FERGUSON ARIVA T60

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 28 stycznia 2012, o 17:22

kris_s8 pisze:Koledze Uranosowi chodziło zapewne o telegazecie z telewizora a nie z tunera (bo tg z tunera nie podoba mi sie wolałbym z tv np. lepiej wygląda, nie jest taka rozciągnięta, zapamiętuje podstrony).
Coś w tym temacie programiści robili do Ferdków 55 i 65(telegazeta po złączu scart, a ciekawe czy jest po hdmi), może nasza T60 też się doczeka.
Ja po HDMI telegazetę mam albo nie zrozumiałem o co ci chodzi.

Awatar użytkownika
kris_s8
Posty: 134
Rejestracja: 26 grudnia 2011, o 13:01
Odbiornik: Samsung UE32ES5500W + CryptoBox 652 Combo,
CRT + Ariva T65
Instalacja antenowa: Siatka na poddaszu z symetryzatorem. Do 652 biquad
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Tarnów g. Św.Marcina

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: kris_s8 » 28 stycznia 2012, o 18:43

Czy tg odpalasz pilotem od telewizora, czy od ferdka. Jeżali od tv to znaczy że jest po hdmi(przez kabel hdmi) bo po scarcie to nie ma albo mam popsute cos z dwoma telewizorami.

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 29 stycznia 2012, o 00:21

Odpalam od fredka i tylko tego pilot używam.

Awatar użytkownika
Uranos
Posty: 33
Rejestracja: 31 sierpnia 2011, o 18:19
Nadajnik - obiekt nadawczy: K-CE/Kosztowy/W.Skrzyczne

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: Uranos » 29 stycznia 2012, o 03:48

TG odpalam pilotem TV na pilocie od Ferdka mam czarny obraz. HDMI nie podepnę brak gniazda
tuner połączony przez scart.

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 29 stycznia 2012, o 11:12

Przez scart też mam używając pilota od fredka.

Awatar użytkownika
kris_s8
Posty: 134
Rejestracja: 26 grudnia 2011, o 13:01
Odbiornik: Samsung UE32ES5500W + CryptoBox 652 Combo,
CRT + Ariva T65
Instalacja antenowa: Siatka na poddaszu z symetryzatorem. Do 652 biquad
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Tarnów g. Św.Marcina

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: kris_s8 » 29 stycznia 2012, o 17:02

Ale używając pilota do tv to TG pewnie nie masz.

Awatar użytkownika
grzesk511
Posty: 187
Rejestracja: 15 stycznia 2011, o 20:30
Odbiornik: Philips22PFL3405H
Ariva T50 i 60
WinFastDTV1800H MaximumT102
Instalacja antenowa: Antena siatkowa + wzmacniacz HFO LNA-101 + rozgałęźnik Telkom Telmor RA-4F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin Konin-Żółwieniec

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: grzesk511 » 31 stycznia 2012, o 21:38

Mam Arivę T50, która działa znakomicie pomijając drobne wady oprogramowania V102B174.
Niestety ten model nie obsługuje E-AC3.
Czy można do Arivy T60 wgrać firmware Arivy T50.
Czy będzie to działać?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: @GUTEK@ » 31 stycznia 2012, o 22:06

Nie będzie działać. T50 ma zupełnie inny chipset niż T60.

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 1 lutego 2012, o 10:52

Mam nadzieje,że jeszcze poprawią oprogramowanie wzbogacone o DD+.W ogóle to szkoda,że zaprzestali produkcji tego prostego,niezawodnego i dopracowanego tunera.Chodzi na byle drucie,obraz świetny nic się nie zacina.

Awatar użytkownika
grzesk511
Posty: 187
Rejestracja: 15 stycznia 2011, o 20:30
Odbiornik: Philips22PFL3405H
Ariva T50 i 60
WinFastDTV1800H MaximumT102
Instalacja antenowa: Antena siatkowa + wzmacniacz HFO LNA-101 + rozgałęźnik Telkom Telmor RA-4F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin Konin-Żółwieniec

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: grzesk511 » 1 lutego 2012, o 10:58

sem pisze:Mam nadzieje,że jeszcze poprawią oprogramowanie wzbogacone o DD+
Czy aby napewno DD+ zależy od oprogramowania a nie od sprzętu :?:

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 1 lutego 2012, o 11:34

Ariva 220 chodzi na tym samym procesorze i ma dd+.Na jednym z poprzednich oprogramowań on już działał,kiepsko ale działał.Ktoś z dobrą znajomością tunerów już się tu wypowiadał,że nie ma przeszkód sprzętowych.

Awatar użytkownika
wieszunt
Posty: 20
Rejestracja: 12 września 2011, o 11:04
Odbiornik: FERGUSON Ariva T60
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok/Cieszyńska

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: wieszunt » 8 lutego 2012, o 10:32

Kurcze Ferguson chyba faktycznie już olał t60 bo wychodzą tylko softy na t65 :(

Awatar użytkownika
p.saw
Posty: 157
Rejestracja: 17 marca 2009, o 13:29
Odbiornik: Sony W5500, V4500, Ariva 120C, 200C, FK7000, Pace PVR HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: p.saw » 10 lutego 2012, o 00:01

grzesk511 pisze:
sem pisze:Mam nadzieje,że jeszcze poprawią oprogramowanie wzbogacone o DD+
Czy aby napewno DD+ zależy od oprogramowania a nie od sprzętu :?:
W przypadku Fergusonów możliwe. Ja mam Arivę 200C (standardowo bez DD+) i działa na niej soft od 220C. Dzięki temu DD+ jest a i sam tuner nie stracił żadnej funkcjonalności.

Awatar użytkownika
grzesk511
Posty: 187
Rejestracja: 15 stycznia 2011, o 20:30
Odbiornik: Philips22PFL3405H
Ariva T50 i 60
WinFastDTV1800H MaximumT102
Instalacja antenowa: Antena siatkowa + wzmacniacz HFO LNA-101 + rozgałęźnik Telkom Telmor RA-4F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin Konin-Żółwieniec

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: grzesk511 » 18 lutego 2012, o 16:28

Witam
W urządzeniu Ariva T50 jeśli tuner jest w trybie Time Shift, to przyciskami PG DOWN i PG UP można przeskoczyć jedną minutę do przodu lub do tyłu (ja mam ustawioną jedną minutę).
W T50 działa to znakomicie i jest dla mnie bardzo przydatne. czy T60 też ma taką opcję.
Tak to wygląda w T50:
Obrazek
Dzięki za odpowiedz.

Awatar użytkownika
kris_s8
Posty: 134
Rejestracja: 26 grudnia 2011, o 13:01
Odbiornik: Samsung UE32ES5500W + CryptoBox 652 Combo,
CRT + Ariva T65
Instalacja antenowa: Siatka na poddaszu z symetryzatorem. Do 652 biquad
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Tarnów g. Św.Marcina

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: kris_s8 » 18 lutego 2012, o 17:07

Na t60 nie ma takiego czegoś ani pd up i down nic nie daje. a tak na marginesie fajna funkcja

Awatar użytkownika
kris_s8
Posty: 134
Rejestracja: 26 grudnia 2011, o 13:01
Odbiornik: Samsung UE32ES5500W + CryptoBox 652 Combo,
CRT + Ariva T65
Instalacja antenowa: Siatka na poddaszu z symetryzatorem. Do 652 biquad
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Tarnów g. Św.Marcina

Po włączeniu tunera nie ma programów analogowych na CRT

Post autor: kris_s8 » 25 lutego 2012, o 11:27

Witam

Na googlach nie mogłem znaleźć wątku na ten temat.

Mam taką sytuację, tuner ferguson t60 wpięty jest do tv(crt) przez euro. Oglądam z analogu np tvp1, włączam tuner to przełącza się na AV (na razie wszystko normalnie). I teraz zaczyna się problem, bo gdy tuner jest włączony a chciałbym oglądać coś z analogu i pilotem od tv wybieram np.1,2 to cały czas jest obraz z tunera chociaż niby jestem na kanale 1,2,3 albo naciskam wyjscie z av. Żeby przełączyć się na analog to muszę wyłączyć tuner(trwa to 10 sekund. Taką samą sytuację mam na starym telewizorze Elemis (17 lat) jak i na znacznie młodszym (ok 8 lat) i parę klas wyższym telewizorze marki Loewe. Jeszcze mam telewizor Philipsa na którym jest po "normalnemu" tj. tuner jest włączony a na analogu mogę oglądać co chcę. Co to może być że na pozostałych tv tak nie jest. Jakieś zwarcie na euro? jakiś pin z euro trzeba wyrwać?
Prosiłbym o jakąś podpowiedź co to może być, i przepraszam że tak się rozpisałem ale chciałem wszystko wyjaśnić co mnie boli.

Dziękuję za wszelkie podpowiedzi i pozdrawiam serdecznie.

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: Po włączeniu tunera nie ma programów analogowych na CRT

Post autor: alabama1 » 25 lutego 2012, o 11:49

A czy analog jest ci naprawdę potrzebny? Ja na ten przykład w ogóle nie mogę oglądać analogu, bo antena jest włączona do tunera i tak normalnie to nie wychwytuje. Musiałbym przełączyć antenę do telewizora, żeby oglądnąć analog. Ale po co mi to, jak to co mam na analogu, jest na ntc i oprócz tego inne kanały?- multipleksy pierwszy i drugi.

Awatar użytkownika
kris_s8
Posty: 134
Rejestracja: 26 grudnia 2011, o 13:01
Odbiornik: Samsung UE32ES5500W + CryptoBox 652 Combo,
CRT + Ariva T65
Instalacja antenowa: Siatka na poddaszu z symetryzatorem. Do 652 biquad
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Tarnów g. Św.Marcina

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: kris_s8 » 25 lutego 2012, o 13:38

alabama1 pisze:A czy analog jest ci naprawdę potrzebny?
W sumie jeszcze przez trzy miechy tak bo mogę na razie odbierac tylko muxa drugiego.
A np na tvn, polsacie jest reklama to na te ok. 10 minut można poskakać po kanałach tvp (analog) to muszę wyłączyć tuner ( w tym czasie przez 10 sekund nie można nic obejrzeć) a potem włączyć (przez 25 sekund nie można nic obejrzeć). A żeby jeszcze było wiadomo kiedy szanowne reklamy się skończą :| . A tak to szybko przełączać na tv pomiędzy tunerem a analogiem byłoby w dechę.

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: alabama1 » 25 lutego 2012, o 14:51

A antenę masz podłączoną do tunera? To jakim cudem twój telewizor miałby odbierać analog- przecież antena musiałaby być podłączona do telewizora?

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1743
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Odbiornik: Samsung UE40D6500 / Ferguson Ariva T-60 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: ObywatelDVB-T » 25 lutego 2012, o 15:40

Tu jest link do filmu mojego autorstwa jak podłączyć tuner Ariva-T60, można podłączyć tuner i analog jednocześnie, po to jest wyjście z tunera LOOP.http://www.youtube.com/watch?v=leyJaQYyy5E

Odpowiedz