SIGNAL HD-507

d.kostyra
Posty: 39
Rejestracja: 15 marca 2009, o 12:16

Re: Signal HD-507

Post autor: d.kostyra » 18 kwietnia 2011, o 20:31

@GUTEK@ pisze:
d.kostyra pisze:Kiedy można spodziewać się udostępnienia najnowszej wersji aktualizacji oprogramowania tunera?
No właśnie Dipol zapowiadał na pierwszą połowę kwietnia, w zeszłym tygodniu miała być lista poprawek i jak narazie cisza.
Witam

Aktualizacji nadal brak. Dlatego instaluję soft od Gutka z 14.12.2010. Liczyłem, że aktualizacja, którą tak zapowiadano będzie eliminować problemy, o których pisali moi przedmówcy.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507

Post autor: @GUTEK@ » 18 kwietnia 2011, o 20:40

d.kostyra pisze:
@GUTEK@ pisze:
d.kostyra pisze:Kiedy można spodziewać się udostępnienia najnowszej wersji aktualizacji oprogramowania tunera?
No właśnie Dipol zapowiadał na pierwszą połowę kwietnia, w zeszłym tygodniu miała być lista poprawek i jak narazie cisza.
Witam

Aktualizacji nadal brak. Dlatego instaluję soft od Gutka z 14.12.2010. Liczyłem, że aktualizacja, którą tak zapowiadano będzie eliminować problemy, o których pisali moi przedmówcy.
Wgraj lepiej soft z 19.11.2010. Ten z 14.12.2010 jest pod tuner RWT-441T i napisałem jak się zachowuje w Signalu http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?p=34977#p34977

Jeśli ten soft z 19.11.2010 nie będzie chciał poprawnie skanować zmień kraj na np. Niemcy (ta sama strefa czasowa). Wtedy będzie na 100% poprawnie działał.

dipolnet
Posty: 102
Rejestracja: 28 marca 2011, o 17:57

Re: Signal HD-507

Post autor: dipolnet » 19 kwietnia 2011, o 14:30

Witam,
od początku kwietnia przez nasze ręce (odbiorniki) przewinęła się ostatnimi dniami całkiem pokaźna liczba softów do Signal HD-507, z których każdy był po naszych komentarzach poprawiany. Stąd brak informacji z naszej strony za co przepraszamy. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby poprawka rzeczywiście byłą poprawką.

Informujemy jednocześnie, że finalna wersja oprogramowania zostanie wysłana do wszystkich oddziałów firmy Dipol w dniu jutrzejszym, gdzie testowana będzie jeszcze przez 2 dni. Do tej pory oprogramowanie nie opuszczało oddziału krakowskiego. Jeśli wszystko pójdzie dobrze i opinia oddziałów będzie pozytywna, soft udostępniony zostanie w najbliższy piątek.

Poniżej zamieszczamy listę poprawek, która towarzyszyć będzie nowej wersji oprogramowania:
- obsługa dźwięku DD+ (E-AC3) - HDMI oraz EURO/SCART
- wyeliminowanie problemu zaniku obrazu przy odtwarzaniu nagrań, podczas których zmienia się format obrazu (film przerywany reklamami itp.)
- dłuższe wyświetlanie informacji EPG po przełączeniu kanału - wedle naszej opinii teraz czas ten będzie optymalny, pozwoli załadować dane z EPG i swobodnie je przeczytać
- dłuższe wyświetlanie informacji po użyciu przycisku INFO
- dodanie procentowego wskaźnika jakości sygnału - ułatwi diagnostykę sygnału i wymianę doświadczeń użytkowników
- możliwość wstawiania spacji podczas edycji nazw kanałów
- zabezpieczenie przycisku AUTO na pilocie - komunikat ostrzegawczy
- automatyczne usuwanie plików *.pvr powstałych w wyniku korzystania z funkcji timeshift; uznaliśmy, że do nagrywania dedykowana jest funkcja record i to ona służy do archiwizacji nagrań, timeshift powinien być "niewidzialny".

pozdrawiamy,
ekipa Dipola

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507

Post autor: @GUTEK@ » 19 kwietnia 2011, o 14:53

Za dużo tych poprawek to nie ma. Napisy bez zmian, moja poprawka dotycząca wielokrotnego wprowadzania numeru kanału tez nie została uwzględniona.

Tak myślę że oprócz Waszych rąk (odbiorników) mogliście poszukać też paru testerów po forach. Takie opinie byłby lepsze niż Wasze bo nie wszystko co uznacie za dobre może pasować innym użytkownikom tego tunera.

Awatar użytkownika
programista
Posty: 504
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 20:53
Odbiornik: LV6TPMVR4 / PS43D450
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z usuniętą siatką, zasilanie z tunera, wewnątrz budynku.
Nadajnik - obiekt nadawczy: DVB-T Śrem

Re: Signal HD-507

Post autor: programista » 19 kwietnia 2011, o 15:11

O to widzę ciężko się pracuje z chinolami, jakoś mnie to nie dziwi.

dipolnet
Posty: 102
Rejestracja: 28 marca 2011, o 17:57

Re: Signal HD-507

Post autor: dipolnet » 19 kwietnia 2011, o 16:44

@GUTEK@ pisze:Za dużo tych poprawek to nie ma. Napisy bez zmian, moja poprawka dotycząca wielokrotnego wprowadzania numeru kanału tez nie została uwzględniona.

Tak myślę że oprócz Waszych rąk (odbiorników) mogliście poszukać też paru testerów po forach. Takie opinie byłby lepsze niż Wasze bo nie wszystko co uznacie za dobre może pasować innym użytkownikom tego tunera.
Witamy,
dużo to kwestia względna. Jest ich sporo i są ważne. Najważniejsze problemy zostaną poprawione. Jeśli chodzi o napisy, to nikt nie zgłosił nam najmniejszej sugestii związanej z napisami.

Śledzimy oczywiście również fora, gdyby tak nie było poprawki były by trzy - E-AC3, poprawka odtwarzania oraz spacja w edycji nazw kanałów. Reszta to poprawki wynikające ze śledzenia for internetowych. Nic nie jest naszym "widzimisię". Pewne informacje oczywiście mogą nam umknąć, wobec czego testerów zapraszamy do bezpośredniego kontaktu. Jesteśmy otwarci. Soft testowy na życzenie może dostać każdy.
programista pisze:O to widzę ciężko się pracuje z chinolami, jakoś mnie to nie dziwi.
Do tego komentarza niestety nie potrafimy się odnieść. Dipol gwarantuje support do wszystkich swoich urządzeń. Nie inaczej jest w przypadku HD507.

pozdrawiamy,
ekipa Dipola

PS
Zapomnieliśmy wspomnieć o jednej rzeczy:
wydawana na dniach poprawka nie musi i na pewno nie będzie ostatnią. jeśli coś nie zostało uwzględnione prosimy o wyraźne napisanie tego w tym temacie lub na adres e-mail dipol@dipol.com.pl

d.kostyra
Posty: 39
Rejestracja: 15 marca 2009, o 12:16

Re: Signal HD-507

Post autor: d.kostyra » 19 kwietnia 2011, o 20:02

dipolnet pisze:Witam,
od początku kwietnia przez nasze ręce (odbiorniki) przewinęła się ostatnimi dniami całkiem pokaźna liczba softów do Signal HD-507, z których każdy był po naszych komentarzach poprawiany. Stąd brak informacji z naszej strony za co przepraszamy. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby poprawka rzeczywiście byłą poprawką.

Informujemy jednocześnie, że finalna wersja oprogramowania zostanie wysłana do wszystkich oddziałów firmy Dipol w dniu jutrzejszym, gdzie testowana będzie jeszcze przez 2 dni. Do tej pory oprogramowanie nie opuszczało oddziału krakowskiego. Jeśli wszystko pójdzie dobrze i opinia oddziałów będzie pozytywna, soft udostępniony zostanie w najbliższy piątek.

Poniżej zamieszczamy listę poprawek, która towarzyszyć będzie nowej wersji oprogramowania:
- obsługa dźwięku DD+ (E-AC3) - HDMI oraz EURO/SCART
- wyeliminowanie problemu zaniku obrazu przy odtwarzaniu nagrań, podczas których zmienia się format obrazu (film przerywany reklamami itp.)
- dłuższe wyświetlanie informacji EPG po przełączeniu kanału - wedle naszej opinii teraz czas ten będzie optymalny, pozwoli załadować dane z EPG i swobodnie je przeczytać
- dłuższe wyświetlanie informacji po użyciu przycisku INFO
- dodanie procentowego wskaźnika jakości sygnału - ułatwi diagnostykę sygnału i wymianę doświadczeń użytkowników
- możliwość wstawiania spacji podczas edycji nazw kanałów
- zabezpieczenie przycisku AUTO na pilocie - komunikat ostrzegawczy
- automatyczne usuwanie plików *.pvr powstałych w wyniku korzystania z funkcji timeshift; uznaliśmy, że do nagrywania dedykowana jest funkcja record i to ona służy do archiwizacji nagrań, timeshift powinien być "niewidzialny".

pozdrawiamy,
ekipa Dipola
Witam

Czekamy cierpliwie na udostępnienie aktualizacji.

d.kostyra
Posty: 39
Rejestracja: 15 marca 2009, o 12:16

Re: Signal HD-507

Post autor: d.kostyra » 19 kwietnia 2011, o 20:07

[/quote]
Wgraj lepiej soft z 19.11.2010. Ten z 14.12.2010 jest pod tuner RWT-441T i napisałem jak się zachowuje w Signalu http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?p=34977#p34977

Jeśli ten soft z 19.11.2010 nie będzie chciał poprawnie skanować zmień kraj na np. Niemcy (ta sama strefa czasowa). Wtedy będzie na 100% poprawnie działał.[/quote]

Witam

Postąpiłem zgodnie z opisaną sugestią. Potwierdzam, że oprogramowanie z 19.11.2010 roku działa bez zarzutu. Pojawił się inny problem. Nagrane na dysku programu za pomocą oryginalnego oprogramowania do Signala HD-507 z 4.09.2010 nie można odtworzyć w oprogramowaniu 19.11.2010. Dlatego powróciłem do oryginalnego software.

Awatar użytkownika
programista
Posty: 504
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 20:53
Odbiornik: LV6TPMVR4 / PS43D450
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z usuniętą siatką, zasilanie z tunera, wewnątrz budynku.
Nadajnik - obiekt nadawczy: DVB-T Śrem

Re: Signal HD-507

Post autor: programista » 19 kwietnia 2011, o 22:29

Czy naprawdę nikomu nie przeszkadza, że napisy w filmach są całkowicie nieczytelne na jasnym tle?

rsms
Posty: 118
Rejestracja: 11 marca 2011, o 11:46
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKIN-Raszyn / RTCN Warszawa

Re: Signal HD-507

Post autor: rsms » 20 kwietnia 2011, o 01:28

Nagrane na dysku programu za pomocą oryginalnego oprogramowania do Signala HD-507 z 4.09.2010 nie można odtworzyć w oprogramowaniu 19.11.2010
O takim samym problemie pisał ktoś i w przypadku jakiegoś innego STB, i tam okazało się że wystarczy stare nagrania przenieść z katalogu PVRRECORD gdzieś "obok" niego.

d.kostyra
Posty: 39
Rejestracja: 15 marca 2009, o 12:16

Re: Signal HD-507

Post autor: d.kostyra » 20 kwietnia 2011, o 14:00

rsms pisze:
Nagrane na dysku programu za pomocą oryginalnego oprogramowania do Signala HD-507 z 4.09.2010 nie można odtworzyć w oprogramowaniu 19.11.2010
O takim samym problemie pisał ktoś i w przypadku jakiegoś innego STB, i tam okazało się że wystarczy stare nagrania przenieść z katalogu PVRRECORD gdzieś "obok" niego.
Dziękuję za podpowiedź.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507

Post autor: @GUTEK@ » 20 kwietnia 2011, o 14:38

programista pisze:Czy naprawdę nikomu nie przeszkadza, że napisy w filmach są całkowicie nieczytelne na jasnym tle?
A mnie sie wydaje że poprostu nikt nie potrafi sobie z tym poradzić, w innym wypadku już byśmy mieli poprawkę od LifeView.
Ostatnio zmieniony 20 kwietnia 2011, o 19:36 przez @GUTEK@, łącznie zmieniany 1 raz.

wispiotr
Posty: 31
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Golden Media Spark-TRIPLEX,TV SAMSUNG UE40H6400
Instalacja antenowa: AX1000+LTE COMBO UHF-VHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: ślęża,żórawina,wrocław

Re: Signal HD-507

Post autor: wispiotr » 20 kwietnia 2011, o 15:53

jak będziesz miał to wyślij potestujemy

qwertyt

Re: Signal HD-507

Post autor: qwertyt » 20 kwietnia 2011, o 19:21

Dobrze że zostanie dodana obsługa E-AC3. Szkoda, że nie zajęto się problemem opisanym przez @gutka@. Nie dość, że pilot od tego dekodera jest niezwykle toporny, to jeszcze trudność w tak podstawowej czynności jak zmiana kanału jest według mnie niedopuszczalna i bardzo szkodzi wygodzie obsługi tego urządzenia (szczególnie dla osób starszych).

Zauważyłem również że przy włączonej telegazecie obraz jest troszkę za dużo przesunięty w górę, co sprawia że ucięty jest pasek z godziną i z numerem strony. Z kolei u dołu ekranu jak gdyby go brakuje. Dzieje się tak niezależnie od ustawień obrazu. Tutaj zdjęcie - http://i.imgur.com/Kgiab.jpg Nie wiem czy u innych też ten probelem występuje (być może to wina tylko mojego telewizora).

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507

Post autor: @GUTEK@ » 20 kwietnia 2011, o 19:42

No więc tak, dostałem ten testowy soft od Dipola. W związku z tym jest to wersja testowa oraz wersje Signala nieznacznie się różnią - o czym Dipol pisał na forum, poprosili mnie o nie udostępnianie nikomu tego softu. Tak więc jeśli ktoś chce, to tak jak napisali w swoim poście wyżej kontaktować się z nimi w sprawie softu do testów, a reszta jeszcze te kilka dni do czasu wydania wersji finalnej wytrzyma.

Soft postaram się dzisiaj wgrać i ewentualnie napisze swoje uwagi na forum.

To co pisze qwertyt o telegazecie to sądzę że to wina telewizora który ma zbyt rozciągnięty obraz, co się zdarza przy CRT. Sprawdzę to jeszcze na moim TV.
Z tym pilotem to "toporny" rozumiem że znaczy że ma twarde przyciski. To też rzecz gustu, bo z kolei w LV6T przyciski są powiedziałbym że nawet za miękkie, mimo to bardziej odpowiadają mi te w LV6TMPVR4. Jednak z kolei pilot z Signala dzięki zewnętrznej czujce ma doskonały zasięg w przeciwieństwie do niektórych innych tunerów.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507

Post autor: @GUTEK@ » 21 kwietnia 2011, o 13:39

Więc trochę pomęczyłem Signala z tym nowym softem i co zauważyłem:
(oczywiście należy pamiętać że to jeszcze nie finalna wersja)

- plik ddplus_test.ts nie jest odtwarzany poprawnie - sam dźwięk, brak obrazu
- naprawili problem tego czarnego ekranu przy przełaczaniu proporcji np. na reklamach gdy się odtwarza z pvr
- dłuższe wyświetlanie epg jest jak dla mnie w sam raz
- przy skanowaniu ręcznym wyświetlany jest procentowy wskaźnik sygnału
- dodali spacje w zmianie nazwy
- po naciśnięciu przycisku AUTO tuner pyta czy skanować
- automatyczne usuwanie plików z timeshiftu również ok

To uwagi dotyczące podanych przez nich poprawek.
Ja dodatkowo napisałem im jeszcze o:

- zmienili polskie tłumaczenie i według mnie jest teraz lepsze, jednak parę kwiatków im wypunktowałem
- powinni również przetłumaczyć ekran aktualizacji oprogramowania tak jak jest to w RWT-441T, bardzo ważne jest zrozumienie komunikatów które tam są, a nie każdy musi znać inglisz
- kolejny raz wspomniałem o tym wielokrotnym wpisywaniu numeru kanału gdy za długo trzymamy przycisk, o to szczególnie będe się starał powalczyć gdyż jest z tym u mnie w domu problem
- napisałem też o zwiększeniu obwódki napisów, dodaniu koloru żółtego (tak jak jest to w LV6T), zmienieniu rozmiarów dla napisów małych i średnich
- dodaniu możliwości zmiany nazwy i kasowania w muzyka, zdjecia, film, tak jak jest to w pvr.

Nie wiem czy innym osobom też ten soft wyślą. Uważam że powinni bo każdy będzie miał inne propozycje zmian i jeśli chcą rzeczywiście dopracować soft to jest to najlepsze wyjście.

Awatar użytkownika
kowand
Posty: 9
Rejestracja: 19 kwietnia 2011, o 21:00

Re: Signal HD-507

Post autor: kowand » 23 kwietnia 2011, o 14:56

Według obietnicy, piątek minął a softu jak nie było tak nie ma.

wispiotr
Posty: 31
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Golden Media Spark-TRIPLEX,TV SAMSUNG UE40H6400
Instalacja antenowa: AX1000+LTE COMBO UHF-VHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: ślęża,żórawina,wrocław

Re: Signal HD-507

Post autor: wispiotr » 23 kwietnia 2011, o 15:35

a przydałby się na święta

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Signal HD-507

Post autor: @GUTEK@ » 24 kwietnia 2011, o 19:44

wispiotr pisze:a przydałby się na święta
Niestety wygląda że nie wyrobili się na piątek.
Może to i dobrze bo w tym sofcie co mi przysłali przyda się jeszcze parę poprawek.

lukaszw

Re: Signal HD-507

Post autor: lukaszw » 25 kwietnia 2011, o 14:21

W ten sposób to ten soft nigdy nie zostanie wydany, bo zawsze ktoś coś znajdzie do poprawy. Firma ma niepoważne podejście do klientów. Datę przekładają już kolejny raz, bez podania przyczyny. Wiele osób liczyło na ten soft przed świętami.

Odpowiedz