SIGNAL HD-507

Bartosz Czach

Re: Signal HD-507

Post autor: Bartosz Czach » 8 czerwca 2011, o 14:16

Lepiej wgrać soft fabryczny ze strony Dipola. Jak do tej pory za nic nie udało mi się tego tunera zawiesić na nim. Do końca tygodnia będzie gotowy test. Jednocześnie jestem w stałym kontakcie z firmą Dipol i mam pewne informacje, co może ulec zmianie. Wszystko będzie w teście opisane.

ciniu5
Posty: 15
Rejestracja: 7 czerwca 2011, o 22:14

Re: Signal HD-507

Post autor: ciniu5 » 8 czerwca 2011, o 17:27

Skoro jesteś w stałym kontakcie to mógłbyś wspomnieć o tej grafice? Zapytaj, czy jest możliwość aby udostępnili pliki, które odpowiadaja za poszczególne elememnty menu...
Sam potrafie zrobić lepsze, troche przeźroczystości( nie wiem czy to mozliwe...) i inne bajery.

darekkkk
Posty: 10
Rejestracja: 8 czerwca 2011, o 17:43

Re: Signal HD-507

Post autor: darekkkk » 8 czerwca 2011, o 17:50

Witam,
No i niestety chyba muszę się podzielić rozczarowaniem ew. prosić o radę :)
Do rzeczy: Signal HD-507, póki co miałem zamiar wykorzystywać do odtwarzania filmów (tv będzie dostepne dopiero od lipca lub grudnia).
Po właczeniu filmu pojawiają się 2 sekundowe przerwy w odtwarzaniu tj. czarny obraz, brak dźwięku; częstotliwość przerw: od 30 s do 3 min.
Soft był z marca, zaktualizowałem z powodzeniem do wersji z 20 kwietnia - żadnej zmiany.
Co radzicie?
Odbiornik to kineskopowy Philips 29 cali PT 8521.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507

Post autor: @GUTEK@ » 8 czerwca 2011, o 18:06

Z jakiego dysku/pendriva odtwarzasz oraz jaki to materiał, najlepiej podaj odczyt z np. MediaInfo.

Bartosz Czach

Re: Signal HD-507

Post autor: Bartosz Czach » 8 czerwca 2011, o 19:10

Być może jest to wolna pamięć. Tuner wymaga szybszej i pendrive nie nadąża.
ciniu5 pisze:Skoro jesteś w stałym kontakcie to mógłbyś wspomnieć o tej grafice? Zapytaj, czy jest możliwość aby udostępnili pliki, które odpowiadaja za poszczególne elememnty menu...
Sam potrafie zrobić lepsze, troche przeźroczystości( nie wiem czy to mozliwe...) i inne bajery.
Zapytam wkrótce. Nie sądzę jednak by byłoto możliwe. To niskobudżetowy tuner.

darekkkk
Posty: 10
Rejestracja: 8 czerwca 2011, o 17:43

Re: Signal HD-507

Post autor: darekkkk » 8 czerwca 2011, o 19:33

Dzieki za zainteresowanie :)

Dysk to pendrive Kingston, fat 32, 1GB
Info:
czas...
nazwa pliku.avi
Rozmiar ...
Rozdzielczość: 640x272 P
Odświeżanie 23.975 Hz

Co zauwazyłem teraz:
- w miare upływu czasy zanik obrazu następuje coraz częściej,
- po pojawieniu sie obrazu, u góry w rogu obrazu wyświetla się komunikat "EXT2"; jak dobrze pamietam jest to oznaczenie gniazda SCART. Oba gniazda sprawdzałem - problem jest w obu; przypuszczam, że są sprawne ponieważ dotychczas były do nich podłaczone DVD i tuner satelitarny tu brak jakichkolwiek usterek,
- jeden raz zauwazyłem, że podczas przerwy jakby na pół sekundy właczył się obraz i dźwięk ... TV (analogowej)!!!???

Prosze o radę :)

Bartosz Czach

Re: Signal HD-507

Post autor: Bartosz Czach » 8 czerwca 2011, o 19:38

Czy pamięć grzeje się podczas odtwarzania?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507

Post autor: @GUTEK@ » 8 czerwca 2011, o 19:41

Wygląda to jak by tv głupiał i przełączał się co chwila na scart.
Spróbuj ustawić TV ręcznie na scart pod który masz podłączony Signal.
Miałeś podać parametry pliku z MediaInfo. Podanie rozdzielczości nic nie mówi, tu chodzi o zastosowane kodeki.

Podejrzewam że tv głupieje w momencie gdy tuner podaje na 8 nóżkę sygnał 16/9.
5-8 V=WideScreen
9.5-12 V=AV Mode

Prawdopodobnie TV nie rozpoznaje poprawnie trybu 16/9 (WideScreen).
Bartosz Czach pisze:Czy pamięć grzeje się podczas odtwarzania?
Moja się grzeje, co w związku z tym?

Bartosz Czach

Re: Signal HD-507

Post autor: Bartosz Czach » 8 czerwca 2011, o 19:52

Może też tuner wariować od niezgodnej pamięci. Jeśli pendrive bardzo się grzeje, to jego wina.

darekkkk
Posty: 10
Rejestracja: 8 czerwca 2011, o 17:43

Re: Signal HD-507

Post autor: darekkkk » 8 czerwca 2011, o 20:05

Obrazek

Nie wiem gdzie znaleźć to Media Info :) - podaję obraz z komputera.

Pen zupełnie się nie grzeje.

Hm, ręcznie przełaczyłem TV na ten scart (EXT2); rezultat: obraz nie zanika a pojawia się jednak w rogu napis "EXT2".

Czyli wnioskuję na mój prosty rozum, że walnięty/stary TV?

Bartosz Czach

Re: Signal HD-507

Post autor: Bartosz Czach » 8 czerwca 2011, o 20:09

Skoro nie grzeje się, to jednak wina telewizora. A raczej układu SCART <-> sterowanie wejściami m.cz. Może warto przejrzć wnętrze telewizora ze szczególnym naciskiem na SCART. Być może coś nie kontaktuje. Ile lat ma telewizor?

darekkkk
Posty: 10
Rejestracja: 8 czerwca 2011, o 17:43

Re: Signal HD-507

Post autor: darekkkk » 8 czerwca 2011, o 20:23

Tv ma 5 lat; ale przypomnę, że dotychczas były do obu scart podłaczone DVD i tuner satelitarny i nie było jakichkolwiek usterek.

Ps. Znalazłem w necie obrazek tego tv:
http://www.amazon.de/Philips-29-8521-Zo ... B000FCQQW4

Ps.' Zauważyłem, że nie ma znaczenia czy jest podłaczony pen i leci film czy po prostu właczony tuner i wyświetlający sie interface.

Ps. '' Czy ja moge coś naprawić/skonfigurowac w tunerku/TV aby zlikwidowac ten problem? :x

Bartosz Czach

Re: Signal HD-507

Post autor: Bartosz Czach » 11 czerwca 2011, o 13:05

Jak zapowiedziałem, tak zrobiłem. Zamieściłem test Signal HD-507. Jest w nim też trochę o tym, co może się w sofcie zmienić.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3097
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Signal HD-507

Post autor: qwerty » 12 czerwca 2011, o 09:13

No i stało się...
Rozważałem między kupieniem Technisat DiGYBOXX, a Ferdkiem T60, lecz kupiłem Signal HD-507. :) Mam nadzieję, że bez problemów będzie obsługiwał kartę micro SDHC przez czytnik. :)

Bartosz Czach

Re: Signal HD-507

Post autor: Bartosz Czach » 12 czerwca 2011, o 09:43

Z czytnikiem plus Micro SDHC nie powinno być problemu.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: Signal HD-507

Post autor: janek 77 » 12 czerwca 2011, o 10:26

jak się zamierza napisać test, szczegolnie, że ubogi w stosunku do już opublikowanych informacji na temat STB to w moim odczuciu nie powinno się reklamować swojej strony zamieszczając odnośnik do tej strony z testem. Po to jest forum aby nie szukac dalej chyba że jest to żrodło zewnętrzne

Awatar użytkownika
keram23
Posty: 64
Rejestracja: 5 marca 2011, o 10:11

Re: Signal HD-507

Post autor: keram23 » 12 czerwca 2011, o 14:55

A "w moim odczuciu" się czepiasz...
Pozdrawiam ;)

Bartosz Czach

Re: Signal HD-507

Post autor: Bartosz Czach » 12 czerwca 2011, o 20:09

Dziś zrobiłem test za miastem. Przy poziomie 51% praktycznie nie ma przerw w odbiorze. Do tego na drodze maszt z BTSami 3km od miejsca pomiaru, a i terem zasiesiony.

ciniu5
Posty: 15
Rejestracja: 7 czerwca 2011, o 22:14

Re: Signal HD-507

Post autor: ciniu5 » 12 czerwca 2011, o 22:36

W nowej wersji oprogramowania spotkałem się z błędem, którego we wcześniejszej wersji nie było. Do rzeczy, podczas manualnego wyszukiwania kanałów, po wybraniu konkretnego kanału nie pojawiają się żadne kreski - wyznaczające poziom sygnału. A mam pewność, że powinny się pojawiać, ponieważ łapałem sygnał z kilku nadajników, aczkolwiek było to wartości niskie, które wyznaczały czerowne kreski. W nowej wersji nie ma tego, po prostu widnieje wartość 0 i kreski ani drgną. Przy lepszej możliwość odbioru sygnału, nie ma tego błędu, dla przykładu z Kalisza odbieram na ~80% i wszystkie zostaje prawidłowo wyświetlone włącznie z kreseczkami.

Bartosz Czach

Re: Signal HD-507

Post autor: Bartosz Czach » 13 czerwca 2011, o 09:21

Najpewniej tuner zachowuje się prawidłowo, tak jak większość. Nie pokazuje nic na wskaźniku, jeśli poziom jest niższy od 47-50 procent. Jest to norma ogólnie przyjęta.

Odpowiedz