FERGUSON ARIVA T60

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: @GUTEK@ » 4 grudnia 2011, o 13:04

Według mnie optymalnym czasem wyświetlania jest 5 sekund. Tyle wystarczy aby przeczytać i nie jest zbyt wnerwiające przez długie wyświetlanie się.

moris52

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: moris52 » 4 grudnia 2011, o 13:27

"kolec64 napisał(a):
Dokładnie, @Gutek@, to są [...]. Dalej w EPG są przekłamania.(pozostałości z innych muxów)A 10 sekundowe wyświetlanie belki info po zmianie kanału,to masakra.


Wydaje mi się ze nasze życie składa się [... drobiazgów?] które po pewnym czasie przestają być ważne.Ale właśnie te [...] sprawiają uśmiech na naszej twarzy :D .

@andmacand dokładnie jest tak jak piszesz "jeszcze się taki nie urodził - co by wszystkim dogodził" ale jak komuś przeszkadza długi czas wyświetlania belki info - to proponuje po przełączeniu kanału nacisnąć jeszcze jeden przycisk "EXIT"i po sprawie , lub "info" dla tych co lubią dłuży czas wyświetlania belki info.

ALE TO SĄ JUŻ [...drobiazgi] JAK WCZEŚNIEJ KTOŚ NAPISAŁ :P


[od Admina: w tej i kilku poprzednich wypowiedziach treść nieznacznie zmieniono.]

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 4 grudnia 2011, o 17:08

Dziwię się,że w T60 nie zrobiono dowolnego ustawienia czasu wyświetlania EPG tak jak to jest w poprzednim modelu Arivie T50.Przezroczystość też można ustawiać dowolnie.

Awatar użytkownika
HarrisonBergeron
Posty: 20
Rejestracja: 11 sierpnia 2010, o 14:29
Odbiornik: Ferguson Ariva T60
sw:v1.022
hw:A1.01.7828L
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 A1910
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice Kosztowy

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: HarrisonBergeron » 7 grudnia 2011, o 06:05

Nie potrafię wstawić odstępu podczas edytowania nazwy kanału. W zestawie dostępnych znaków nie widzę spacji.
Gdzie jest spacja?

GwynBleidD

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: GwynBleidD » 7 grudnia 2011, o 06:22

Spróbuj przesunąć kursor w prawo w polu edycji. W niektórych polach wpisywania tekstu to działa, nie wiem czy akurat tam zadziała :)

Awatar użytkownika
HarrisonBergeron
Posty: 20
Rejestracja: 11 sierpnia 2010, o 14:29
Odbiornik: Ferguson Ariva T60
sw:v1.022
hw:A1.01.7828L
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 A1910
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice Kosztowy

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: HarrisonBergeron » 7 grudnia 2011, o 21:10

Nie mogę dostać się do pola edycji.
Można jedynie poruszać się w obrębie zestawu znaków.
Dostępne jest 160 różnych znaków (4 tablice 8x5) ale spacji nie ma.
Obrazek

diablitko
Posty: 5
Rejestracja: 14 grudnia 2011, o 09:21
Odbiornik: Ferguson Ariva T60
Instalacja antenowa: Antena pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: diablitko » 14 grudnia 2011, o 09:26

Witam.
Może ktoś ma pomysł dlaczego nie mogę zaktualizować softu. Parę miesięcy temu bez najmniejszego problemu wgrałem soft 035. Wczoraj próbowałem zapakować 047 i nic. Niby wszytstko idzie jak trzeba (niebieski ekranik, reset) i po wstaniu nic się nie zmienia.
Z góry dzięki za jakieś pomysły.

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 14 grudnia 2011, o 13:28

Wgrywasz stare oprogramowanie.Po wgraniu nowego przywróć ustawienia fabryczne.

m@jkee
Posty: 12
Rejestracja: 9 grudnia 2011, o 17:18
Odbiornik: Ariva T65
Instalacja antenowa: (20to letnia) Yagi 230cm + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski i Łosice

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: m@jkee » 15 grudnia 2011, o 16:03

HEJ
U mnie było podobnie ale jakoś tak dziwnie (bez niebieskiego panelu) uaktualnił się, pierwotnie myślałem ze to możne być wina pliku dlatego próbowałem też z wcześniejszym softem i było podobnie. Ostatecznie T60 przyjął soft i działa wystarczy trochę odczekać tzn. jak próbuje się otworzyć plik z softem pojawia sie napis "success.log" lub coś w tym stylu i u mnie wystarczyło trochę odczekać i ponownie go uruchomić. w pierwszej chwili myślałem że już po Ferdku bo wszystko zgasło (jak wcześniej aktualizowałem soft T55 było normalnie niebieski panel pasek postępu i po zabiegu) a tu jakoś tak dziwnie ale po chwili uruchomił się.

quake

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: quake » 16 grudnia 2011, o 11:41

Dlaczego nie poprawiają wyświetlania napisów w filmie. Wystarczyło by gdyby napisy "DUŻY" były minimalnie mniejsze i wówczas nie ucinało by ogonków literą y,g,j,ą itp gdy wyświetla dwie linijki tekstu. Oczywiście gdy format TV jest na NTSC i rozdzielczość 720p ucina tylko ogonki a gdy jest na PAL to ucina drugą linijkę tekstu w połowie.

diablitko
Posty: 5
Rejestracja: 14 grudnia 2011, o 09:21
Odbiornik: Ferguson Ariva T60
Instalacja antenowa: Antena pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: diablitko » 17 grudnia 2011, o 13:39

m@jkee pisze:
diablitko pisze:Witam.
Może ktoś ma pomysł dlaczego nie mogę zaktualizować softu. Parę miesięcy temu bez najmniejszego problemu wgrałem soft 035. Wczoraj próbowałem zapakować 047 i nic. Niby wszytstko idzie jak trzeba (niebieski ekranik, reset) i po wstaniu nic się nie zmienia.
Z góry dzięki za jakieś pomysły.
HEJ
U mnie było podobnie ale jakoś tak dziwnie (bez niebieskiego panelu) uaktualnił się, pierwotnie myślałem ze to możne być wina pliku dlatego próbowałem też z wcześniejszym softem i było podobnie. Ostatecznie T60 przyjął soft i działa wystarczy trochę odczekać tzn. jak próbuje się otworzyć plik z softem pojawia sie napis "success.log" lub coś w tym stylu i u mnie wystarczyło trochę odczekać i ponownie go uruchomić. w pierwszej chwili myślałem że już po Ferdku bo wszystko zgasło (jak wcześniej aktualizowałem soft T55 było normalnie niebieski panel pasek postępu i po zabiegu) a tu jakoś tak dziwnie ale po chwili uruchomił się.

Niestety nadal nie mogę zaktualizować softu. Pojawia mi się "success.log", żeby napis znikł muszę wybrać exit, wybieram plik z aktualizacją (wciskam ok), niby się wgrywa, niebieski ekranik (tyle że nic się na nim nie zmienia) za chwilę robi się reset i po wstaniu tunerka i przywróceniu ustawień fabrycznych nadal mam stary soft.
Może macie jeszcze jakieś inne pomysły? Będę wdzięczny.

m@jkee
Posty: 12
Rejestracja: 9 grudnia 2011, o 17:18
Odbiornik: Ariva T65
Instalacja antenowa: (20to letnia) Yagi 230cm + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski i Łosice

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: m@jkee » 17 grudnia 2011, o 14:09

Wieczorkiem jeszcze się trochę pobawię i jak coś nowego wykombinuje dam znać.

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 17 grudnia 2011, o 21:23

Softu 035 nigdy nie było,więc jaki własciwie masz.Jak masz 036 to najpierw spróbuj wgrać 045 a potem najnowszy.obydwa na str,fergusona.Ja wybieram soft wciskam ok a po nacisnieciu exit zaczyna dopiero aktualizować.

diablitko
Posty: 5
Rejestracja: 14 grudnia 2011, o 09:21
Odbiornik: Ferguson Ariva T60
Instalacja antenowa: Antena pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: diablitko » 18 grudnia 2011, o 02:35

Sprawdziłem dokładniej, mam 038 (sorki za zamieszanie). Ja nie mogę wybrać softu zanim nie wcisnę exit. Więc najpierw muszę zrobić exit, potem wybieram soft i dopiero ok. 045 też próbowałem i jest dokładnie tak samo jak z 047.

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 18 grudnia 2011, o 10:19

Też tak miałem.TV miałem ustawiony na nieprawidłowy kanał AV a przy aktualizacji tuner nie podaje impulsu do samoczynnego ustawienia kanału na AV.Ustaw najpierw prawidłowo TV i zobaczymy czy po wyjsciu z exit bedzie aktualizował/zanika obraz w czasie kiedy jest niezbędny/.Wgraj na pamięć tylko to jedno jedyne oprogramowanie,wcześniej jeszcze raz pamięć sformatuj na FAT./nie wyciągaj i nie wkładaj pamięci do usb podczas pracy komputera czy tunera,leci system plików w jakich jest sformatowana pamięć.Wyłączyłeś hasło/ooooo/ i blokowanie menu?Jakby to nie pomogło to może być uszkodzona lub za wolna pamięć.

Awatar użytkownika
pidas
Posty: 13
Rejestracja: 18 grudnia 2011, o 16:59
Odbiornik: Wiwa HD-50,
Fred T60
X3M HPC2000
Instalacja antenowa: Televes DAT HD

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: pidas » 19 grudnia 2011, o 19:42

diablitko pisze:Sprawdziłem dokładniej, mam 038 (sorki za zamieszanie). Ja nie mogę wybrać softu zanim nie wcisnę exit. Więc najpierw muszę zrobić exit, potem wybieram soft i dopiero ok. 045 też próbowałem i jest dokładnie tak samo jak z 047.
Ja też miałem problem z wgraniem nowego softu kombinowałem, kombinowałem i właściwie sam nie wiem jak to się stało ale udało się go wgrać.Soft 041 wgrywał się bez problemu natomiast 045 i 047 już nie. Skoro tak ma więcej osób to wychodzi że to wina softu a nie umiejętności wgrywania czy ewentualnie pena.

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 19 grudnia 2011, o 21:35

pidas pisze:
diablitko pisze:Sprawdziłem dokładniej, mam 038 (sorki za zamieszanie). Ja nie mogę wybrać softu zanim nie wcisnę exit. Więc najpierw muszę zrobić exit, potem wybieram soft i dopiero ok. 045 też próbowałem i jest dokładnie tak samo jak z 047.
Ja też miałem problem z wgraniem nowego softu kombinowałem, kombinowałem i właściwie sam nie wiem jak to się stało ale udało się go wgrać.Soft 041 wgrywał się bez problemu natomiast 045 i 047 już nie. Skoro tak ma więcej osób to wychodzi że to wina softu a nie umiejętności wgrywania czy ewentualnie pena.
Najnowsze oprogramowanie ściągneło z strony Fergusona 478 osób w tym ja.Faktycznie wybranie oprogramowania i "ok" i nic, zaskakuje a tu nagle chcąc wyjść z menu wciskamy EXIT i szok nagle aktualizuje.Wiadomo że peny zwłaszcza z Media Mark tak by nie robiły więc na pewno oprogramowanie złe.

m@jkee
Posty: 12
Rejestracja: 9 grudnia 2011, o 17:18
Odbiornik: Ariva T65
Instalacja antenowa: (20to letnia) Yagi 230cm + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski i Łosice

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: m@jkee » 19 grudnia 2011, o 22:28

Kontynuując "zabawę" z softami zauważyłem coś ciekawego jak na próbę wgrałem stary soft czyli z 47 przeszedłem na 39 pokazał się niebieski panel i pasek postępu :shock: i tak samo w drugą stronę jak wgrywałem 47 na 39 również pokazał się niebieski panel i pasek postępu wniosek może problem pojawia się przy zmianie późniejszych softów na ostatni. A ap-ropo pendrive to raczej nie on jest wąskim gardłem bo u mnie działa nawet na penie z biedronki :mrgreen:

lemiel
Posty: 97
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Ariva T60, Wiwa HD80 mini
Instalacja antenowa: Yagi Dipol 21-69, siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, Żar

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: lemiel » 26 grudnia 2011, o 18:59

Działa Wam LCN?
Bo wgrałem wczoraj u rodziców soft 1.047, przywróciłem ustawienia fabryczne, włączyłem LCN, ustawiłem na region Polska i Warszawa, i włączyłem wyszukiwanie automatyczne.
I oczywiście wyszukało mi najpierw czeski mux1 a później pozostałe, pomieszane polskie i czeskie muxy.
A to chyba nie tak powinno być?
Skoro Polska wybrana to polskie muxy najpierw i dopiero później czeskie, z uwzględnieniem LCN.
Jeszcze nie pisałem do Fergusona, ale może trzeba?

p-b
Posty: 282
Rejestracja: 9 października 2010, o 22:26

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: p-b » 26 grudnia 2011, o 19:13

;)
Ostatnio zmieniony 20 maja 2012, o 23:03 przez p-b, łącznie zmieniany 1 raz.

Odpowiedz