FERGUSON ARIVA T60

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 1 czerwca 2011, o 19:51

qwerty pisze:Ktoś zauważył zmiany?
Żadnych zmian nie widać poza uszkodzonym softem w formacie obrazu i to mocno.Nie rozumiem dlaczego u niektórych widać obraz z przebiegiem aktualizacji z informacją o sukcesie a u niektórych nie/w tym czasie żadnego obrazu na TV/

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 1 czerwca 2011, o 20:16

Wróciłem do poprzedniego oprogramowania i będę czekał dalej aż im się uda .Teraz pokazał mi obraz z przebiegiem aktualizacji.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: @GUTEK@ » 1 czerwca 2011, o 20:19

sem pisze:Nie rozumiem dlaczego u niektórych widać obraz z przebiegiem aktualizacji z informacją o sukcesie a u niektórych nie/w tym czasie żadnego obrazu na TV/
Pisałem już o tym na forum.
Te tunery (na MSD7828) podczas aktualizacji nie podają napięcia na 8 nóżkę SCART, przez co TV nie przełączają się automatycznie na AV, dlatego nie ma obrazu z ekranu aktualizacji.
Po ręcznym wybraniu SCART w TV obraz podczas aktualizacji powinien się pojawić.

Awatar użytkownika
programista
Posty: 504
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 20:53
Odbiornik: LV6TPMVR4 / PS43D450
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z usuniętą siatką, zasilanie z tunera, wewnątrz budynku.
Nadajnik - obiekt nadawczy: DVB-T Śrem

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: programista » 1 czerwca 2011, o 20:19

Ferguson widać się zeszmacił ostatnio całkowicie.

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 1 czerwca 2011, o 20:23

@GUTEK@ pisze:
sem pisze:Nie rozumiem dlaczego u niektórych widać obraz z przebiegiem aktualizacji z informacją o sukcesie a u niektórych nie/w tym czasie żadnego obrazu na TV/
Pisałem już o tym na forum.
Te tunery (na MSD7828) podczas aktualizacji nie podają napięcia na 8 nóżkę SCART, przez co TV nie przełączają się automatycznie na AV, dlatego nie ma obrazu z ekranu aktualizacji.
Po ręcznym wybraniu SCART w TV obraz podczas aktualizacji powinien się pojawić.
Masz całkowitą rację.Domyśliłem się tego/oczywiście nie o jakimś napięciu na nóżce bo tak daleko się nie znam//i przełączyłem w TV przed aktualizacją oprogramowania.

adameczek

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: adameczek » 1 czerwca 2011, o 23:57

soft chyba poprawiony jest w poprzednim były przeskoki kanału samoczynne zazwyczaj z tvp3 na tvp kultura teraz jest ok! poza tym w nowym sofcie nic więcej nie zauważyłem. :D

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 2 czerwca 2011, o 00:18

Ponownie zainstalowałem nowy soft.Przywróciłem ustawienia fabryczne i format obrazu jest jednak OK.Sam nie wiem co o tym myśleć.Sygnał skacze tak jak skakał ale pierwszy raz udało się "złapać"/z trudem / obraz na zwykłej antenie od turystycznego TV bez wzmacniacza.Niestety podczas zmiany formatu/reklamy/obraz zanika na sekundę nadal.Sprawdziłem pozostałe funkcje i muszę przyznać,że chyba niczego nie popsuli.Kanałów faktycznie już sam nie zmienia.Odtwarzacz nadal działa świetnie.

w687
Posty: 15
Rejestracja: 12 maja 2011, o 21:36
Odbiornik: Kruger & Matz KM00186
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: w687 » 2 czerwca 2011, o 07:47

mam pytanie do użytkowników Arivy T60

czy u Was podczas odtwarzania filmów z dysku też nie działa pauza?
czy to tylko kwestia właściwego ustawienia w menu?

odnośnie funkcji GO TO o braku której pisałem ostatnio, faktycznie - jest dostępna pod przyciskiem EDIT

pzdr

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 2 czerwca 2011, o 12:13

U mnie działa.Poszukaj w menu.///////Po wgraniu nowego softu miga co jakich czas wyświetlacz w tunerze.

KINIO

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: KINIO » 2 czerwca 2011, o 22:20

w687 pisze: czy u Was podczas odtwarzania filmów z dysku też nie działa pauza?
czy to tylko kwestia właściwego ustawienia w menu?
Pauza działa.
Raczej w menu nic nie znajdziesz.
Wygląda mi na to że używasz jakiegoś wolnego Pen-draka.
asier pisze:
KINIO pisze: I podzieli się metodą wpasowania napisów w mkv.
Poczytaj o problemie z domyślnie ustawioną kompresją nagłówków w MKVtoolnix, np. tutaj:
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... &start=360
Że też nie wpadłem na to. Jakoś zapomniałem o tym NONE.
Już to robiłem kiedyś do jakiegoś sprzętu.
Ale mimo to dzięki za przypomnienie @asier
Zauważyłem że sprzęt trochę nie wyrabia. I to na czym na XviD

Pzdr.

w687
Posty: 15
Rejestracja: 12 maja 2011, o 21:36
Odbiornik: Kruger & Matz KM00186
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: w687 » 3 czerwca 2011, o 07:15

używam dysk LG HXD5 320 GB który jest podpięty tylko do portu USB tunera (nie korzystam z dodatkowego zasilania) ale próbowałem też podpinać osobne zasilanie i nic.

szkoda - bo zatrzymanie odtwarzania funkcją STOP zmusza mnie do ponownego odtwarzania od początku

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 3 czerwca 2011, o 15:02

w687 pisze:używam dysk LG HXD5 320 GB który jest podpięty tylko do portu USB tunera (nie korzystam z dodatkowego zasilania) ale próbowałem też podpinać osobne zasilanie i nic.

szkoda - bo zatrzymanie odtwarzania funkcją STOP zmusza mnie do ponownego odtwarzania od początku
W ustawieniach/menu/ PVR ustaw pauzę na nagrywanie.Zadziała też przy odtwarzaniu.Nie może być tak,że u jednego działa a u drugiego nie.Też używam dysku twardego WD USB3 500GB bez zasilania i zatrzymuje film pauzą.Z dyskiem nie ma żadnego problemu oprócz kasowania nagrania ponad 3 godz.Wydajność prądowa jest za mała i resetuje tuner nie kasując piliku.To robię na komputerze.

marioking

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: marioking » 4 czerwca 2011, o 13:13

Mam taki problem ze po uszeregowaniu kanalow w menu, po wybraniu na pilocie "1" i tak wlacza kanal ktory byl pierwszy przy wstepnym wyszukaniu, zamiast tego ktory sobie wybralem. Mona to jakos zmienic by dzialalo tak jak bym chcial?>

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 4 czerwca 2011, o 14:04

marioking pisze:Mam taki problem ze po uszeregowaniu kanalow w menu, po wybraniu na pilocie "1" i tak wlacza kanal ktory byl pierwszy przy wstepnym wyszukaniu, zamiast tego ktory sobie wybralem. Mona to jakos zmienic by dzialalo tak jak bym chcial?>
Wybierz menu > Instalacja > LCN ustaw na wyłącz. To wszystko

w687
Posty: 15
Rejestracja: 12 maja 2011, o 21:36
Odbiornik: Kruger & Matz KM00186
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: w687 » 4 czerwca 2011, o 17:06

sem pisze:
w687 pisze:używam dysk LG HXD5 320 GB który jest podpięty tylko do portu USB tunera (nie korzystam z dodatkowego zasilania) ale próbowałem też podpinać osobne zasilanie i nic.

szkoda - bo zatrzymanie odtwarzania funkcją STOP zmusza mnie do ponownego odtwarzania od początku
W ustawieniach/menu/ PVR ustaw pauzę na nagrywanie.Zadziała też przy odtwarzaniu.Nie może być tak,że u jednego działa a u drugiego nie.Też używam dysku twardego WD USB3 500GB bez zasilania i zatrzymuje film pauzą.Z dyskiem nie ma żadnego problemu oprócz kasowania nagrania ponad 3 godz.Wydajność prądowa jest za mała i resetuje tuner nie kasując piliku.To robię na komputerze.
Gdzie w menu ustawia się pauzę na nagrywanie?
W Menu -> USB -> ustawienia PVR są 3 pozycje do wyboru: urządzenie rejestrujące, format i tryb timeshift.
Zapewne chodzi Ci o ostatnią pozycję, ale tam do wyboru jest tylko pauza lub auto.
Ja mam ustawioną pauzę. Gdy ustawię AUTO to tuner cały czas nagrywa, a przy wyłączaniu pojawia się komunikat, że trwa nagrywanie i czy chcę wyłączyć i przerwać.
Pomimo zmiany na AUTO pauza przy odtwarzaniu nagrań dalej nie działa. Pojawia się komunikat NIEPOPRAWNE.
Ale żeby było śmieszniej to pauza działa podczas odtwarzania filmów - ale nie z podkatalogu PVRRECORD. Gdy przeniosę plik z rozszerzeniem .ts do głównego katalogu to też pauza działa. Nie wiem w czym może być problem. Może gdy zaktualizuję soft to coś się poprawi

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 4 czerwca 2011, o 18:18

w687 pisze:
sem pisze:
w687 pisze:używam dysk LG HXD5 320 GB który jest podpięty tylko do portu USB tunera (nie korzystam z dodatkowego zasilania) ale próbowałem też podpinać osobne zasilanie i nic.

szkoda - bo zatrzymanie odtwarzania funkcją STOP zmusza mnie do ponownego odtwarzania od początku
W ustawieniach/menu/ PVR ustaw pauzę na nagrywanie.Zadziała też przy odtwarzaniu.Nie może być tak,że u jednego działa a u drugiego nie.Też używam dysku twardego WD USB3 500GB bez zasilania i zatrzymuje film pauzą.Z dyskiem nie ma żadnego problemu oprócz kasowania nagrania ponad 3 godz.Wydajność prądowa jest za mała i resetuje tuner nie kasując piliku.To robię na komputerze.
Gdzie w menu ustawia się pauzę na nagrywanie?
W Menu -> USB -> ustawienia PVR są 3 pozycje do wyboru: urządzenie rejestrujące, format i tryb timeshift.


Zapewne chodzi Ci o ostatnią pozycję, ale tam do wyboru jest tylko pauza lub auto.
Ja mam ustawioną pauzę. Gdy ustawię AUTO to tuner cały czas nagrywa, a przy wyłączaniu pojawia się komunikat, że trwa nagrywanie i czy chcę wyłączyć i przerwać.
Pomimo zmiany na AUTO pauza przy odtwarzaniu nagrań dalej nie działa. Pojawia się komunikat NIEPOPRAWNE.
Ale żeby było śmieszniej to pauza działa podczas odtwarzania filmów - ale nie z podkatalogu PVRRECORD. Gdy przeniosę plik z rozszerzeniem .ts do głównego katalogu to też pauza działa. Nie wiem w czym może być problem. Może gdy zaktualizuję soft to coś się poprawi

Faktycznie sprawdziłem i w podkatalogu PVRRECORD nie można zastopować i podczas przewijania obraz jest zamazany.Będą musieli to poprawić.

marioking

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: marioking » 4 czerwca 2011, o 20:59

sem pisze: Wybierz menu > Instalacja > LCN ustaw na wyłącz. To wszystko
Dzieki

Ps. Komus udalo sie lyknac ta aktualizacje 1.0.38? Ja juz pare razy probowalem i ciagle walniete archiwum.

KINIO

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: KINIO » 4 czerwca 2011, o 21:50

fbf184f6T60_20110601_V1.038.zip
@marioking spróbuj stąd. Pobrałem i zapodałem. Archiwum sprawne. Nie testowałem na sprzęcie.

lemiel
Posty: 97
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Ariva T60, Wiwa HD80 mini
Instalacja antenowa: Yagi Dipol 21-69, siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, Żar

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: lemiel » 4 czerwca 2011, o 23:04

Zaktualizowałem oprogramowanie do najnowszej wersji 38, ale z jednego pendrajwa nie chciało iść, może dlatego, że był na nim również plik z wersją 36. Dopiero jak użyłem drugiego to się zrobiła aktualizacja bez problemu.

Czy jest czulszy ciężko mi stwierdzić, być może nieco, ale to może być tylko subiektywne odczucie, bo nie ma to odzwierciedlenia na poziomie sygnału wyświetlanego. A nie jestem pewien czy była różnica w odbiorze w stosunku do poprzedniej wersji. Na wachlowanie wersjami nie miałem czasu, może za kilka dni.
Przy okazji oprócz długości paska z jakością i siłą sygnału przydałyby się również cyfrowe oznaczenia tego poziomu - chodzi mi o paski wyświetlane w trybie ręcznego wyszukiwania, bo tylko tam znalazłem oba, jakość i siłę sygnału.
Co do siły sygnału i jakości. Nawet przy sygnale rzędu 80% (na oko) jakość potrafi być w okolicach 50% i to już jest niewystarczające do bezproblemowego odbioru.
To może coś jest nie tak z tą czułością faktycznie.

Natomiast dalej pilot jest nieprecyzyjny. Albo tuner reaguje za wolno albo częściej powtarza działanie wynikające z naciśnięcia przycisku na pilocie. Jest to wkurzające.
(Podobnie jak samoczynne pauzy w czasie odtwarzania w Arivie 150DVD).

Odtwarzania filmów ani nagrywania nie sprawdzałem.

Nie wiem w jaki sposób są sortowane programy na liście (odbieram czeskie muxy z Ostrawy i Pradziada, k. 36,37,54 i chyba pojedynczy program z k.51, ale szatkował) oraz k.38 i 62 ze Skrzycznego, i najpierw są czeskie programy a później polskie (mux3 i mux2 kolejno).

Przy włączonym LCN nie znajdywał przed ich uruchomieniem TV6, Puls2 i PSN.

abrakadabra
Posty: 8
Rejestracja: 16 maja 2011, o 15:31

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: abrakadabra » 5 czerwca 2011, o 17:44

w687 pisze:mam pytanie do użytkowników Arivy T60

czy u Was podczas odtwarzania filmów z dysku też nie działa pauza?
czy to tylko kwestia właściwego ustawienia w menu?

odnośnie funkcji GO TO o braku której pisałem ostatnio, faktycznie - jest dostępna pod przyciskiem EDIT

pzdr
W przypadku odtwarzania PVR czyli nagranego materiału przez tuner, pauza nie działa co jest mocno denerwujące. Odkryłem, że pauzę można uzyskać naciskając play. Następne naciśnięcie play wyłącza pauzę. Przed Fergusonem używałem Wiwe HD-100. Oba tunery sprawiają po przez niedociągnięcia w oprogramowaniu jak gdyby były tworzone przez mało utalentowanych amatorów. Wolę Fergusona bo ma wyświetlacz, normalnie działającego pilota i odbiera MUX 3 ale z zacięciami, czego nie można powiedzieć o Wiwie. (Szczecin centrum, parter antena yagi 19 elemnentów za oknem).

pozdrawiam
abrakadabra

Odpowiedz