SIGNAL HD-507

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507

Post autor: @GUTEK@ » 28 marca 2011, o 20:34

Według mnie późno i tłumaczenie że oprogramowanie było bardziej dopracowane niż w innych tunerach dla mnie jest nie do przyjęcia. Zgadzam się że oprogramowanie jest o niebo lepsze niż np. Wiwa HD-100 gdzie jest błąd na błędzie. Jednak również zawiera błędy które należy poprawić.
Owszem tuner był jednym z pierwszych i według mnie właśnie wtedy należało wydawać poprawki - błędów które od początku były opisywane - tak aby nazbierać pozytywnych opinii, a nie tych w których wytyka się błędy.

Ja osobiście wole jak mi producent wyda na dzień dobry dwie poprawki, przynajmniej wiem że jest jakiś support, niż nie wydawanie wcale co może świadczyć o kompletnym olaniu klienta jak np. robi to Wiwa. (chociaż w sumie też zapowiedzieli nowy soft)

Dobrze jednak że pracujecie nad nową wersją, która rozwiąże problemy z tunerem.

Czekam na aktualizację i pozdrawiam.

mst
Posty: 7
Rejestracja: 20 lutego 2011, o 09:46

Re: Signal HD-507

Post autor: mst » 29 marca 2011, o 09:36

Pytanie do użytkowników tego tunera. Zmieniam nazwę nagranego przez usb na dysk programu: na ekranie pojawia się zestaw znaków które mogę wprowadzić w nową nazwę, ale nie widzę spacji. Może ktoś pomoże ?

Awatar użytkownika
programista
Posty: 504
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 20:53
Odbiornik: LV6TPMVR4 / PS43D450
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z usuniętą siatką, zasilanie z tunera, wewnątrz budynku.
Nadajnik - obiekt nadawczy: DVB-T Śrem

Re: Signal HD-507

Post autor: programista » 29 marca 2011, o 13:44

Podłączę się pod temat, jak jest robiona ta aktualizacja w dipolu do signal hd 507 ? Czy to państwo macie odpowiednie oprogramowanie czy poprawki są zlecane inżynierom producenta produktu za granicą ?

dipolnet
Posty: 102
Rejestracja: 28 marca 2011, o 17:57

Re: Signal HD-507

Post autor: dipolnet » 29 marca 2011, o 14:43

Witam,
brak spacji w edycji nazwy programy lub pliku można załatwić podkreśleniem. Niemniej jednak kilku odbiorców zwróciło nam na to uwagę i uznaliśmy za zasadne uwzględnienie tego w poprawce.

Oprogramowanie aktualizuje producent wedle naszych sugestii.

pozdrawiam,
Dipol

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507

Post autor: @GUTEK@ » 29 marca 2011, o 15:53

To chyba robi to ten sam Chińczyk co soft do wiwy, bo obydwa softy mają się ukazać na początku kwietnia ;)

Czy poprawka dotycząca wielokrotnego wpisywania cyfry kanału o której pisałem też została uwzględniona?

W ogóle to dobrze byłoby (teraz, albo razem z wydaniem softu) napisanie listy jakie poprawki zostały uwzględnione w aktualizacji.

dipolnet
Posty: 102
Rejestracja: 28 marca 2011, o 17:57

Re: Signal HD-507

Post autor: dipolnet » 29 marca 2011, o 16:47

Witam,
@GUTEK@ pisze:To chyba robi to ten sam Chińczyk co soft do wiwy, bo obydwa softy mają się ukazać na początku kwietnia ;)
To czysty przypadek.
@GUTEK@ pisze: Czy poprawka dotycząca wielokrotnego wpisywania cyfry kanału o której pisałem też została uwzględniona?
O tym poinformowaliśmy producenta dzisiaj. Niewykluczone, że zostanie to uwzględnione.
@GUTEK@ pisze: W ogóle to dobrze byłoby (teraz, albo razem z wydaniem softu) napisanie listy jakie poprawki zostały uwzględnione w aktualizacji.
Lista taka pokaże się w raz w ukazaniem się software'u.

pozdrawiamy,
Dipol

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: Signal HD-507

Post autor: arik92 » 29 marca 2011, o 19:13

Pytanie do przedstawiciela firmy Dipol. Czy w poprawce zostanie uwzględniona obsługa dźwięku Dolby Digital Plus (E-AC3)?

mst
Posty: 7
Rejestracja: 20 lutego 2011, o 09:46

Re: Signal HD-507

Post autor: mst » 30 marca 2011, o 07:12

Witam,

Mam dwie uwagi do nowej wersji zapowiadanego oprogramowania.
Mam nadzieję że są już one uwzględnione :)

Pierwsza bardzo ważna: przy odtwarzaniu nagranego programu często po jakimś czasie odtwarzanie pojawia się czarny ekran. Zauważyłem, że jest to w chwili przełączania się między nagranymi reklamami. Pomocą jest przejścia w tryb poglądu (czerwony przycisk na pilocie) i z powrotem na cały ekran. O tym problemie pisali inni użytkownicy na tym forum

Druga uwaga: zabezpieczenie przycisku „AUTO” na pilocie. Naciśnięcie go powoduje od razu wyszukiwanie stacji. Bieżące ustawienia giną. Kilka razy niechcący nacisnąłem ten przycisk i od nowa musiałem robić wszystkie ustawienia stacji. Wystarczy wprowadzić dodatkowe pytanie o potwierdzenie wybranej operacji i temat rozwiązany :D

koala68

Re: Signal HD-507

Post autor: koala68 » 31 marca 2011, o 23:38

Witam
Czy po rozdzieleniu sygnału z anteny na trzy odbiorniki z czego dwa będą podłączone poprzez tuner Signal HD-507 wystarczy dać zasilanie wzmacniacza tylko przy jednym aby wszystko grało ? I druga sprawa : Jak zmniejszy się wzmocnienie sygnału przy taki podłączeniu jeśli dałbym wzmacniacz dopuszkowy 15dB?

slaw7018
Posty: 48
Rejestracja: 31 grudnia 2010, o 00:12
Odbiornik: PS51D450
Instalacja antenowa: antena ATX-55 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Iława / Kisielice

Re: Signal HD-507

Post autor: slaw7018 » 4 kwietnia 2011, o 17:57

@GUTEK@ pisze: ... Ja osobiście wole jak mi producent wyda na dzień dobry dwie poprawki, przynajmniej wiem że jest jakiś support, niż nie wydawanie wcale co może świadczyć o kompletnym olaniu klienta jak np. robi to Wiwa...
Tylko pewnie za każdą płaci, a tak kupa kasy w suchym, a klient niech się buja :lol:

dipolnet
Posty: 102
Rejestracja: 28 marca 2011, o 17:57

Re: Signal HD-507

Post autor: dipolnet » 4 kwietnia 2011, o 18:09

Witam,
Pytanie do przedstawiciela firmy Dipol. Czy w poprawce zostanie uwzględniona obsługa dźwięku Dolby Digital Plus (E-AC3)?
Najprawdopodbniej tak.
Pierwsza bardzo ważna: przy odtwarzaniu nagranego programu często po jakimś czasie odtwarzanie pojawia się czarny ekran.
Ten problem oczywiście jest nam znany i będzie on wyeliminowany.
Druga uwaga: zabezpieczenie przycisku „AUTO” na pilocie.
To również powinno zostać "naprawione".
Czy po rozdzieleniu sygnału z anteny na trzy odbiorniki z czego dwa będą podłączone poprzez tuner Signal HD-507 wystarczy dać zasilanie wzmacniacza tylko przy jednym aby wszystko grało ? I druga sprawa : Jak zmniejszy się wzmocnienie sygnału przy taki podłączeniu jeśli dałbym wzmacniacz dopuszkowy 15dB?
Wystarczy jedno źródło zasilania, tj. jeden zasilacz. Trzeba pamiętać, aby rozgałęzić posiadał przejście dla zasilania między jednym z wyjść i wejściem. Tłumienie rozgałęźnika trójdrożnego to około 6dB.

Pełna lista poprawek powinna pojawić się do końca tygodnia, ewentualnie na początku przyszłego.

pozdrawiamy,
Dipol

ramzi

Re: Signal HD-507

Post autor: ramzi » 6 kwietnia 2011, o 09:20

Po przeczytaniu tutaj opini też postanowiłem zakupić powyższy dekoder.
Dla mnie ważne przede wszystkim były rozmiary urządzenia.
Mimo iż niektórzy pisali że ma mało czułą głowicę zdecydowałem się na nie.

Niestety okazało się że w mojej instalacji urządzenie zupełnie sobie nie radzi, nie wykrywało ani jednego kanału. Zdziwiłem się tym bardzo ponieważ mam tuner do komputera AVerTV Hybrid Volar HX , na którym wszystko śmigało rewelacyjnie prawie na 100% (choć mogły to być przekłamania oprogramowania) a tu nic. Co prawda moja instalacja to siatkowa antena na dachu która łapie wszystkie szumy itd, kable których nie mogę wymienić też nie są zbyt rewelacyjne, ale miałem nadzieje , że chociaż coś złapie.
Na szczęście miałem w zapasie jeszcze antene pokojową , i dopiero w połączeniu dwóch anten Signal złapał wszystkie kanały.
Ogólnie jako użytkownik, który nie potrzebujący żadnych wymyślnych wyjść czy też nagrywania , jestem zadowolony z obsługi, pilota i mobilności urządzenia, jedynie co to może przeszkadzać czarny ekran gdy wskakują reklamy no i mógłby trochę szybciej przełączać kanały.

Pewnie to pytanie na nowy wątek, ale może wie ktoś jaki tuner ma znacznie czulszą głowicę, żeby nie musieć się bawić w dodatkową antenę ??

Awatar użytkownika
programista
Posty: 504
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 20:53
Odbiornik: LV6TPMVR4 / PS43D450
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z usuniętą siatką, zasilanie z tunera, wewnątrz budynku.
Nadajnik - obiekt nadawczy: DVB-T Śrem

Re: Signal HD-507

Post autor: programista » 6 kwietnia 2011, o 12:33

Ja mam na lv6t rozebraną antenę siatkową bez siatki podłączoną na zasilaniu tunera w pokoju "puszce" na sygnały z licznymi możliwościami zakłóceń z sieci energetycznej oraz innych urządzeń, mimo to łapie wszystkie kanały na 68% - 85% według wskaźnika lv6t.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507

Post autor: @GUTEK@ » 6 kwietnia 2011, o 14:37

Programista, 23km od nadajnika to na zardzewiałym gwoździu da radę odebrać, ale kolega ramzi nic nie napisał z jakiego nadajnika odbiera sygnał i ile ma do niego kilometrów. W dodatku antena siatkowa do DVB-T nie jest zalecana, jeśli jeszcze na drodze do nadajnika są jakieś inne nadajniki Wifi/Wimax/GSM to może to nieźle siać.

W sumie to Signal powinien mieć czulszą głowicę niż tuner do PC. Może tu chodzi wręcz o przesterowanie sygnału (za silny) i dlatego nic na Signalu nie wykryło.
Jeśli chodzi o czułość głowicy to Signal i LV6T mają bardzo podobną. Podobno czulszy jest Strong STR8110 - ale to tylko wiem ze specyfikacji, jak w rzeczywistości to trzeba by testować.

ramzi

Re: Signal HD-507

Post autor: ramzi » 6 kwietnia 2011, o 14:51

Dzieki za odpowiedzi.
Mieszkam w Gdańsku, na osiedlu gdzie jest masa wifi i obok też gsm, i masa telefonów netti bezprzewodowych coś jak wimax. Nawet tv, analogową słabo mi odbiera. Do nadajnika mam ok 40 km.

Ale problemem może i rzeczywiście może być za silny sygnał, musiałbym to sprawdzić, gorzej tylko że jakbym odpiął lub skręcił zasilacz to innym praktycznie odłącze tv. Mieszkam w domku jednorodzinnym, antena jest na dachu , w niej siedzi chyba systematyzer i oddzielnie jest zasilacz jakiś lepszy.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507

Post autor: @GUTEK@ » 6 kwietnia 2011, o 15:07

Trochę mieszasz, symetryzator nie potrzebuje zasilania, więc ten zasilacz jest niepotrzebny.
Zasilanie potrzebuje tylko jeśli w puszcze antenowej jest przedwzmacniacz.

Za silnego sygnału na pewno nie masz, skoro mówisz że nawet analog śnieży, raczej u ciebie będą właśnie problemy że siatka ściąga wszystko i tuner sobie nie radzi potem z tym.
Wydaje mi się że najlepiej jak byś do odbioru DVB-T kupił jakąś kierunkową antene z symetryzatorem - przy tej odległości wzmacniacz nie będzie potrzebny.
Przykładowo antena ATX-55 powinna poradzić sobie bez problemu.

d.kostyra
Posty: 39
Rejestracja: 15 marca 2009, o 12:16

Re: Signal HD-507

Post autor: d.kostyra » 12 kwietnia 2011, o 14:30

dipolnet pisze:Witam,
Pytanie do przedstawiciela firmy Dipol. Czy w poprawce zostanie uwzględniona obsługa dźwięku Dolby Digital Plus (E-AC3)?
Najprawdopodbniej tak.
Pierwsza bardzo ważna: przy odtwarzaniu nagranego programu często po jakimś czasie odtwarzanie pojawia się czarny ekran.
Ten problem oczywiście jest nam znany i będzie on wyeliminowany.
Druga uwaga: zabezpieczenie przycisku „AUTO” na pilocie.
To również powinno zostać "naprawione".
Czy po rozdzieleniu sygnału z anteny na trzy odbiorniki z czego dwa będą podłączone poprzez tuner Signal HD-507 wystarczy dać zasilanie wzmacniacza tylko przy jednym aby wszystko grało ? I druga sprawa : Jak zmniejszy się wzmocnienie sygnału przy taki podłączeniu jeśli dałbym wzmacniacz dopuszkowy 15dB?
Wystarczy jedno źródło zasilania, tj. jeden zasilacz. Trzeba pamiętać, aby rozgałęzić posiadał przejście dla zasilania między jednym z wyjść i wejściem. Tłumienie rozgałęźnika trójdrożnego to około 6dB.

Pełna lista poprawek powinna pojawić się do końca tygodnia, ewentualnie na początku przyszłego.

pozdrawiamy,
Dipol
Witam

Kiedy można spodziewać się udostępnienia najnowszej wersji aktualizacji oprogramowania tunera?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507

Post autor: @GUTEK@ » 12 kwietnia 2011, o 18:15

d.kostyra pisze:Kiedy można spodziewać się udostępnienia najnowszej wersji aktualizacji oprogramowania tunera?
No właśnie Dipol zapowiadał na pierwszą połowę kwietnia, w zeszłym tygodniu miała być lista poprawek i jak narazie cisza.

kulfi82

Re: Signal HD-507

Post autor: kulfi82 » 13 kwietnia 2011, o 13:15

Ja puki co działam na sofcie gutka i jestem mega zadowolony. W końcu można normalnie nagrywać bez tych czarnych wstawek. Zastanawiam mnie tylko taka sytuacja. Ustawiam nagrywanie czasowe przykładowo 20:00 TVN, rozpoczyna się proces nagrywania i nie mogę się przełączać między MUX`ami. Czyli Kanały TVN, POLSAT itd. działają (w tle nagrywa się TVN), a przy próbie przełączenia się na TVP1, TVP2 pojawia się czarny ekran i zapytanie czy chcesz przerwać nagrywanie. Czy jest to normalna sytuacja ? Czy to wina tego softu..

@ramzi- Ja mieszkam w centrum Szczecina ( 300 obok pazima - najwyższy budynek Szczecina) więc mam nad głową setki nadajników. Dodatkowo balkon ustawiony mam plecami do nadajnika w Kołowie (odległość około 25km). Położenie skrajnie niekorzystne, przeszkody blokowe i wszystko co najgorsze. A sygnał mam na poziomie 85-87% i to z odbicia ! W mojej instalacji wykorzystałem zwykłą antenkę siatkową za 30PLN, symetryzator za 7PLN i średniej klasy kabel do DVB-T 19PLN za 15m. Zainwestuj w dobry kabel i dobre wtyki, podłącz wszystko bardzo dokładnie i będzie działać. Przedwzmacniacz to pomyłka. I żebyś czasami nie używał wtyku z przedwzmacniacza z symetryzatorem.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507

Post autor: @GUTEK@ » 13 kwietnia 2011, o 13:19

kulfi82 pisze:Ja puki co działam na sofcie gutka i jestem mega zadowolony. W końcu można normalnie nagrywać bez tych czarnych wstawek. Zastanawiam mnie tylko taka sytuacja. Ustawiam nagrywanie czasowe przykładowo 20:00 TVN, rozpoczyna się proces nagrywania i nie mogę się przełączać między MUX`ami. Czyli Kanały TVN, POLSAT itd. działają (w tle nagrywa się TVN), a przy próbie przełączenia się na TVP1, TVP2 pojawia się czarny ekran i zapytanie czy chcesz przerwać nagrywanie. Czy jest to normalna sytuacja ? Czy to wina tego softu..
Normalna sytuacja. Jedna głowica może się wstroić tylko w jedną częstotliwość w danym czasie. Jeśli chciałbyś oglądać kanały z innej częstotliwości potrzebny byłby tuner dwu-głowicowy. Przykładowo w tunerach nki są dwie głowice, jedna służy tylko do nagrywania, druga do oglądania.

Odpowiedz