SIGNAL HD-507

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: SIGNAL HD-507

Post autor: @GUTEK@ » 15 lipca 2012, o 15:14

Ja właśnie z powodu tego wielokrotnego wpisywania nr kanału musiałem zmienić tego Signala na inny tuner. Obecnie tam dałem Maximum T-102 i jest spokój, pilot mógłby mieć większe przyciski, ale przynajmniej ma bardzo dobry zasięg. No i jedno naciśnięcie = jedna cyfra.

Bardzo niedobrze, że ten problem powrócił.

Awatar użytkownika
kaem
Posty: 45
Rejestracja: 26 lipca 2011, o 14:14
Odbiornik: Signal HD-507
Nadajnik - obiekt nadawczy: Tarnów *G. Św. Marcina*

Re: SIGNAL HD-507

Post autor: kaem » 16 lipca 2012, o 19:56

Panowie, TVP1 HD i TVP 2 nadaje dodatkowe ścieżki dźwiękowe oznaczone przez signal hd-507 D+ czyli zapewne jest to Dolby D+ (E-AC3). Niestety na tych ścieżkach D+ nie mam dźwięku. Nic się z tym nie da zrobić? Czy jest to kwestia zmian w software? Czy w przyszłości stacje mogą zrezygnować z dźwięku mpeg i zaczną nadawać w D+ i wtedy mój signal będzie musiał iść w kosz?
Mam najnowszy soft ten sprzed kilku dni.

---EDIT---

Ok już wiem wszystko. Wróciłem do softu z 2011.08.30r i E-AC3 (D+) działa.
Dipol ma słabych testerów. Trzeba było mnie zatrudnić bo mam zawód informatyka a pracy szukam już 5 miesiąc :P Także ja czekam na nowy soft.

osbo
Posty: 92
Rejestracja: 3 listopada 2011, o 19:00
Nadajnik - obiekt nadawczy: Mokra Dolina:)

Re: SIGNAL HD-507

Post autor: osbo » 19 lipca 2012, o 21:55

Na portalu facebookowym Dipola pojawił się link do najnowszego softu poprawiającego błąd z EAC3. To działa, natomiast długie wciśnięcie klawisza z numerem kanału dalej powoduje powtarzanie cyfr. Mi to osobiście wcale nie przeszkadza, bo gdybym o tym nie przeczytał to bym nie miał pojęcia, że taki problem wystepuje.
Link do softu (numery seryjne niższe niż DP1109...)
http://down.dipol.com.pl/Tv_Sat/A99250/7828_170712.rar

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: SIGNAL HD-507

Post autor: qwerty » 20 lipca 2012, o 07:10

Fajnie. Nie można krytykować softu, bo emitel od razu kasuje posty. :[

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2366
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: SIGNAL HD-507

Post autor: JaroslawMroczkowski » 20 lipca 2012, o 10:11

a może nie chodzi o samą krytykę tylko o formę tej krytyki ?

paweln
Posty: 28
Rejestracja: 23 października 2011, o 20:00

Re: SIGNAL HD-507

Post autor: paweln » 20 lipca 2012, o 13:06

A może Pan przedstawić jaka jest dopuszczalna forma krytyki firmy emitel i moderatorów tego forum? (wiem, że mój post jest nie w temacie wątku - tak jak post przedmówcy)

Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2462
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: SIGNAL HD-507

Post autor: DVB-T/S » 20 lipca 2012, o 14:17

na ATM Rozrywka na jednej ścieżce nie ma głosu! Nie wiem czy to wina tego chińskiego badziewia czy nadawcy.
Jak jest u Was?

Bartosz Czach

Re: SIGNAL HD-507

Post autor: Bartosz Czach » 20 lipca 2012, o 20:40

Ta ścieżka milczy, wiec nie ma powodu do obaw.
Zauważyłem, że na nowym sofcie, podczas nagrywania, licznik czasu od czasu do czasu zatrzymuje się, a potem przeskakuje.

Awatar użytkownika
kaem
Posty: 45
Rejestracja: 26 lipca 2011, o 14:14
Odbiornik: Signal HD-507
Nadajnik - obiekt nadawczy: Tarnów *G. Św. Marcina*

Re: SIGNAL HD-507

Post autor: kaem » 9 września 2012, o 14:08

Czy u Was ten model Signala też tak powoli zmienia programy tv? Przy zmianie programu muszę przez około 3 sekundy podziwiać czerń. Mam ten starszy model hd-507.
Ostatnio Dipol udostępnił nową wersję softu, która dodała między innymi przeźroczystość menu i co z tego skoro info/epg przy zmianie kanału jest na czarnym obrazie...

Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2462
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: SIGNAL HD-507

Post autor: DVB-T/S » 9 września 2012, o 14:46

Co ty! Przeźroczystość jest normalnie.

Awatar użytkownika
kaem
Posty: 45
Rejestracja: 26 lipca 2011, o 14:14
Odbiornik: Signal HD-507
Nadajnik - obiekt nadawczy: Tarnów *G. Św. Marcina*

Re: SIGNAL HD-507

Post autor: kaem » 9 września 2012, o 14:50

No jest normalnie tylko chodzi mi o to, że tuner tak wolno zmienia kanały, że zanim się pokaże obraz np TVP1 to zniknie to przeźroczyste menu, które wyświetla się na czarnym obrazie - który wyświetla się pomiędzy zmianą kanałów - uff...

Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2462
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: SIGNAL HD-507

Post autor: DVB-T/S » 9 września 2012, o 14:57

To sobie ustaw np. na 8s i nie zniknie ;)

Awatar użytkownika
kaem
Posty: 45
Rejestracja: 26 lipca 2011, o 14:14
Odbiornik: Signal HD-507
Nadajnik - obiekt nadawczy: Tarnów *G. Św. Marcina*

Re: SIGNAL HD-507

Post autor: kaem » 9 września 2012, o 15:02

A masz taki tuner? Bo głównie chciałem wiedzieć czy to powolne działanie to normalne w tym modelu.

Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2462
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: SIGNAL HD-507

Post autor: DVB-T/S » 9 września 2012, o 17:44

Co oznacza powolne?
Na satelicie też trzeba poczekać odrobinę zanim program się zmieni więc raczej dla mnie to normalne.
Te 2-3s to nie wieczność.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: SIGNAL HD-507

Post autor: qwerty » 9 września 2012, o 20:18

To nie wina tunera, tylko sposobu kodowania obrazu (poczytaj o różnych rodzajach ramek).

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: SIGNAL HD-507

Post autor: @GUTEK@ » 10 września 2012, o 06:50

MSD7828 tak przełączał, w MSD7818 trochę to przyśpieszyli, ale jest tak jak pisał qwerty. Uroki sygnału cyfrowego.

franek
Posty: 6
Rejestracja: 26 kwietnia 2011, o 13:11

Re: SIGNAL HD-507

Post autor: franek » 27 października 2012, o 18:09

Czy jest możliwość w tym tunerze wyłączyć automatyczne włączanie się napisów ?

Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2462
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: SIGNAL HD-507

Post autor: DVB-T/S » 27 października 2012, o 19:43

Jest.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: SIGNAL HD-507

Post autor: m@rtops » 27 października 2012, o 19:45

zapewne w menu i dodatkowo po przyciskiem "subtitle" ;)

Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2462
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: SIGNAL HD-507

Post autor: DVB-T/S » 27 października 2012, o 19:50

Nie.
W menu masz coś takiego jak język napisów i masz ustawiony POLSKI. Przełącz na wyłączony.

Odpowiedz