SIGNAL HD-507

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507

Post autor: @GUTEK@ » 13 czerwca 2011, o 23:25

Bartosz Czach pisze:Najpewniej tuner zachowuje się prawidłowo, tak jak większość. Nie pokazuje nic na wskaźniku, jeśli poziom jest niższy od 47-50 procent. Jest to norma ogólnie przyjęta.
Jaka norma, w przypadku wskaźników sygnału w tunerach jest w praktyce totalna wolna amerykanka.
W każdym modelu wskaźnik działa po swojemu.
W dodatku w Signalu czeski multipleks działał mi już na 42% z przycięciami co jakiś czas.

Swoją drogą ten test to coś za bardzo reklamowo wygląda, czyżby Dipolowi sprzedaż siadła?
Signal działa ok, jednak poprawek jeszcze by się przydała masa, tak samo w Signalu jak i w innych tunerach, przykładowo:

- nóżki pilota - spróbuj nacisnąć coś jak pilot leży na stole
- zabezpiecznie firmware przed wgraniem gdzie indziej - żeby nie szło wgrywać do klonów Signala
- zmiana kolorów na liscie kanałów i w multimediach - na crt kompletnie nieczytelne kolory czcionki
- dodanie do przycisku zoom rozciagania letterboxa - dla kanałów tv4 i puls
- krzaczki w pasku info - gdy tytuł programu jest za długi
- pillarbox - dla hdmi, w tej chwili obraz 4/3 jest rozciągany na pełny ekran

Bartosz Czach

Re: Signal HD-507

Post autor: Bartosz Czach » 14 czerwca 2011, o 07:06

@GUTEK@ pisze:
Bartosz Czach pisze:Najpewniej tuner zachowuje się prawidłowo, tak jak większość. Nie pokazuje nic na wskaźniku, jeśli poziom jest niższy od 47-50 procent. Jest to norma ogólnie przyjęta.
Jaka norma, w przypadku wskaźników sygnału w tunerach jest w praktyce totalna wolna amerykanka.
W każdym modelu wskaźnik działa po swojemu.
Ile tunerów testowałeś? Tylko Signal?
@GUTEK@ pisze:W dodatku w Signalu czeski multipleks działał mi już na 42% z przycięciami co jakiś czas.
Zależy od BER. Równie dobrze przy 55% może ciąć, jeśli BER będzie wysoki.
@GUTEK@ pisze: - nóżki pilota - spróbuj nacisnąć coś jak pilot leży na stole
- zabezpiecznie firmware przed wgraniem gdzie indziej - żeby nie szło wgrywać do klonów Signala
- zmiana kolorów na liscie kanałów i w multimediach - na crt kompletnie nieczytelne kolory czcionki
- dodanie do przycisku zoom rozciagania letterboxa - dla kanałów tv4 i puls
- krzaczki w pasku info - gdy tytuł programu jest za długi
- pillarbox - dla hdmi, w tej chwili obraz 4/3 jest rozciągany na pełny ekran
- Bez problemu da się wcisnąć (jakim to mistrzem inteligencji trzeba być, aby sądzić, że soft naprawi nóżki pilota!)
- Jeśli podzespoły są takie same lub bliźniaczo podobne, blokada możliwa nie jest
- Kolory to sprawa bardzo subiektywna.
- To tuner ma naprawiać coś, co lobby psuje? Winnego trzeba wskazać jasno, a nie tuszować poprzez sprzęt.
- Nie zauważyłem.
- U mnie był właśnie pillarbox na najnowszym sofcie. Rozmiar obrazu musi być ustawiony na Auto.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507

Post autor: @GUTEK@ » 14 czerwca 2011, o 09:04

Dobra ewidentna reklama Signala, nie ma sensu się kłócić. Złego słowa o produkcie nie można powiedzieć żeby nie być wyzywanym od "mistrzów inteligencji".

Kolejny na forum który wie wszystko lepiej ;)

ciniu5
Posty: 15
Rejestracja: 7 czerwca 2011, o 22:14

Re: Signal HD-507

Post autor: ciniu5 » 14 czerwca 2011, o 10:15

@GUTEK@ pisze:
Bartosz Czach pisze:Najpewniej tuner zachowuje się prawidłowo, tak jak większość. Nie pokazuje nic na wskaźniku, jeśli poziom jest niższy od 47-50 procent. Jest to norma ogólnie przyjęta.
Jaka norma, w przypadku wskaźników sygnału w tunerach jest w praktyce totalna wolna amerykanka.
W każdym modelu wskaźnik działa po swojemu.
W dodatku w Signalu czeski multipleks działał mi już na 42% z przycięciami co jakiś czas.

Swoją drogą ten test to coś za bardzo reklamowo wygląda, czyżby Dipolowi sprzedaż siadła?
Signal działa ok, jednak poprawek jeszcze by się przydała masa, tak samo w Signalu jak i w innych tunerach, przykładowo:

- nóżki pilota - spróbuj nacisnąć coś jak pilot leży na stole
- zabezpiecznie firmware przed wgraniem gdzie indziej - żeby nie szło wgrywać do klonów Signala
- zmiana kolorów na liscie kanałów i w multimediach - na crt kompletnie nieczytelne kolory czcionki
- dodanie do przycisku zoom rozciagania letterboxa - dla kanałów tv4 i puls
- krzaczki w pasku info - gdy tytuł programu jest za długi
- pillarbox - dla hdmi, w tej chwili obraz 4/3 jest rozciągany na pełny ekran
Potwierdzam wyszczególniony błąd.

Zgadzam się z @GUTEK@ w kwestii wskaźnika poziomu sygnału. Należy to poprawić, to jest oczywiste.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3097
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Signal HD-507

Post autor: qwerty » 14 czerwca 2011, o 12:21

Każde zabezpieczenie można obejść. Sam kiedyś edytowałem firmware do napędu, aby przerobić napęd na inny (wyższy) model. Hex edytor i jazda. :)

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507

Post autor: @GUTEK@ » 14 czerwca 2011, o 12:33

Oczywiście że da się obejść/złamać. Jednak nie każdy tego zrobi, a chodzi o to by zwykły kowalski nie wgrywał softu do klonów Signala.
W dodatku takie zabezpieczenie istnieje przykładowo soft Wiwy nie przyjmie innego softu, aktualizacja zatrzyma się na 20%, więc jakieś ID w tych softach jest sprawdzane przy aktualizacji.

Więc skoro Dipol wydał kasę (bo wątpie by chińczyki pisali aktualizacje za darmo) na nowe softy to niech one wgrywają się tylko do Signali.

Z Bartosz Czach nie ma sensu dyskutować skoro on jako "mistrz inteligencji" o politycznych aspiracjach uważa że nóżki pilota są zrobione programowo ;)

Bartosz Czach

Re: Signal HD-507

Post autor: Bartosz Czach » 14 czerwca 2011, o 21:41

@GUTEK@ pisze:Dobra ewidentna reklama Signala, nie ma sensu się kłócić.
Proszę o jasne dowody zasadności Twego mijania się z prawdą. Każdy test jest po części subiektywną oceną. oza tym wiele niedociągnięć i złych rozwiązań wskazałem.
@GUTEK@ pisze:Złego słowa o produkcie nie można powiedzieć żeby nie być wyzywanym od "mistrzów inteligencji".
A jak można nazwać kogoś, kto uważa, że softem da się zmienić budowę nadajnika zdalnego sterowania?

Dziś bawiłem się anteną i wskaźnik poziomu pokazywał już poziom 42%. Zatem nie jest tak jak twierdzicie.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507

Post autor: @GUTEK@ » 14 czerwca 2011, o 21:46

Bartosz Czach pisze:
@GUTEK@ pisze:Złego słowa o produkcie nie można powiedzieć żeby nie być wyzywanym od "mistrzów inteligencji".
A jak można nazwać kogoś, kto uważa, że softem da się zmienić budowę nadajnika zdalnego sterowania?
A gdzie ja tam napisałem że to się da zmienić softem, wypunktowałem tylko kolejny problemy zauważone w Signalu. To jak można nazwać kogoś kto nie potrafi czytać ze zrozumieniem?
(swoją drogą ciekawy tok myślenia, ja bym na taką wersje nie wpadł żeby poprawiać pilot softem :lol: )
Bartosz Czach pisze:Dziś bawiłem się anteną i wskaźnik poziomu pokazywał już poziom 42%. Zatem nie jest tak jak twierdzicie.
Heh dobre sobie "twierdzicie", to kolega twierdził że tuner pokazuje od 47% sygnał.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3097
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Signal HD-507

Post autor: qwerty » 15 czerwca 2011, o 17:10

Mam pytanko. Właśnie tuner do mnie przyjechał. Jak sprawdzić siłę/jakość sygnału? Pod info mam kropki, ale to chyba status programu.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507

Post autor: @GUTEK@ » 15 czerwca 2011, o 17:24

qwerty pisze:Mam pytanko. Właśnie tuner do mnie przyjechał. Jak sprawdzić siłę/jakość sygnału? Pod info mam kropki, ale to chyba status programu.
Dwa razy info lub jeśli nie masz kanałów menu i skanowanie ręczne. (kropki + procenty)

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3097
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Signal HD-507

Post autor: qwerty » 15 czerwca 2011, o 17:52

Na antenie z tunera usb (12 cm) mam jakość 91-94 % (multipleks 3 nadający 4 kW ERP). :)

vigoo
Posty: 504
Rejestracja: 9 lipca 2010, o 11:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Szczecin/Kołowo

Re: Signal HD-507

Post autor: vigoo » 20 czerwca 2011, o 11:21

Cytat z innego forum:
"Antena ta jest podłączona rozgałęźnikiem TV do trzach telewizorów. A wygląda to tak że gdy włączę tuner Signal HD-507 wtedy pojawiają się zakłócenia (śnieg, odbicia, pogorszenie sygnału ) na kanałach analogowych w dwóch pozostałych telewizorach."

Przymierzam się do zakupu tego tunera a mam podobną instalację.
Czy ktoś spotkał się z podobnym zjawiskiem ?

DVBManiak

Re: Signal HD-507

Post autor: DVBManiak » 20 czerwca 2011, o 11:26

Prawdopodobnie sygnał jest tłumiony przez rozgałęźnik.

Bartosz Czach

Re: Signal HD-507

Post autor: Bartosz Czach » 20 czerwca 2011, o 12:23

Dodatkowo mogą być źle zarobione niektóre wtyczki. W ten sposób mogą na kablu powstać zwarcia, które zakłócają odbiór na pozostałych odbiornikach.

Awatar użytkownika
keram23
Posty: 64
Rejestracja: 5 marca 2011, o 10:11

Re: Signal HD-507

Post autor: keram23 » 20 czerwca 2011, o 15:38

W mojej instalacji sygnał antenowy ze wzmacniaczem wchodzi do pierwszego Signala(1 TV), wychodząc przez przelotkę wchodzi do modulatora UHF (bo zabieram sygnał z satelity), z niego przez rozdzielacz wprowadzam do nagrywarki i drugiego Signala (2 TV), a przez przelotkę tego drugiego Signala do trzeciego telewizora już z DVB-T.
Wszystko śmiga na jednej antenie niezależnie i naraz. Żadnych zakłóceń.
Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
yazor55
Posty: 7
Rejestracja: 3 czerwca 2011, o 09:08
Odbiornik: Maximum T-102

Re: Signal HD-507

Post autor: yazor55 » 24 czerwca 2011, o 13:36

Witam

Przymierzam się do zakupu Signala. Zależy mi na obsłudze nagrywania programów. Dlatego pytanko:
1. W jakim formacie są zapisywane nagrania (*.ts czy coś innego) - w instrukcji podano, że nagrywanie aktualnie oglądanego programu następuje w pliku *pvr. Czy taki plik mogę zgrać na komputer i przerobić na *.avi?
2. Czy po wgraniu nowego softu dalej pojawiają się czarne ekrany przed i po reklamach, a jeżeli tak to jak długo taki ekran jest wyświetlany - 0,5 sek., 1 sek.?

Awatar użytkownika
keram23
Posty: 64
Rejestracja: 5 marca 2011, o 10:11

Re: Signal HD-507

Post autor: keram23 » 24 czerwca 2011, o 16:14

cyt.: "...tuner automatycznie tworzy folder z plikami. Format jest standardowy czyli TS. Można także korzystać z funkcji timeshift (tzw. zatrzymanie telewizji na żywo). W najnowszym oprogramowaniu pliki tej funkcji są automatycznie kasowane po jej wyłączeniu..."
Nie wiem o co Ci chodzi w stwierdzeniu:
nagrywanie aktualnie oglądanego programu następuje w pliku *pvr
PVR (ang. Personal Video Recorder) - to chyba raczej funkcja tunera, a nie plik, ale może się mylę ;)
W rzeczywistości tuner tworzy plik z rozszerzeniem .ts i umieszcza go w folderze w którego nazwie jest faktycznie .pvr, ale to nie ma się w żaden sposób do formatu pliku.

Reszty dowiesz się przeglądając ten temat od początku.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507

Post autor: @GUTEK@ » 24 czerwca 2011, o 16:56

Tak jak napisal kolega wyzej nagrania PVR to pliki *.TS umieszczone w katalogach z nazwa *.PVR oraz dzielone co 2GB. Natomiast jesli chodzi o czarny ekran przy zmianie propocji to przez chwile jest czarny ekran i jak narazie poprawili to tylko w tunerze LV6TMPVR4.

dipolnet
Posty: 102
Rejestracja: 28 marca 2011, o 17:57

Re: Signal HD-507

Post autor: dipolnet » 1 lipca 2011, o 14:06

Celem wsparcia technicznego związanego z wprowadzaniem DVB-T uruchomiliśmy stronę na FB
http://www.facebook.com/pages/DVBT/183326401725329
Można komentować zadawać pytania, także o tuner Signal.
Pozdrawiamy
Dipol

Bartosz Czach

Re: Signal HD-507

Post autor: Bartosz Czach » 1 lipca 2011, o 14:32

To może lepiej założyć forum. Coraz mniej ludzi ma konto na mało bezpiecznym Facebook'u.

Odpowiedz