FERGUSON ARIVA T60

cyber
Posty: 713
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 19:29
Odbiornik: LG 47LA690S...
Instalacja antenowa: Maximum UHF14 pasywna/ 12m.-n.p.t. / 50 km od RTCN.(Muxy:1,2,3,8,Mob. 0 błędów)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem,Piątkowo,Oborniki(8)

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: cyber » 19 października 2011, o 19:45

JaroslawMroczkowski pisze:
cyber pisze:Jednak jeśli to faktycznie "zachodnia" firma
Z zachodu Polski, znaczy z Poznania :D
A jednak to firma "zachodnia" :D i do tego 20 km od mojego miejsca zamieszkania ma swoją główną siedzibę.

Jareckiw

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: Jareckiw » 19 października 2011, o 20:38

Witam
Mam pytanie, dzisiaj kupilem Ferdka,takze jeszcze jestem w fazach testu.
Nie moge sie uporac z jednym problemem,format wyswietlanych filmow w formacie .avi z Pendrive (z USB) jest jakis dziwny - wydluzony, i tak jest z kazdym filmem, czy mozna to jakos zmienic format ?

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 19 października 2011, o 21:53

Jareckiw pisze:Witam
Mam pytanie, dzisiaj kupilem Ferdka,takze jeszcze jestem w fazach testu.
Nie moge sie uporac z jednym problemem,format wyswietlanych filmow w formacie .avi z Pendrive (z USB) jest jakis dziwny - wydluzony, i tak jest z kazdym filmem, czy mozna to jakos zmienic format ?
Na pilocie przycisk format.

Jareckiw

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: Jareckiw » 20 października 2011, o 07:17

sem pisze:
Jareckiw pisze:Witam
Mam pytanie, dzisiaj kupilem Ferdka,takze jeszcze jestem w fazach testu.
Nie moge sie uporac z jednym problemem,format wyswietlanych filmow w formacie .avi z Pendrive (z USB) jest jakis dziwny - wydluzony, i tak jest z kazdym filmem, czy mozna to jakos zmienic format ?
Na pilocie przycisk format.
Podczas ogladania filmu nie da sie zmienic formatu obrazu
Juz doszedlem do tego, trzeba wyjsc z filmu, wesc do menu, tam zmienic i ponownie wlaczyc film, malo wygodne, ale na szczescie sie da.

Aerix

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: Aerix » 21 października 2011, o 18:17

Ciekaw jestem kiedy mozemy sie spodziewac kolejnej aktualizacji oprogramowania i czy w ogole mozemy sie jeszcze czegos spodziewac. Tyle rzeczy jeszcze jest do poprawienia. Nie wiem czy juz kiedykolwiek kupie tuner tej firmy. Zawiodlem sie kurcze. Ponadto powinni za kazdym razem pisac co poprawili, tak jak to sie robi podczas aktualizacji programow komputerowych. Mam jeszcze resztki nadziei, ze spreza sie i poprawia chociaz czesc bledow, ktore sa do poprawienia. Przynajmniej tych najbardziej uciazliwych.

Czy podczas przegladania EPG tez czasami pojawiaja sie u Was bledy, podczas wyswietlania koncowek tytulow programow, kiedy sa dlugie?

andmacand
Posty: 28
Rejestracja: 16 sierpnia 2011, o 17:52
Odbiornik: Ariva T650i
Instalacja antenowa: Antena siatkowa aktywna, na balkonie, 9 piętro.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Kosztowy

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: andmacand » 21 października 2011, o 19:27

Tak. U mnie też jest ten problem.

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 22 października 2011, o 03:13

Aerix pisze:Ciekaw jestem kiedy mozemy sie spodziewac kolejnej aktualizacji oprogramowania i czy w ogole mozemy sie jeszcze czegos spodziewac. Tyle rzeczy jeszcze jest do poprawienia. Nie wiem czy juz kiedykolwiek kupie tuner tej firmy. Zawiodlem sie kurcze. Ponadto powinni za kazdym razem pisac co poprawili, tak jak to sie robi podczas aktualizacji programow komputerowych. Mam jeszcze resztki nadziei, ze spreza sie i poprawia chociaz czesc bledow, ktore sa do poprawienia. Przynajmniej tych najbardziej uciazliwych.

Czy podczas przegladania EPG tez czasami pojawiaja sie u Was bledy, podczas wyswietlania koncowek tytulow programow, kiedy sa dlugie?
Czytając na forum o innych tunerach i cudach jakie tam się dzieją to chyba nie trafiliśmy najgorzej.Podstawowe sprawy jak wizja TV są perfekcyjne co w pozostałych tunerach nie jest normą.Gdyby z tym tunerem było by tak źle to byłby zawsze na początku tematu na forum jak pozostałe szajsy a tak nie jest.

andmacand
Posty: 28
Rejestracja: 16 sierpnia 2011, o 17:52
Odbiornik: Ariva T650i
Instalacja antenowa: Antena siatkowa aktywna, na balkonie, 9 piętro.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Kosztowy

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: andmacand » 22 października 2011, o 09:56

sem pisze:
Aerix pisze:Ciekaw jestem kiedy mozemy sie spodziewac kolejnej aktualizacji oprogramowania i czy w ogole mozemy sie jeszcze czegos spodziewac. Tyle rzeczy jeszcze jest do poprawienia. Nie wiem czy juz kiedykolwiek kupie tuner tej firmy. Zawiodlem sie kurcze. Ponadto powinni za kazdym razem pisac co poprawili, tak jak to sie robi podczas aktualizacji programow komputerowych. Mam jeszcze resztki nadziei, ze spreza sie i poprawia chociaz czesc bledow, ktore sa do poprawienia. Przynajmniej tych najbardziej uciazliwych.

Czy podczas przegladania EPG tez czasami pojawiaja sie u Was bledy, podczas wyswietlania koncowek tytulow programow, kiedy sa dlugie?
Czytając na forum o innych tunerach i cudach jakie tam się dzieją to chyba nie trafiliśmy najgorzej.Podstawowe sprawy jak wizja TV są perfekcyjne co w pozostałych tunerach nie jest normą.Gdyby z tym tunerem było by tak źle to byłby zawsze na początku tematu na forum jak pozostałe szajsy a tak nie jest.
No właśnie. Brat chce kupić tuner DVBT i nie wiedziałem co mu doradzić. Ale powiedziałem mu że do swojego drugiego telewizora chyba też bym kupił następny T60 bo nie wiem jak jest z innymi tunerami i nie ryzykował bym. Mimo wielu wad T60.
Zaletą jest intuicyjny pilot, czytelne i ergonomiczne OSD i dobrej jakości obraz.
Kolega miał 3 tunery do testowania, w tym T60. Pozostałe dwa nie wiem jakie. I z tych trzech kupił sobie T60. Powiedział mi że najbardziej mu się spodobał i miał najlepszą jakość obrazu.

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 22 października 2011, o 11:13

Może ktoś z większą wiedzą mógłby wytłumaczyć,dlaczego niektóre nagrane programy tuner przewija prawidłowo a niektóre z stop klatką w tle? Może to zależy od siły sygnału z multipleksu podczas nagrywania?

Jareckiw

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: Jareckiw » 22 października 2011, o 19:43

Ja nie mam w sumie prawie zadnych z opisanych tu problemów z T60, kupilem go kilka dni temu w Saturnie za 179zl, mialem do wyboru jeszcze T55, ale nie zaluje ze kupilem ten model, u mnie dziala bardzo ladnie.

moris52

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: moris52 » 22 października 2011, o 20:06

@andmacand powiem tak : potwierdzam to co napisałeś miałem tez dwa tunery - jeden to Media-Tech MT4160 a drugi to Ferguson Ariva T60. Pierwszy oddałem po 2 godz. bardzo kiepski obraz po kablu HD i to był pierwszy i podstawowy powód dyskwalifikacji tego tunera. Co do Ferdka to ma liczne wady tak jak tu wielu pisało ale ma też i plusy a pierwszy i najważniejszy to bardzo dobry obraz po kablu HD.(Arive T60 wziąłem na próbę na 2 dni i jest już u mnie 2 m-c.).Jak napisałem wcześniejszych postach za 179 zł.(tyle za niego zapłaciłem) trudno o ideał.Czym więcej wiemy o tym jak ma wyglądać ideał - tym bardziej się od niego oddalamy(samo życie).Liczę na to ze serwisanci z Fergusona zrobią jakąś aktualizację i poprawią nam na chwile humor (bo przecież nic nie trwa wiecznie).

abrakadabra
Posty: 8
Rejestracja: 16 maja 2011, o 15:31

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: abrakadabra » 25 października 2011, o 19:59

Jareckiw pisze:Ja nie mam w sumie prawie zadnych z opisanych tu problemów z T60, kupilem go kilka dni temu w Saturnie za 179zl, mialem do wyboru jeszcze T55, ale nie zaluje ze kupilem ten model, u mnie dziala bardzo ladnie.
Gdybym nie miał z tym tunerem żadnych problemów, to nie zaglądał bym na żadne fora, bo po co. Takie forum to świetna reklama jeśli opinię są pozytywne. Jeśli nie to zainteresowani lepszą sprzedażą mogą je wykreować. Oczywiście o nic cię nie oskarżam. Może masz małe wymagania. Piszę to dlatego, żeby osoby które zastanawiają się nad zakupem nie brały każdej pozytywnej oceny serio. Jeśli chodzi o wady które były wymieniane przez użytkowników dodam jedną o której jeszcze nic nie było na forum. Usuwam wszystkie zadania do nagrania. Wyłączam tuner pilotem (nie wyłącznika odcinającego sieć a wtyczkę mam w mało dostępnym miejscu. Tuner nie wiadomo po co włącza się nad ranem i już nie wyłącza się. Gdy coś zaprogramuje do nagrania i zapomnę włożyć pena to przy wyłączeniu nie ostrzega mnie o tym a w godzinie nagania włącza się i już nie wyłącza. Radzę omijać produkty firmy Ferguson z daleka. Jakieś 2 lata temu kupiłem tuner satelitarny FK-6900 cr. od roku nie ma już żadnego nowego oprogramowania a tuner ma wiele wad i to niektóre są kuriozalne, jak np. konieczność zachowania ok. godzinnego odstępu między dwoma nagraniami trwającymi np 3 godziny na timer (gdy nagrywa się krótkie audycje to ten czas jest krótszy). Inną wadą jest to, że jak się coś nagra, to tuner nie zawsze potrafi to odtworzyć a jak uruchomi się przewijanie, to się zawiesza (nie zawsze). Kupiłem T60 bo człowiek nie zawsze uczy się na błędach. Skusiła mnie niska cena bez watu.

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 25 października 2011, o 21:10

abrakadabra pisze:
Jareckiw pisze:Ja nie mam w sumie prawie zadnych z opisanych tu problemów z T60, kupilem go kilka dni temu w Saturnie za 179zl, mialem do wyboru jeszcze T55, ale nie zaluje ze kupilem ten model, u mnie dziala bardzo ladnie.
Gdybym nie miał z tym tunerem żadnych problemów, to nie zaglądał bym na żadne fora, bo po co. Takie forum to świetna reklama jeśli opinię są pozytywne. Jeśli nie to zainteresowani lepszą sprzedażą mogą je wykreować. Oczywiście o nic cię nie oskarżam. Może masz małe wymagania. Piszę to dlatego, żeby osoby które zastanawiają się nad zakupem nie brały każdej pozytywnej oceny serio. Jeśli chodzi o wady które były wymieniane przez użytkowników dodam jedną o której jeszcze nic nie było na forum. Usuwam wszystkie zadania do nagrania. Wyłączam tuner pilotem (nie wyłącznika odcinającego sieć a wtyczkę mam w mało dostępnym miejscu. Tuner nie wiadomo po co włącza się nad ranem i już nie wyłącza się. Gdy coś zaprogramuje do nagrania i zapomnę włożyć pena to przy wyłączeniu nie ostrzega mnie o tym a w godzinie nagania włącza się i już nie wyłącza. Radzę omijać produkty firmy Ferguson z daleka. Jakieś 2 lata temu kupiłem tuner satelitarny FK-6900 cr. od roku nie ma już żadnego nowego oprogramowania a tuner ma wiele wad i to niektóre są kuriozalne, jak np. konieczność zachowania ok. godzinnego odstępu między dwoma nagraniami trwającymi np 3 godziny na timer (gdy nagrywa się krótkie audycje to ten czas jest krótszy). Inną wadą jest to, że jak się coś nagra, to tuner nie zawsze potrafi to odtworzyć a jak uruchomi się przewijanie, to się zawiesza (nie zawsze). Kupiłem T60 bo człowiek nie zawsze uczy się na błędach. Skusiła mnie niska cena bez watu.
Masz dużo racji ale tu zachwalany jest obraz jaki daje T60 co jest podstawowym zadaniem tunera i jak już pisałem nie jest regułą u innych stb.

BiTCity
Posty: 390
Rejestracja: 21 października 2010, o 19:46
Odbiornik: Manta LED3201/Philips 221TE4LB/Toshiba40L1343DG
Instalacja antenowa: Dipol 16-21-60 ze wzm. LNA-177 (66+9m npm) / teleskopowa (VHF)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bydgoszcz/Chojna/Iława/Sierpc/Gołogóra

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: BiTCity » 25 października 2011, o 21:31

abrakadabra pisze: Jeśli chodzi o wady które były wymieniane przez użytkowników dodam jedną o której jeszcze nic nie było na forum. Usuwam wszystkie zadania do nagrania. Wyłączam tuner pilotem (nie wyłącznika odcinającego sieć a wtyczkę mam w mało dostępnym miejscu. Tuner nie wiadomo po co włącza się nad ranem i już nie wyłącza się. Gdy coś zaprogramuje do nagrania i zapomnę włożyć pena to przy wyłączeniu nie ostrzega mnie o tym a w godzinie nagania włącza się i już nie wyłącza. Radzę omijać produkty firmy Ferguson z daleka.
Ten problem zapewne wynika ze złej obsługi Ferdka, prawdopodobnie masz włączoną funkcję włącz o czasie i odbiornik sam się włącza i zapewne masz wyłączoną funkcję wyłącz o czasie to Ferdek się sam nie wyłączy. Ja wczoraj zauważyłem jeden poważny błąd jeśli chodzi o nagrywanie tzn. jeśli ktoś z domowników przypadkowo naciśnie na tunerze Power to odbiornik po chwili się wyłączy i przez to wczoraj straciłem końcówkę filmu na Polsacie.

Mroovek
Posty: 19
Rejestracja: 2 listopada 2011, o 11:45
Odbiornik: Ariva Ferguson T55
Instalacja antenowa: antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chorągwica

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: Mroovek » 4 listopada 2011, o 20:35

W instrukcji do Fergusona jest taki zapis dotyczący podłączania urządzeń

"Kolejny odbiornik można podłączyć przez wyjście LOOP. Należy pamiętać że w danym momencie może pracować tylko jedno urządzenie! Równoczesne włączenie obu może prowadzić do trwałych uszkodzeń"


Może mi ktoś wyjaśnić jedną sprawę, bo ten zapis jest dla mnie kompletnie niejasny.

1) Czy to gniazdo LOOP to jest wyjście antenowe na inny odbiornik, czy coś zupełnie innego i ewentualnie jakiego typu urządzenia mogę tam podłączyć?

2) Jeśli to wyjście antenowe to czy podłączenie Fergusona do TV poprzez Scarta (dla odbioru tv cyfrowej) i dodatkowo do tego samego TV kablem antenowym poprzez LOOP (dla odbioru TV analogowej) to będzie sytuacja opisana wyżej?

Chodzi mi o to, że mam obecnie tylko MUX2, i pozostałe programy chciałbym oglądać analogowo, bez konieczności przełączania wtyczki antenowej z Fergusona do TV.
Wtedy wystarczyłoby tylko wyłączyć pilotem Fergusona i już mam analogową TV.

Z góry dziekuję

a-z
Posty: 67
Rejestracja: 22 maja 2011, o 12:39
Odbiornik: Ariva t60
Instalacja antenowa: DIPOL 19
Nadajnik - obiekt nadawczy: .WRĘCZYCA BŁESZNO

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: a-z » 4 listopada 2011, o 20:48

Olej ten zapis połącz wszystko tak jak piszesz w punkcie 2 i będzie ok.

andmacand
Posty: 28
Rejestracja: 16 sierpnia 2011, o 17:52
Odbiornik: Ariva T650i
Instalacja antenowa: Antena siatkowa aktywna, na balkonie, 9 piętro.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Kosztowy

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: andmacand » 4 listopada 2011, o 21:21

Mroovek, ja mam podłączone tak jak opisałeś i działa to ok.
A ten wpis w instrukcji też mnie zdumiał. To po cholerę to wyjście :)

Awatar użytkownika
ykps
Posty: 55
Rejestracja: 29 września 2011, o 21:26
Odbiornik: Signal HD-527
Wiwa HD-95MC
Instalacja antenowa: kablówka, biquad z drutu...
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: ykps » 4 listopada 2011, o 21:39

Do głowy przychodzi mi tylko jeden potencjalnie niebezpieczny przypadek - podłączenie kolejnego dekodera z aktywnym zasilaniem +5V po antenie, ale pętelka powinna być zabezpieczona przed czymś takim...

Mroovek
Posty: 19
Rejestracja: 2 listopada 2011, o 11:45
Odbiornik: Ariva Ferguson T55
Instalacja antenowa: antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chorągwica

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: Mroovek » 7 listopada 2011, o 13:24

andmacand pisze:Mroovek, ja mam podłączone tak jak opisałeś i działa to ok.
A ten wpis w instrukcji też mnie zdumiał. To po cholerę to wyjście :)
Dzięki. Podłączyłem i działa :)

jazzzy

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: jazzzy » 9 listopada 2011, o 10:07

Witam, bardzo proszę o radę, co z tym zrobić, a problem mam następujący:
Po włączeniu urządzenia ustawia się data 1/1/2000 01:00. Bywa tak, że po okresie od kilku sekund do kilku minut samoczynnie przestawia się na właściwą, aktualną datę. Czasami jednak nie przestawia się w ogóle, co w praktyce uniemożliwia korzystanie z funkcji programowania nagrywania na czas. Próbowałem wrócić do ustawień fabrycznych -nie pomogło. Nadmieniam, że sygnał TV pobieram z kablówki. Mam zainstalowaną najnowszą poprawkę Fergusona V1.041. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie

Odpowiedz