MAXIMUM T-102 HD PVR

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Maximum T-102 HD PVR

Post autor: @GUTEK@ » 12 marca 2012, o 20:01

A czy jak odłączysz antenę to wtedy tuner tej funkcji nie wyłącza?

Według specyfikacji tego wzmacniacz to pobiera on 60mA. Nie wiem czy to przypadkiem nie za dużo dla tuner i po prostu wyłącza zasilania. Sprawdź w specyfikacji tuner ile maksymalnie mA może brać wzmacniacz.

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1246
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: Maximum T-102 HD PVR

Post autor: bogdanzieba » 12 marca 2012, o 20:34

Jak odłączę wzmacniacz to faktycznie opcja ta działa, czyżby coś było ze wzmacniaczem lub instalacją?
Ostatnio zmieniony 12 marca 2012, o 20:41 przez bogdanzieba, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Maximum T-102 HD PVR

Post autor: @GUTEK@ » 12 marca 2012, o 20:36

A z takim pytanie to tylko do wróżki.

Sam sprawdź czy gdzieś nie masz zwarcia. Wystarczy że jeden drucik z oplotu kabla Ci się zwarł z żyłą środkową we wtyczce.
Jak masz możliwość spróbuj ten wzmacniacz zasilić z zewnętrznego zasilacza i zobacz czy instalacja odbiera poprawnie.

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1246
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: Maximum T-102 HD PVR

Post autor: bogdanzieba » 12 marca 2012, o 20:41

W instrukcji jest tak napisane:

zasilanie anteny
Włącza zasilanie anteny, jeśli podłączona jest zewnętrzna antena aktywna.

Nie wiadomo ile mA podaje....

Awatar użytkownika
grzesk511
Posty: 187
Rejestracja: 15 stycznia 2011, o 20:30
Odbiornik: Philips22PFL3405H
Ariva T50 i 60
WinFastDTV1800H MaximumT102
Instalacja antenowa: Antena siatkowa + wzmacniacz HFO LNA-101 + rozgałęźnik Telkom Telmor RA-4F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin Konin-Żółwieniec

Re: Maximum T-102 HD PVR

Post autor: grzesk511 » 16 marca 2012, o 20:33

grzesk511 pisze:Tuner Maximum posiada 2 gniazda euro.
Czy sygnał audio + video, najlepiej CVBS jest na obu gniazdach?
@GUTEK@ pisze:Te SCART to przelotka. Sygnał z tunera masz tylko w gnieździe SCART TV
Gutek, pewnie tuner do telewizora masz podłączony kablem hdmi i nie sprawdziłeś; albo Rajsat mnie oszukuje, oto odpowiedź od nich:
Witam Serdecznie,
Na odbu Euro Złączach w tym samym momencie pojawiają się sygnały CVBS. Tak więc istnieje możliwość podłączenia w tym samym czasie telewizora i magnetowidu(...).
Pozdrawiamy
Ekipa K1 Rajsat sp. z o.o.
@GUTEK@ pisze:Jeśli chcesz sygnał do kilku urządzeń użyj jakiegoś rozdzielacza.
Sygnał audio można rozdzielić, ale myślę, że sygnał wideo uległ by pogorszeniu. Pewnie należało by użyć aktywnego rozgałęźnika.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Maximum T-102 HD PVR

Post autor: @GUTEK@ » 17 marca 2012, o 15:04

Nie mam obecnie jak tego sprawdzić. Na pewno te wejścia działają ok jako przelotka bo kiedyś sam sprawdzałem. To czy sygnał z tunera faktycznie jest na SCART VCR nie wiem.

radarr54
Posty: 52
Rejestracja: 1 marca 2011, o 21:17
Odbiornik: Maximum 102 PVR
Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Ant.siatkowa z symetryzatorem 10m n.p.z.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo, Helpterberg

Re: Maximum T-102 HD PVR

Post autor: radarr54 » 17 marca 2012, o 16:59

Sygnał z tunera wychodzi jednocześnie na SCART VCR i SCART TV.

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1246
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: MAXIMUM T-102 HD PVR

Post autor: bogdanzieba » 16 kwietnia 2012, o 11:24

W Maximum T-102 pasek sygnału wskazuje jakość czy siłę?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: MAXIMUM T-102 HD PVR

Post autor: @GUTEK@ » 17 kwietnia 2012, o 10:56

To jest jakiś mieszaniec, ale skłaniałbym się bardziej pod pokazywanie jakości.

nowy_
Posty: 54
Rejestracja: 31 lipca 2011, o 18:53
Odbiornik: Maximum T-102
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN

Re: MAXIMUM T-102 HD PVR

Post autor: nowy_ » 20 kwietnia 2012, o 17:36

Od ok. miesiąca w połowie filmu (z pendrive) przestały wyświetlać się napisy.
Z menu przywróciłem ustawienia domyślne, problem z napisami nie zniknął.
Wina na pewno jest po stronie dekodera, tylko tutaj występuje ten problem.

Możecie coś doradzić?
Wersja softu: T-102PVR 268074.10713.1

Awatar użytkownika
MJot
Posty: 18
Rejestracja: 22 grudnia 2010, o 10:58
Odbiornik: Maximum T-102
Strong 8110
Instalacja antenowa: Sonus TV
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Wisła

Re: MAXIMUM T-102 HD PVR

Post autor: MJot » 20 kwietnia 2012, o 19:29

Niestety przypadłość musi siedzieć w sofcie. U mnie czasem zgubi synchronizację dźwięku z wizją. Zwróć uwagę, czy sytuacja nie występuje, jeżeli oglądasz któryś film z rzędu.

Po tym, jak załadowałem najnowszą wersję softu, problem występował często. Efekt prawie zniknął po załadowaniu przedostatniej wersji softu - kolejność wg strony Gutka. Mój tuner to wersja z pilotem bez PVR, więc może mam po prostu starszą rewizję płyty. Podobne szopki miałem z dyskiem 750GB, który przy najnowszym sofcie nie działał, a wersja poprzednia i działa bez problemów.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: MAXIMUM T-102 HD PVR

Post autor: @GUTEK@ » 20 kwietnia 2012, o 21:00

Wątpię by problemem była wersja płyty. Jeśli soft by nie pasować to by w ogóle nie wystartował tuner.

Jedyne co tu mogę doradzić, to przywrócić ustawienia fabryczne, wgrać na nowo firmware i jeszcze raz przywrócić ustawienia. Jeśli coś się nakopało w sofcie to powinno to pomóc.

nowy_
Posty: 54
Rejestracja: 31 lipca 2011, o 18:53
Odbiornik: Maximum T-102
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN

Re: MAXIMUM T-102 HD PVR

Post autor: nowy_ » 2 maja 2012, o 08:36

Jeszcze sprawdzę ale wydaje mi się, że winą jest format napisów.

Awatar użytkownika
grzesk511
Posty: 187
Rejestracja: 15 stycznia 2011, o 20:30
Odbiornik: Philips22PFL3405H
Ariva T50 i 60
WinFastDTV1800H MaximumT102
Instalacja antenowa: Antena siatkowa + wzmacniacz HFO LNA-101 + rozgałęźnik Telkom Telmor RA-4F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin Konin-Żółwieniec

Re: MAXIMUM T-102 HD PVR

Post autor: grzesk511 » 8 maja 2012, o 22:07

http://www.ntvc.pl/testy-i-recenzje-tun ... ml?start=2
Tutaj napisali, że w Maximum jest wybór proporcji obrazu Auto,
ale brak trybu 16:9 PillarBox.
To chyba jedno drugiemu zaprzecza. :mrgreen:
Mam telewizor z ekranem 16/9 i włączone proporcje Auto, więc jeśli oglądam film w proporcjach 4/3 to telewizor po bokach włączy pasy.
Niech mnie ktoś oświeci, jak to jest w Maximum jeśli także ma opcję Auto.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: MAXIMUM T-102 HD PVR

Post autor: @GUTEK@ » 8 maja 2012, o 22:14

W Maximum jeśli ustawisz proporcje 16/9 lub Auto (dla połączenia przez SCART) to będziesz miał poprawny Pillarbox. Widocznie ten kto to pisał na tej stronie nie sprawdził dobrze.

emef

Re: MAXIMUM T-102 HD PVR

Post autor: emef » 19 czerwca 2012, o 20:16

Panie i Panowie :) - pomóżcie...
Walczę już kolejny dzień z podłączeniem do Maximum T-102 PVR zewnętrznego dysku twardego. Zainstalowałem najnowsze oprogramowanie ze strony Gutka i ciągle dysk twardy nie jest w ogóle rozpoznawany przez dekoder (informuje, że jest brak podłączonych dysków USB). Sądziłem, że może chodzi o słabą wydajność prądową portu USB w dekoderze, a więc podłączyłem dodatkowo zasilacz do dysku - ale też to nie pomaga. Formatowałem dysk w różnych formatach - zarówno FAT32, jak i NTFS - i też żadnej reakcji. Podłączany dysk to Lacie Rikiki USB 3.0 - może problemem jest wlaśnie to, że to jest dysk w nowszym standardzie USB 3.0. Ale wydaje mi się to dziwne - ponieważ ten standard jest kompatybilny w dół, a dysk jest rozpoznawany we wszystkich innych urządzeniach mających tylko USB 2.0. Nie mam niestety innego dysku twardego, który mógłbym testowo podłączyć do dekodera. Natomiast gdy podłączam pendrive - to wszystko jest ok i nie ma najmniejszych problemów.
czy ktoś spotkał się już z podobną sprawą i jakoś rozwiązał taki problem? Może ktoś ma jakieś doświadczenia?

tomo
Posty: 1
Rejestracja: 9 października 2012, o 20:58
Odbiornik: MAXIMUM T-102 PVR

Re: MAXIMUM T-102 HD PVR

Post autor: tomo » 11 października 2012, o 14:16

witam wszystkich forumowiczów :)
pytanie do @GUTEK@
do tego dekodera są 3 aktualizacje oprogramowania na Twojej stronie. czy to trzecie zawiera ulepszenia drugiego czy trzeba po kolei instalować?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: MAXIMUM T-102 HD PVR

Post autor: @GUTEK@ » 12 października 2012, o 15:57

Wgrywasz ostatnie.

Przemytek
Posty: 1
Rejestracja: 14 października 2012, o 00:52
Odbiornik: Maximum T-102
Instalacja antenowa: Pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kalisz-Mikstat

Re: MAXIMUM T-102 HD PVR

Post autor: Przemytek » 14 października 2012, o 01:07

Witam, mam prośbę czy ktoś wie dlaczego maximum t-102 nie widzi mojego nowego pena sandiska 32gb ??? Po zakupie włożyłem go do dekodera i mogłem od razu ustawić programy do nagrywania, nagrał mi się nawet film i na drugi dzień już tylko był komunikat że pen jest odłączony (oprócz filmu nic więcej nie nagrał, chociaż w nocy ustawiłem 2 programy). Dotychczasowy pen 8gb chodzi :| i nic się nie dzieje, ale chciałem miec większy żeby więcej rzeczy się zmieściło i nie trzeba było się martwić że coś się nie nagra bo dysk jest pełny. Nowego pena kupiłem tylko do dekodera i teraz nie wiem co zrobić. :?: Formatowałem go a kompie (na Facie 32) z różną wielkością klastra i nic. Ten 8gb miał klaster 4kb a w penie 32gb najmniejszy może być 8kb i może to przez to dekoder go nie czyta ??? :(

irdeto
Posty: 119
Rejestracja: 29 listopada 2011, o 23:31
Instalacja antenowa: Okolice Lublińca
Nadajnik - obiekt nadawczy: Częstochowa-Klepaczka,Jesenik-Pradziad

Re: MAXIMUM T-102 HD PVR

Post autor: irdeto » 20 lutego 2013, o 18:28

Nie chce mi się przeglądać tych 23 stron, ale jak i na:
http://www.rajsat.pl/index.php?H=500&in ... goria_p=30
ani w innych źródłach, nie znalazłem jakie pliki ten tunek czyta.

Chodzi mi o te h264.mkv ?????

A pendraka to chyba cza ale sformatować na NTFS , bo na FAT32 nie da rady wsadzić.
THOMSON THT 501 na pewno ma w opisie mkv, ale jeszcze nie sprawdzałem.
No i w UNI-BOXie 2 też chcę sprawdzić czy śmiga.

Odpowiedz