MAXIMUM T-102 HD PVR

radarr54
Posty: 52
Rejestracja: 1 marca 2011, o 21:17
Odbiornik: Maximum 102 PVR
Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Ant.siatkowa z symetryzatorem 10m n.p.z.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo, Helpterberg

MAXIMUM T-102 HD PVR

Post autor: radarr54 » 2 marca 2011, o 18:51

Witam. :)
Założyłem nowy wątek, ponieważ nie znalazłem na ten temat informacji na forum.
Czy ktoś ze szczęśliwych posiadaczy tunera Maximum T-102 HD PVR mógłby podzielić się swoimi spostrzeżeniami na temat jego działania, czułości głowicy, rozpoznawalnych formatów dysków i niezawodności?
Z góry dziękuję. ;)

Pytałem w trzech sklepach, ale sprzedawcy nic nie wiedzą.
Jest na procesorze MSD 7828 czy to ten sam co MSD 7828L?

c0ldplay

Re: Maximum T-102 HD PVR

Post autor: c0ldplay » 2 marca 2011, o 21:31

Właśnie miałem założyć taki sam wątek... ;)
Zatem podbijam temat.
Cena niezła, cyfrowe wyjście audio (w przeciwieństwie do LV6T), ciekawy wygląd zewnętrzny (kwestia gustu) i na rynku jeszcze dość słabo dostępny.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Maximum T-102 HD PVR

Post autor: @GUTEK@ » 2 marca 2011, o 22:45

radarr54 pisze:Jest na procesorze MSD 7828 czy to ten sam co MSD 7828L?
To samo, poprostu komuś się zapomniało L w specyfikacji.

radarr54
Posty: 52
Rejestracja: 1 marca 2011, o 21:17
Odbiornik: Maximum 102 PVR
Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Ant.siatkowa z symetryzatorem 10m n.p.z.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo, Helpterberg

Re: Maximum T-102 HD PVR

Post autor: radarr54 » 2 marca 2011, o 23:58

Dzięki @GUTEK@.
Dostępny jest od ręki,widzę ,że stoi na półkach kilku sklepów rtv-sat od początku roku,
ale do opinii użytkowników nie dotarłem.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Maximum T-102 HD PVR

Post autor: @GUTEK@ » 3 marca 2011, o 00:19

radarr54 pisze:ale do opinii użytkowników nie dotarłem.
No to czekamy na pierwszą heh.

radarr54
Posty: 52
Rejestracja: 1 marca 2011, o 21:17
Odbiornik: Maximum 102 PVR
Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Ant.siatkowa z symetryzatorem 10m n.p.z.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo, Helpterberg

Re: Maximum T-102 HD PVR

Post autor: radarr54 » 8 marca 2011, o 18:01

No to nie doczekaliśmy się.
Mam do testów dwa tunery Maximum,jeden to T-1300 FTA z wersją oprogramowania 4.3SP
no i T-102 PVR ,który jeszcze jest niepodłączony.
Za dobę,dwie będę mógł coś o nich napisać.

karol91

Re: Maximum T-102 HD PVR

Post autor: karol91 » 8 marca 2011, o 19:10

Mam ten tuner i polecam. Chodzi przede wszystkim o czułość głowicy. Nie pokazuje on siły sygnału, ale jakość jest u mnie w przedziale 32%-52% i na tym da się już oglądać DVB-T MPEG-4! Oczywiście czasami szatkuje, tnie, ale bez porównania z Fergusonem Arivą, który przy tej jakości sygnału w ogóle nic nie łapał.

radarr54
Posty: 52
Rejestracja: 1 marca 2011, o 21:17
Odbiornik: Maximum 102 PVR
Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Ant.siatkowa z symetryzatorem 10m n.p.z.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo, Helpterberg

Re: Maximum T-102 HD PVR

Post autor: radarr54 » 10 marca 2011, o 08:44

Pilot od Maximum T-102 PVR jest rewelacyjny :).
Działa z każdej odległości i z każdego kąta.Sprawdziłem z odl.10m,bo tyle mogłem najdalej.
Stojąc za tunerem też działa-odbija sygnał od ścian.
Ma przycisk LIST-bezpośrednie wejście do multimediów.
Tuner odtwarza więcej formatów plików niż było dostępnych w opisach.
Mówiąc najprościej w stosunku do innych podobnych i szeroko komentowanych na
forum "dorównuje im a nawet je przewyższa" :).

Plik testowy z forum test_ddplus.ts odtwarza bez problemu z dźwiękiem-podłączony przez pełny scart do crt.
Oczywiście w czasie reklam TVN pojawia się czarny ekran na chwilę przy zmianie formatu.

radarr54
Posty: 52
Rejestracja: 1 marca 2011, o 21:17
Odbiornik: Maximum 102 PVR
Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Ant.siatkowa z symetryzatorem 10m n.p.z.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo, Helpterberg

Re: Maximum T-102 HD PVR

Post autor: radarr54 » 12 marca 2011, o 23:39

Heh... Widocznie mało jest użytkowników lub tuner nie sprawia żadnych problemów, bo taka cisza w tym wątku.
1.Tuner nie grzeje się - po całodobowej pracy jest lekko ciepły - ma radiator na procesorze.
2.Jest do wyboru 5 rodzajów kolorów tła pod napisami i 5 kolorów napisów.
3.Bezproblemowo nagrywa z poziomu EPG jak i z bezpośredniego przycisku.
4.Poprawnie wyświetlał napisy na TVN w piątek.
5.Wyświetla poprawnie napisy dołączone do pliku mkv (z tą samą nazwą).
6.Wygląda, że pilot jest identyczny jaki ma WIWA SD-308 tylko zupełnie inne funkcje przypisane do przycisków.
To tyle ogólnych wrażeń po czterodniowym użytkowaniu.

neblyn

Re: Maximum T-102 HD PVR

Post autor: neblyn » 20 marca 2011, o 11:11

czy ktos dysponuje oprogramowaniem do tego tunera? Lumatron DVB-T40 wydaje sie byc klonem, ale bez pvr i divx. czy tu wchodzi to samo co do lv6t?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Maximum T-102 HD PVR

Post autor: @GUTEK@ » 20 marca 2011, o 11:58

neblyn pisze:czy ktos dysponuje oprogramowaniem do tego tunera? Lumatron DVB-T40 wydaje sie byc klonem, ale bez pvr i divx. czy tu wchodzi to samo co do lv6t?
Google nie boli:

Tu masz chyba wymienione większość klonów i softy: http://forum.sibila.si/viewtopic.php?p= ... b4b44e14c1
Tu jeszcze fotki z xoro: http://www.hdtehnika.com/index.php?opti ... &Itemid=64


Jeśli tuner jest na MSD7828 (a wszystko na to wskazuje) to ruszy na nim każdy soft pod ten procek, obojętnie czy to będzie soft z LV6T czy Maximum. TYLKO PAMIĘTAJ ŻE W SOFCIE ZAPISANE SĄ KODY PILOTA!

neblyn

Re: Maximum T-102 HD PVR

Post autor: neblyn » 20 marca 2011, o 21:34

dzieki za odpowiedz. lumatron, xoro i maximum maja takie same zlacza na panelu tylnym i identyczne piloty. lv6t ma inny tyl i tym sie sugeruje. jedyne co mnie martwi, to ze lumatron ma w wersji sprzetu .mx, a nie .1 jak wszystkie inne. jak sie odwaze, to zaktualizuje. w zyciu duzo zrobilem, ale i pare rzeczy zepsulem. pomyslimy :)

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Maximum T-102 HD PVR

Post autor: @GUTEK@ » 20 marca 2011, o 21:55

Wyglądem tylnych złącz się nie sugeruj, jak już to wyglądem pilota, chociaż to i tak nie gwarantuje że te same kody będą.

Wersją sprzętową która wyświetla oprogramowanie też nie ma się co sugerować.
W mojej wiwie hd-100 wgrałem wszystkie softy jakie znalazłem i tuner za każdym razem startował, oczywiście do niektórych softów nie miałem pilota a uniwersalny nie działał więc po za ekranem startowym (wybór języka) nic nie mogłem zrobić.
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?p=34779#p34779


W najgorszym wypadku można zaprogramować flash w programatorze, w przypadku tych tunerów jest ten plus że jest tam flash SPI do którego bardzo prosto zrobić programator.
No oczywiście to już ingerencja w sprzęt i po gwarancji (chyba że się zrobi tak żeby nie było widać ;) )

Dobrze byłoby gdybyś przed wgrywaniem softów znalazł oryginalny z tego Lumatrona żebyś miał jak wrócić. W przypadku wiwy ja zrobiłem dump flasha, bo softu w necie nie ma.

Awatar użytkownika
Protre'K
Posty: 23
Rejestracja: 30 marca 2011, o 21:48

Re: Maximum T-102 HD PVR

Post autor: Protre'K » 30 marca 2011, o 22:18

Witam,
Soft do MAXIMUM T-102 w wersji PVR jest dostępny na stronie Polskiego dystrybutora :
http://www.rajsat.pl/index.php?H=5
Po wgraniu do wersji T-102 FTA można również korzystać z funkcji PVR, ale trzeba wymienić pilota. W tej firmie można kupić taki w cenie 25 zł. Różni się tylko dwoma magicznymi guziczkami :).
Wgrywanie softu jest banalnie proste należy na Pendriva wrzucić czysty plik z softem, podłączyć do odbiornika i wcisnąć kombinację klawiczy MENU, 1, 4, 7, 8, 9, 0. Po chwili soft zacznie się ładować - zobaczysz wtedy nowy niebieski ekran, ale to nie WINDOWS i nie obawiaj się pojawienia błędu :D
Do LUMATRONA DVB-40 ten soft też się nadaje, uzyskasz wtedy np. MENU w j. polskim.
Proponuję przy pierwszej instalacji wyłączyć LCN - Logiczne numerownie kanałów, gdyż w Polsce to jeszcze nie działa. Po zeskanowaniu wszystkich dostępnych Multiplexów, bez problemu można ułorzyć kanały we własnej ulubionej kolejności. Jeszcze jedna opcja którą warto wyłączyć lub zmienić to automatyczne wyłączenie. Standardowo ustawione jest na 3 godziny i po tym czasie, jeśli nie używamy pilota sam dekoder przejdzie w stan czuwania. Mnie ta opcja trochę denerwowała i ją po prostu wyłączyłem.
Ogólnie jestem bardzo zadowolony z tego dekodera, w tak niskiej cenie nie kupicie nic równie dobrego. Tylko nie kupujcie MAXIMUM T-102 w LEROY MERLIN bo tam za niego chcą ponad 600 zł !!!

Awatar użytkownika
programista
Posty: 504
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 20:53
Odbiornik: LV6TPMVR4 / PS43D450
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z usuniętą siatką, zasilanie z tunera, wewnątrz budynku.
Nadajnik - obiekt nadawczy: DVB-T Śrem

Re: Maximum T-102 HD PVR

Post autor: programista » 31 marca 2011, o 00:40

A od kiedy w LEROY MERLIN sprzedają sprzęt rtv ?

p-b
Posty: 282
Rejestracja: 9 października 2010, o 22:26

Re: Maximum T-102 HD PVR

Post autor: p-b » 31 marca 2011, o 15:04

...
Ostatnio zmieniony 20 maja 2012, o 22:35 przez p-b, łącznie zmieniany 1 raz.

radarr54
Posty: 52
Rejestracja: 1 marca 2011, o 21:17
Odbiornik: Maximum 102 PVR
Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Ant.siatkowa z symetryzatorem 10m n.p.z.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo, Helpterberg

Re: Maximum T-102 HD PVR

Post autor: radarr54 » 1 kwietnia 2011, o 00:47

Soft dostępny jest też na stronie producenta tunera:
http://www.kjaerulff1.com/da-dk/p/9280_ ... 02-usb-pvr

Giorgio

Re: Maximum T-102 HD PVR

Post autor: Giorgio » 6 kwietnia 2011, o 11:17

Bardzo fajny i stabilny tuner. Testuję go od 2 dni z panelową anteną pokojową umieszczoną na strychu domku na podłodze (dach ceramiczny po drodze) . Niestety dla Opola nie nadaje jeszcze żaden MUX więc swoje obserwacje opieram tylko o kanały z Czech z nadajnika oddalonego ok. 90 km od Opola.

Jakość - od 85 do 90%
(Czy to aby nie powinna być "siła" - a może błąd w tłumaczeniu? bo z przelotki mam podpięty kabel do telewizora z DVB-T, który pokazuje siłę ok. 90%, a jakość 55%). Przy tej odległości i umiejscowieniu anteny pokojowej coś mało prawdopodobna ta jakość na poziomie 90% choć Czesi zawsze emitowali silny sygnał w stronę Polski - odbierany niemal pod Łodzią).

Zapomniano przetłumaczyć z duńskiego komunikatu "Brak dysku w porcie USB" na język polski i mamy go w oryginale :). Jest też parę zjedzonych literek w różnych zakątkach Menu.

Dobrze sobie radzi z DivX i z polskimi napisami *.txt - warunek: identyczna nazwa pliku dla filmu i napisów - nie wystarczy ten sam folder. Innych formatów nie testowałem.
Przy wyborze "dużej" czcionki napisów trochę ucięte są ogonki liter: p,y,g,j.

Nagrywanie i Time-Shift bardzo przyzwoite - bez "czkawki" typowej dla Fergusona.

Menu mogłoby być w nieco wyższej rozdzielczości, bo widać "schodki" na ikonach na dużych ekranach, ale to pewnie pod kątem wyjścia Scart i starszych telewizorów. Trochę dziwny wygląd niektórych ekranów w podmenu. Telegazeta rozwleczona do 16:9.

Inne obserwacje są zgodne z pozytywnymi uwagami radarr54

Niestety nie wiem jeszcze jak będzie sobie radził z polskimi kanałami w MPEG4 i samym HD. Czechy to tylko MPEG2.
Proszę o informację czy nie nie ma problemów synchronizacji wizji z fonią w MPEG4 w tym modelu?

neblyn

Re: Maximum T-102 HD PVR

Post autor: neblyn » 7 kwietnia 2011, o 11:49

Protre'K pisze:Witam,

Po wgraniu do wersji T-102 FTA można również korzystać z funkcji PVR, ale trzeba wymienić pilota. W tej firmie można kupić taki w cenie 25 zł. Różni się tylko dwoma magicznymi guziczkami :).
mozna tez wgrac soft od xoro bez polskiego i miec pvr z czerwonego przycisku na dole. dzieki za rady odnosnie programowania i lcn.

radarr54
Posty: 52
Rejestracja: 1 marca 2011, o 21:17
Odbiornik: Maximum 102 PVR
Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Ant.siatkowa z symetryzatorem 10m n.p.z.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo, Helpterberg

Re: Maximum T-102 HD PVR

Post autor: radarr54 » 8 kwietnia 2011, o 10:13

Radzi sobie równie dobrze z polskimi kanałami w MPEG4 jak i z niemieckimi w MPEG2.
Od miesiąca używania tunera nie spotkałem się z jakimś problemem z brakiem synchronizacji wizji z fonią( chyba chodzi o multimedia?).
Co do HD to musi się wypowiedzieć ktoś z Warszawy(tam mają kanał w HD).

Faktycznie pilot z tunerem bez PVR był cały czarny(z softem z PVR ma przedni panel srebrny).
Obsługuje zewnętrzne dyski sformatowane tylko FAT,FAT32.
Ze specyfikacji:
Flash memory 8 MB
DDR Memory 2x64 MB

Odpowiedz