MAXIMUM T-102 HD PVR

nowy_
Posty: 54
Rejestracja: 31 lipca 2011, o 18:53
Odbiornik: Maximum T-102
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN

Re: Maximum T-102 HD PVR

Post autor: nowy_ » 25 grudnia 2011, o 18:23

Wiadomo może czy będzie aktualizacja oprogramowania? Czy już całkiem producent porzucił ten tuner?

Awatar użytkownika
grzesk511
Posty: 187
Rejestracja: 15 stycznia 2011, o 20:30
Odbiornik: Philips22PFL3405H
Ariva T50 i 60
WinFastDTV1800H MaximumT102
Instalacja antenowa: Antena siatkowa + wzmacniacz HFO LNA-101 + rozgałęźnik Telkom Telmor RA-4F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin Konin-Żółwieniec

Re: Maximum T-102 HD PVR

Post autor: grzesk511 » 7 stycznia 2012, o 11:58

Na TVP1 nadają 3 fonie, w tym E-AC3. Czy Maximum ją odtwarza?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Maximum T-102 HD PVR

Post autor: @GUTEK@ » 7 stycznia 2012, o 12:10

Tak.

Awatar użytkownika
MJot
Posty: 18
Rejestracja: 22 grudnia 2010, o 10:58
Odbiornik: Maximum T-102
Strong 8110
Instalacja antenowa: Sonus TV
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Wisła

Re: Maximum T-102 HD PVR

Post autor: MJot » 13 stycznia 2012, o 19:35

Witam,

Mam dwa pytania. Posiadam sztukę T-102 z jednej z pierwszych partii w Polsce, pilot jeszcze bez przycisków Rec i List. Soft zaktualizowany do najnowszej wersji.

1. Czy któreś przyciski na pilocie "udają" ww? Jakoś ostatnio udało mi się włączyć nagrywanie, ale reszta rodziny nie daje rady.

2. Podłączyłem dysk 750GB sformatowany w NTFS i dostałem komunikat "Format nieobsługiwany". Dysk nie jest obsługiwany. Czy problem jest do przejścia, czy "sztuka" jest tak stara, że jest jakiś problem sprzętowy? Ewentualnie czy FAT32 mógłby uratować sprawę? Na forum są informacje, że Użytkownicy z powodzeniem używają NTFS.

Strong-8110 "łyknął" ten dysk bez problemu.

Awatar użytkownika
MJot
Posty: 18
Rejestracja: 22 grudnia 2010, o 10:58
Odbiornik: Maximum T-102
Strong 8110
Instalacja antenowa: Sonus TV
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Wisła

Re: Maximum T-102 HD PVR

Post autor: MJot » 14 stycznia 2012, o 09:34

Przepraszam, że dwa posty pod rząd, ale eksperymenty trochę trwały.

Dysk NTFS ruszył po zmianie wersji softu na tą z datą 01-06-2011 ze strony Gutka - tu podziękowania dla Autora. Dlaczego najnowsza wersja nie "widziała" dysku pozostawiam bez odpowiedzi. Ważne, że działa i pliki MKV dużego rozmiaru przestały być problemem.

Pozostaje pytanie nr 1: czy któreś przyciski na pilocie emulują Rec i List - mam pilota bez tych klawiszy.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Maximum T-102 HD PVR

Post autor: @GUTEK@ » 16 stycznia 2012, o 11:48

Możesz kupić pilota w Rajsacie.
Nie da się zastąpić tych przycisków, jedynie co obecnie możesz to programować nagrywanie w harmonogramie. Ręcznego włączania nagrywania bez tych przycisków nie da się wykonać.

Chyba że... spróbuj zrobić taki numer że włączasz timeshift i przewijasz do końca, bardzo możliwe że tuner przełączy się wtedy w tryb nagrywania.

Awatar użytkownika
MJot
Posty: 18
Rejestracja: 22 grudnia 2010, o 10:58
Odbiornik: Maximum T-102
Strong 8110
Instalacja antenowa: Sonus TV
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Wisła

Re: Maximum T-102 HD PVR

Post autor: MJot » 16 stycznia 2012, o 18:35

Jakoś już raz nagranie udało mi się uruchomić. Muszę w wolnej chwili poeksperymentować i odtworzyć sekwencję. Przy okazji zabaw pojawiła się dziwna przypadłość - po wpisaniu numeru programu, którego nie ma (ze Skrzycznego jest 15 pozycji) np. 18, tuner wyświetlił info o braku programu, po czym ekran z tym komunikatem pozostał i dopiero wyłączenie tunera z pilota i ponowne włączenie załatwiło problem. Dziś próbowałem to samo i reakcja tunera była prawidłowa.

A pilota podmienię na sztukę od Stronga 8110, który działa bezproblemowo ;) i dysponuje brakującymi przyciskami

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1247
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: Maximum T-102 HD PVR

Post autor: bogdanzieba » 24 lutego 2012, o 19:02


radarr54
Posty: 52
Rejestracja: 1 marca 2011, o 21:17
Odbiornik: Maximum 102 PVR
Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Ant.siatkowa z symetryzatorem 10m n.p.z.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo, Helpterberg

Re: Maximum T-102 HD PVR

Post autor: radarr54 » 25 lutego 2012, o 14:37

Trudno to nazwać kopią.
Podobny tylko panel przedni.
Parametry-lepiej przemilczeć(USB1.1,brak HD,tylko MPEG2)

Awatar użytkownika
grzesk511
Posty: 187
Rejestracja: 15 stycznia 2011, o 20:30
Odbiornik: Philips22PFL3405H
Ariva T50 i 60
WinFastDTV1800H MaximumT102
Instalacja antenowa: Antena siatkowa + wzmacniacz HFO LNA-101 + rozgałęźnik Telkom Telmor RA-4F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin Konin-Żółwieniec

Re: Maximum T-102 HD PVR

Post autor: grzesk511 » 4 marca 2012, o 16:22

Tuner Maximum posiada 2 gniazda euro.
Czy sygnał audio + video, najlepiej CVBS jest na obu gniazdach :?:
Było by to przydatne aby do jednego podłączyć telewizor a do drugiego magnetowid lub komputer.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Maximum T-102 HD PVR

Post autor: @GUTEK@ » 4 marca 2012, o 16:28

Te SCART to przelotka. Sygnał z tunera masz tylko w gnieździe SCART TV.
Jeśli chcesz sygnał do kilku urządzeń użyj jakiegoś rozdzielacza.

monty

Re: Maximum T-102 HD PVR

Post autor: monty » 4 marca 2012, o 21:40

Witam wszystkich,
Po 3 tygodniach bezproblemowego użytkowania Maximum T-102 dzisiaj pojawił się problem - jest tylko możliwość włączenia zasilania,następnie pojawia się logo Maximum Digital Technology a potem komunikat "Brak sygnału" . Jedyne przyciski pilota jakie działają,na które tuner reaguje , to "Standby" (czyli włącz/wyłącz) i "Tv/CVR",tu obraz zawsze niebieski z komunikatem "Brak sygnału" lub "Tryb nieobsługiwany ". Zmieniałem pilot,bo znajomy ma ten sam model i dalej jest to samo.
Czy może ktoś zetknął sie z podobnym problemem tego tunera ? Czy da się coś samemu zrobić z poziomu pilota czy tylko pozostał serwis ? Nie działa przycisk menu więc i nie ma chyba możliwości wgrania ponownie softu?
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: Maximum T-102 HD PVR

Post autor: m@rtops » 4 marca 2012, o 21:50

inny model dekodera ale miałem coś podobnego jak podłączyłem u rodziców przez hdmi- przez scart szło -okazało się że ustawienie z mojego tv (1080p)było po prostu nie obsługiwane przez tv hdready rodziców -przestawiłem przez scart na 720p i przez hdmi zaczął widzieć tuner
tylko taka sugestia :)
edit
przecież nie zmieniłeś miejsca podłączenia dekodera
sorry

monty

Re: Maximum T-102 HD PVR

Post autor: monty » 4 marca 2012, o 22:16

Nie zmieniałem podłączenia,dalej jest przez hdmi i było ustawienie 1080p.Ale to może być dobra sugestia,bo zaraz na początku ustawiając menu,kliknąłem w menu wyżej niż 1080p i była zawiecha tunera,odblokowałem podłączając tv przez scart. To może być teraz podobny przypadek,jutro podłaczę znowu przez scart,bo nie mam pod reką tego przewodu i napiszę co i jak.A jeszcze,czy zawieszanie się tego tunera w sytuacji jak opisałem i jakby się trafiła teraz to norma czy wada fabryczna akurat mojego egzemplarza i reklamować?

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: Maximum T-102 HD PVR

Post autor: m@rtops » 4 marca 2012, o 22:25

tak jak pisałem
m@rtops pisze:inny model dekodera
-jak w profilu
wtedy tuner mi się nie zawiesił tylko tv nie obsługiwał 1080p przez co nie wyświetlał sygnału z tunera -na tv "tryb nieobsługiwany"
jeśli to będzie coś podobnego to nie wada dekodera tylko złych ustawień
życzę powodzenia

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Maximum T-102 HD PVR

Post autor: @GUTEK@ » 4 marca 2012, o 22:30

Wszystko fajnie tylko T-102 obsługuje max 1080i, a to nawet telewizory HDReady powinny obsługiwać.

monty
Czy jesteś wstanie stwierdzić czy ten komunikat "Brak sygnału" pochodzi z TV czy z tunera?
Chodzi mi o to czy tuner wysyła obraz do TV po włączeniu już.
Ewentualnie weź do niego instrukcje i według niej wciskaj taką kombinację przycisków na pilocie, aby przywrócić ustawienia fabryczne. Nie mam tego tunera teraz u siebie, więc nie napisze Ci kombinacji.

Możesz też podłączyć tuner przez SCART i zobaczyć czy będzie działał, jak tak przywróć ustawienia fabryczne.

monty

Re: Maximum T-102 HD PVR

Post autor: monty » 5 marca 2012, o 12:11

Późno pisałem,chodziło mi o 1080i (a nie jak napisałem 1080p),bo i taki mam tv,z HD ready.
Jakkolwiek,dzisiaj podłączyłem przez scart i uruchomił się bez problemów. Wszedłem w opcje ,przestawiłem na 1080i,podłączyłem ponownie przez hdmi i jest ok. Ciekawe co powoduje zawieszanie,jakaś niekompatybilność z tv (Samsung le32s8),błąd softu (t102pvr_268074.10713.1)? Tuner ma dopiero miesiąc ,więc jest trochę czasu aby w razie czego skorzystać z gwarancji,ale może nie trzeba ?

@GUTEK@ To były komunikaty tv .Sygnał musiał docierać z tunera po jego właczeniu,bo widoczna była zmiana komunikatu. Przejrzałem instrukcję,te dołączoną i w tej nie ma nic o przywracaniu ustawień fabrycznych przez pilota,jest tylko ta opcja przywracania ale już w menu.Jesli jest Ci znana taka mozliwość (przez pilota) to na pewno by się przydała .

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: Maximum T-102 HD PVR

Post autor: m@rtops » 5 marca 2012, o 13:02

dla ciekawostki -ten problem miałem u rodziców też na samsungu :)
więc chyba te typy tv tak reagują jak napotykają jakiś problem
a @Gutkowi chyba właśnie o to chodziło aby na ślepo to zrobić pilotem z menu
no to fajnie jak już działa ;)

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Maximum T-102 HD PVR

Post autor: @GUTEK@ » 5 marca 2012, o 16:08

monty Ustawienia fabryczne przywracasz w przedostatniej zakładce (System) tam powinna być któraś pozycja "Przywróć ustawienia fabryczne" po jej wybraniu wpisujesz hasło 000000 i masz tuner jak po wyjęciu z pudełka.
Soft który masz w tunerze to ostatnia dostępna wersja i tam takich problemów w tunerze nie zaobserwowałem. W ogóle ten soft jest wg mnie bardzo dobrze dopracowany.

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1247
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: Maximum T-102 HD PVR

Post autor: bogdanzieba » 12 marca 2012, o 11:24

Witam, nie mogę w T-102 włączyć opcji zasilania anteny, wchodzę w menu znajduję tę opcję, daję na włącz i OK. Ale się nie zapisuje. Po wyjściu z menu i ponownym wejściu jest na WYŁ.

Podłączyłem wzmacniacz Terra AB011, TAKI

W czym może być problem?

Odpowiedz