WIWA HD-110 - TV z funkcją nagrywania

ave4

WIWA HD-110 - TV z funkcją nagrywania

Post autor: ave4 » 10 grudnia 2010, o 14:54

Witam
Spodobał mi się telewizor Wiwa hd110 i zastanawiam się nad zakupem
link do sprzętu http://www.wiwa.info.pl/index.php?id=11

Mam pytanie do forumowiczów co sądzicie o takim śmiesznym urządzonku
Chciałbym coś uniwersalnego do auta i do domu, wedle opisu jako player daj sobie radę z dużą ilością formatów, ma DVB-T, PVR , TIMESHIFT a to też czasami się przydaje do nagrania jakiegoś programu. Ma w sumie opisane funkcje jak jakiś dobry dekoder satelitarny.
Może miał ktoś styczność z tym telewizorkiem, i ma jakieś spostrzeżenia na jego temat

rafaello
Posty: 64
Rejestracja: 29 grudnia 2010, o 10:09

Wiwa HD-110 - czy ktoś testował DVB-T via HDMI?

Post autor: rafaello » 4 stycznia 2011, o 07:27

Witam w Nowym Roku!

Czy Ktoś używał ten sprzęt jako tuner DVB-T przy podłączeniu do TV (via HDMI)?

Zastanawia mnie, jak ma się np. do Wiwy-100 lub Not Only Tv... Czy jest czuły, czy "bebechy" i możliwości (konfiguracja, funkcje...) w zakresie DVB-T ma w miarę te same?

pozdrawiam,

radeo

Re: Co myślicie o telewozorku Wiwa 110 z funkcją nagrywania

Post autor: radeo » 4 stycznia 2011, o 14:46

ave4 pisze:Witam
Spodobał mi się telewizor Wiwa hd110 i zastanawiam się nad zakupem
link do sprzętu http://www.wiwa.info.pl/index.php?id=11

Mam pytanie do forumowiczów co sądzicie o takim śmiesznym urządzonku
Chciałbym coś uniwersalnego do auta i do domu, wedle opisu jako player daj sobie radę z dużą ilością formatów, ma DVB-T, PVR , TIMESHIFT a to też czasami się przydaje do nagrania jakiegoś programu. Ma w sumie opisane funkcje jak jakiś dobry dekoder satelitarny.
Może miał ktoś styczność z tym telewizorkiem, i ma jakieś spostrzeżenia na jego temat
Witaj, ja mam HD 100, ale kolega kupił HD 110 w zeszłym roku. W jego przypadku urządzonko sprawdziło się znakomicie, gdyż zabrał to na urlop za granicę. Montując na zagłówku, miał dzieci z głowy :D. HD 110 ma fajny car kit, który umożliwia montaż samego urządzenia jak i dysku HDD w specjalnej kieszonce. W zastosowaniach mobilnych jest rewelacyjny. Moją uwagę zwrócił panel LCD, rozdzielczość 800x480, świeci super i można z powodzeniem oglądać jadąc w czasie dnia.
Ostatnio zmieniony 5 stycznia 2011, o 21:59 przez radeo, łącznie zmieniany 1 raz.

rafaello
Posty: 64
Rejestracja: 29 grudnia 2010, o 10:09

Re: WIWA HD-110

Post autor: rafaello » 4 stycznia 2011, o 16:02

Cześć Radeo,
a może od kolegi jakieś info możesz wyciągnąć?

pzdr

rafaello
Posty: 64
Rejestracja: 29 grudnia 2010, o 10:09

Re: WIWA HD-110

Post autor: rafaello » 5 stycznia 2011, o 22:06

A może ktoś z forumowiczów używał sprzęt jako tuner DVB-T przy podłączeniu do TV (via HDMI) i może się podzielić z wrażeniami?

zygmunt
Posty: 134
Rejestracja: 11 września 2009, o 15:18
Odbiornik: Philips PFL 5507 K12
Ferguson t65
Instalacja antenowa: Siatkowa z regulowanym zasilaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Koszotwy Katowice

Re: WIWA HD-110

Post autor: zygmunt » 6 stycznia 2011, o 11:25

Ja podłączyłem Vive do LCD ( Samsung LE 26 B460 , tez ma mpeg4) poprzez hdmi.

Obiór nie różnił się od tego jak przez telewizor, kabel hdmi z marketu za 30 pln





(tylko pilotem trzeba celowac w vive .ehh czasami mam ochotę sprzedać ten tuner)

Awatar użytkownika
przemoc
Posty: 8
Rejestracja: 13 listopada 2011, o 20:09
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Pałac Kultury

Re: WIWA HD-110

Post autor: przemoc » 13 listopada 2011, o 20:20

Zastanawiam się nad kupnem tego telewizorka, chciałbym się jednak co do jednego upewnić. Producent podaje, że WIWA HD-110 wspiera E-AC3
Wiwa HD-110 - spełnia wszystkie wymogi naziemnej telewizji cyfrowej na terenie Polski.
Wyposażony jest w:
dekoder (Dolby Digital) AC3,
dekoder (Dolby Digital Plus) E-AC3
oraz złącze HDMI umożliwiające odbiór sygnału w jakości HD.
ale forumowa tabelka w FAQ by qwerty temu przeczy. Nie posądzam producenta o złą wolę, ale w ogólności zdarza im się czasem mijać z prawdą, dlatego chciałbym znaleźć/przeczytać/usłyszeć dodatkowe potwierdzenie jednego lub drugiego stanowiska. A może po prostu stare wersje nie obsługiwały E-AC3 a nowe już nie mają z tym problemu?

Awatar użytkownika
Yaper
Posty: 45
Rejestracja: 4 października 2010, o 18:35
Odbiornik: AverMedia ExpressCard Hybrid Express (A577); WIWA HD-50
Instalacja antenowa: Wewnętrzna mała teleskopowa od laptopowego tunera.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Warszawa / PKiN

WIWA HD-108

Post autor: Yaper » 1 marca 2012, o 22:01

Jakiś czas temu kupiłem tuner WIWA HD-50. Jestem z jego użytkowania zadowolony i idąc za ciosem kupiłem ramkę z tunerem TV WIWA HD-108, czyli mniejszą siostrę HD-110. Niestety nie jestem z niej zadowolony tak samo jak z HD 50-tki. :(

Mówiąc krótko są dwa podstawowe DUŻE problemy:

1. Tuner nie potrafi zdekodować ścieżki dźwiękowej w formacie E-AC3 (DD+)
mimo iż w opisie na stronie producenta widnieje informacja że taką
możliwość posiada. Sprawdzałem w TVP1 na MUX-3. Po zmianie ścieżki dźwiękowej na trzecią
z nadawanych na tym kanale w głośnikach "Wiwki" następuje cisza.
Niestety powoduje to że tuner nie jest zgodny z wytycznymi ustawy o
wdrożeniu naziemnej telewizji cyfrowej i rozważam zwrot urządzenia do sklepu z racji niespełnienia wytycznych ministerstwa.

2. Tuner posiada ekran o proporcjach 16:9 tymczasem opcje w menu
obrazu są przygotowane dla ekranu o proporcjach 4:3. Niestety powoduje
to że kanały nadawane w proporcjach 4:3 są zawsze rozciągane i nie ma
możliwości wyświetlenia ich tak jak powinny wyglądać.
Niestety zdjęcia i filmy też są wyświetlane tak jakby miały być
pokazywane na ekranie o proporcjach 4:3. Co powoduje że używanie tego
urządzenia jako ramki cyfrowej mija się z celem.

Wersja software: 10.09.03.01
Wersja hardware: KV28.07.01

Nie wiem, może dostałem w sklepie jakiegoś starego śmiecia z wczesnego etapu produkcji, dlatego napisałem maila do producenta i czekam co on na to powie.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-108

Post autor: @GUTEK@ » 2 marca 2012, o 10:37

Yaper pisze:Wersja software: 10.09.03.01
Wersja hardware: KV28.07.01
Chyba faktycznie trafił Ci się jakiś leżak magazynowy.
Według tego co podałeś to masz oprogramowanie z 01-03-2009, czyli bardzo stare. Ja widziałem ten telewizorek (wprawdzie to była wersja 10", ale to raczej bez znaczenia) z wersją z 25-05-2011 i było w nim E-AC3 oraz 16:9 Pillarbox.

Awatar użytkownika
Yaper
Posty: 45
Rejestracja: 4 października 2010, o 18:35
Odbiornik: AverMedia ExpressCard Hybrid Express (A577); WIWA HD-50
Instalacja antenowa: Wewnętrzna mała teleskopowa od laptopowego tunera.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Warszawa / PKiN

Re: WIWA HD-108

Post autor: Yaper » 6 marca 2012, o 11:41

Właśnie wróciłem z Miedzianej z wgranym nowym softem 20.12.02.28.
E-AC3 śmiga elegancko, ale niestety proporcje ekranu nadal są po staremu. :(
Na całe szczęście na Miedzianą mam rzut beretem tak więc pójdę ich pomęczyć.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-110

Post autor: @GUTEK@ » 6 marca 2012, o 16:51

Nie wiedziałem że takie nowe oprogramowanie mają do tego telewizorka. Wg tej wersji co podałeś jest ono z 28-02-2012.
Szkoda że nie udało Ci się go załatwić w pliku.

Czy jak ustawisz proporcje 16/9 to też nie są poprawnie zachowywane?
W tym telewizorku który ja widziałem ustawienie 16/9 powodowało że kanały 16/9 były na cały ekran, a 4/3 w pillarboxie.

Awatar użytkownika
Yaper
Posty: 45
Rejestracja: 4 października 2010, o 18:35
Odbiornik: AverMedia ExpressCard Hybrid Express (A577); WIWA HD-50
Instalacja antenowa: Wewnętrzna mała teleskopowa od laptopowego tunera.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Warszawa / PKiN

Re: WIWA HD-110

Post autor: Yaper » 6 marca 2012, o 22:07

Właśnie teraz doszedłem że ustawienie "16:9 Szeroki obraz" powoduje dodanie pillarboxa.
W HD-50tce takie ustawienie powoduje że wszystko jest rozciągane na cały ekran i sądziłem że tu jest podobnie, a tu proszę, niespodzianka.
Niemniej zdjęcia cały czas są pokazywane tak jakby ekran był w proporcjach 4:3. Ale z tego co pamiętam w HD-50 był ten sam problem.

Też nie sądziłem, że dostane taki "funkiel nówka" soft. :) Ma nawet gry o których wspominałeś w temacie o innych wiwkach.
Niestety w pliku ciężko wyrwać, przez telefon prosiłem żeby mi na maila wysłali, niestety nalegali, że jak mogę to żebym się pofatygował osobiście.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-110

Post autor: @GUTEK@ » 6 marca 2012, o 22:20

To prawda, od nich soft wyciągnąć jest ciężko, a zmęczyć żeby zamieścili na stronie to już w ogóle graniczy z cudem.

Co do proporcji zdjęć to Menu->Konfiguracja zdjęć->Format-Zachowaj.
Z tym że nie wiem czy w tym telewizorku to akurat działa poprawnie, w Wiwie HD50 na pewno tak, z tym że trzeba poprawnie ustawić proporcje ekranu (czyli dla 16:9 ustawić 16:9 Pillarbox).

Awatar użytkownika
Yaper
Posty: 45
Rejestracja: 4 października 2010, o 18:35
Odbiornik: AverMedia ExpressCard Hybrid Express (A577); WIWA HD-50
Instalacja antenowa: Wewnętrzna mała teleskopowa od laptopowego tunera.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Warszawa / PKiN

Re: WIWA HD-108

Post autor: Yaper » 7 marca 2012, o 13:14

Menu->Konfiguracja zdjęć->Format-Zachowaj oczywiście mam włączone, no i skaluje do 4:3 (co przy zdjęciach w formacie 3:2 prawidłowo dodaje letterbox) po czym wyświetla to rozciągnięte na ekranie 16:9. Nawet jakby się dało ustawić format na 16:9 pillarbox to dało by to tyle, że na 8" ramce oglądał bym fotki z pięknym windowboxem. :D

Niestety jest to błąd we wszystkich WIWkach, który jakiś czas temu zgłaszałem ale bez odzewu. Niestety będąc w serwisie utwierdziłem się w przekonaniu, że prawidłowe proporcje to dla nich science-fiction. Przy wejściu stoi TV 4:3 a na nim leci obraz nadawany w 16:9 ściśnięty w poziomie do 4:3.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-110

Post autor: @GUTEK@ » 7 marca 2012, o 18:52

Ja bym powiedział że w ogóle Mstar ma problemy z poprawnymi proporcjami dla ekranu 16:9.
W prawdzie w nowych softach i w nowym chipsecie dużo już się zmieniło, ale to jeszcze nie do końca to.
Wiwa i inni mają związane ręce, nawet gdyby chcieli to porządnie zrobić, to do puki Chińczyki robią softy, oni tylko mogą zgłaszać poprawki, a jak to zrobią Chińczyki to nie wiadomo.

A tak przypadkiem w tym nowym sofcie nie dorzucili gdzieś podwójnego wskaźnika sygnału?
W oknie info albo skanowaniu ręcznym.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2668
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: WIWA HD-110

Post autor: K63 » 5 maja 2012, o 12:49

Słówko na temat możliwości antenki i czułości głowicy tego malucha:
K63 pisze:Wczoraj wpadł mi w ręce mały telewizorek LCD WIWA HD-110 z tunerem MPEG4. Maleńką antenkę dołączoną do zestawu (na magnesie) wystawiłem za okno od strony Przehyby (45 km) i mux-1 na k.45 złapałem bez problemu z jakością 100%. Mux-2 na k. 61 na tej antence niestety nieosiągalny.
Profil dla Przehyby
Obrazek

Awatar użytkownika
neo69
Posty: 112
Rejestracja: 20 kwietnia 2011, o 14:12
Odbiornik: TV LED:
LG 42LE5500-ZA
Wersja oprogramowania: 04.00.00
Instalacja antenowa: Yagi-Uda: Dipol 44/21-69 Tri Digit + symetryzator, balkon, 22 m n.p.t., 25,6 km
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Opole / Chrzelice, Jeseník, Praděd,

Re: WIWA HD-110

Post autor: neo69 » 5 maja 2012, o 22:21

To i ja się pochwalę - na dołączonym do telewizora "kocim ogonie" wystawionym na dachu auta odbieram w okolicach Głubczyc po 3 czeskie MUXy - z Jesenika/Pradziada i Ostravy/Hostalkovic. Polskie MUXy 1 i 2 z Opola/Chrzelic również, o MUX-3 mogę zapomnieć. Co ciekawe, w domu MUX 2 na kanale 34 łapię, ale MUX 1 na 46 już nie.
Odbiór podczas jazdy też jest możliwy - nawet w Opolu, ale ciężko mówić o stabilnym sygnale MUX 1 i 2. W pobliżu Chrzelic oczywiście lepiej, np. w Krapkowicach czy Głogówku - tam można oglądać DVB-T podczas jazdy bez problemów.
Generalnie, fajny telewizor do małego pokoju, dla dziecka, do kuchni czy do auta. Podłączony via HDMI do dużego ekranu daje gorszy obraz niż mój "stacjonarny" telewizor LG. Jest nawet regulacja jasności, kontrastu czy nasycenia barw, o której chyba nie ma słowa w instrukcji.
Wkurza mnie tylko beznadziejne wsparcie w kwestii firmware do tego odbiornika. Soft ma kilka niedoróbek, zgłaszałem je do firmy, nie doczekałem się żadnej odpowiedzi. Ponowna dwukrotna próba wysłania mejla do serwisu i firmy skończyła się otrzymaniem komunikatu błędu. A aż prosi się o:
1. wskaźnik siły i jakości sygnału,
2. sleep timer (choćby po to, żeby można było usnąć przy włączonym telewizorze),
3. sortowanie LCN i wg upodobań użytkownika, żeby wyszukiwanie nowych kanałów nie rozwalało istniejącej listy,
4. ręczne wyszukiwanie kanałów na "dziewiczym" telewizorze lub resecie do ustawień fabrycznych,
5. poprawienie krzaczącego się momentami menu.
Mam oprogramowanie 20.11.05.25 i wersję HW KV28.07.01. Telewizor nabyłem bodajże w lutym br. w sklepie internetowym firmy.
Może zorganizujemy jakąś grupę nacisku? Albo @GUTEK@ wyciągnie od firmy najnowszy soft, skoro ja tego nie potrafię? ;-)

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-110

Post autor: @GUTEK@ » 6 maja 2012, o 10:08

No spróbuje wyciągnąć, powiem następnym razem jak będe z nimi gadał żeby podesłali komplet softów. Ale grupę też możecie zorganizować, może w końcu zaczną zamieszczać softy na swojej stronie.

Co do punktu 4 to chyba da się, jak się pojawi ten ekran początkowy to wejść do menu i powinno działać ręczne skanowanie. Jakoś tak to było w HD-100 i na 100% działało.

Awatar użytkownika
neo69
Posty: 112
Rejestracja: 20 kwietnia 2011, o 14:12
Odbiornik: TV LED:
LG 42LE5500-ZA
Wersja oprogramowania: 04.00.00
Instalacja antenowa: Yagi-Uda: Dipol 44/21-69 Tri Digit + symetryzator, balkon, 22 m n.p.t., 25,6 km
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Opole / Chrzelice, Jeseník, Praděd,

Re: WIWA HD-110

Post autor: neo69 » 6 maja 2012, o 12:26

Ja uda Ci się wyciągnąć soft do HD-110, a tym bardziej wszystkie najnowsze softy, to będziesz mistrzem... zresztą już jesteś ;-). Póki co można firmę prosić telefonicznie/mejlowo, może w końcu zmiękną...
A co do ręcznego wyszukiwania kanałów w telewizorze, to niestety - nie da się. Na dzień dobry zgłasza się menu które wymaga zaprogramowania automatycznego choćby 1 MUXa, dopiero potem można szukać sobie ręcznie do woli. Nawet próba wejścia bezpośrednio do menu strojenia ręcznego kończy się niepowodzeniem. Jak już wspomniałem, kontakt z firmą/serwisem przypomina rzucanie grochem o ścianę ;-(

mundolf

Re: WIWA HD-110

Post autor: mundolf » 26 maja 2012, o 19:12

Witam Panowie,

Widzę, że nie jestem sam ze swoimi problemami z tym sprzętem... a jak widać na firmę WIWA nie możemy liczyć...

W ramach popołudniowej rozrywki znalazłem taki sprzęt który jest łudząco podobny do WIWA HD-110 - Evolve Fantasy.... Parametry te same... brak tylko uchwytu do samochodu... i dodatkowo posiada wbudowaną baterię podtrzymującą pracę urządzenia.

Mi się nie udało, ale może ta informacja ułatwi Wam szukanie nowego softu do HD-110...

Pozdrawiam,
Mundo

http://www.evolve.com.pl/pl/d-10.1-multimedialny-telewizor-hd-lcd-evolve-fantasy-z-bateria-wewnetrzna-i-z-zapisem-na-dysku-usb-mkv-divx.html

Odpowiedz