SIGNAL HD-507

rupertvelbob
Posty: 18
Rejestracja: 16 sierpnia 2011, o 14:19
Odbiornik: Signal HD-507
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: Signal HD-507

Post autor: rupertvelbob » 16 sierpnia 2011, o 22:16

Wielkie dzięki za pomoc!
DVBManiak pisze:Znalazłem coś takiego albo takiego.
To pierwsze to właśnie coś czego potrzebuję, drugie, z tego co widzę, nie rozwiązuje problemu.
eMumatic pisze:
@GUTEK@ pisze:Ja to bym kupił takie małe konektorki żeby pasowały na te piny ze SCARTa przylutował do tego kabelki, z drugiej strony wtyki cinch i gotowe. Najtańsze i najprostsze, z tym że wymaga trochę umiejętności. Może masz jakiegoś znajomego co będzie w stanie coś takiego skonstruować.
dokladnie takie rozwiazanie jest ok. potrzebne materialy i schemat scart.
Nie wiem czy dałbym radę sam to złożyć i brakuje też sprzętu (odpowiednia lutownica), popytam może ktoś pomoże.
@GUTEK@ pisze:
mmm777 pisze:Albo coś takiego: http://www.nikomp.com.pl/opisy/AY000/AYSCG3WB.htm , jeżeli ktoś bliżej Katowic.
Ja piernicze 40zł za kawałek plastiku.
Fakt, to prawie 1/3 ceny HD-507.

Spróbuję poszukać jakiegoś tańszego rozwiązania, a jak nie to zostaje jeszcze polubowna odmowa zakupu Signala i poszukanie - tak jak GUTEK radził - dobrego tunera z wyjściem cinch.

Jeszcze raz dzięki za poświęcony czas.

eMumatic

Re: Signal HD-507

Post autor: eMumatic » 17 sierpnia 2011, o 09:17

rupertvelbob pisze:Wielkie dzięki za pomoc!



Nie wiem czy dałbym radę sam to złożyć i brakuje też sprzętu (odpowiednia lutownica), popytam może ktoś pomoże.



Jeszcze raz dzięki za poświęcony czas.
tu wcale nie trzeba lutowac. to sa takie nakladki na piny. najlepiej kupic zarobione i poskrecac z kablem chinch.

giaur500
Posty: 1362
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: Signal HD-507

Post autor: giaur500 » 17 sierpnia 2011, o 09:32

Nie zgadzam się, przejściówki są dość łatwo dostępne. Nie polecam wynalazków "bez lutowania", niezawodność takiego połączenia jest dość kiepska.

A jeśli chodzi o samo lutowanie, to po pierwsze trzeba się na tym znać nieco żeby wiedzieć do których pinów gniazda euro trzeba podłączyć chinche, a po drugie - nie radzę samodzielnie lutować chyba ze znajdziecie DOBRĄ wtyczkę euro (może być dość trudne), a nie taką gdzie dotknięcie palcem powoduje prawie zwarcie pinów a po drugie zlutować to dobrze tez trzeba umieć.

Najpewniejsza jest fabryczna, nierozbieralna przejściówka - wiem z doświadczenia.

rupertvelbob
Posty: 18
Rejestracja: 16 sierpnia 2011, o 14:19
Odbiornik: Signal HD-507
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: Signal HD-507

Post autor: rupertvelbob » 17 sierpnia 2011, o 15:20

Na Allegro znalazłem coś takiego, co polecał DVBManiak - adapter EURO (link), w cenie 11zl z przesyłką i łącznik, o którym pisał GUTEK - (link) za niecałe 10zl.
Zastanawiam się co będzie lepszym rozwiązaniem.

W tym co napisał giaur500 jest chyba sporo racji. Taka przejściówka, czy łącznik będzie na pewno stabilniejsza - zwarta konstrukcja - a czy będzie lepiej zrobiona i lepiej będzie działać, to pewnie zależy co mi się trafi.
Łącznik ze zdjęcia powyżej jest niby firmowy (Bandridge).

ciniu5
Posty: 15
Rejestracja: 7 czerwca 2011, o 22:14

Re: Signal HD-507

Post autor: ciniu5 » 18 sierpnia 2011, o 17:15

Będzie nowy soft?

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3097
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Signal HD-507

Post autor: qwerty » 18 sierpnia 2011, o 19:14

Przydałby się. Obecny ma jeszcze 2 niedogodności. Przy stosowaniu "goto" nie idzie dokładnie we wskazane miejsce (np. ustawiam 5 minutę idzie do 5:58, ustawiam 01:45:00 idzie do 01:47:38) i podczas przewijania potrafi się zawiesić (po kilkudziesięciu sekundach reaguje na "exit").

Awatar użytkownika
kaem
Posty: 45
Rejestracja: 26 lipca 2011, o 14:14
Odbiornik: Signal HD-507
Nadajnik - obiekt nadawczy: Tarnów *G. Św. Marcina*

Re: Signal HD-507

Post autor: kaem » 19 sierpnia 2011, o 21:58

Dipol z nowym softem nas wy*uchał bez wazelinki...

Szymon_Zy
Posty: 299
Rejestracja: 16 listopada 2010, o 12:30
Odbiornik: AF9015,IT9135,hd507,hd527,Samsung UE40D5500
Instalacja antenowa: Dipol-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: Klepaczka/Błeszno

Re: Signal HD-507

Post autor: Szymon_Zy » 19 sierpnia 2011, o 23:27

Zasadniczo sprzet spelnia swoje zadanie znosnie. Skoro juz nie jest dostepny w sprzedazy nie ma co inwestowac w kolejny soft ... ale jesli dipol chce zbudowac marke musi ten soft wydac. Tak aby klient poczul, ze firma na sprzetem czuwa i marka signal to nie kolejna firma krzak. Pozostawienie uzytkownikow z pusta obietnica kolejnego softu nie jest dobrym prognostykiem dla kolejnych modeli importowanych przez Dipol do Polski. Uzytkownik raz zrazony, jest gorszy niz 100 zadowolonych. Zadowoleni nie krzycza na forach :D

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3097
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Signal HD-507

Post autor: qwerty » 20 sierpnia 2011, o 09:28

Zgadzam się. Mimo drobnych niedociągnięć polecałem Signala. W takim razie trzeba zacząć polecać konkurencję.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507

Post autor: @GUTEK@ » 20 sierpnia 2011, o 15:10

Z tego co ja wiem soft ma zostać wydany. Ten komunikat na facebooku podobno pisała osoba nie do końca zorientowana w sytuacji, a jak będzie to się okaże za jakiś czas pewnie.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3097
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Signal HD-507

Post autor: qwerty » 22 sierpnia 2011, o 10:05

Jakiś czas temu wspominałem o problemie, który wyszukiwał ponownie kanał (jak przy przełączaniu) podczas wychodzenia z telegazety. IMO jest to wina programowa. Dowód? Wczoraj oglądałem materiał z timeshift i wspomniany problem nie występował.

belliash
Posty: 668
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 20:02
Odbiornik: Maximum T-102 / Mediatech MT4168
Instalacja antenowa: Televes DAT45 HD Black
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sniezne Kotly

Re: Signal HD-507

Post autor: belliash » 22 sierpnia 2011, o 10:07

Tak samo te czarne ekrany podczas zmiany proporcji. Na TV wystepuja dluzej, niz na nagraniach.

Awatar użytkownika
kowand
Posty: 9
Rejestracja: 19 kwietnia 2011, o 21:00

Re: Signal HD-507

Post autor: kowand » 22 sierpnia 2011, o 14:35

qwerty pisze:Zgadzam się. Mimo drobnych niedociągnięć polecałem Signala. W takim razie trzeba zacząć polecać konkurencję.
W takim razie co proponujesz w tej cenie?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507

Post autor: @GUTEK@ » 22 sierpnia 2011, o 15:18

kowand pisze:W takim razie co proponujesz w tej cenie?
Jak Ci się nie spieszy to poczekaj na tunery na 7818.

ciniu5
Posty: 15
Rejestracja: 7 czerwca 2011, o 22:14

Re: Signal HD-507

Post autor: ciniu5 » 22 sierpnia 2011, o 22:22

Kolejnym problemem jest to, że tuner dubluje wyszukane muxy. Tym sposobem na liscie kanałów swojego czasu miałem 3x mux 2, czyli 24 kanały.

Daktari

Re: Signal HD-507

Post autor: Daktari » 23 sierpnia 2011, o 08:47

A ja dodam, że mój egzemplarz Signala HD-507 ma problem z czujką podczerwieni (wersja z diodą). Dioda, która powinna świecić w stanie czuwania po n-tym wyłączeniu tunera nie zaświeca się - dodam, że pilot działa bardzo dobrze cały czas. Jeśli wyciągnę kabel od czujki z gniazda w tunerze i podłącze ponownie wszystko wraca do normy, ale tylko na jakiś czas. Ma ktoś tak samo jak u mnie?

Ps. Czy podczas nagrywania w trybie 'timeshift' jest możliwość, aby nie pokazywał się na dole pasek stanu? zasłania on obraz przy oglądaniu...

Pozdrawiam.

bbogi
Posty: 28
Rejestracja: 15 sierpnia 2011, o 21:46
Odbiornik: WIWA HD 50 NEW + DISP
Instalacja antenowa: Siatka + LNA177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Skrzyczne, + okolica

Re: Signal HD-507

Post autor: bbogi » 23 sierpnia 2011, o 09:38

ciniu5 pisze:Kolejnym problemem jest to, że tuner dubluje wyszukane muxy. Tym sposobem na liscie kanałów swojego czasu miałem 3x mux 2, czyli 24 kanały.

Tylko jak chcesz coś więcej niż oglądanie to, za każdym razem musisz skanować kanały. Jak Ci to przeszkadza masz możliwość usunięcia zbędnych programów.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507

Post autor: @GUTEK@ » 23 sierpnia 2011, o 10:24

Daktari pisze:Ps. Czy podczas nagrywania w trybie 'timeshift' jest możliwość, aby nie pokazywał się na dole pasek stanu? zasłania on obraz przy oglądaniu...
Naciśnij exit na pilocie.
Z czujką to wygląda na jakieś nie kontakty.

giaur500
Posty: 1362
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: Signal HD-507

Post autor: giaur500 » 24 sierpnia 2011, o 20:16

Słuchajcie, dziwna sprawa. Moi rodzice właśnie kupili takiego signala i okazuje się, że gdy jest on podłączony do tv przez euro, co 2 minuty telewizor się wyłącza. Tzn, przechodzi w stan czuwania.

Osobiście nie słyszałem jeszcze, aby wejście euro miało taka funkcjonalność aby wyłączać tv, wg mnie sam tuner nie powinien mieć takiej możliwości? Czy może mylę się i to jednak tunera wina? Faktem jest, że odtwarzacz dvd podłączony przez euro nie powoduje takich objawów.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507

Post autor: @GUTEK@ » 24 sierpnia 2011, o 20:24

A ten tv może ma tak że jak znika napięcie z 8 nóżki to się sam wyłącza?
Jeśli tak i jest to jakiś starszy model nie obsługujący trybu 16/9 to w momencie gdy tuner poda na 8 nóżkę niższe napięcie służące do przełączenia w 16/9 tv już uznaje że tuner został wyłączony i sam się wyłącza.
Spróbuj ustawić w tunerze tryb 4:3 LetterBox i wtedy zobacz, dodatkowo możesz pokombinować ze zmianą CVBS<->RGB.

Jak nie pomoże będziemy dalej myśleć.

Odpowiedz