SIGNAL HD-507

tomaszek18

Re: Signal HD-507

Post autor: tomaszek18 » 13 sierpnia 2011, o 12:12

Pasek z kropeczkami to jak dla mnie idealne rozwiązanie, nie trzeba myśleć ile programu już przeleciało. Owszem mogliby zamiast nich dać coś mniejszego, ale nie jest źle.
No mi ten pasek jest oczywiście potrzebny, tylko nie w formie kropek :)

Awatar użytkownika
tomarex
Posty: 202
Rejestracja: 23 maja 2009, o 22:41

Re: Signal HD-507

Post autor: tomarex » 13 sierpnia 2011, o 22:03

tomaszek18 pisze:do mojego signala od anteny jest długość kabla wynosi 15 metrów, a do telewizora z wbudowanym tunerem DVB-T 27 metrów. I jakość sygnału jest na nim lepsza, niż na signalu,
Niestety to nie jest miarodajne porównanie. Tak jak napisał kolega @GUTEK@. Gdybyś podłączył Signala w miejsce TV i odbierał by z zacięciami, to można mówić o mniejszej czułości.
Dlatego napisałem o podłączeniu do tego samego kabla, a nie anteny.
Miarodajne porównanie podał kolega badzio19.
tomaszek18 pisze:Co do wycinania częstotliwości przez kabel to tylko kable z linką zamiast pojedynczego druta lub brakiem folii przy ekranie, czyli tanie podróbki,
Niestety nie tylko. Co więcej, kable z linką mają najczęściej większe tylko tłumienie, a pozostałe parametry nie muszą być gorsze.
Idealny kabel przekazuje jedynie sygnał z anteny do odbiornika, a ponieważ nie ma ideału to zawsze jest większy lub mniejszy wpływ tego przewodnika na dostarczony sygnał.
Na długości kabla mamy minima i maksima sygnału i chodzi o to w przycinaniu, aby na zakończeniu uzyskać maksimum fali. Na tych częstotliwościach mogą to być różnice milimetrowe.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3097
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Signal HD-507

Post autor: qwerty » 14 sierpnia 2011, o 11:01


vigoo
Posty: 504
Rejestracja: 9 lipca 2010, o 11:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Szczecin/Kołowo

Re: Signal HD-507

Post autor: vigoo » 14 sierpnia 2011, o 11:32

Czym to się różni od Signala i kto ich zmusił do zmiany nazwy na wielce oryginalną "NTC-22HD" ?

eMumatic

Re: Signal HD-507

Post autor: eMumatic » 14 sierpnia 2011, o 11:50

vigoo pisze:Czym to się różni od Signala i kto ich zmusił do zmiany nazwy na wielce oryginalną "NTC-22HD" ?
lol lol lol. jak zauwazylem w innym poscie canva t710 jest nieco ciensza niz signal hd 507. ten wyglada tak samo jak t710 i w specyfikacji nie ma e-ac3, tak jak canva :)

vigoo
Posty: 504
Rejestracja: 9 lipca 2010, o 11:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Szczecin/Kołowo

Re: Signal HD-507

Post autor: vigoo » 14 sierpnia 2011, o 12:18

"W bieżącym tygodniu pojawi się bliźniaczy odpowiednik tunera HD-507 , który będzie na życzenie wielu klientów sprzedawany przynajmniej do końca sierpnia"

Więc to chyba nie jest ten następca, który był wcześniej zapowiadany...

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507

Post autor: @GUTEK@ » 14 sierpnia 2011, o 15:17

Było pisane już następca to Signal HD-527 który będzie w standardowej obudowie czyli "skrzynka" stawiana obok tv.
Z tego co ja wiem to będzie posiadał gniazda - SCART, HDMI, SPDIF oraz antenowe z przelotką.

Ten NTC-22HD to kolejny klon Signala który na allegro jest od dawna. Szkoda tylko że wprowadzili do sprzedaży klona rezygnując z 507, który miał bardziej dopracowany soft i czujke ir z ledem.

rupertvelbob
Posty: 18
Rejestracja: 16 sierpnia 2011, o 14:19
Odbiornik: Signal HD-507
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: Signal HD-507

Post autor: rupertvelbob » 16 sierpnia 2011, o 14:33

Witam,

mój tv posiada jedynie wejście 2 x RCA (CINCH), czy za pomocą kabla z przejściem SCART-CINCH będę mógł bez problemu podłączyć HD-507?

Nie znam się za bardzo na tym a widzę w opisach kabli, że przesyłają one sygnał w jedną lub w drugą stronę (?) - czyli muszę wybrać taki który podaje sygnał z euro do CINCH, czy tak.

Czy jeszcze coś muszę wiedzieć przed zakupem takiego kabla?


Pytanie drugie:

Orientuje się ktoś jak wygląda sprawa z serwisem gwarancyjnym HD-507, kupując tuner z innego źródła niż bezpośrednio przez Dipol?

Bartosz Czach

Re: Signal HD-507

Post autor: Bartosz Czach » 16 sierpnia 2011, o 14:47

rupertvelbob pisze:Witam,

mój tv posiada jedynie wejście 2 x RCA (CINCH), czy za pomocą kabla z przejściem SCART-CINCH będę mógł bez problemu podłączyć HD-507?
Tak, bez problemu. Możesz do dźwięku zastosować dodatkowo przejście 2xRCA -> 1xRCA celem złożenia dwóch kanałów audio w jeden. Są przejścia SCART <-> RCA z przełącznikiem kierunków.

rupertvelbob
Posty: 18
Rejestracja: 16 sierpnia 2011, o 14:19
Odbiornik: Signal HD-507
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: Signal HD-507

Post autor: rupertvelbob » 16 sierpnia 2011, o 15:10

Bartosz Czach pisze:
rupertvelbob pisze:Możesz do dźwięku zastosować dodatkowo przejście 2xRCA -> 1xRCA celem złożenia dwóch kanałów audio w jeden. Są przejścia SCART <-> RCA z przełącznikiem kierunków.
Dzięki za szybką dopowiedz!

Czyli będę musiał kupić kabel SCART -> 3RCA, bo SCART -> 2RCA podaje na CINCH'e tylko audio z gniazda SCART a SCART -> 3RCA podaje video + audio w stereo, dobrze kombinuję?
Ostatnio zmieniony 16 sierpnia 2011, o 15:21 przez rupertvelbob, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3097
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Signal HD-507

Post autor: qwerty » 16 sierpnia 2011, o 15:14

Jak chcesz podłączyć ten adapter? :>

rupertvelbob
Posty: 18
Rejestracja: 16 sierpnia 2011, o 14:19
Odbiornik: Signal HD-507
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: Signal HD-507

Post autor: rupertvelbob » 16 sierpnia 2011, o 15:21

qwerty pisze:Jak chcesz podłączyć ten adapter? :>
Dobra zasada - najpierw pomyśl a później pisz i wklejaj! :oops:

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507

Post autor: @GUTEK@ » 16 sierpnia 2011, o 15:38

Jest też coś takiego jak przejście gniazdo SCART na cinche, z tym że trudno dostać.
Inne rozwiązanie to gniazdo SCART - gniazdo SCART do połączenia dwóch przewodów.

W takim przypadku jak trzeba kombinować z tymi cinchami nie prościej będzie kupić po prostu tuner które będzie miał odpowiednie wyjścia?

eMumatic

Re: Signal HD-507

Post autor: eMumatic » 16 sierpnia 2011, o 15:46

wikami ma chinch.

rupertvelbob
Posty: 18
Rejestracja: 16 sierpnia 2011, o 14:19
Odbiornik: Signal HD-507
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: Signal HD-507

Post autor: rupertvelbob » 16 sierpnia 2011, o 19:11

@GUTEK@ pisze:Jest też coś takiego jak przejście gniazdo SCART na cinche, z tym że trudno dostać.
Inne rozwiązanie to gniazdo SCART - gniazdo SCART do połączenia dwóch przewodów.

W takim przypadku jak trzeba kombinować z tymi cinchami nie prościej będzie kupić po prostu tuner które będzie miał odpowiednie wyjścia?
No, nie będzie łatwo, ale najgorsze jest to, że ja go już kupiłem na Allegro...

Właśnie zauważyłem, że kupno kabla, lub przejścówki "żeński" SCART -> 3RCA będzie bardzo trudne - w dwóch marketach i na Alle póki co nie znalazłem.

"gniazdo SCART - gniazdo SCART" - z takim czymś też się jeszcze nie spotkałem, ale faktycznie, jest to trochę przekombinowane.

Zależy mi na HD-507, bo wiem, że jest OK a o innych wiem mało albo czytałem niepochlebne opinie (np. o polecanym wikami).

DVBManiak

Re: Signal HD-507

Post autor: DVBManiak » 16 sierpnia 2011, o 19:20

Znalazłem coś takiego albo takiego.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507

Post autor: @GUTEK@ » 16 sierpnia 2011, o 19:27

Ja to bym kupił takie małe konektorki żeby pasowały na te piny ze SCARTa przylutował do tego kabelki, z drugiej strony wtyki cinch i gotowe. Najtańsze i najprostsze, z tym że wymaga trochę umiejętności. Może masz jakiegoś znajomego co będzie w stanie coś takiego skonstruować.

eMumatic

Re: Signal HD-507

Post autor: eMumatic » 16 sierpnia 2011, o 19:46

@GUTEK@ pisze:Ja to bym kupił takie małe konektorki żeby pasowały na te piny ze SCARTa przylutował do tego kabelki, z drugiej strony wtyki cinch i gotowe. Najtańsze i najprostsze, z tym że wymaga trochę umiejętności. Może masz jakiegoś znajomego co będzie w stanie coś takiego skonstruować.
dokladnie takie rozwiazanie jest ok. potrzebne materialy i schemat scart.

mmm777
Posty: 39
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Signal HD-507

Post autor: mmm777 » 16 sierpnia 2011, o 21:14

Albo coś takiego: http://www.nikomp.com.pl/opisy/AY000/AYSCG3WB.htm , jeżeli ktoś bliżej Katowic.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507

Post autor: @GUTEK@ » 16 sierpnia 2011, o 21:17

mmm777 pisze:Albo coś takiego: http://www.nikomp.com.pl/opisy/AY000/AYSCG3WB.htm , jeżeli ktoś bliżej Katowic.
Ja piernicze 40zł za kawałek plastiku.

Odpowiedz