SIGNAL HD-507

najmrocki
Posty: 2
Rejestracja: 6 marca 2009, o 11:17

Re: SIGNAL HD-507

Postautor: najmrocki » 4 listopada 2012, o 19:30

Panowie mój signal HD-507 chyba padł. Pracował dobrze przez 1 rok, dzisiaj nie mogę go uruchomić,coś w nim tyka rytmicznie i w tym czasie zapala się dioda umieszczona na kabelku. Dioda mruga i równocześnie tyka w tunerze . Może ktoś miał takie objawy? a może to już tylko serwis.

Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2274
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: SIGNAL HD-507

Postautor: DVB-T/S » 4 listopada 2012, o 22:04

Jak rok to jeszcze rok gwarancji został.

Awatar użytkownika
kaem
Posty: 45
Rejestracja: 26 lipca 2011, o 14:14
Odbiornik: Signal HD-507
Nadajnik - obiekt nadawczy: Tarnów *G. Św. Marcina*

Re: SIGNAL HD-507

Postautor: kaem » 17 listopada 2012, o 12:06

Czy zanim się mój tunerek rozleci to można liczyć na soft od dipola z dodaną funkcją 16:9 PillarBox?

Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2274
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: SIGNAL HD-507

Postautor: DVB-T/S » 17 listopada 2012, o 13:08

Do czego zmierzasz?

Awatar użytkownika
kaem
Posty: 45
Rejestracja: 26 lipca 2011, o 14:14
Odbiornik: Signal HD-507
Nadajnik - obiekt nadawczy: Tarnów *G. Św. Marcina*

Re: SIGNAL HD-507

Postautor: kaem » 17 listopada 2012, o 13:13

Chciałbym wiedzieć czy dipol jeszcze będzie robił z softem do tego tunera. Bo jeśli tak to funkcja 16:9 PillarBox by się przydała. Niektóre kanały nadawane są w 4:3 i rozciągnięte na 16:9 a ta funkcja by to skorygowała.

Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2274
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: SIGNAL HD-507

Postautor: DVB-T/S » 17 listopada 2012, o 13:21

Bez jaj. Mam co prawda inny tuner ale z wgranym ostatnim softem z HD-507 i nic takiego się nie dzieje.
W jaki sposób masz podłączony TV? Scart czy hdmi?

Awatar użytkownika
kaem
Posty: 45
Rejestracja: 26 lipca 2011, o 14:14
Odbiornik: Signal HD-507
Nadajnik - obiekt nadawczy: Tarnów *G. Św. Marcina*

Re: SIGNAL HD-507

Postautor: kaem » 17 listopada 2012, o 13:33

I scart i hdmi.
Teraz sprawdziłem wszystkie kanały i wszędzie są normalne proporcje :P
Ale na pewno wcześniej tak nie było. Nawet gutek o tym pisał w recenzji Wiwa HD-90. Chodzi o kanały np tv4 i puls

Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2274
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: SIGNAL HD-507

Postautor: DVB-T/S » 17 listopada 2012, o 13:41

Jak masz SCART to dajesz 4:3 a jak masz HDMI to 16:9.

Awatar użytkownika
kaem
Posty: 45
Rejestracja: 26 lipca 2011, o 14:14
Odbiornik: Signal HD-507
Nadajnik - obiekt nadawczy: Tarnów *G. Św. Marcina*

Re: SIGNAL HD-507

Postautor: kaem » 28 listopada 2012, o 08:50

Jak pewnie sami się przekonaliście, czasami tuner nie pokazuje wszystkich folderów zapisanych na urządzeniu USB pendrive/dysku przenośnym, a które są bez problemu widoczne na komputerze.
Ten sam problem zauważyłem występuje na WIWA HD-95.
Jaką metodą zmusić tuner do pokazania wszystkich folderów? Zmiana nazwy folderu na inną nie pomaga.
---edit---
podejrzewam, że wina może być po stronie mojego dysku usb... Tylko czemu więc w windowsie wszystko działa poprawnie.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5380
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: SIGNAL HD-507

Postautor: @GUTEK@ » 28 listopada 2012, o 16:20

Błędy w systemie plików, należy sformatować nośnik.

Awatar użytkownika
kaem
Posty: 45
Rejestracja: 26 lipca 2011, o 14:14
Odbiornik: Signal HD-507
Nadajnik - obiekt nadawczy: Tarnów *G. Św. Marcina*

Re: SIGNAL HD-507

Postautor: kaem » 28 listopada 2012, o 16:32

Błędy, które przeszkadzają tylko tunerom, bo Windows widzi wszystkie pliki, skandisk [chkdsk] nie znajduje błędów i program do partycji też nie widzi problemów.
To nie takie proste sformatować pełny dysk 160GB jeśli nie ma gdzie przekopiować zawartości. Powinni zrobić jakieś narzędzie diagnostyczne, które usuwałoby te problemy metodą mniej inwazyjną.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5380
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: SIGNAL HD-507

Postautor: @GUTEK@ » 28 listopada 2012, o 17:19

Nie wiem czy tylko tunerom, próbowałeś przykładowo na Linuxie?

Ja Ci mogę dać dysk z partycją NTFS który zobaczy Linux, NTFS4DOS a za cholere nie zobaczy Windows. Więc z tymi błędami różnie bywa i nie wiem co je powoduje, niedopracowany system plików czy jak.

Awatar użytkownika
kaem
Posty: 45
Rejestracja: 26 lipca 2011, o 14:14
Odbiornik: Signal HD-507
Nadajnik - obiekt nadawczy: Tarnów *G. Św. Marcina*

Re: SIGNAL HD-507

Postautor: kaem » 30 listopada 2012, o 00:37

A da si coś zrobić żeby materiały nagrywane za pomocą tunera nie nie miały przeplotu?
Taki materiał odtwarzany na PC jest brzydki, po zastosowaniu filtrów niewiele lepszy...

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: SIGNAL HD-507

Postautor: qwerty » 30 listopada 2012, o 06:53

Zmień odtwarzacz...

Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2274
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: SIGNAL HD-507

Postautor: DVB-T/S » 30 listopada 2012, o 09:41

Puść z VLC to będzie ok.

Awatar użytkownika
kaem
Posty: 45
Rejestracja: 26 lipca 2011, o 14:14
Odbiornik: Signal HD-507
Nadajnik - obiekt nadawczy: Tarnów *G. Św. Marcina*

Re: SIGNAL HD-507

Postautor: kaem » 30 listopada 2012, o 10:29

Każda telewizja nadaje z przeplotem czy to jest zasługa tunera? Myślałem, że w erze cyfrowej telewizji skończy się przeplot...

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5380
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: SIGNAL HD-507

Postautor: @GUTEK@ » 30 listopada 2012, o 10:40

Tuner zrzuca Ci surowy strumień, bez żadnej modyfikacji więc jeśli telewizja nadaje z przeplotem to tak się to nagra.

Pawe3
Posty: 6
Rejestracja: 25 listopada 2012, o 12:40

Re: SIGNAL HD-507

Postautor: Pawe3 » 5 grudnia 2012, o 23:09

Ja miałem problem z nagrywaniem, tzn. obraz przycinał cały czas, wgrałem nowe oprogramowanie, które jest dużo szybsze i teraz jest ok.

jassssss
Posty: 20
Rejestracja: 26 lipca 2011, o 15:44

EPG włącza tv,a tego nie chce.

Postautor: jassssss » 20 lutego 2013, o 11:22

Mam obecnie podłączony tv z tunerem signal hd 507 przez gniazdo scart,ponieważ dzięki temu tuner włącza i wyłącza mi także tv(samsung t240hd).Np ustawione mam w opcjach,że signal ma się wyłączyć po godzinie,i w nocy jak usne,to obydwa urządzenia mi się automatycznie wyłączają i dzięki temu mogę się wyspać.
Problem jednak zaczyna się w momencie użycia programatora epg,wtedy audycja do nagrania np w nocy,włącza mi także niestety tv,pomimo tego,że w signalu ustawiłem,że ma on nagrywać,a nie włączyć się o wyznaczonej godzinie.
Moje pytanie i proźba brzmi:czy moglibyście na swoich tunerach innych marek,czy też na signalu sprawdzić czy wam się tak dzieje.
Nie używam już tego tunera przez hdmi,ponieważ funkcji równoczesnego wyłączania-włączania tv i tunera nie posiada mój tv(hdmi cec-anynet),a poza tym,nwet jakbym miał takową,to nie wiadomo czy by też epg przy nagrywaniu nie zalączało mi niepotrzebnie tv-to też by mógł ktoś sprawdzić.
Mam świadomość że jest to nietypowy problem,i wielu ludzi nie potrzebuje takiej funkcjonalności,
ale z góry dziękuję tym którzy sprawdzą to na swoich tunerach czy owe zjawisko występuje,a jeśli nie,to niech w odpowiedzi podadzą mi jaki tuner mają,to taki sobię kupie zamiast obecnego signala hd507.Może nowsza wersja signala tak nie ma?

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: EPG włącza tv,a tego nie chce.

Postautor: m@rtops » 20 lutego 2013, o 11:29

myślę że takiej funkcji nie znajdziesz :?
po prostu tuner do nagrywania się załącza a co za tym idzie wysyła sygnał po złączu scart ;)


Wróć do „Telewizory, Dekodery Zewnętrzne (STB) i Tunery Komputerowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika