SIGNAL HD-507

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507

Post autor: @GUTEK@ » 24 lipca 2011, o 12:33

Ja tylko doprecyzuje - cyfrowy sygnał w standardzie DVB-T, bo cyfrowe kablówki nadają w DVB-C.

W przypadku nagrywania z analogowej kablówki to trzeba by przykładowo nagrywarkę dvd stacjonarną która po prostu nagrywa z analogu.

Bartosz Czach

Re: Signal HD-507

Post autor: Bartosz Czach » 24 lipca 2011, o 12:38

@GUTEK@ pisze:cyfrowe kablówki nadają w DVB-C
Niektóre nadają w standardzie DVB-T. Ale to te mniejsze.

luckynyc

Re: Signal HD-507

Post autor: luckynyc » 24 lipca 2011, o 12:43

U mnie z penem Kingstone 16 GB działa dobrze.

Czy kanał TVN+1 udostępnia EPG? U mnie ten kanał nigdy nie wyświetla danych EPG.

Dodatkowo, co jakiś czas EPG wyświetla program dla złej godziny. Przykładowo jest godzina 11:00 i taką wyświetla dekoder, ale w EPG wyświetlany jest program dla godziny 17 lub nawet dla innego dnia. Czy u was też tak jest?


Tak na marginesie to trochę dziwne. Aby nagrywać tv cyfrową wystarczy dekoder za 100zł a aby nagrywać tv analogową lub satelitę to trzeba mieć sprzęt za kilkaset złotych. Dziwne, że nikt nie produkuje tanich urządzeń do nagrywania dowolonego sygnału. Nawet tv za kilka tysięcy w większości nie mają PVR.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507

Post autor: @GUTEK@ » 24 lipca 2011, o 12:50

Pewnie włączasz to epg zaraz po zmianie kanału, poczekaj parę sekund aż się ściągnie cała lista, wtedy będzie ok.

Poczytaj zasadę działania PVR, do tego nie trzeba żadnych zaawansowanych rozwiązań, po prostu tuner zrzuca żywcem to co odbiera z nadajnika w formie cyfrowej. Przy analogu jest dużo trudniej bo trzeba ten sygnał obrobić, przerobić na cyfrowy obraz i w czasie rzeczywistym skompresować i dopiero nagrać.
Tunery satelitarne z PVR też dorwiesz w podobnych cenach, gorzej w przypadku kanałów kodowanych bo tu też częściowo nadawcy ograniczają możliwość nagrywania.

marta_87

Re: Signal HD-507

Post autor: marta_87 » 24 lipca 2011, o 13:06

DVBManiak pisze:Nie, ten tuner wyszukuje tylko kanały cyfrowe. Możesz podpiąć przez przelotkę loop do tv i wtedy będziesz miała analog w tv, ale chyba nie będziesz mogła nagrywać. Tunery nie mają modulatora RF.
@GUTEK@ pisze:Ja tylko doprecyzuje - cyfrowy sygnał w standardzie DVB-T, bo cyfrowe kablówki nadają w DVB-C.

W przypadku nagrywania z analogowej kablówki to trzeba by przykładowo nagrywarkę dvd stacjonarną która po prostu nagrywa z analogu.
Ok. Dzięki za informacje. Co do standardu w którym nadaje moja kablówka (SMSnet) to nie wiem niestety czy to DVB-T czy DVB-C, ale chyba to pierwsze. Na programie informacyjnym operatora widnieje taka oto informacja: "Przetestuj swój telewizor: Jeżeli posiadasz odbiornik TV z możliwością odbioru programów cyfrowych naziemnych (DVB-T) w opcjach menu wyszukiwania cyfrowego wpisz częstotliwość 194,00 MHz, szerokość pasma 8MHz lub strojenie automatyczne a odbiornik wyszuka programy cyfrowe" Jeżeli dobrze rozumiem to po podłączeniu kabla po którym idze sygnał od kablówki do dekodera Signal'a powinnam odszukać ewentualny program testowy czy co tam kablówka nadaje ;)?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507

Post autor: @GUTEK@ » 24 lipca 2011, o 13:20

Jeśli rzeczywiście nadają w DVB-T to kanały powinny działać na Signalu bez problemów.

luckynyc

Re: Signal HD-507

Post autor: luckynyc » 24 lipca 2011, o 14:42

niestety ile bym nie trzymał włączonego EPG na TVN+1 program się nie wyświetla
czy komuś się wyświetla?

teraz rozumiem dlaczego nie ma tanich PVR dla tv analogowej
dalej jednak nie rozumiem, dlaczego nowe TV, kosztujące kilka tys PLN, z tunerem DVB-T nie mają PVR dla tv cyfrowej
ostatnio przeglądałem ofertę tv i pvr spotkałem w 3 modelach i to kosztujących dużo więcej niż inne z podobnymi parametrami.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Signal HD-507

Post autor: qwerty » 24 lipca 2011, o 14:46

W niektórych samsungach możesz odblokować prv.

luckynyc

Re: Signal HD-507

Post autor: luckynyc » 24 lipca 2011, o 15:53

qwerty pisze:W niektórych samsungach możesz odblokować prv.
qwerty możesz napisać coś więcej, w jakiej serii jest taka możliwość lub na jakim forum o tym czytałeś?
wrzuciłem do google "samung pvr" ale nic interesującego nie wyskoczyło

Awatar użytkownika
keram23
Posty: 64
Rejestracja: 5 marca 2011, o 10:11

Re: Signal HD-507

Post autor: keram23 » 24 lipca 2011, o 17:04

luckynyc pisze:teraz rozumiem dlaczego nie ma tanich PVR dla tv analogowej
dalej jednak nie rozumiem, dlaczego nowe TV, kosztujące kilka tys PLN, z tunerem DVB-T nie mają PVR dla tv cyfrowej
ostatnio przeglądałem ofertę tv i pvr spotkałem w 3 modelach i to kosztujących dużo więcej niż inne z podobnymi parametrami.
qwerty pisze:W niektórych samsungach możesz odblokować prv.
luckynyc pisze:
qwerty pisze:W niektórych samsungach możesz odblokować prv.
qwerty możesz napisać coś więcej, w jakiej serii jest taka możliwość lub na jakim forum o tym czytałeś?
wrzuciłem do google "samung pvr" ale nic interesującego nie wyskoczyło
Tytuł tego wątku - Signal HD-507
Signal HD-507 posiada funkcję PVR.
Cały tekst cytowany powyżej jest w tym miejscu zwykłym spamem !!!

pawelll
Posty: 728
Rejestracja: 18 lipca 2011, o 23:04

Re: Signal HD-507

Post autor: pawelll » 24 lipca 2011, o 22:34

luckynyc pisze: Tak na marginesie to trochę dziwne. Aby nagrywać tv cyfrową wystarczy dekoder za 100zł a aby nagrywać tv analogową lub satelitę to trzeba mieć sprzęt za kilkaset złotych. Dziwne, że nikt nie produkuje tanich urządzeń do nagrywania dowolonego sygnału.
Nagrywanie DVB-T (podobnie jak DVB-S - satelity) polega na prostym zapisie strumienia danych na nośniku. Nie wymaga to praktycznie żadnych dodatkowych zasobów sprzętowych w tunerze. Dlatego w tej chwili praktycznie kazdy tuner ma PVR.
Dla analogu trzeba przetworzyć sygnał na postać cyfrową- a to kosztuje.

Proste.

Markar
Posty: 6
Rejestracja: 21 lipca 2011, o 15:18

Re: Signal HD-507

Post autor: Markar » 24 lipca 2011, o 23:08

luckynyc pisze:
qwerty pisze:W niektórych samsungach możesz odblokować prv.
qwerty możesz napisać coś więcej, w jakiej serii jest taka możliwość lub na jakim forum o tym czytałeś?
wrzuciłem do google "samung pvr" ale nic interesującego nie wyskoczyło
luckynyc zainteresuj się projektem SamyGo --> http://www.samygo.tv/ , http://en.wikipedia.org/wiki/SamyGO
sporo ciekawych informacji związanych z tematem alternatywnego firmwaru do TV Samsung i ogólnie sporo o wszelakich telewizorach znajdziesz na polskim forum --> http://www.hdtv.com.pl/forum/samsung-f52.html

/Przepraszam za kontynuowanie offtopa/

luckynyc

Re: Signal HD-507

Post autor: luckynyc » 25 lipca 2011, o 01:01

dzięki
wcześniej szukałem na innym forum hdtvpolska ale tam nic nie było

eMumatic

Re: Signal HD-507

Post autor: eMumatic » 25 lipca 2011, o 22:59

@GUTEK@ pisze:WAŻNE!
...
soft z tunera RWT-441T, działa na tym tunerze, te same kody pilota, wygląd i ID takie samo, inne logo startowe, UWAGA! soft zachowuje się jakby był wciśnięty cały czas przycisk strzałki w dół, opcje przeskakują z góry do dołu jednak po wgraniu jest możliwość sterowania i uruchomienia aktualizacji w menu
...
mozesz wyjasnic o co chodzi z tymi przyciskami? czy da rade po wgraniu normalnie uzywac tunera?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507

Post autor: @GUTEK@ » 25 lipca 2011, o 23:10

eMumatic pisze:
@GUTEK@ pisze:WAŻNE!
...
soft z tunera RWT-441T, działa na tym tunerze, te same kody pilota, wygląd i ID takie samo, inne logo startowe, UWAGA! soft zachowuje się jakby był wciśnięty cały czas przycisk strzałki w dół, opcje przeskakują z góry do dołu jednak po wgraniu jest możliwość sterowania i uruchomienia aktualizacji w menu
...
mozesz wyjasnic o co chodzi z tymi przyciskami? czy da rade po wgraniu normalnie uzywac tunera?
Nie da rady, kanały lub opcje cały czas przelatują z góry na dół.
Podejrzewam że problemem jest to że 441T ma przyciski na obudowie, a w Signalu piny w chipsecie do których podłącza się te przyciski nie są podłączone lub są podłączone do masy i soft głupieje.

Jednak soft z 451T działa poprawnie.
Ten soft z 441T muszę wykasować ze strony, bo on już nieprzydatny.

Awatar użytkownika
kaem
Posty: 45
Rejestracja: 26 lipca 2011, o 14:14
Odbiornik: Signal HD-507
Nadajnik - obiekt nadawczy: Tarnów *G. Św. Marcina*

Re: Signal HD-507

Post autor: kaem » 26 lipca 2011, o 14:31

Witam. Mam pytania do DIMPOL.
Co z obsługą telewizorów/monitorów o formacie obrazu 16:10? Ja mam taki monitor z tunerem TV i niestety obraz mam rozciągnięty. Tak samo sprawa wygląda przy odtwarzaniu filmów. Mogę w ustawieniach monitora co prawda zmienić format obrazu na 16:9 i telewizja wyświetlana jest prawidłowo - tzn pojawiają się czarne pasy na dole i u góry. Z kolei wtedy filmy DivX są zwężone nienaturalne - pomagam sobie ZNOWU ustawieniami moniotra i rozciagam obraz ale wtedy napisy mi znikają bo są pod obrazem.

EDIT:
Udało mi się opanować sprawe. W ustawieniach tunera dałem proporcje obrazu 16:9. W ustawieniach monitora też dałem 16:9. Na proporcje obrazu ma wpływ ma też jedna opcja i ona uregulowała mi proporcje obrazu w filmach na prawidłowe. Chodzi o zmiane rozdzielczości z 576i/p na w720p i wyższą. Kto by przypuszczał, że rozdzielszczośc zmienia proporcje obrazu...


Zauważyłem też, że odtwarzacz filmów ma problem z napisami w formacie TMPlayer czyli coś takiego:
00:00:17:Impuls? Dyferencja...|Dyfernecja ciśnienia?|Nie.
00:00:21:Obróć je! Tak, obróć!|W którą stronę?
00:00:24:Odwrotnie do ruchów zegara.
00:00:53:Torpeda chybiła.|Jest w naszej przegrodzie.
Napisy w tym formacie wyświetlają się cały czas i nie znikają. Powinno się wprowadzić limit czasu wyświetlania napisów 2.5-3.0sek.

Zależałoby mi też na możliwości wyboru żółtego koloru napisów oraz regulacji ich umieszczenia względem obrazu czyli podnoszenie i opuszczanie. W tej chwili jestem zmuszony oglądać filmy z obrazem "zwężonym".

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 26 lipca 2011, o 17:59 przez kaem, łącznie zmieniany 1 raz.

jassssss
Posty: 20
Rejestracja: 26 lipca 2011, o 15:44

Re: Signal HD-507

Post autor: jassssss » 26 lipca 2011, o 16:13

W nowym firmware powinny pojawić się nastepujące udogodnienia:

-możliwość wyłączenia,i regulacji jasności diody,narazie diode zakleiłem czarną tasmą

-w monitorze z tv samsunga,model T240HD-przy podłączeniu równoczesnym przez HDMI I SCART,
złącze HDMI nie jest priorytetowe,i trzeba jedno ze złącz odłączyć,pytanie do innych użytkowników:u was też tak jest?bo w materiałach opisujących pisało co innego,poza tym,
obraz jest lepszy i tak z scart,ponieważ polscy nadawcy nie nadaja w hd,więc podłączenie przez hdmi,daje tylko efekt bardziej widocznych "kwadracików"

-poza tym,skoro dodano funcje odtwarzania mp3,przydała by sie możliwośc tworzenia playlist,
a także playlisty dla nagranych materiałów,czy innych materiałów

-pliki flv z youtube nie działają,można by dodać

Awatar użytkownika
kaem
Posty: 45
Rejestracja: 26 lipca 2011, o 14:14
Odbiornik: Signal HD-507
Nadajnik - obiekt nadawczy: Tarnów *G. Św. Marcina*

Re: Signal HD-507

Post autor: kaem » 26 lipca 2011, o 16:57

jassssss pisze:-w monitorze z tv samsunga,model T240HD-przy podłączeniu równoczesnym przez HDMI I SCART,
złącze HDMI nie jest priorytetowe,i trzeba jedno ze złącz odłączyć,pytanie do innych użytkowników:u was też tak jest?bo w materiałach opisujących pisało co innego,poza tym,
obraz jest lepszy i tak z scart,ponieważ polscy nadawcy nie nadaja w hd,więc podłączenie przez hdmi,daje tylko efekt bardziej widocznych "kwadracików"
Ja mam identyczny model monitora czyli T240HD. Na dniach będę miał kabel HDMI 1.3 to Ci odpowiem. A co do jakości obrazu przez ww kabel to mnie zmartwiłeś... W ogóle w planach jest nadawanie programów drogą naziemną w HD np TVP 1 HD za darmo?

DVBManiak

Re: Signal HD-507

Post autor: DVBManiak » 26 lipca 2011, o 17:49

Narazie nie ma takich planów.

eMumatic

Re: Signal HD-507

Post autor: eMumatic » 26 lipca 2011, o 18:03

mam pytanie odnosnie wersji tunerow. v1 to rozumiem, ze starsze tunery, czy sie myle? czy sa znane roznice miedzy wersjami?

Odpowiedz