Software do tunerów USB. Problemy i rozwiązania

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: WandTV i BlazeDTV - przycinanie kanałów HD

Post autor: m@rtops » 29 czerwca 2012, o 19:39

zapytaj w "tunerach na USB" :oops:

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WandTV i BlazeDTV - przycinanie kanałów HD

Post autor: @GUTEK@ » 29 czerwca 2012, o 19:41

A może po prostu za słaby komp?
Napisz jego konfiguracje - procek, grafika itd.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: WandTV i BlazeDTV - przycinanie kanałów HD

Post autor: janek 77 » 29 czerwca 2012, o 22:55

dobre
chlusniembousniem
Napisz jaki procesor i jaka grafika. Może sie nie wyrabia i trzeba spróbowac cos ustawić. ale bez info nic nie wiadomo :D

chlusniembousniem
Posty: 3
Rejestracja: 29 czerwca 2012, o 19:25
Odbiornik: WandTV

Re: WandTV i BlazeDTV - przycinanie kanałów HD

Post autor: chlusniembousniem » 29 czerwca 2012, o 23:55

Komputer nie jest taki zły, zwykłe HD i BluRay na komputerze odtwarza bez problemów tylko przez ten tuner tnie. Może po prostu słaby tuner?

Proc: AMD Phenom X4 3.20 GHz
RAM: 4GB
Graf: NVIDIA GeForce GTX 460
OS: Win7 x64

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: WandTV i BlazeDTV - przycinanie kanałów HD

Post autor: janek 77 » 30 czerwca 2012, o 09:33

Tuner nie jest słaby.
albo działa albo nie. Nic nie ma z cięciem video.

Spróbuj SMARTDVB i wybierz kodeki Microsoftu.
tu masz jak ustawić
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... start=1520
będzie dekodowała grafika

Natomiast wyglada na to że możesz mieć problem z jakością sygnału w MUX z HD.
Jak zainstalujesz SMARTDVB to sprawdź wskażnik na HD. jest w %

chlusniembousniem
Posty: 3
Rejestracja: 29 czerwca 2012, o 19:25
Odbiornik: WandTV

Re: WandTV i BlazeDTV - przycinanie kanałów HD

Post autor: chlusniembousniem » 30 czerwca 2012, o 23:02

Bardzo dziękuję za ten program.
Na początku miałem parę problemów z nim ale doszedłem do ładu i składu.
HD działa prawidłowo, nawet obraz lepszy niż w BlazeDTV, quality 100%
Da rade jakoś pilota skonfigurować? Bo miałem w zestawie i działa tylko w BlazeDTV

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: WandTV i BlazeDTV - przycinanie kanałów HD

Post autor: janek 77 » 30 czerwca 2012, o 23:13

Nie ma sprawy.
Pilot niestety nie będzie działał. Obraz będzie lepszy w SMARTDVB.

Swoją drogą Blaze powinien działac. Możesz sprawdzić nowsza wersję jeśli zależy ci na pilocie.
http://www.lechpol.eu/model/urz0085

triplex130
Posty: 4
Rejestracja: 4 lipca 2012, o 17:02
Odbiornik: USB af9015 bda

Tuner DVB T Usb brak obrazu

Post autor: triplex130 » 4 lipca 2012, o 17:11

witam.
Kupiłem na probe maly tuner pod USB.
Legitymuje sie on nazwą AF9015 BDA filter (to chyba nazwa kości na ktorej pracuje)
Dołączone zostało do niego oprogramowanie BlazeDTV 6.

Tak więc po zeskanowaniu wykrywa mi 35 kanałow.
Siła sygnału jest na maksimum lub prawie maksimum,jakośc tak samo. Niestety po kliknięciu kanału odtwarza go bez dzwięku i obrazu.
Próbowałem innego oprogramowania (DVB Viever,Smart DVB,DVB Dream) niestety objawy te same.

Po wybraniu kanalu pokazuje mi sie informacja o tym co leci,kiedy sie konczy,kiedy zaczyna itd.

Niewiem co dalej z tym robic... Czy czegos mi brakuje,czy urzadzenie jest uszkodzone? Czy nie działa z nasza Polska telewizja cyfrowa?

DVBManiak

Re: Tuner DVB T Usb brak obrazu

Post autor: DVBManiak » 4 lipca 2012, o 18:19

Wygląda na syf z kodekami. Wypróbuj jeszcze np. Splash lite.

triplex130
Posty: 4
Rejestracja: 4 lipca 2012, o 17:02
Odbiornik: USB af9015 bda

Re: Tuner DVB T Usb brak obrazu

Post autor: triplex130 » 4 lipca 2012, o 18:25

Jeden z tych programów,w ktorym kteska DOWNLOAD idzie do konca i nic sie nie dzieje. Chyba ze masz jakis namiar na ten program ktory mi zadzoala.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: Tuner DVB T Usb brak obrazu

Post autor: janek 77 » 4 lipca 2012, o 18:54

Wyglada po ilości że zeskanowałeś DVB-H. tego nie obejrzysz na tym co masz.

Pewnie masz za słabą lub zle ustawioną antenę aby odebrać DVB-T.


Gdzie mieszkasz i jak daleko masz nadajnik?


To już któreś takie zgłoszenie. Nikt nie czyta forum?

Jakie kanały i programy widzisz ?

triplex130
Posty: 4
Rejestracja: 4 lipca 2012, o 17:02
Odbiornik: USB af9015 bda

Re: Tuner DVB T Usb brak obrazu

Post autor: triplex130 » 4 lipca 2012, o 19:05

http://zapodaj.net/082ff7f07081e.jpg.html

takie... oile wiem wyłapał to na czestotliwości 685 mhz.

Wrocław rynek

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: Tuner DVB T Usb brak obrazu

Post autor: janek 77 » 4 lipca 2012, o 19:06

no tak jak powiedziałem. DVB-H

niestety wybrali prawie najgorsze parametry modulacji. Odbiór nie wszędzie jest łątwy. ale łatwo będzie o DVB-H bo płatna. ;)

http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... 3&start=60

poszukaj w wątku o Wrocławiu jaki nadajnik i jaka antena jest potrzebna do odbioru

triplex130
Posty: 4
Rejestracja: 4 lipca 2012, o 17:02
Odbiornik: USB af9015 bda

Re: Tuner DVB T Usb brak obrazu

Post autor: triplex130 » 4 lipca 2012, o 19:11

Rozumie...
Czy jest mozliwosc pobrania splash light bez tego downloadera ktory defakto mi nie dziala?

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: Tuner DVB T Usb brak obrazu

Post autor: belzebiusz » 4 lipca 2012, o 20:25

To nie jest DVB-H, tylko KODOWANY MUX-4 DVB-T Cyfrowego Polsatu, o którym na tym forum nie można rozmawiać bo to konkurencja Emitela. ;)

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: Tuner DVB T Usb brak obrazu

Post autor: janek 77 » 4 lipca 2012, o 22:25

ktoś wygrał na DVB-H CP przejął i pozwolono bo dlaczego nie skoro jest kasa na DVB-T. Tak czy śmak jakby go nie zwał zakodowany i kol nie odbierze. ;)
nawiasem mówiąc sygnał kolega ma dzięki wybranym parametrowm modulacji jaką nadają

Cyfrowy Polsat. 64QAM FEC 1/2
a
wybrane parametry modulacji dla DVB-T w Polsce FTA są zbyt wygórowane,
praktycznie są to parametry maks złe dla odbioru, gorsze to chyba tylko QAM64 i fec7/8 .
wybrano TAK ZŁE, że chyba to nie przypadek.
swobodnie można było wybrać lepsze
QAM64 i FEC 1/2 pewnie ok 42dBµV
Tak nadaje Cyfrowy Polsat


triplex130 pisze:Rozumie...
Czy jest mozliwosc pobrania splash light bez tego downloadera ktory defakto mi nie dziala?
triplex130

użyj SmartDVB to lepszy program bo masz tez nagrywanie

http://www.smartdvb.net/smartdvb/download.html

tu jak skonfigurować
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... 354#p74354

arek460
Posty: 10
Rejestracja: 20 lipca 2012, o 14:33
Odbiornik: Medion/Creatix CTX953_V.1.4.2
Instalacja antenowa: Antena zewnętrzna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Tarnów g.Św. Marcina

Problem z programem i MUX1

Post autor: arek460 » 20 lipca 2012, o 14:39

Witam, podłączyłem swój tuner i jakoś go ustawiłem, kanały znalazłem ale tylko z MUX2 w programie splash lite, chciałbym abyście pomogli mi ustawić MUX1 i ustawić to w programie VLC media player.

Bogdan G.
Posty: 75
Rejestracja: 24 kwietnia 2010, o 18:22

Re: Software do tunerów USB. Problemy i rozwiązania

Post autor: Bogdan G. » 21 lipca 2012, o 10:19

Mux-1 z Tarnowa nadaje na częstotliwości 666 MHz i taką należy ustawić w opcji ustawienia / tuner TV w programie Splach lub wpisać w programie VLC

arek460
Posty: 10
Rejestracja: 20 lipca 2012, o 14:33
Odbiornik: Medion/Creatix CTX953_V.1.4.2
Instalacja antenowa: Antena zewnętrzna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Tarnów g.Św. Marcina

Re: Software do tunerów USB. Problemy i rozwiązania

Post autor: arek460 » 21 lipca 2012, o 11:59

Tak wiem, w Splasu nie chce mi tego wyszukać a w vlc wyskakuje jakiś błąd i nawt mux2 nie działa

Maniek99
Posty: 563
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: Software do tunerów USB. Problemy i rozwiązania

Post autor: Maniek99 » 21 lipca 2012, o 12:04

@arek460
Co to jest "jakiś błąd"?
Może za mało zer wpisujesz (częstotliwość w VLC wpisuje się w kHz)?

Odpowiedz