STRONG SRT8110

Awatar użytkownika
MJot
Posty: 18
Rejestracja: 22 grudnia 2010, o 10:58
Odbiornik: Maximum T-102
Strong 8110
Instalacja antenowa: Sonus TV
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Wisła

Re: SRT 8110 STRONG

Post autor: MJot » 7 marca 2011, o 12:09

Włącznik jest mechaniczny, kontrolka Stand-by gaśnie po jego naciśnięciu. Sprawdzę wkrótce, czy odcina zupełnie zasilanie. To co w menu rzuciło mi się w oczy - soft Stronga ma mniej niedoróbek (takich jak nakładanie się tytułu i rozmiaru pliku w obsłudze multimediów, opisy strzałek w EPG/INFO - opis tylko dla ruchu w dół).

Strong gorzej radzi sobie z trybem auto po hdmi - w zasadzie to z TV4 w ogóle sobie nie radzi. Pilot znacznie gorszej jakości niż w LV6. Szybkość działania - nie zauważyłem różnic.
W LV6 brakuje mi wyjścia coaxial, które jest w Strongu.

Jak tylko czas pozwoli, porównam odbiorniki dokładniej.

Awatar użytkownika
programista
Posty: 504
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 20:53
Odbiornik: LV6TPMVR4 / PS43D450
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z usuniętą siatką, zasilanie z tunera, wewnątrz budynku.
Nadajnik - obiekt nadawczy: DVB-T Śrem

Re: SRT 8110 STRONG

Post autor: programista » 8 marca 2011, o 20:21

Tylko jest droższy od lv6t o prawie 100 zł, dodatkowy scart jest tyle wart ? Czy ten tuner ma zasilanie w gnieździe antenowym ?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: SRT 8110 STRONG

Post autor: @GUTEK@ » 8 marca 2011, o 20:25

Nie o 100zł droższy bo i za 200zł go upolujesz.
A ma czulszą głowice, wyświetlacz (jeśli komuś potrzebny), według mnie lepszy pilot (rozmieszczenie przycisków) i cyfrowe wyjście co się niektórym przyda.

Bartosz Czach

Re: SRT 8110 STRONG

Post autor: Bartosz Czach » 8 marca 2011, o 20:54

A czy ten tuner wspiera E-AC3? Zastanawiam się nad jego kupnem.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: SRT 8110 STRONG

Post autor: @GUTEK@ » 8 marca 2011, o 20:56

Bartosz Czach pisze:A czy ten tuner wspiera E-AC3? Zastanawiam się nad jego kupnem.
Nie.

widzu

Re: SRT 8110 STRONG

Post autor: widzu » 8 marca 2011, o 23:46

Tuner Strong STR 8110 jak jasno wynika ze specyfikacji posiada: * Video Decoder:Profile level: MPEG-2, MPEG-4 H.264/AVC Aspect ratio: 4:3 Pan & Scan, Letterbox, 16:9 Frame rate: 25 Hz for PAL, 30 Hz for NTSC Video resolution: 576p, 720p, 1080i

* Audio Decoder: Audio : MPEG-1 Layer 1 & 2, AAC, AC3 Dolby Downmix Tryb audio: Mono L/R, Stereo, AC 3

* Zasilanie anteny: 5 V DC max 50mA, ochrona przeciążenia

* Odtwarzacz plików: (MPG, MPEG, TS, VOB, MP4, AVI z polskimi txt) MP3, WMA format JPG, BMP format

* TV SCART (RGB, CVBS, Audio L/R wyjście) , VCR Scart (CVBS, Audio L/R) , HDMI (V/A -wyjście) Type A -Version:1.0 , * S/PDIF Dolby Digital Out (Coaxial)* USB 2.0, Type A

SPRAWDZILIŚMY WSZYSTKIE PARAMETRY I DZIAŁAJĄ ZGODNIE Z OPISEM - więc upraszam tych, którzy w ręku dekodera nie mieli o zaprzestanie wciskania kitu. Fonia działa, Dolby działa, zasilanie anteny jest, cyfrowe wyjście foni też, dekoder sprawuje się świetnie nawet przy słabszym sygnale z anteny i jest jednym z lepszych na rynku (przykro mi konkurencjo, kombinujcie inaczej).

Awatar użytkownika
programista
Posty: 504
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 20:53
Odbiornik: LV6TPMVR4 / PS43D450
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z usuniętą siatką, zasilanie z tunera, wewnątrz budynku.
Nadajnik - obiekt nadawczy: DVB-T Śrem

Re: SRT 8110 STRONG

Post autor: programista » 9 marca 2011, o 01:06

Ok sprawdziłem dokładniej, najtaniej da się do dorwać nowy za jakieś 225 zł , to jest różnica mimo to niemała, bo ~50 zł, a to 25% przy tej cenie.

Dla mnie akurat czułość nie gra roli skoro i tak odbieram sygnał dobrze, godzinę to mam w info więc nie potrzebuję wyświetlacza (o ile pokazuje godzinę). Największy plus to cyfrowe wyjście no i być może drugi scart, tak patrząc po reszcie tunerów strong czy droższy czy nie za tę sumę prezentuje się solidnie, chyba drugi udany produkt na msd7828.

Jedna sprawa to taka, że pisałem do rwt kilka dni temu, GUTEK wiesz w jakiej sprawie na razie odzew zerowy, jutro ponawiam, także na razie wsparcie nieciekawe.

Oprogramowanie tunera rozumiem takie samo jak lv6t i cała reszta.

widzu

Re: SRT 8110 STRONG

Post autor: widzu » 9 marca 2011, o 07:36

I tu znowu blee... nie oprogramowanie nie jest to samo , jest nowa wersja do pobrania , serwis i wsparcie jest BARDZO OK. A ja nie pracuję w RWT , ale zawsze rozmawiam tam z kompetentnymi ludźmi na poziomie i uzyskujemy fachową pomoc, a JEDYNY strong uszkodzony fabrycznie naprawili w 24h ! A wszystkim kupującym byle taniej polecam serwisy w Koreii, Malezji i Chinach - dzwońcie z problemami, dzwońcie na pewno ktoś wam pomoże i doradzi :lol:

Awatar użytkownika
betoff
Posty: 58
Rejestracja: 19 października 2010, o 18:41

Re: SRT 8110 STRONG

Post autor: betoff » 9 marca 2011, o 08:42

widzu pisze: SPRAWDZILIŚMY WSZYSTKIE PARAMETRY I DZIAŁAJĄ ZGODNIE Z OPISEM - więc upraszam tych, którzy w ręku dekodera nie mieli o zaprzestanie wciskania kitu. Fonia działa, Dolby działa, zasilanie anteny jest, cyfrowe wyjście foni też, dekoder sprawuje się świetnie nawet przy słabszym sygnale z anteny i jest jednym z lepszych na rynku (przykro mi konkurencjo, kombinujcie inaczej).
Proszę nie wprowadzać ludzi w błąd, dyskusja toczy się o obsłudze dźwięku E-AC-3, którego ten tuner nie obsługuje. A jeżeli obsługuje to proszę o dowód ze strony producenta sprzętu. Rozumiem, że jest pan sprzedawcą tych tunerów i stąd ta marna manipulacja.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2369
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: SRT 8110 STRONG

Post autor: JaroslawMroczkowski » 9 marca 2011, o 09:25

Jeśli kolega @widzu naprawdę przetestował to urządzenie i twierdzi, że "sprawdziliśmy wszystkie parametry i działają zgodnie z opisem" to właśnie udowodnił, że ten odbiornik nie spełnia wymagań krajowych i tym samym nie powinno się go kupować.

Zgodnie z opisem na stronie dystrybutora urządzenie nie obsługuje E-AC-3 (Dolby Digital Plus).

Po wejściu Ustawy o wdrażaniu telewizji cyfrowej klient kupujący to urządzenie będzie musiał podpisać deklarację, że jest świadomy, iż kupuje urządzenie niezgodne z wymaganiami krajowymi. Już nie mogę się doczekać tej ustawy.

Awatar użytkownika
programista
Posty: 504
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 20:53
Odbiornik: LV6TPMVR4 / PS43D450
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z usuniętą siatką, zasilanie z tunera, wewnątrz budynku.
Nadajnik - obiekt nadawczy: DVB-T Śrem

Re: SRT 8110 STRONG

Post autor: programista » 9 marca 2011, o 11:46

@widzu

Odbiornik ten nie spełnia krajowych wymagań

Na stronie rwt nie mogę pobrać żadnego oprogramowania do srt 8110 oraz DTV-441T HD, nie można też nawet pobrać instrukcji obsługi, kontakt mailowy NIE ODPOWIADA.

Oprogramowanie to samo co widać po menu ekranowym.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: SRT 8110 STRONG

Post autor: @GUTEK@ » 9 marca 2011, o 11:53

Do tego stronga firmware i instrukcję można pobrać ze strony producenta http://www.strong.tv/tvweb4/index.php?i ... owertabs=2

Widocznie w tym przypadku RWT jest tylko importerem.
Szkoda że nie ma firmwaru do 441T.

Bartosz Czach

Re: SRT 8110 STRONG

Post autor: Bartosz Czach » 9 marca 2011, o 13:00

Myślę, że E-AC3 można dodać softwareowo. Wystarczy tylko dobra wola producenta.

Awatar użytkownika
programista
Posty: 504
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 20:53
Odbiornik: LV6TPMVR4 / PS43D450
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z usuniętą siatką, zasilanie z tunera, wewnątrz budynku.
Nadajnik - obiekt nadawczy: DVB-T Śrem

Re: SRT 8110 STRONG

Post autor: programista » 9 marca 2011, o 14:12

@GUTEK@ pisze:Do tego stronga firmware i instrukcję można pobrać ze strony producenta http://www.strong.tv/tvweb4/index.php?i ... owertabs=2

Widocznie w tym przypadku RWT jest tylko importerem.
Ale czy w takim wypadku instalacja oprogramowania nie z ich rąk powoduje utratę gwarancji, takie coś powinno być na ich stronie, instrukcja tak samo powinna być PO POLSKU.

widzu

Re: SRT 8110 STRONG

Post autor: widzu » 9 marca 2011, o 15:18

@betoff: Proszę nie wprowadzać ludzi w błąd, dyskusja toczy się o obsłudze dźwięku E-AC-3, którego ten tuner nie obsługuje. A jeżeli obsługuje to proszę o dowód ze strony producenta sprzętu. Rozumiem, że jest pan sprzedawcą tych tunerów i stąd ta marna manipulacja.
Ciekawe jak to zostało sprawdzone, że nie obsługuje (?), jeśli nie obsługuje to proszę o dowód ze strony @betoff. Proszę nie wprowadzać ludzi w błąd.

Przecież o tym właśnie piszę, o osobach które wypowiadają się o sprzęcie i nie mają instrukcji po polsku - to znaczy, że nigdy dekodera w ręce nie miały, bo w każdym instrukcja jest. Smarować na forum, cokolwiek - każdy może, ja piszę o REALNYCH TESTACH, które wypadły świetnie.

A...i instalacja nowego FIRMOWEGO oprogramowania nie powoduje utraty gwarancji. A swoją drogą jeśli tak roztrząsamy zgodność z rozporządzeniem, to rozumiem, że E-AC-3 będzie od jutra na wszystkich kanałach i wyłączą inne fonie (?), bo jeśli za 5 lat ... to szkoda bić pianę, (przykro mi konkurencjo, kombinujcie inaczej).

Awatar użytkownika
programista
Posty: 504
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 20:53
Odbiornik: LV6TPMVR4 / PS43D450
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z usuniętą siatką, zasilanie z tunera, wewnątrz budynku.
Nadajnik - obiekt nadawczy: DVB-T Śrem

Re: SRT 8110 STRONG

Post autor: programista » 9 marca 2011, o 15:59

To gdzie jest to firmowe oprogramowanie z firmy rwt ?

Co do E-AC3 to nie obsługuje bo gutek tak napisał więc widocznie to sprawdził, nie ważne, że tego i może z 5 lat nie będzie jak ktoś się spytał to chyba można mu odpowiedzieć, coś te testy mało realne chyba zrobiliście skoro e-ac3 nie testowaliście, a jeśli obsługuje to też proszę o dowód.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: SRT 8110 STRONG

Post autor: janek 77 » 9 marca 2011, o 16:20

E-AC3 pewnienie nie będzie używane szybko ale jeśli nadawcy dogadają się z producentami sprzętu wtedy nie wykluczone że wyeliminują część producentów lipy.
Jak ktoś chce mieć problem to niech kupuje sprzęt niezgodny z normą.
Jak najszybciej ta ustawa i już...
Nie ma co się przekomarzać z sprzedawcą...

Awatar użytkownika
kasia
Posty: 276
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: SRT 8110 STRONG

Post autor: kasia » 9 marca 2011, o 16:28

Dźwięku w formacie E-AC-3 tuner STR 8110 na chwilę obecną nie obsługuje.
Audio decoding: MPEG-1 Layer 1 & 2, AAC, Dolby Downmix
http://www.strongsat.com/tvweb4/index.php?id=2009 - zakładka :arrow: Technical Data

Ale to nie oznacza, że w przyszłości ten tuner nie będzie w stanie obsługiwać tego formatu dźwięku - wystarczy, że producent opublikuje odpowiedni do tego soft.
A że ten sprzęt ma taką możliwość, świadczy to, że "prawie" taki sam LV6T radzi sobie z E-AC-3.

Awatar użytkownika
programista
Posty: 504
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 20:53
Odbiornik: LV6TPMVR4 / PS43D450
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z usuniętą siatką, zasilanie z tunera, wewnątrz budynku.
Nadajnik - obiekt nadawczy: DVB-T Śrem

Re: SRT 8110 STRONG

Post autor: programista » 9 marca 2011, o 19:44

Oczywiście dodać to mogą i to podejrzewam bardzo łatwo.

Awatar użytkownika
betoff
Posty: 58
Rejestracja: 19 października 2010, o 18:41

Re: SRT 8110 STRONG

Post autor: betoff » 9 marca 2011, o 19:55

widzu pisze:Ciekawe jak to zostało sprawdzone, że nie obsługuje (?), jeśli nie obsługuje to proszę o dowód ze strony @betoff. Proszę nie wprowadzać ludzi w błąd.

Przecież o tym właśnie piszę, o osobach które wypowiadają się o sprzęcie i nie mają instrukcji po polsku - to znaczy, że nigdy dekodera w ręce nie miały, bo w każdym instrukcja jest. Smarować na forum, cokolwiek - każdy może, ja piszę o REALNYCH TESTACH, które wypadły świetnie.

A...i instalacja nowego FIRMOWEGO oprogramowania nie powoduje utraty gwarancji. A swoją drogą jeśli tak roztrząsamy zgodność z rozporządzeniem, to rozumiem, że E-AC-3 będzie od jutra na wszystkich kanałach i wyłączą inne fonie (?), bo jeśli za 5 lat ... to szkoda bić pianę, (przykro mi konkurencjo, kombinujcie inaczej).
Proszę przestać kłamać. Tuner nie obsługuje dźwięku E-AC-3, dowód jest na stronie producenta http://www.strongsat.com/tvweb4/index.php?id=2009

Dla takich cwaniaczków jak pan przygotowano właśnie ustawę o wdrożeniu NTC i przewidziano tam karę w art. 19 w wysokości od 1 tyś. zł. do 50 tyś zł.

Niedługo kłamstwa będą słono płatne.

Odpowiedz