SIGNAL HD-507

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507 Cyfrowy Tunery DVB-T

Post autor: @GUTEK@ » 17 maja 2011, o 12:14

Signal HD-507 też sprawuje się bardzo dobrze. Oprogramowanie nawet bardziej podoba mi się (szerszy pasek info, dużo lepsze tłumaczenie polskie, ładniejsze ikonki, więcej znaków w jednej linii napisów) w nim niż w LV6T, tylko brakuje jeszcze paru poprawek które dodali już do LV6T, ale mają być w następnej wersji softu.
W działaniu są identyczne, więc obydwa to dobry wybór.

dartante
Posty: 57
Rejestracja: 16 maja 2011, o 15:59
Odbiornik: Ferguson Ariva 120 combo
Instalacja antenowa: UHF Dipol 44/21-69 Tri Digit Przewód koncentryczny 75 Om TRISET-113 PE żelowany
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock/Rachocin

Re: Signal HD-507 Cyfrowy Tunery DVB-T

Post autor: dartante » 17 maja 2011, o 13:24

eloo pisze:Witam~!

Jestem zainteresowany kupnem HD- 507, Mam siatkę DVB-T telewizje naziemną lecz mój telewizor nie posiada MPG4, AC3, i E-AC3, więc postanowiłem kupić tuner i takie do was pytanie, da rade odbierać kanały dobrze przez ten tuner?, wszystkie 3 opcje posiada, tylko tkwi problem i tak się obawiam o podłączenie. Siatka ma zasilacz i dekoder i ogólnie boje się kupić, nie jestem pewny jak z tym podłaczeniem czy wszystko sprawnie elegancko się podłączy :roll:
Więc myślę że mi pomożecie jeżeli ktoś wytłumaczy mi, i będzie 100% pewny że wszystko sprawie się podłączy to i jutro kupie!


SIATKA
Obrazek
Hej. Tylko się nie wystrasz jak Ci nie będzie odbierał któryś mux, bo na siatkach ze wzmacniaczem mi się zdarzyło już na dwóch tv, że albo nie odbierał silniejszy mux wcale, albo były duże zakłócenia.

Awatar użytkownika
eloo
Posty: 15
Rejestracja: 16 maja 2011, o 22:43
Odbiornik: WIWA HD 50
Instalacja antenowa: Antena ASP-8W + wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa- Raszyn

Re: Signal HD-507

Post autor: eloo » 17 maja 2011, o 16:05

aaa dzięki _chris :) jesteś pewien na 100% że nie będzie z tym problemu?
ten dekoder 507 ma takie fajne cudo do przylepienia do tv, trzeba tez tego użyć ? :D

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507

Post autor: @GUTEK@ » 17 maja 2011, o 16:31

eloo pisze:ten dekoder 507 ma takie fajne cudo do przylepienia do tv, trzeba tez tego użyć ? :D
Wypadałoby jeśli chcesz używać pilota - to odbiornik podczerwieni.

DVBManiak

Re: Signal HD-507

Post autor: DVBManiak » 17 maja 2011, o 17:39

Potrzebne jest to, bo tuner się chowa za telewizor i nie ma łączności z pilotem bez tego.

Awatar użytkownika
eloo
Posty: 15
Rejestracja: 16 maja 2011, o 22:43
Odbiornik: WIWA HD 50
Instalacja antenowa: Antena ASP-8W + wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa- Raszyn

Re: Signal HD-507

Post autor: eloo » 17 maja 2011, o 19:25

Chce się jeszcze zapytać w dekoderze jest takie wejście http://img696.imageshack.us/img696/9426 ... ejscie.jpg ? od mojej anteny leci kabel wpina się do wzmacniacza przykręca i jest takie wejście. Więc podsumowując Kabel od anteny wpina się do dekodera, podłacza sie zasilacz dekodera i siatki, podłączenie tuneru do telewizora złącze EURO luba HDMI


w tym filmie antena pokojowa miała inne wejście niż ja mam więc nie wiem czy wogole jest takie wejście

http://www.youtube.com/watch?v=nIsocWOEo40

DVBManiak

Re: Signal HD-507

Post autor: DVBManiak » 17 maja 2011, o 19:48

Dla mnie jest to to samo wejście RF z bolcem. Kabel ten od anteny co wchodzi ma z bolcem, bo dekoder ma z dziurką.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507

Post autor: @GUTEK@ » 17 maja 2011, o 19:56

To zwykły wtyk antenowy z separatorem do zasilania wzmacniacza. Będzie pasował do tego jak i innego tunera DVB-T.
W każdym telewizorze jest też takie samo gniazdo do którego ten wtyk musi pasować.

Awatar użytkownika
eloo
Posty: 15
Rejestracja: 16 maja 2011, o 22:43
Odbiornik: WIWA HD 50
Instalacja antenowa: Antena ASP-8W + wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa- Raszyn

Re: Signal HD-507

Post autor: eloo » 17 maja 2011, o 20:05

aha to już wszystko wiem, będzie trzeba kupić dekoder :) Dzięki za pomoc, będą problemy to napisze

darkmen

Re: Signal HD-507

Post autor: darkmen » 28 maja 2011, o 16:45

Ja zauważyłem jeszcze malutki mankament, a mianowicie podczas odtwarzania filmu z napisami (film .avi, napisy w .txt, napisy wyświetlane jako duże) podczas gdy wyświetlane są napisy, obraz jest ciut powiększony, o kilka pikseli.Jest to szczególnie widoczne gdy napisy się pojawiają i znikają - wtedy obraz się troszkę powiększa i zmniejsza.

Nie jest to jakaś bardzo istotna sprawa, ale czasami gdy w filmie nie ma akcji jest to zauważalne i dosyć denerwujące. :)

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507

Post autor: @GUTEK@ » 28 maja 2011, o 16:46

darkmen pisze:Ja zauważyłem jeszcze malutki mankament, a mianowicie podczas odtwarzania filmu z napisami (film .avi, napisy w .txt, napisy wyświetlane jako duże) podczas gdy wyświetlane są napisy, obraz jest ciut powiększony, o kilka pikseli.Jest to szczególnie widoczne gdy napisy się pojawiają i znikają - wtedy obraz się troszkę powiększa i zmniejsza.
Przypadkiem nie masz podłączonego tunera do telewizora CRT, szczególnie kilkunastoletniego?

darkmen

Re: Signal HD-507

Post autor: darkmen » 28 maja 2011, o 16:57

Tak, jest podłączony do CRT - chyba taki był główny zamysł i przeznaczenie tego tunerka :).

Poza wymienionym wyżej problemem, tunerek sprawuje się znakomicie jak za tą cenę.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507

Post autor: @GUTEK@ » 28 maja 2011, o 17:25

darkmen pisze:Tak, jest podłączony do CRT
Więc to nie jest wina tunera tylko telewizora.
Takie są objawy zużycia trafo, jeśli jest dużo białego na ekranie rozciąga się obraz. Przyuważ że przy oglądaniu tv będziesz miał taki sam efekt.

darkmen

Re: Signal HD-507

Post autor: darkmen » 28 maja 2011, o 17:27

Rozumiem, dzięki za odpowiedź. Więc tunerek został rozgrzeszony.

PS. Szczerze go polecam.

Awatar użytkownika
programista
Posty: 504
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 20:53
Odbiornik: LV6TPMVR4 / PS43D450
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z usuniętą siatką, zasilanie z tunera, wewnątrz budynku.
Nadajnik - obiekt nadawczy: DVB-T Śrem

Re: Signal HD-507 Cyfrowy Tunery DVB-T

Post autor: programista » 30 maja 2011, o 20:40

eloo pisze:Witam~!
SIATKA
Obrazek
Ja ma na takiej tylko jeszcze zdemontowałem siatkę, włączone zasilnie anteny w lv6t, nie jest ekstra, ale jak na moją lokację z zakłóceniami i 68-77% odbiera zdecydowanie dobrze.

Awatar użytkownika
kowand
Posty: 9
Rejestracja: 19 kwietnia 2011, o 21:00

Re: Signal HD-507

Post autor: kowand » 1 czerwca 2011, o 20:07

A miała wejść poprawka oprogramowania którą zgłosił GUTEK. Czy coś na ten temat wiadomo?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507

Post autor: @GUTEK@ » 1 czerwca 2011, o 20:23

kowand pisze:A miała wejść poprawka oprogramowania którą zgłosił GUTEK. Czy coś na ten temat wiadomo?
Na razie nie, Dipol ani na forum się nie odzywa, ani żadnego maila mi nie przysłał.

Bartosz Czach

Re: Signal HD-507

Post autor: Bartosz Czach » 3 czerwca 2011, o 11:24

Od prawie godziny testuję to cudo. Pierwsze wrażenie jest całkiem niezłe. Za taką cenę i z takimi gabarytami grzechem byłoby narzekanie. Badania w trakcie. Kompletny test umieszczę w ciągu tygodnia.

ciniu5
Posty: 15
Rejestracja: 7 czerwca 2011, o 22:14

Re: Signal HD-507

Post autor: ciniu5 » 7 czerwca 2011, o 22:20

Witam,
Mogę prosić o pełną wersje oprogramowania tunera HD-507? Widziałem, że gutek takowe umieścił na swoim serwerze, jednak plik został usunięty. Zastanawiam się, czy mozna zedytować pliki odpowiadające za grafikę - okienka, ikonki, tło itp. Wygląd jest po prostu okropny i chciałbym temu jakoś zaradzić ;)

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507

Post autor: @GUTEK@ » 7 czerwca 2011, o 22:34

ciniu5 pisze:Witam,
Mogę prosić o pełną wersje oprogramowania tunera HD-507? Widziałem, że gutek takowe umieścił na swoim serwerze, jednak plik został usunięty.
Jaki to niby plik został usunięty. Na mojej stronie cały czas jest to co było - www.gutek.xt.pl
ciniu5 pisze:Zastanawiam się, czy mozna zedytować pliki odpowiadające za grafikę - okienka, ikonki, tło itp. Wygląd jest po prostu okropny i chciałbym temu jakoś zaradzić ;)
Oczywiście że można... wystarczy tylko rozkompilować soft, jak Ci się to uda daj znać.

Odpowiedz