SIGNAL HD-507

sypa

Re: Signal HD-507

Post autor: sypa » 5 marca 2011, o 12:41

Dysk 640 GB USB bez zasilania na samym kablu USB działa. Denerwujące są przerwy w obrazie. Mam pod tą samą antenę podpięty inny odbiornik DVB-T i wszystko działa bez żadnych zacięć. Co kilka - kilkadziesiąt sekund występują zacięcia fonii i obrazu. Mam nadzieję, że to wina firmware bo inaczej sprzęt trzeba będzie odsyłać.... :( :( Jak ktoś będzie miał linka do nowego softu to poproszę.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507

Post autor: @GUTEK@ » 5 marca 2011, o 13:26

sypa pisze:Co kilka - kilkadziesiąt sekund występują zacięcia fonii i obrazu. Mam nadzieję, że to wina firmware bo inaczej sprzęt trzeba będzie odsyłać.... :( :( Jak ktoś będzie miał linka do nowego softu to poproszę.
Wygląda że albo za słaby sygnał albo coś z tunerem, a o nowym firmware to możesz pomarzyć, dotychczas nic sie nie pokazało i zapewne nie pokaże.

_chris_

Re: Signal HD-507

Post autor: _chris_ » 5 marca 2011, o 17:48

sypa pisze:Denerwujące są przerwy w obrazie. Mam pod tą samą antenę podpięty inny odbiornik DVB-T i wszystko działa bez żadnych zacięć. Co kilka - kilkadziesiąt sekund występują zacięcia fonii i obrazu.
rożne odbiorniki mogą mieć różne czułości głowic i odporności na zakłócenia sygnału - nawet w obrębie tego samego modelu. Zwykle objaw zrywania obrazu i dźwięku to zbyt słaba instalacja antenowa dla danego typu odbiornika.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507

Post autor: @GUTEK@ » 14 marca 2011, o 16:27

WAŻNE!

Razem z kolegą programista z forum dorwaliśmy nowe softy działające na Signal HD-507.
Softy te sprawdziłem na moim tunerze, jednak pamiętać że wgrywacie je na własną odpowiedzialność.

•Soft oryginalny - data 04.09.2010, jest to soft wgrany w tunerze
Link: http://gutek.przygarnij.e-net24.pl/gute ... hd-507.rar

•Soft nowszy nie brandowany - data 19.11.2010, działa na tym tunerze, te same kody pilota, wygląd i ID takie samo, inne logo startowe, wygląd tunera z którego pochodzi identyczny!
Link: http://gutek.przygarnij.e-net24.pl/gute ... svbtfw.rar

•Soft z RWT-441T - data 14.12.2010, soft z tunera RWT-441T, działa na tym tunerze, te same kody pilota, wygląd i ID takie samo, inne logo startowe, UWAGA! soft zachowuje się jakby był wciśnięty cały czas przycisk strzałki w dół, opcje przeskakują z góry do dołu jednak po wgraniu jest możliwość sterowania i uruchomienia aktualizacji w menu
Link: http://gutek.przygarnij.e-net24.pl/gute ... wt441t.rar

Polecam w szczególności soft nie brandowany z 19.11.2010 ponieważ jest to prawdopodobnie nowsza wersja softu pod Signal HD-507 z tym że bez brandowania (loga startowego Signal HD).
Niestety nie miałem możliwości dłużej testować czy i jakie problemy które występują w oryginalnym sofcie Signala zostały poprawione. Jeśli ktoś przetestuje proszę o opinię na forum.

Dodatkowo ponieważ nie ma żadnej strony z której można ściągnąć te softy oraz do innych tunerów, zamieściłem je na mojej stronce: http://www.gutek.xt.pl -> DVB -> Softy do tunerów.
Ostatnio zmieniony 25 marca 2011, o 15:00 przez @GUTEK@, łącznie zmieniany 1 raz.

adam70

Re: Signal HD-507

Post autor: adam70 » 14 marca 2011, o 18:40

Witam

Wgrałem Soft nowszy nie brandowany - data 19.11.2010
i pierwsze co mogę zauważyć to nie ma przycinek z czarnym ekranem podczas reklam.

koala68

Re: Signal HD-507

Post autor: koala68 » 19 marca 2011, o 18:29

Witam
Możliwa jest wogole sytuacja z tym tunerem aby podłączyć go pod magnetowid. czy sygnał przejdzie przez niego
Wiadomoo w tv jest jedno gniazdo euro i jak to ewentualnie rozwiązać aby korzystać z tunera i wideo
pozdrawiam

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507

Post autor: @GUTEK@ » 19 marca 2011, o 19:53

Jeśli magnetowid ma dwa SCARTy (przelotka) to można tak podłączyć lub jeśli podaje sygnał ze SCART na wyjściu antenowym (modulator).

Inny sposób to jakiś przełącznik SCART - są takie ale chyba tylko ręczne, lub jeśli telewizor ma jeszcze jakieś inne wejścia typu SVIDEO lub Composite (Cinche) to można dorobić odpowiedni kabel, bo w SCART są te same sygnały.

koala68

Re: Signal HD-507

Post autor: koala68 » 20 marca 2011, o 19:16

Witam
Istnieje też coś takiego jak rozdzielacz Euro, czy można go zastosować jako sumator sygnalu i do dwóch jego wejśc podłączyć tuner Signal i poprzez kabel magnetowid a wyjście dać do tv. Dzięki Gutek za pomoc, pozdrawiam

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507

Post autor: @GUTEK@ » 20 marca 2011, o 20:00

Nie można.

Znaczy powiem tak, taki rozdzielać to pewnie tylko połączone kabelki, żadnej elektroniki, więc w drugą stronę jako sumator też zadziała i pewnie wszystko będzie ok dopuki będziesz miał włączone tylko jedno urządzenie tuner lub magnetowid, ale jak kiedyś się zapomnisz i włączysz obydwa na raz to nie wiadomo co się stanie (włącznie z możliwością puszczenia dymka przez któreś z urządzeń).

biopar
Posty: 247
Rejestracja: 1 listopada 2010, o 21:03
Odbiornik: TV: LG 50lf652v
Instalacja antenowa: DIPOL 16/21-69 + LNA-177
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Kisielice/Iława

Re: Signal HD-507

Post autor: biopar » 21 marca 2011, o 19:35

A czy ktos testowal tansze odpowiedniki tego urzadzenia z allegro? Czy to mniej wiecej to samo? Sorki za bral pl znakow, ale pisze z komorki

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507

Post autor: @GUTEK@ » 21 marca 2011, o 21:47

biopar pisze:A czy ktos testowal tansze odpowiedniki tego urzadzenia z allegro?
A jakie to są te tańsze odpowiedniki?, bo raczej wszystkie te tunery są w podobnych cenach.

biopar
Posty: 247
Rejestracja: 1 listopada 2010, o 21:03
Odbiornik: TV: LG 50lf652v
Instalacja antenowa: DIPOL 16/21-69 + LNA-177
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Kisielice/Iława

Re: Signal HD-507

Post autor: biopar » 25 marca 2011, o 13:01

No chodzi mi na przykład o coś takiego:
[ciach... wycieto linki do serwisu aukcyjnego]

tuner-dekoder-dvb-t-mpeg-4-nagrywarka
lub
tuner-tv-dvb-t-mpeg-4-nagrywarka-vordon

Nie wiadomo co to za cuda. Fakt - nie posiada HDMI i nie rozbraja sygnałów HD, ale dla kogoś takiego jak ja, gdzie mam mały 20" TV w sypialni, oglądany 20 minut dziennie przed zaśnięciem chyba wystarczy, co?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507

Post autor: @GUTEK@ » 25 marca 2011, o 13:32

Nie polecam tych tunerów, nie obsługują HD ani AC3 i to już nie chodzi o to że masz tv 20" i HD Ci nie potrzebne, tylko o to że niech któryś z nadawców coś wykombinuje i zacznie nadawać tylko w HD lub tyko dźwięk AC3 - już TVN zrobiła taki numer i przez kilka dni dźwięk był tylko AC3 i właśnie te chińskie tunery przestały to odbierać. Tak samo z HD, nawet jak tv tego nie wyświetli w fullhd to tuner zrobi downscaling i będzie odbierał ten kanał w sd.
Dołóż te kilka zł więcej i kup tuner który przynajmniej ma HD oraz AC3, jak chcesz coś taniego to poszukaj jakiegoś Lumatrona, są w podobnych cenach a mają HD i AC3.

koala68

Re: Signal HD-507

Post autor: koala68 » 26 marca 2011, o 19:52

Kolego @GUTEK@
Mam taką sprawa: odbiór(Struga) 40 km od Raszyna teren lekko pofałdowany i raczej mocno zabudowany. Chcę podłączyć do anteny Lcd i odbiornik strszego typu.Czy wystarczy sam wzmacniacz antenowy i póżniej rozgałęźnik nphttp://www.dipol.com.pl/rozgaleznik_tv_ ... R60102.htm i ewentualnie dodatkowy wzmacniacz na kabel czy nie przesadzać ze wzmocnieniem.
Druga sprawa czy z Signal HD-507 da się zasilić kabel czy potrzebny zasilacz antenowy?
pozdrawiam

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507

Post autor: @GUTEK@ » 26 marca 2011, o 20:27

Signal HD-507 nie ma możliwości włączenia zasilania na wejściu antenowym. Taka możliwość jest przykładowo w LV6TMPVR4 z tym że w tunerach napięcie wynosi 5V.

Przy takiej odległości od nadajnika to wystarczy dobra antena kierunkowa z samym symetryzatorem, wzmacniacz już może przesterowywać sygnał, a dodatkowy wzmacniacz tym bardziej. Rozgałęźnik będzie ok, chociaż ja u siebie zrobiłem jeszcze prościej stosując lutownice i taśmę izolacyjną.

koala68

Re: Signal HD-507

Post autor: koala68 » 26 marca 2011, o 22:37

Wystarczy taka antena? : http://www.dipol.com.pl/antena_telewizy ... _A1911.htm A co w przypadku 60-70 km w kierunku na Łosice (Siedlce) tam jest słabszy nadajnik niż w Raszynie? Przekierować na siłę na Raszyn ? - zasłania wysoki budynek. Wogóle to kiedy stosować wzmacniacz antenowy ? Dzięki za info

_chris_

Re: Signal HD-507

Post autor: _chris_ » 27 marca 2011, o 13:19

koala68 pisze:Wystarczy taka antena? : http://www.dipol.com.pl/antena_telewizy ... _A1911.htm
może wystarczy, może nie - wszystko zależy od warunków odbioru w danym miejscu, a przeróżnie bywa. Jak nie wystarczy - dołożysz wzmacniacz (np. któryś z serii LNA-101/177). Inne przykładowe anteny, jeśli masz trochę większy budżet:
http://www.rajsat.pl/index.php?H=400&in ... egoria_p=3
http://www.profan.com.pl/sklep/k1,1/k2, ... carro.html

Pamiętaj - równie istotny jak antena (a czasem nawet istotniejszy) jest dobry kabel antenowy (powłoka zewnętrzna z PE w kolorze czarnym, średnica przewodu wewnętrznego >=1mm) oraz starannie założone, pasujące do kabla złącza F.

I precyzyjnie ustawić antenę ma max jakości odbieranych mux-ów.
A co w przypadku 60-70 km w kierunku na Łosice (Siedlce) tam jest słabszy nadajnik niż w Raszynie? Przekierować na siłę na Raszyn ? - zasłania wysoki budynek.
Trzeba próbować, ale tu już musi być zapewne antena ze wzmacniaczem z uwagi na małą moc mux-3 z Łosic. Ale, tak czy inaczej - trzeba po prostu spróbować, zaczynając jak zwykle od anteny z symetryzatorem.

dipolnet
Posty: 102
Rejestracja: 28 marca 2011, o 17:57

Re: Signal HD-507

Post autor: dipolnet » 28 marca 2011, o 18:09

Witamy serdecznie,
w imieniu firmy Dipol chcielibyśmy poinformować, iż śledzimy wąŧki dotyczące tunera Signal HD-507 na forum Emitel. Otrzymujemy również e-maile z sugestiami dotyczącymi urządzenia.

Pragniemy poinformować, że wszystkie zgłaszane problemy oraz sugestie są analizowane.

Wydanie nowej wersji oprogramowania odbiornika planowane jest na 1. połowę kwietnia. O wprowadzonych poprawkach poinformujemy w raz z opublikowaniem software'u.


pozdrawiamy,
ekipa Dipola

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507

Post autor: @GUTEK@ » 28 marca 2011, o 19:40

Byłoby fajnie jeśli wyjdzie jakaś aktualizacja do tego tunera, chociaż szczerze mówiąc dość późno.

Zasugeruje również przejrzenie wątku o tunerze LV6T na forum, ponieważ jest to tuner na tym samym chipsecie i oprogramowanie jest identyczne, co za tym idzie większość uwag które dotyczą tamtego tunera dotyczą też Signal HD-507.

Dodatkowo proponowałbym jedną poprawkę w oprogramowaniu, o której nie było na forum:

Chodzi o taką rzecz, jeśli wybieramy kanał przyciskami numerycznymi 1,2,3... na pilocie i przytrzymamy przycisk trochę za długo wskakuje kolejny raz ta sama liczna, czyli przykładowo jeśli za długo przytrzymam wybiore kanał 22 zamiast 2.
Dlatego proponowałbym aby zrobić tak że jedno naciśnięcie przycisku to tylko jedna wprowadzona liczba, jeśli chce kolejną muszę ponownie przycisnąć przycisk.
U mnie tuner używa starsza osoba i jest to dla niej dość uciążliwe, zatem bardzo prosiłbym o taką poprawkę.

dipolnet
Posty: 102
Rejestracja: 28 marca 2011, o 17:57

Re: Signal HD-507

Post autor: dipolnet » 28 marca 2011, o 20:13

Witam,
oczywiście śledzimy również wątki dedykowane innym odbiornikom.

Czy późno? Owszem - odbiornik pojawił się na polskim rynku jako jeden z pierwszych, ale wgrana domyślnie wersja software'u była znaczenie bardziej dopracowana, aniżeli soft produktów alternatywnych. Cóż z tego, że producent/dystrybutor wydaje na dzień dobry 2 poprawki, skoro dotyczą one braku polskich znaków w menu, fatalnego tłumaczenia lub niemożliwych do zaakceptowania problemów z podstawowymi funkcjami odbiornika.

Oczywiście wiemy, że jest parę rzecz do poprawienia i dołożymy starań, aby zostało to zrobione w najbliższym czasie.

pozdrawiamy.

Odpowiedz