FERGUSON ARIVA T60

Fru2
Posty: 86
Rejestracja: 20 października 2011, o 18:55
Odbiornik: Tuner w TV LG LD350
Instalacja antenowa: Siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Skrzyczne, Kosztowy

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: Fru2 » 26 grudnia 2011, o 19:32

Na T65 też nie działa LCN

adme

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: adme » 28 grudnia 2011, o 14:15

Nie ma problemu z aktualizacją T60 : trwa to mniej jak 30 sekund .

Co do napisów to też banialuki ktoś wypisuje bez problemu działają i nie widzę żadnych przesunięć . A że są na czarnym tle trudno tak jest .

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 28 grudnia 2011, o 17:21

Tło można zmieniać w ustawieniach filmy nawet na przezroczyste.

saint123

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: saint123 » 4 stycznia 2012, o 12:15

Mam pytanie,,,, czy ktoś ma taki problem, ze lista tv mu się rozchodzi? Przykładowo ustawiam matce na jej stb po koleji kanały tak jak lubi mieć ustawione, a po 2-3tyg jak do niej przyjadę to nagle czeskie nova itp się wkręcą na pierwsza pozycje, a mux3 z kosztów znika gdzies pod koniec. Mux1 z wisły wskakuje gdzieś pośrodku gdzie awaryjnie siedział na końcu listy jakby katowice miały awarie. Ogólnie niezły bajzel się robi...
Dodam, ze LCN jest wyłączone, nawet utworzenie ulubionych nic nie dało, w nich też się z czasem robi misz-masz...
Soft najnowszy jaki jest na chwilę obecna na stronie ferdka, na bieżąco aktualizowany jak zauważę nowy fw.

Pozdrawiam.

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 4 stycznia 2012, o 16:31

Też tak mam czasami jak za dużo grzebie przy pilocie.Przy naciskaniu tego co trzeba takie sytuacje się nie zdarzają.

BiTCity
Posty: 397
Rejestracja: 21 października 2010, o 19:46
Odbiornik: Manta LED3201/Philips 221TE4LB/Toshiba40L1343DG
Instalacja antenowa: Dipol 16-21-60 ze wzm. LNA-177 (66+9m npm)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bydgoszcz/Chojna/Iława/Sierpc/Gołogóra

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: BiTCity » 5 stycznia 2012, o 17:49

Nie koniecznie też mam ten problem z Ferdkiem po każdym wyszukiwaniu nowych stacji po ustawieniu sobie preferowanej kolejności stacji po wyłączeniu Ferdka pozostawieniu w trybie stand-by kolejne uruchomienie skutkuje przemieszczeniem się stacji tylko w dziwnym trybie bo ani po LCN ani alfabetycznie tak jakby losowo ale już kolejne próba ustawienia stacji i zapisanie ich skutecznie rozwiązuje problem. Soft nie robi różnicy od fabrycznego to występowało podejrzewam problemy z zapisem do pamięci. Po przejrzeniu forum w T65 jest to samo.

EDIT :

Chyba o naszym modelu zapomniano poprzednio aktualizacje wychodziły co 2 tygodnie a teraz miesiąc i cisza w T65 ostatnio dodali zegar w STANDBY ciekawe czy T60 tak samo.

Awatar użytkownika
wieszunt
Posty: 20
Rejestracja: 12 września 2011, o 11:04
Odbiornik: FERGUSON Ariva T60
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok/Cieszyńska

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: wieszunt » 8 stycznia 2012, o 11:48

Nie wiem czy to tylko tak u mnie czy wszyscy tak mają ale w EPG na najnowszym sofcie obcina mi opisy (programów, filmów) do 9 stron i czasem tekst ucina się w połowie zdania a pamiętam że wcześniej teksty dochodziły do nawet 27 stron :)

pepe_lodz
Posty: 20
Rejestracja: 23 czerwca 2011, o 10:44
Odbiornik: Cabeltech URZ0185
Asus U3100 MiniPlus
Instalacja antenowa: telewizja kablowa w DVB-T

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: pepe_lodz » 10 stycznia 2012, o 19:03

Witam
Mam Fergusona Ariva T60 od jakiegoś czasu i używam go w swojej osiedlowej kablówce. Nadaja cyfrowo. Jest od z TV podlaczony przez HDMI. Odkad go kupilem mam problemy ze czasem zniknie obraz. Ostatnio wgralem najnowszy soft 1.047. Teraz wlaczy sie tuner i czasem po chwili znika obraz. Nieraz pomaga przelaczenie na inny kanał , ale nieraz trzeba calkowicie wylaczyc tuner pilotem i wlaczyc ponownie. Mam tez inny tuner SIGNAL i na nim nie ma problemow. Prosze o pomoc...

BiTCity
Posty: 397
Rejestracja: 21 października 2010, o 19:46
Odbiornik: Manta LED3201/Philips 221TE4LB/Toshiba40L1343DG
Instalacja antenowa: Dipol 16-21-60 ze wzm. LNA-177 (66+9m npm)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bydgoszcz/Chojna/Iława/Sierpc/Gołogóra

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: BiTCity » 11 stycznia 2012, o 16:41

Na ten problem przy tym sofcie nie ma innego rozwiązania niż napisałeś - cofnij soft do v.41 i będzie działać prawidłowo była o tym mowa jakiś czas temu w tym temacie - coś programiści pozmieniali w sofcie, że pierwsze wyprodukowane Ferdki nie łykają prawidłowo oprogramowania wyższego niż które napisałem wcześniej.

pepe_lodz
Posty: 20
Rejestracja: 23 czerwca 2011, o 10:44
Odbiornik: Cabeltech URZ0185
Asus U3100 MiniPlus
Instalacja antenowa: telewizja kablowa w DVB-T

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: pepe_lodz » 12 stycznia 2012, o 00:11

tylko w tym problem ze nie mam softu do T60 w wersji 41

Awatar użytkownika
Cietrzewiec Rusinowy
Posty: 121
Rejestracja: 17 grudnia 2011, o 14:04
Odbiornik: eldżi plazma
Instalacja antenowa: siatkowa/strych
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piła/Wałcz - Rusinowo

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: Cietrzewiec Rusinowy » 13 stycznia 2012, o 21:04


Awatar użytkownika
kris_s8
Posty: 134
Rejestracja: 26 grudnia 2011, o 13:01
Odbiornik: Samsung UE32ES5500W + CryptoBox 652 Combo,
CRT + Ariva T65
Instalacja antenowa: Siatka na poddaszu z symetryzatorem. Do 652 biquad
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Tarnów g. Św.Marcina

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: kris_s8 » 17 stycznia 2012, o 19:56

Witam Userów.
Mam pytanko odnośnie tworzenia listy ulubionych.
Jeżeli wybiorę (zatwierdzę) kilka kanałów np. do listy ulubione FILM a następnie po zapisaniu przechodzę do tej listy i przełączam kanały ch+, ch-, to nie jest zgodnie z tą listą (FILM), tylko tak jak jest ustawione na głównej liscie :mrgreen: . Dodam że LCN mam wyłączony.Czy tylko ja mam taki problem czy ten typ tak ma.

Pytając jasno, czy działają Wam listy ulubione na tym tunerze?

Awatar użytkownika
wieszunt
Posty: 20
Rejestracja: 12 września 2011, o 11:04
Odbiornik: FERGUSON Ariva T60
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok/Cieszyńska

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: wieszunt » 24 stycznia 2012, o 11:30

Kurcze do t65 wyszła kolejna aktualizacja a do t60 wciąż cisza słabo słabo :(

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 24 stycznia 2012, o 17:08

A co jeszcze chciałbyś poprawić w oprogramowaniu T60?Ciemnego obrazu przy zmianie formatu na tym procesorze nie da się zlikwidować.

Awatar użytkownika
wieszunt
Posty: 20
Rejestracja: 12 września 2011, o 11:04
Odbiornik: FERGUSON Ariva T60
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok/Cieszyńska

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: wieszunt » 24 stycznia 2012, o 20:30

Np. zegarek w trybie czuwania czy spacja w znakach by się przydała albo nachodzące na siebie litery w niektórych miejscach takich kosmetycznych zmian jest jeszcze sporo do poprawienia. Nie mówię że bez tego nie da się oglądać ale to przeszkadza.

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 24 stycznia 2012, o 22:33

Mnie tylko denerwuje występująca czasami stop klatka w tle podczas przewijania nagranego programu i to mogliby poprawić.Drobiazgów o których piszesz w tak tanim sprzęcie już nie poprawią.Poczytaj jakie mają problemy z nowszymi modelami T55 i T65.Moim zdaniem najlepszym modelem był T50 i z niego jestem najbardziej zadowolony.Sprawdzony i niezawodny procesor Ali też super sprawuje się w Arivie 220.

Awatar użytkownika
Uranos
Posty: 33
Rejestracja: 31 sierpnia 2011, o 18:19
Nadajnik - obiekt nadawczy: K-CE/Kosztowy/W.Skrzyczne

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: Uranos » 28 stycznia 2012, o 01:53

Telegazeta przydała by się

BiTCity
Posty: 397
Rejestracja: 21 października 2010, o 19:46
Odbiornik: Manta LED3201/Philips 221TE4LB/Toshiba40L1343DG
Instalacja antenowa: Dipol 16-21-60 ze wzm. LNA-177 (66+9m npm)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bydgoszcz/Chojna/Iława/Sierpc/Gołogóra

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: BiTCity » 28 stycznia 2012, o 11:36

Jest Telegazeta a, że niektóre stacje jej nie nadają to nie problem naszego Ferdka :)

Awatar użytkownika
kris_s8
Posty: 134
Rejestracja: 26 grudnia 2011, o 13:01
Odbiornik: Samsung UE32ES5500W + CryptoBox 652 Combo,
CRT + Ariva T65
Instalacja antenowa: Siatka na poddaszu z symetryzatorem. Do 652 biquad
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Tarnów g. Św.Marcina

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: kris_s8 » 28 stycznia 2012, o 14:45

Koledze Uranosowi chodziło zapewne o telegazecie z telewizora a nie z tunera (bo tg z tunera nie podoba mi sie wolałbym z tv np. lepiej wygląda, nie jest taka rozciągnięta, zapamiętuje podstrony).
Coś w tym temacie programiści robili do Ferdków 55 i 65(telegazeta po złączu scart, a ciekawe czy jest po hdmi), może nasza T60 też się doczeka.

BiTCity
Posty: 397
Rejestracja: 21 października 2010, o 19:46
Odbiornik: Manta LED3201/Philips 221TE4LB/Toshiba40L1343DG
Instalacja antenowa: Dipol 16-21-60 ze wzm. LNA-177 (66+9m npm)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bydgoszcz/Chojna/Iława/Sierpc/Gołogóra

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: BiTCity » 28 stycznia 2012, o 16:48

W moim przypadku akurat telegazeta z Ferdka działa lepiej niż ta którą mam w TV.Minusy to rozciągnięty obraz i moim zdaniem brak stop klatki (strony/podstrony) tzn. można ją zrobić ale gdy chcemy powrócić do oglądania TV i za chwilę ponownie odpalić TG to niestety ale mamy stronę główną.

Odpowiedz