FERGUSON ARIVA T60

Andrew

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: Andrew » 3 października 2011, o 10:20

Witam. Wgrałem sobie nowy soft i powiem szczerze wielkiej różnicy nie widzę. Ale też z drugiej strony człowiek już się zdążył przyzwyczaić przez ten czas i do migającego wyświetlacza i do sekundowych przerw podczas zmiany formatu na Polsacie.
Także jak poprawią te błędy to będzie miło, jak nie to kij im w oko. Najwyżej będzie to mój ostatni Ferdek.

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 3 października 2011, o 18:59

chudzinki pisze:Witam :)
Mam pytanko do posiadaczy tego tunera: czy EPG wygląda może w podobny sposób jak w TV Samsung? Zdjęcie poniżej

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
http://www.tvsat.pl/obiekty/Ariva%20T60%20-%20cz_2.pdf

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 4 października 2011, o 00:03

HarrisonBergeron pisze:Nie wiem, jakoś nie czuję się być szczęściarzem. ;)

Odbiornik kupiłem zaraz na początku jak tylko pojawił się w sprzedaży.
Czy mógłbyś zgrać oryginalny soft z swojego tunera.Sprawa jest prosta a opisy w necie znajdziesz np.http://laki.dvhk.pl/index.php?id=360.

lemiel
Posty: 97
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Ariva T60, Wiwa HD80 mini
Instalacja antenowa: Yagi Dipol 21-69, siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, Żar

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: lemiel » 4 października 2011, o 12:22

Czy to, że zawsze na początek listy kanałów wrzuca mi programy z czeskiego MUX2(2) z kanału 37 to standard? Nawet przy ręcznym programowaniu.
Bo mam wyłączone LCN i Polskę w regionach ustawioną?
Czy jest inny powód?

Awatar użytkownika
HarrisonBergeron
Posty: 20
Rejestracja: 11 sierpnia 2010, o 14:29
Odbiornik: Ferguson Ariva T60
sw:v1.022
hw:A1.01.7828L
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 A1910
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice Kosztowy

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: HarrisonBergeron » 4 października 2011, o 13:04

sem pisze:Czy mógłbyś zgrać oryginalny soft z swojego tunera.
Obawiam się, że operacja przekracza moje umiejętności.
lemiel pisze:Czy to, że zawsze na początek listy kanałów wrzuca mi programy z czeskiego MUX2(2) z kanału 37 to standard? Nawet przy ręcznym programowaniu.
Nie wiem jak nowsze softy, ale u mnie ręczne wyszukiwanie powoduje dopisanie znalezionych kanałów od pozycji, która była wybrana przed wyszukiwaniem. Tzn. jeśli oglądałbym program nr 5 (na liście kanałów), wszedłbym do menu i dał wyszukiwanie ręczne, to tuner dopisze mi nowe programy od 5 (spychając programy, które w tym miejscu były na koniec). Gdybym wybrał z listy kanałów program nr 1, wszedł do menu i dał wyszukiwanie, to mi dopisze nowe programy na początku listy (od jedynki).

Aerix

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: Aerix » 8 października 2011, o 18:00

A moze ta aktualizacja to juz ich ostatnie slowo? :/ Oby nie. Nie biora sie za powazne sprawy tylko zajmuja sie kosmetyka, tak jakby te bledy musialy poprostu juz zostac, bo ten tuner poprostu tak ma. Zastanawia mnie tez wypuszczenie Arivy T55. Bawia sie w inne tunery jak ten nie ma poprowionych bledow. Skandal.
Andrew pisze:Witam. Wgrałem sobie nowy soft i powiem szczerze wielkiej różnicy nie widzę. Ale też z drugiej strony człowiek już się zdążył przyzwyczaić przez ten czas i do migającego wyświetlacza i do sekundowych przerw podczas zmiany formatu na Polsacie.
Także jak poprawią te błędy to będzie miło, jak nie to kij im w oko. Najwyżej będzie to mój ostatni Ferdek.
No wlasnie. Moze licza na to, ze czlowiek sie przyzwyczai i tyle.

BiTCity
Posty: 397
Rejestracja: 21 października 2010, o 19:46
Odbiornik: Manta LED3201/Philips 221TE4LB/Toshiba40L1343DG
Instalacja antenowa: Dipol 16-21-60 ze wzm. LNA-177 (66+9m npm)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bydgoszcz/Chojna/Iława/Sierpc/Gołogóra

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: BiTCity » 10 października 2011, o 18:24

Mam takie pytanie czy u was podczas przełączania programów gdy nadają na jakieś stacji biały obraz to dolny pasek z informacją o 2 kolejnych programach wygina się w lewą stronę ? Podobnie górny różowy pasek z nr kanału. Mam podłączony tuner przez SCART (eurozłącze)

U mnie ten model ma duży minus za słabą czułość głowicy (pewnie można to zmienić nowym oprogramowaniem jeśli się postarają) - musi być bardzo mocny sygnał by zapisał kanały a już nie mówię o tym by pokazywał sile i jakość sygnału jeśli ta nie jest na poziomie 50% przy szukaniu zarówno automatycznie jak i ręcznie. Pod tym względem bije go tuner na USB (OV-TN 01)

PS. Będę potrzebował drugi tuner DVB-T do drugiego pokoju - raczej nie kupię drugiego Ferdka, polecicie mi jakiś "tunerek" z dobrą z czułą głowicą ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: @GUTEK@ » 10 października 2011, o 18:33

To wyginanie się obrazu to wina TV, zapewne już ma dobre kilka lat.

Niby jak softem poprawią czułość głowicy? Owszem niewielkie zmiany w czułości pewnie da się uzyskać stosując nową wersję modułu sterowania demodulatorem (bo w końcu chipset się z nim musi dogadywać w co ma się wstroić), ale wiele się tym nie zyska. iTE9133 zastosowany w tym ferdku tak odbiera i koniec.

Dobrą czułość głowicy ma Wiwa HD90 z nowych tunerów.

BiTCity
Posty: 397
Rejestracja: 21 października 2010, o 19:46
Odbiornik: Manta LED3201/Philips 221TE4LB/Toshiba40L1343DG
Instalacja antenowa: Dipol 16-21-60 ze wzm. LNA-177 (66+9m npm)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bydgoszcz/Chojna/Iława/Sierpc/Gołogóra

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: BiTCity » 10 października 2011, o 21:08

@GUTEK@ pisze:To wyginanie się obrazu to wina TV, zapewne już ma dobre kilka lat.
Telewizor ma 3,5 roku to Daewoo 29" jeszcze CRT modelu nie podam z pamięci ale to ten który ma problemy z głosem przy przełączaniu kanałów tzn. słychać często trzaski może o tej wadzie tych TV słyszałeś.

a co do problemu to ja podejrzewam raczej tuner bo na tym samym kablu DVD chodzi bezproblemowo już ładnych parę lat, ewentualnie mogę spróbować zmienić kabel lub podłączyć do drugiego TV.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: @GUTEK@ » 10 października 2011, o 21:39

Sprawdź na innym tv, jak chcesz mieć pewność. Te zniekształcenia to wina tv nie tunera.

cyber
Posty: 713
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 19:29
Odbiornik: LG 47LA690S...
Instalacja antenowa: Maximum UHF14 pasywna/ 12m.-n.p.t. / 50 km od RTCN.(Muxy:1,2,3,8,Mob. 0 błędów)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem,Piątkowo,Oborniki(8)

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: cyber » 11 października 2011, o 00:41

Dokładnie -kineskopy -zwłaszcza "te z górnej półki" potrafią zniekształcać obraz jak ...
Zwłaszcza przy krawędziach i narożnikach ekranu ! Nawet jeśli są to Tv z tzw. płaskimi ekranami, oczywiście CRT.
A propos Arivy T60 , odwiedzając ostatnio teściów zasięgnąłem opini o działaniu tego tunerka i w praktyce jak dla nich ten sprzęcik jest cyt.: Super :)
Zaznaczam ,że ograniczają się oni tylko do oglądania kanałów z MUX2 i Mux3(żadnych multimedii). Żadnych zacięć , kolorowych ekranów itp, itd. Soft fabryczny.
Jedyne co zauważyli to migający wyświetlacz to dla nich nie problem no i pilocik zbyt czuły -ponoć to kwestia wprawy i problem znika . Sam "bawiłem się" tym sprzętem przez jakieś 30 min. i zauważyłem że tuner sam prawidłowo dodał dodatkowy kanał regionalny na Mux-ie 3 poza tym jakoś nie mogłem się dopatrzeć tych krótkich "przycięć" przy reklamach (zmianach formatu) oraz nie udało mi się uzyskać zielonego ekranu po dłuższym śledzeniu paska nadawania sygnału a zdażyło mi się to przy uruchamianiu tej arivy kilka m-cy temu. Ogólnie widzę ,że ten tunerek dla osób "mniej wymagających" jest dobrym wyborem -mimo kilku niedociągnięć o których pisano tutaj już wielokrotnie i które to Ferguson powinien bezwzględnie poprawić softem !

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 11 października 2011, o 01:11

Wina TV jak napisał kolega Gutek.Twój TV to zapewne na dodatek SLIM z wadą konstrukcyjną geometrii jak na slim przystało.
Ostatnio zmieniony 11 października 2011, o 09:28 przez sem, łącznie zmieniany 1 raz.

Yogi
Posty: 19
Rejestracja: 18 maja 2011, o 11:28

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: Yogi » 11 października 2011, o 08:09

A ja pozbyłem się mojego bubla zwanego T60 i wymieniłem go na T55 bo już miałem serdecznie dość sytuacji opisywanych w tym poście http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?p=57030#p57030. Wymiana okazała się strzałem w dziesiątkę. To tak jak przesiąść się z fiata 126p na fiata 125p. Więcej o działaniu t55 napiszę w wątku o nim.

Awatar użytkownika
HarrisonBergeron
Posty: 20
Rejestracja: 11 sierpnia 2010, o 14:29
Odbiornik: Ferguson Ariva T60
sw:v1.022
hw:A1.01.7828L
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 A1910
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice Kosztowy

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: HarrisonBergeron » 11 października 2011, o 23:40

BiTCity pisze:Mam takie pytanie czy u was podczas przełączania programów gdy nadają na jakieś stacji biały obraz to dolny pasek z informacją o 2 kolejnych programach wygina się w lewą stronę ?
Miałem bardzo podobne zjawisko w swoim pierwszym odbiorniku DVB-S w Globo Digital 4000. Gdy na ekranie było dużo bardzo jasnych kolorów obraz wyginał się w lewą stronę, zwłaszcza przy białym. Była to wada fabryczna odbiornika znana pod nazwą "RV72" - pewna partia odbiorników miała wlutowany rezystor o złej wartości, co skutkowało niedopasowaniem poziomu bieli.
Możesz zastosować lepszy kabel Scart, trochę pomoże, ale niewiele.

Aerix

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: Aerix » 12 października 2011, o 11:38

Wydaje mi sie, ze technicy Fergusona wywiesili juz biala flage i raczej nic nie beda juz za bardzo zmieniac, jak myslicie? :( Ja osobiscie nie spodziewam sie cudow.

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 12 października 2011, o 14:58

Aerix pisze:Wydaje mi sie, ze technicy Fergusona wywiesili juz biala flage i raczej nic nie beda juz za bardzo zmieniac, jak myslicie? :( Ja osobiscie nie spodziewam sie cudow.
Też mam takie obawy,że technicy Fergusona mogą zapałać tak teraz modną w Polsce miłością do białej flagi i zostawić nas bez wsparcia.Jest to jednak firma zachodnia i trzeba mieć nadzieje.

cyber
Posty: 713
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 19:29
Odbiornik: LG 47LA690S...
Instalacja antenowa: Maximum UHF14 pasywna/ 12m.-n.p.t. / 50 km od RTCN.(Muxy:1,2,3,8,Mob. 0 błędów)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem,Piątkowo,Oborniki(8)

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: cyber » 12 października 2011, o 22:25

Mogę się mylić ale Ferguson to zdaje się polska firma - wiadomo, większość -jeśli nie całość produkcji to Chiny ale to raczej nie zachód.
A nadzieje faktycznie trzeba mieć... na soft który nie okaże się tylko kosmetycznym.

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 13 października 2011, o 00:25

cyber pisze:Mogę się mylić ale Ferguson to zdaje się polska firma - wiadomo, większość -jeśli nie całość produkcji to Chiny ale to raczej nie zachód.
A nadzieje faktycznie trzeba mieć... na soft który nie okaże się tylko kosmetycznym.
Ferguson z Chinami ma tyle wspólnego,że produkuje go tam tania siła robocza.W Polsce mają swój oddział.

cyber
Posty: 713
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 19:29
Odbiornik: LG 47LA690S...
Instalacja antenowa: Maximum UHF14 pasywna/ 12m.-n.p.t. / 50 km od RTCN.(Muxy:1,2,3,8,Mob. 0 błędów)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem,Piątkowo,Oborniki(8)

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: cyber » 13 października 2011, o 20:59

@sem - jakoś nie mogę się doszukać -choćby w necie- potwierdzenia tego co piszesz ale może Ferguson to jedna z marek jakiejś większej zachodniej firmy czy może coś w tym rodzaju...
Ale to w sumie off-topic więc nie będę rozwijał tematu.
Jednak jeśli to faktycznie "zachodnia" firma to nie szanuje ona za bardzo klienta bo problemów jest sporo z jej produktami i to nie tylko dotyczy tunerków DVB-T.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2370
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: JaroslawMroczkowski » 19 października 2011, o 17:24

cyber pisze:Jednak jeśli to faktycznie "zachodnia" firma
Z zachodu Polski, znaczy z Poznania :D

Odpowiedz