FERGUSON ARIVA T60

SONYGLOWANO
Posty: 14
Rejestracja: 12 maja 2011, o 15:45
Odbiornik: Ferguson ariva t60 TV Philips
Instalacja antenowa: Opticum AX900
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: SONYGLOWANO » 12 maja 2011, o 15:50

Właśnie pojawił się nowy soft do t60 na stronie producenta http://www.ferguson-digital.eu/pl/pobie ... down/1143/ z tego co jak na razie zauważyłem to tylko zmieniono format daty z angielskiego na polski z głowicą chyba nic nie robili bo sygnał nadal nierówny przynajmniej u mnie
Ostatnio zmieniony 12 maja 2011, o 16:56 przez SONYGLOWANO, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ynsiwy
Posty: 102
Rejestracja: 13 lutego 2011, o 10:48
Odbiornik: WIWA HD100/HD90/HD80
Instalacja antenowa: Zwykła siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: ynsiwy » 12 maja 2011, o 16:53

wiadomo co nowego wnosi soft? bo zastanawiam się czy nie zamienić mojej wiwy na tego fergusona...

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: qwerty » 12 maja 2011, o 17:00

Ja rozważam między T-60, a digyboxx. Gdyby w ciągu miesiąca poprawili z czułością głowicy to wybrałbym "Ferdka". Jednak obawiam się, że nie wyrobią się.

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 12 maja 2011, o 19:10

SONYGLOWANO pisze:Właśnie pojawił się nowy soft do t60 na stronie producenta http://www.ferguson-digital.eu/pl/pobie ... down/1143/ z tego co jak na razie zauważyłem to tylko zmieniono format daty z angielskiego na polski z głowicą chyba nic nie robili bo sygnał nadal nierówny przynajmniej u mnie
Może sygnał nadal nierówny ale głowica bardziej czuła? Przy zmianie formatu nadal ekran ciemny na sekundę? Możesz sprawdzić czy czegoś nie popsuli bo tak było z T50.

SONYGLOWANO
Posty: 14
Rejestracja: 12 maja 2011, o 15:45
Odbiornik: Ferguson ariva t60 TV Philips
Instalacja antenowa: Opticum AX900
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: SONYGLOWANO » 16 maja 2011, o 11:29

Po kilku dniach testów odradzam robić aktualizacje bo przynajmniej w moim przypadku czułość głowicy pogorszyła się znacznie i wogule nie da się oglądać kanałów bo szatkuje bez przerwy wcześniej było w miarę porządku tylko raz na jakiś czas były małe zakłócenia
Dla porównania w LCD Philipsa obraz działa poprawnie i nic się nie zaczyna na tej samej antenie
Tak wiec jak na razie zaluje zakupu fergusona T60

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 16 maja 2011, o 12:26

U mnie dokładnie to samo.Najdziwniejsze,że podczas aktualizacji nie pokazał się ekran pokazujący postęp wymiany softu jak to pokazali w instrukcji.Myślałem,że tuner się zawiesił ale po pewnym czasie się zresetował.Szatkuje a jedyne wyjście to zdobyć fabryczne oprogramowanie i powrót do starego.

badzio19
Posty: 47
Rejestracja: 28 września 2010, o 15:14
Odbiornik: WIWA90, FERGUSONY t50 oraz 8100hd
Instalacja antenowa: Dipol 11/21-69 +
WZMACNIACZ COMBI 1-60 32 DB 40-800MHz F2.8dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Śrem, czasem Kalisz ;)

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: badzio19 » 17 maja 2011, o 08:08

To wina chyba głowicy którą ferguson wkłada do ferdków - bo na t50 jest tak samo
na tej samej instalacji nie mogę oglądać ani na ferdku t50 ani na HD8100 a kiepski tuner do kompa działa bez problemu - ostatnio jest lepszy numer bo mux2 jakość skacze od max do 0 a mux3 działa bez problemu(instalacja bez wzmacniacza- 35 km do śremu). Ferguson musi moim zdaniem wymienić głowicę bo ten sprzęt do niczego się nie nada jak tak dalej będą robić. teraz się zastanawiam nad Opticum T50 HD to praktycznie ten sam tuner wszystko na mstarze

Yogi
Posty: 19
Rejestracja: 18 maja 2011, o 11:28

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: Yogi » 18 maja 2011, o 11:47

SONYGLOWANO pisze:Właśnie pojawił się nowy soft do t60 na stronie producenta http://www.ferguson-digital.eu/pl/pobie ... down/1143/ z tego co jak na razie zauważyłem to tylko zmieniono format daty z angielskiego na polski z głowicą chyba nic nie robili bo sygnał nadal nierówny przynajmniej u mnie

W którym miejscu zmienił się ten format daty bo ja jakoś nie widzę tej zmiany na tym nowym oprogramowaniu (1.036). Porównując z instrukcją obsługi która była załączona do tunera przy kupnie to żadnych zmian nie widać w formacie daty. Dalej po wciśnięciu na pilocie klawisza INFO na pasku informacyjnym jest mm/dd/rr , a przy wciśnięciu klawisza EPG na przewodniku EPG jest np.jak dzisiaj Wed 18 may 2011 więc w takim samym stylu jak na oprogramowaniu poprzednim (1.022). :o

gmyk

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: gmyk » 18 maja 2011, o 13:42

sem pisze:
SONYGLOWANO pisze:Właśnie pojawił się nowy soft do t60 na stronie producenta http://www.ferguson-digital.eu/pl/pobie ... down/1143/ z tego co jak na razie zauważyłem to tylko zmieniono format daty z angielskiego na polski z głowicą chyba nic nie robili bo sygnał nadal nierówny przynajmniej u mnie
Może sygnał nadal nierówny ale głowica bardziej czuła? Przy zmianie formatu nadal ekran ciemny na sekundę? Możesz sprawdzić czy czegoś nie popsuli bo tak było z T50.

Dostałem info z Fergusona, że nowa aktualizacja zawiera tylko obsługę nowych trzech języków. Poprawki o których piszemy na forum są przyjęte do realizacji. Termin wydania softu nie jest jeszcze określony.
Więc na tą chwile, rzeczywiście lepiej zostać przy fabrycznym sofcie.

adameczek

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: adameczek » 18 maja 2011, o 20:32

witam to mój pierwszy post i chcę się również podzielić moim nowym nabytkiem ARIVA T60 no i ogólnie jestem z tego modelu zadowolony tylko soft jest niestabilny od czasu do czasu zauważyłem samoczynnie przełączenie się kanału na przykład z tvp info na tvp kultura co to może być? soft wgrałem najnowszy na razie więcej wad nie znalazłem

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 18 maja 2011, o 22:12

adameczek pisze:witam to mój pierwszy post i chcę się również podzielić moim nowym nabytkiem ARIVA T60 no i ogólnie jestem z tego modelu zadowolony tylko soft jest niestabilny od czasu do czasu zauważyłem samoczynnie przełączenie się kanału na przykład z tvp info na tvp kultura co to może być? soft wgrałem najnowszy na razie więcej wad nie znalazłem
Po zmianie softu na nowy też to zauważyłem,że zmienił program/z I na II/ ale podczas nagrywania/z I programu/ na pamięć zewnętrzną.Nagrywał nadal na I ale" zachęcał" do oglądania II.

w687
Posty: 15
Rejestracja: 12 maja 2011, o 21:36
Odbiornik: Kruger & Matz KM00186
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: w687 » 24 maja 2011, o 21:48

Kilka dni temu kupiłem Arivę T60 i jestem bardzo zadowolony.
Wystraszyły mnie ostatnie posty na temat problemów po aktualizacji softu dlatego jadę na tym co dała fabryka i wcale nie narzekam.
Teraz moje wrażenia. Tuner jest niewielki ale solidnie wykonany i dosyć estetyczny. W obudowie jest wyświetlacz, choć nie wiem po co skoro wciąż wyświetla 3 zera, chyba że odtwarzam coś z nośnika podpiętego do gniazda USB to wtedy wyświetlane są litery US. Możliwe że to jest do ustawienia w menu bo tego jeszcze nie sprawdziłem. Odbiór jest bardzo dobry ale możliwe że to kwestia silnego sygnału - zależnie od miltiplexu jakość (nie wiem dlaczego nie siła) waha się od 84-88%.
Pilot jest czuły i dobrze leży w ręce. Rozstawienie przycisków w miarę logiczne. Trochę brakuje mi opcji płynnego przewijania i funkcji GO TO, ale nie można mieć wszystkiego za taką niską cenę.
Na początku byłem rozczarowany bo miałem problemy z nagrywaniem. Nagrania nie zapisywały się na dysk albo tworzyły się jakieś pliki tymczasowe których nie mogłem odtworzyć. Każdorazowo przy wyłączaniu tunera pojawiał się komunikat (w jęz.angielskim) że trwa nagrywanie i czy zakończyć. Po kilku próbach odkryłem, że można to zmienić w menu w zakładce USB w ustawieniach PVR i w trybie Timeshift.
Ogólnie ten sprzęt sprawia bardzo dobre wrażenie choć można by lepiej wykorzystać wyświetlacz (np. zegar w trybie standby), dodać funkcję GO TO i przede wszystkim rozbudować instrukcję obsługi bo ta obecnie dodawana jest strasznie uboga i wiele ustawień w menu trzeba zrobić intuicyjnie.
Pozdrawiam

w687
Posty: 15
Rejestracja: 12 maja 2011, o 21:36
Odbiornik: Kruger & Matz KM00186
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: w687 » 25 maja 2011, o 13:26

Witam
Wczoraj pisałem o Fergusonie Ariva T60. Muszę sprostować moją opinię na temat niewłaściwej pracy wyświetlacza. Nie wiem co mu było ale pokazywał tylko 3 miejsca od lewej i zamiast numeru kanału - np. 0001 pokazywał 000 a zamiast USB (po podłączeniu zewnętrznego nośnika danych) pokazywał US. Po wyłączeniu tunera i ponownym jego włączeniu wszystko już było OK.
Sorki za zamieszanie.

a-z
Posty: 67
Rejestracja: 22 maja 2011, o 12:39
Odbiornik: Ariva t60
Instalacja antenowa: DIPOL 19
Nadajnik - obiekt nadawczy: .WRĘCZYCA BŁESZNO

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: a-z » 25 maja 2011, o 15:39

w687 pisze:Witam
Wczoraj pisałem o Fergusonie Ariva T60. Muszę sprostować moją opinię na temat niewłaściwej pracy wyświetlacza. Nie wiem co mu było ale pokazywał tylko 3 miejsca od lewej i zamiast numeru kanału - np. 0001 pokazywał 000 a zamiast USB (po podłączeniu zewnętrznego nośnika danych) pokazywał US. Po wyłączeniu tunera i ponownym jego włączeniu wszystko już było OK.
Sorki za zamieszanie.
U mnie jest tak samo tylko wyłączenie i ponowne włączenie prawidłowo wyświetla kanały w sumie to ten wyświetlacz jest całkowicie zbędny.

KINIO

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: KINIO » 30 maja 2011, o 21:09

Witam
w687 pisze: dodać funkcję GO TO ...
Dodany ;) Przycisk <EDIT> :idea: podczas odtwarznia filmu
Po przeczytaniu że sprzęt czyta napisy.Kupiłem te cacko.
Niestety ale nie wiem czy można nazwać to czytaniem.
Jako że w parze z filmami typu avi. jako tako radzi sobie.
To z filmami mkv.nie radzi sobie wo gule. lub sporadycznie.
A w muksowanie w kontener. Oznajmia komunikatem o nie obsługiwanym formatem.
Być może któryś z kolegów znalazł rozwiązanie.
I podzieli się metodą wpasowania napisów w mkv.
Dla mnie T60 miał służyć za odtwarzacz filmów HD
A spełnił tylko moje oczekiwania tylko w połowie :(


Pzdr.

asier
Posty: 86
Rejestracja: 10 marca 2011, o 21:11
Odbiornik: WIWA HD-85
Instalacja antenowa: antena zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: asier » 31 maja 2011, o 00:15

KINIO pisze:Po przeczytaniu że sprzęt czyta napisy.Kupiłem te cacko.
Niestety ale nie wiem czy można nazwać to czytaniem.
Jako że w parze z filmami typu avi. jako tako radzi sobie.
To z filmami mkv.nie radzi sobie wo gule. lub sporadycznie.
A w muksowanie w kontener. Oznajmia komunikatem o nie obsługiwanym formatem.
Być może któryś z kolegów znalazł rozwiązanie.
I podzieli się metodą wpasowania napisów w mkv.
Poczytaj o problemie z domyślnie ustawioną kompresją nagłówków w MKVtoolnix, np. tutaj:
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... &start=360

Awatar użytkownika
programista
Posty: 504
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 20:53
Odbiornik: LV6TPMVR4 / PS43D450
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z usuniętą siatką, zasilanie z tunera, wewnątrz budynku.
Nadajnik - obiekt nadawczy: DVB-T Śrem

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: programista » 31 maja 2011, o 12:42

Czyli widzę soft jak na razie gorszy od lv6t, który moim zdaniem ma najlepszy soft dla msd7828 (o który też walczyłem).

Niech ktoś mi powie jak z napisami, są jakieś lepsze, bardziej widoczne, z obwódką, czymkolwiek ? Bo większość wie jaki to jest żal ta czcionka w tunerach na msd7828.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: @GUTEK@ » 31 maja 2011, o 14:46

programista pisze:Niech ktoś mi powie jak z napisami, są jakieś lepsze, bardziej widoczne, z obwódką, czymkolwiek ? Bo większość wie jaki to jest żal ta czcionka w tunerach na msd7828.
Napisy takie same jak w innych tunerach, było o tym kilka stron wcześniej.

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 1 czerwca 2011, o 14:59

Pojawiło się nowe oprogramowanie na stronie Fergusona.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: qwerty » 1 czerwca 2011, o 15:02

Ktoś zauważył zmiany?

Odpowiedz