LUMATRON T-40

luk99

LUMATRON T-40

Post autor: luk99 » 29 grudnia 2010, o 11:02

Witam,

Wczoraj zakupiłem sprzęt i pierwsze wrażenia pozytywne,

żadnych problemów z dzwiękiem czy obrazem.

Poki co zastanawia mnie jeszcze :
- menu - brak polskiego , ale jest angielskie
- napisy - brak wyboru polskiego
- strona producenta ? chyba nie ma :)

Tak pozatym jak na 160zl wydaje się ok, zwłaszcza ze szukałem opinie na temat tego sprzętu i nigdzie nic nie piszą :)

luk99

Re: Lumatron T-40

Post autor: luk99 » 3 stycznia 2011, o 14:17

Po dłuższym sprawdzeniu tunera, nie wiem czy to wina anteny czy softu , głównie wieczorami zdarzało się szatkowanie na TVN i POLSAT , natomiast TVP idealnie gdzie nadajnik jest słabszy (po ustawieniu anteny niby przestało , nie oglądam cały czas więc trudno powiedzieć).

Najciekawsze jest to że tuner ma identyczne menu jak w tunerach Wiwa czy OnlyTV (tylko że ang) , bodajże jeszcze w jakimś (nie wiem czy można robić update , ponieważ nie ma żadnych informacji na temat firmware do tego tunera , nawet strony producenta, a tuner zwróciłem do sprzedawcy)

Jeżeli można wgrać do niego nowy soft z w/w tunerów , to jak najbardziej go polecam, może ktoś będzie chciał się pobawić bo cena 50zł niższa i gwarancja dłuższa :) ja tego niestety już nie sprawdzę

mARTi2613
Posty: 14
Rejestracja: 16 stycznia 2011, o 18:28
Odbiornik: WIWA HD-50
ver. 120713.491511.1
Instalacja antenowa: Antena DIPOL 19/21-69 DVB-T
Wzmacniacz antenowy LNA-177
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Warszawa / Raszyn

Re: Lumatron T-40

Post autor: mARTi2613 » 16 stycznia 2011, o 18:34

Witam
A wie ktoś może jaki pilot na zamiennik jest do niego odpowiedni??

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Lumatron T-40

Post autor: @GUTEK@ » 16 stycznia 2011, o 19:45

mARTi2613 pisze:Witam
A wie ktoś może jaki pilot na zamiennik jest do niego odpowiedni??
Hehe trzeba było na allegro nie licytować tego bez.
Z zamiennikiem może być problem, raczej trudno będzie trafić na jakiś z kompletem kodów do tak egzotycznego tunera. Jakbyś miał możliwość dorwać oryginalny pilot to są piloty uniwersalne z funkcją uczenia się - odczytuje kody z oryginalnego pilota.
Innym rozwiązaniem, ale to na własne ryzyko, to wgranie oprogramowania z np. tunera Signal HD-507 do którego pilot można kupić na allegro. Podobno ten Lumatron jest na tym samym chipsecie i ma podobne oprogramowanie, nie wiem czy to zadziała, ale w Signal HD-507 działa oprogramowanie z LV6T, więc bardzo możliwe że na Lumatron'ie również.

mARTi2613
Posty: 14
Rejestracja: 16 stycznia 2011, o 18:28
Odbiornik: WIWA HD-50
ver. 120713.491511.1
Instalacja antenowa: Antena DIPOL 19/21-69 DVB-T
Wzmacniacz antenowy LNA-177
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Warszawa / Raszyn

Re: Lumatron T-40

Post autor: mARTi2613 » 16 stycznia 2011, o 20:28

No tak facet mi wcisnął kit i bez pilota nie ma możliwości sterowania dekoderem bo na obudowie jest tylko przycisk ON i strzałki w górę i dół...

Chyba, że można zrezygnować z zakupu towaru w jakimś czasie?Wie ktoś może o takiej możliwości? dołożyłbym parę zł i kupił nowy właśnie ten Signal

Szymon_Zy
Posty: 299
Rejestracja: 16 listopada 2010, o 12:30
Odbiornik: AF9015,IT9135,hd507,hd527,Samsung UE40D5500
Instalacja antenowa: Dipol-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: Klepaczka/Błeszno

Re: Lumatron T-40

Post autor: Szymon_Zy » 16 stycznia 2011, o 20:36

zakup towaru poza siedziba firmy, masz 10 dni na zwrot od zakupu. Musi oddac kase, ale koszty dostawy do sprzedawcy ponosisz ty.

luk99

Re: Lumatron T-40

Post autor: luk99 » 17 stycznia 2011, o 06:43

sprawdź pilot od tunera Only TV - na ten który reagują telewizory LG (bo ten co miałem też czasem sam z siebie obsługiwał tv :D

najlepiej weź Lumatrona tam gdzie mają OnlyTV i sprawdź ,
druga sprawa u nas są takie kioski gdzie mają pełno pilotów napewno coś dobierzesz

a tak poza tym zmieniłem Lumatora na Ariva T50 - niebo a ziemia :D beż żadnych problemów

no i też jestem ciekaw softu :D jak by pasował to zapewne zaczął by schodzić jak ciepłe bułeczki bo jest 50zł tańszy od innych i dają 3 lata gw :)

mARTi2613
Posty: 14
Rejestracja: 16 stycznia 2011, o 18:28
Odbiornik: WIWA HD-50
ver. 120713.491511.1
Instalacja antenowa: Antena DIPOL 19/21-69 DVB-T
Wzmacniacz antenowy LNA-177
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Warszawa / Raszyn

Re: Lumatron T-40

Post autor: mARTi2613 » 17 stycznia 2011, o 11:48

najlepiej weź Lumatrona tam gdzie mają OnlyTV i sprawdź ,
druga sprawa u nas są takie kioski gdzie mają pełno pilotów napewno coś dobierzesz
Gdzie tam u Was?
a tak poza tym zmieniłem Lumatora na Ariva T50 - niebo a ziemia :D beż żadnych problemów
Chyba ziemia a niebo:D

Apropo zwrotu towaru to nawet na używane rzeczy jest 10 dni?

luk99

Re: Lumatron T-40

Post autor: luk99 » 17 stycznia 2011, o 12:23

małe przejęzyczenie :) miało być na odwrót

stoisko z pilotami w Tesco Gdynia Chylonia ;)

Franket

Re: Lumatron T-40

Post autor: Franket » 20 stycznia 2011, o 03:10

Szymon_Zy pisze:zakup towaru poza siedziba firmy, masz 10 dni na zwrot od zakupu. Musi oddac kase, ale koszty dostawy do sprzedawcy ponosisz ty.
Hola, hola panowie. Nie wprowadzajcie ludzi w błąd. Rzeczywiście ustawodawca przewidział okres 10-ciu dni na zwrot towarów zakupionych przez Internet, ale ten okres ochronny nie dotyczy towarów zakupionych na aukcjach, jak również nie dotyczy towarów zakupionych osobiście w sklepie (bez użycia Internetu).

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Lumatron T-40

Post autor: @GUTEK@ » 29 stycznia 2011, o 00:26

mARTi2613 pisze:Witam
A wie ktoś może jaki pilot na zamiennik jest do niego odpowiedni??
Tak z ciekawości poradziłeś sobie z pilotem do tego tunera?

p-b
Posty: 282
Rejestracja: 9 października 2010, o 22:26

Re: Lumatron T-40

Post autor: p-b » 15 lutego 2011, o 16:44

;)
Ostatnio zmieniony 20 maja 2012, o 22:36 przez p-b, łącznie zmieniany 1 raz.

neblyn

Lumatron DVB-T40

Post autor: neblyn » 20 marca 2011, o 11:03

wrzucilem kilka zdjec i pare zdan o tym tunerze na swoja strone.

Kod: Zaznacz cały

http://przemo1.pl/?page_id=28
Prawidlowa nazwa to Lumatron DVB-T40.

edit:
dziekuje @GUTEK@ i osobie, ktora odpowiedziala na mojej stronie. po zmianie oprogramowania pilot dziala. oprogramowanie od xoro nie ma jezyka polskiego. wersja HW sie zmienia, wiec jest to tylko wpis w sofcie. brak mozliwosci powrotu do oryginalu. najprawdopodobniej utrata gwarancji.

eMumatic

Re: Lumatron T-40

Post autor: eMumatic » 25 maja 2011, o 18:43

istnieje nowsza wersja oprogramowania (zolte logo) z dodana funkcja odtwarzania filmow. jest opcja zachowania proporcji obrazu.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Lumatron T-40

Post autor: @GUTEK@ » 26 maja 2011, o 16:10

eMumatic pisze:istnieje nowsza wersja oprogramowania (zolte logo) z dodana funkcja odtwarzania filmow. jest opcja zachowania proporcji obrazu.
Masz gdzieś ten soft, czy on tylko w tunerach siedzi?

eMumatic

Re: Lumatron T-40

Post autor: eMumatic » 26 maja 2011, o 17:12

@GUTEK@ pisze: Masz gdzieś ten soft, czy on tylko w tunerach siedzi?
niestety w tunerach.
p-b pisze:Znalazłem kolejny model - Lumatron 41CI - MPEG-4/HD ze złączem CI. Cena na Allegro 169zl.

Nie zakładam osobnego wątku bo nie warto, kolejny produkt, który nie spełnia wymaganych norm. Brak wsparcia AC3.
jak to brak ac3? skoro dvb-t40 ma, to czemu dvb-t41ci ma nie miec?

eMumatic

Re: Lumatron T-40

Post autor: eMumatic » 16 lipca 2011, o 10:21

napisalem email do coop w sprawie nowego softu. zapytali sie o adres to podalem oczywiscie polski. wyslalem jeszcze numery seryjne dwóch posiadanych tunerów. na tym kontakt sie urwał. wysłałem kolejny list z przypomnieniem, ale i tu bez odpowiedzi. niestety na aktualizacje nie ma co od nich liczyc.

eMumatic

Re: Lumatron T-40

Post autor: eMumatic » 26 lipca 2011, o 10:11

softem zgodnym, ale nie testowanym przeze mnie jest

Kod: Zaznacz cały

http://www.evolve.cz/ftp/DVBT/Firmware/DT-3010/
oprogramowanie od tunera EVOLVE SCORPIO DT-3010. JEST WERSJA PL OBSŁUGUJE DYSKI NTFS. najnowszy soft od maximum hd pvr tez to ma, wiec nie wiem czy jest sens. moze tu dziala panel przedni.

eMumatic

Re: Lumatron T-40

Post autor: eMumatic » 29 lipca 2011, o 10:56

otrzymalem list z Danmarku z pendriwem 128MB zawierajacy aktualizacje oprogramowania. firmie coop naleza sie wiec przeprosiny. na razie nie mam pod reka tego tunera, wiec nie sprawdze. data modyfikacji pliku ap to 2011.01.11.

wilkw
Posty: 8
Rejestracja: 29 lipca 2011, o 11:04

Re: Lumatron T-40

Post autor: wilkw » 29 lipca 2011, o 11:25

Czy na tym pendrivie jest soft do tunera lumatron DVBT-41ci, bo mam z nim problem.
Zacina się, tzn działa kilka dni i później na jakimś programie jest tylko dzwięk bez obrazu i jak przełącze na ten program to tuner się blokuje, nie działają żadne przyciski łącznie z pilotem. Po odłaczeniu zasilania jakoś udaje mi się przełaczyć na inny program włączam menu i skanuję od nowa programy i usterka mija, jednak za kilka dni powaraca. Już miałem tak chyba 6 razy.
Prosze i info w sprawie sofru.

Odpowiedz