SIGNAL HD-507

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507

Post autor: @GUTEK@ » 3 maja 2011, o 19:01

wispiotr pisze:na nowym sofcie pliki avi zmniejszają się z np.700 do kilkunastu MB i nie odtwarza tych plików muszę na nowo kopiować i potem odtwarza i tak w kółko wróciłem do poprzedniego softu.pen chyba nie może za długo być podłączony nie wiem co może być przyczyną
Możesz podać więcej szczegółów.
Jaki system plików na pendrivie, co to są dokładnie za pliki (kodek), czy to sie dzieje przy próbie odtwarzania czy wystarczy że one są nagrane, czy próbowałeś z innym pendrivem.

Podaj też którą wersję softu wgrałeś (v1/v2) i początek nr seryjnego - z Dipola tu zaglądają, to będą mogli sprawdzić u siebie czy to występuje.

wispiotr
Posty: 31
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Golden Media Spark-TRIPLEX,TV SAMSUNG UE40H6400
Instalacja antenowa: AX1000+LTE COMBO UHF-VHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: ślęża,żórawina,wrocław

Re: Signal HD-507

Post autor: wispiotr » 3 maja 2011, o 20:12

fat 32 kodek xwid pliki są ściągnięte z netu,np.jak oglądam jeden film to gdy chcę kolejny to już nie mogę bo plik się zmniejszył i jest napisane plik nieobsługiwany.Soft mam 2 serial 1012. nie próbowałem na innym bo chwilowo nie posiadam.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507

Post autor: @GUTEK@ » 3 maja 2011, o 20:22

wispiotr pisze:fat 32 kodek xwid pliki są ściągnięte z netu,np.jak oglądam jeden film to gdy chcę kolejny to już nie mogę bo plik się zmniejszył i jest napisane plik nieobsługiwany.Soft mam 2 serial 1012. nie próbowałem na innym bo chwilowo nie posiadam.
Postaram się to sprawdzić na moim signalu, jednak na sofcie testowym od Dipola oglądałem kilka filmów i nic podobnego nie zauważyłem.

wispiotr
Posty: 31
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Golden Media Spark-TRIPLEX,TV SAMSUNG UE40H6400
Instalacja antenowa: AX1000+LTE COMBO UHF-VHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: ślęża,żórawina,wrocław

Re: Signal HD-507

Post autor: wispiotr » 5 maja 2011, o 07:26

sprawdziłem na innym penie i na razie jest dobrze być może to pen jest walnięty

dipolnet
Posty: 102
Rejestracja: 28 marca 2011, o 17:57

Nowy soft do Signala

Post autor: dipolnet » 10 maja 2011, o 09:53

Przypominamy, że aktualny soft znajduje się tutaj:

http://down.dipol.com.pl/Tv_Sat/A99250/ ... 20v1v2.rar

Najnowsza wersja softu będzie zawsze znajdowała się na karcie katalogowej na samym dole strony: http://www.dipol.com.pl/A99250.htm

Pracujemy nad poprawkami zgłoszonymi prze Państwa, wkrótce info kiedy będą dostępne.
Pozdrawiamy
Ekipa Dipola

janco

Re: Signal HD-507

Post autor: janco » 11 maja 2011, o 20:35

Zaktualizowałem software i niestety ale na tym sofcie nie odtwarza formatu MKV. Sprawdzałem na pliku, który odtwarzałem wcześniej na starym sofcie.
Sprawdźcie proszę u siebie i potwierdźcie.

wertjan
Posty: 6
Rejestracja: 22 października 2010, o 19:03

Re: Signal HD-507

Post autor: wertjan » 11 maja 2011, o 22:25

dla mnie na nowym sofcie wersji v1 odtwarza filmy w mkv

figiel

Re: Signal HD-507

Post autor: figiel » 12 maja 2011, o 09:59

A macie tak ze nie dosyć ze obraz znika jak zaczyna sie i kończy reklama to jeszcze to badziewie reaguje zanikiem obrazu jak wyłączam lampkę na biurku, jak używam zapalniczki elektrycznej, jak sie włącza i wyłącza lodówka. Najchętniej bym sie tego badziewia pozbył

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507

Post autor: @GUTEK@ » 12 maja 2011, o 10:48

figiel pisze:A macie tak ze nie dosyć ze obraz znika jak zaczyna sie i kończy reklama to jeszcze to badziewie reaguje zanikiem obrazu jak wyłączam lampkę na biurku, jak używam zapalniczki elektrycznej, jak sie włącza i wyłącza lodówka. Najchętniej bym sie tego badziewia pozbył
Badziewną to masz instalację antenową i tyle w temacie.


janco - podaj co to za plik mkv - jakie strumienie video, audio, napisów.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3097
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Signal HD-507

Post autor: qwerty » 12 maja 2011, o 14:02

Lub badziewną instalację elektryczną. :)

figiel

Re: Signal HD-507

Post autor: figiel » 14 maja 2011, o 18:08

@GUTEK@ pisze:
figiel pisze:A macie tak ze nie dosyć ze obraz znika jak zaczyna sie i kończy reklama to jeszcze to badziewie reaguje zanikiem obrazu jak wyłączam lampkę na biurku, jak używam zapalniczki elektrycznej, jak sie włącza i wyłącza lodówka. Najchętniej bym sie tego badziewia pozbył
Badziewną to masz instalację antenową i tyle w temacie.


janco - podaj co to za plik mkv - jakie strumienie video, audio, napisów.

nie mam zamiaru się kłócić. ten tuner to mały szajs. mały bo jego wymiary sa małe.

DVBManiak

Re: Signal HD-507

Post autor: DVBManiak » 14 maja 2011, o 19:25

Badziewny to możesz mieć jak pewnie wgrałeś mu jakiegoś chińskiego softa albo odbierasz na antenie 30-letniej. Chyba raczej to nie jest badziewie skoro Gutek tak mówi, a się zna. Zresztą nie tylko on. A Ty 2 posty sory, ale to może się lepiej podszkol trochę w tych tematach. Najpierw przeczytaj trochę forum i potem pisz. Najlepiej to odrazu coś nazwać badziewiem nawet nie znając się dobrze na tunerach. Najpierw się szuka rozwiązania, a nie odrazu nazywa się badziewiem jak coś nie zadziała. Zajrzyj tutaj http://www.gutek.xt.pl/. Pozdrawiam i miłego czytania forum.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507

Post autor: @GUTEK@ » 15 maja 2011, o 11:09

figiel pisze:nie mam zamiaru się kłócić. ten tuner to mały szajs. mały bo jego wymiary sa małe.
To najlepiej kup jakąś pół metrową skrzynkę może będzie lepiej odbierała ;)

W Signalu jedyne co się mogę przyczepić to brak radiatora, jednak z tego powodu nie zauważyłem jakichś problemów z działaniem. W dodatku w wielu innych tunerach również nie ma.
Jest to jak narazie jedyny tuner tego typu który spełnia wymogi polskiego dvb-t. (nie licząc jego klonów)
W porównaniu z konkurencją też wypada ok, dobra czułość głowicy, dopracowany firmware oraz support od Dipola.

mmm777
Posty: 39
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Signal HD-507

Post autor: mmm777 » 16 maja 2011, o 20:37

Pytanko o proporcje obrazu.
Odbieram sobie Czechów - i zawsze mam obraz na całą szerokość ekranu (TV to Panasonic 16/9). Kabel HDMI, 720p, w Tv Aspect: Auto. W tunerze proprcja też Auto.
No i właśnie oglądam film, który ewidentnie ma 4/3 - a jest wyświetlany rozciągnięty,
Zmiana Aspect Ratio w tunerze ***niczego nie zmienia***
Jak sobie w TV ustawię ręcznie na 4/3 to jest dobrze.
Wyglada, jakby tuner zawsze rozciągał obraz na całą szerokość (czy też wysyłał zawsze informację że obraz jest szeroki) - nie wiem jak to konkretnie jest robione...
No, chyba, że to Czesi...

Czy to tylko tak u mnie?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507

Post autor: @GUTEK@ » 16 maja 2011, o 20:45

Niestety przez HDMI brak jest pillarboxu, może w nowym sofcie dodadzą. Niestety jest to wada większości tunerów na tym chipsecie.
Przez SCART tuner poprawnie wysyła info o proporcjach i tv przełącza się na 4:3.

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: Signal HD-507

Post autor: arik92 » 16 maja 2011, o 21:18

@mmm777, spróbuj zmienić w Signal HD-507 rozdzielczość wyjściową na 576i lub 576p, format obrazu zostaw tak jak jest, czyli Auto. Natomiast w Panasonicu zmień format obrazu z Auto na 4:3 i zobacz czy przy programach nadawanych w 16:9 obraz wypełnia cały ekran i czy przy programach nadawanych w 4:3 po bokach są czarne pasy.

mmm777
Posty: 39
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Signal HD-507

Post autor: mmm777 » 16 maja 2011, o 21:48

Dzięki, no to już wiem wszystko :)

(W zasadzie to mi specjalnie nie przeszkadza, TV mam ustawiony na pełny ekran przy analogu - skaluje obraz jak szalony ;), tak to jednak lepiej wyglada, niż z czarnymi pasami)

Awatar użytkownika
eloo
Posty: 15
Rejestracja: 16 maja 2011, o 22:43
Odbiornik: WIWA HD 50
Instalacja antenowa: Antena ASP-8W + wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa- Raszyn

Signal HD-507 Cyfrowy Tunery DVB-T

Post autor: eloo » 16 maja 2011, o 23:04

Witam~!

Jestem zainteresowany kupnem HD- 507, Mam siatkę DVB-T telewizje naziemną lecz mój telewizor nie posiada MPG4, AC3, i E-AC3, więc postanowiłem kupić tuner i takie do was pytanie, da rade odbierać kanały dobrze przez ten tuner?, wszystkie 3 opcje posiada, tylko tkwi problem i tak się obawiam o podłączenie. Siatka ma zasilacz i dekoder i ogólnie boje się kupić, nie jestem pewny jak z tym podłaczeniem czy wszystko sprawnie elegancko się podłączy :roll:
Więc myślę że mi pomożecie jeżeli ktoś wytłumaczy mi, i będzie 100% pewny że wszystko sprawie się podłączy to i jutro kupie!


SIATKA
Obrazek

_chris_

Re: Signal HD-507 Cyfrowy Tunery DVB-T

Post autor: _chris_ » 16 maja 2011, o 23:14

eloo pisze:Siatka ma zasilacz i dekoder i ogólnie boje się kupić, nie jestem pewny jak z tym podłaczeniem czy wszystko sprawnie elegancko się podłączy
Nie bój żaby :D Nic nie robisz na początek ze swoją instalacją antenową, tylko przekładasz wtyczkę antenową z telewizora do kupionego dekodera a dekoder wkładasz do złącza EURO i oglądasz DVB-T.

No, oczywiście, jeśli jesteś w zasięgu DVB-T, bo nie napisałeś skąd jesteś. A jak będzie jakiś problem z odbiorem, to będziesz się zastanawiał, jak poprawić instalację antenową.

A ja bym się zastanowił na LV6T...

DVBManiak

Re: Signal HD-507 Cyfrowy Tunery DVB-T

Post autor: DVBManiak » 17 maja 2011, o 06:46

Polecam LV6TMPVR4 nie mam z nim żadnych problemów. Jednak Signal też nie jest zły i ma bardzo fajne wymiary.

Odpowiedz