77 » 30 stycznia 2011, o 22:29

Z jakiego żródła chce kolega nagrywać te programy?
Z kablówki?

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1246
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: Signal HD-507

Post autor: bogdanzieba » 2 lutego 2011, o 08:17

Powiedzcie czy np. gdyby TVP nadawała w MUX-1 kanały TVP1HD i TVP2HD to odebrałbym je na HD-507?


Źródło:

http://satkurier.pl/news/62985/tvp-chce ... p2-hd.html

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Signal HD-507

Post autor: qwerty » 2 lutego 2011, o 08:31

bogdanzieba pisze:Powiedzcie czy np. gdyby TVP nadawała w MUX-1 kanały TVP1HD i TVP2HD to odebrałbym je na HD-507?
TVP nie umieści w 1 multipleksie 2 kanałów hd, gdyż nie ma tam tyle miejsca, aby pomieścić 2 HD + 3/4 SD. Signal HD-507 zdekoduje i wyświetli obraz HD jeżeli podłączysz przez HDMI.
Edit: zauważyłem jeszcze jedną niedogodność. Czasami jak włącza się STB za pomocą listwy następuje uruchomienie tunera i po chwili sam wyłącza. Nie wiem o co chodzi...
Ostatnio zmieniony 19 lipca 2012, o 21:22 przez qwerty, łącznie zmieniany 1 raz.

Odpowiedz