FERGUSON ARIVA T60

Awatar użytkownika
kris_s8
Posty: 134
Rejestracja: 26 grudnia 2011, o 13:01
Odbiornik: Samsung UE32ES5500W + CryptoBox 652 Combo,
CRT + Ariva T65
Instalacja antenowa: Siatka na poddaszu z symetryzatorem. Do 652 biquad
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Tarnów g. Św.Marcina

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: kris_s8 » 25 lutego 2012, o 16:32

Wiem co to loop ale nie mam podłączone przez to wyjście a to dlatego że mam pociągnięte dwa koncentryki na poddasze. Na jednym jest podłączony tuner do siatki z symetryzatorem a drugi jest podłączony do tv. A to dlatego tak jest bo w chacie mam dwa telewizory i są podłączone na jednej siatce ze wzmacniaczem i zasilacz jest przy drugim crt (i nawet sobie to działa ok). Przez loop tuner nie jest podłączony dlatego że jak się włączyło arive to na drugim tv pojawia się śnieżek. Ale raczej to nie ma nic do rzeczy, bo może nie zrozumieliście mnie o co biega. Mam włączony tuner, oglądam np. TV6 (są reklamy, chciałbym szybko zobaczyć co tam leci na tvp1 pilotem od tv wciskam 1, nadal działa TV6, wciskam 2,3,4,5 nadal TV6 leci z tunera, wciskam wyjście z av, nadal TV6. Jak miałem wpięte przez loop było to samo. A na drugim telewizorze działa tak jakbym chciał tz. oglądam analog a jak chce ntc to wystarczy pilotem od tv wcisnąć av i już mam TV6

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Po włączeniu tunera nie ma programów analogowych na CRT

Post autor: @GUTEK@ » 25 lutego 2012, o 16:42

kris_s8 pisze:Mam taką sytuację, tuner ferguson t60 wpięty jest do tv(crt) przez euro. Oglądam z analogu np tvp1, włączam tuner to przełącza się na AV (na razie wszystko normalnie). I teraz zaczyna się problem, bo gdy tuner jest włączony a chciałbym oglądać coś z analogu i pilotem od tv wybieram np.1,2 to cały czas jest obraz z tunera chociaż niby jestem na kanale 1,2,3 albo naciskam wyjscie z av.
Niektóre modele TV tak po prostu mają. Gdy dostaną sygnał na AV, przełączają się automatycznie i nie pozwalają wyłączyć AV.
Jedynym rozwiązaniem to odłączenie 8 nóżki w kablu SCART. Na tą nożkę przychodzi właśnie napięcie informujące o tym że tuner został włączony. Niestety skutkiem odłączenia tego będzie to że trzeba będzie tv ręcznie przełączać na AV.

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1741
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Odbiornik: Samsung UE40D6500 / Ferguson Ariva T-60 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: ObywatelDVB-T » 25 lutego 2012, o 16:49

Nie wiem czy przy wszystkich telewizorach jest tak samo ale u mnie przy TV Panasonic który widziałeś na filmie, tylko jedno wejście obsługuje przycisk na pilocie TV/AV który po kilkukrotnym naciśnięciu zmienia źródło sygnału na wejściu, nie pamiętam z którego ale wiem że działa to tylko z jednego wejścia SCART drugie załącza się automatycznie jak dostanie sygnał z tunera.

Awatar użytkownika
kris_s8
Posty: 134
Rejestracja: 26 grudnia 2011, o 13:01
Odbiornik: Samsung UE32ES5500W + CryptoBox 652 Combo,
CRT + Ariva T65
Instalacja antenowa: Siatka na poddaszu z symetryzatorem. Do 652 biquad
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Tarnów g. Św.Marcina

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: kris_s8 » 29 lutego 2012, o 13:56

I cały misterny plan w ....

Okazało się że w tym tv (używany crt 29'' mam go od 3 miechów) nie przełącza sie poprzez AV ale na 197(S-video) 198(ext 1) 199(ext 2).
Rozciąłem w euro 8 pin i działa tak jak chciałem czyli analog i ntc poprzez av(na ext1)
Dzięki @GUTEK@
A taka dziwna sytuacja na ext2 jest obraz ale dźwięku nie ma (szumy) jak naprawiłem 8 pin dzwięk pojawił się.
I pozostało po staremu bo jak wytłumaczyć mamie jak tym wszystkim się posługiwać (jakoś te trzy miechy przeżyję do uruchomienia mux1).

--- połączono

A jeszcze mam pytanko. Nie do końca rozumiem o co biega z filmami .mkv i poprosiłbym o wytłumaczenie jak dla wieśniaka 8-)
Chciałem sobie obejrzeć film mkv z zewnętrznymi napisami (.txt) i ariva wyświetlała cały czas tylko pierwszą linijkę z pliku.
Czy jedyną możliwością trzeba te napisy "wmiksować" czy można zmienić rozszerzenie pliku z napisami? albo...

w687
Posty: 15
Rejestracja: 12 maja 2011, o 21:36
Odbiornik: Kruger & Matz KM00186
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: w687 » 1 marca 2012, o 16:08

Witam

Od pół roku używam Fergusona T60. Często nie mam czasu żeby oglądać coś na bieżąco, więc mam zaprogramowane nagrywanie tak, że w odstępach kilku minut tuner nagrywa audycje z różnych kanałów nadawanych na różnych multipleksach. Do niedawna wszystko było O.K. - po każdym nagraniu tuner wyłączał się a po kilku minutach ponownie włączał i nagrywał kolejną audycję z innego kanału.
Do niedawna wszystko było O.K. ale od kilkunastu dni mam problemy z takim nagrywaniem.
Często jest tak, że po nagraniu nie wyłącza się i nie nagrywa kolejnej zaprogramowanej pozycji.
Może się mylę, ale wydaje mi się, że jest tak od czasu kiedy Sucha Góra zmieniła kanał i zaczęła nadawać drugi Multipleks z kanału 32 - bo chyba Ferdek nie pada jeszcze ze starości?

Może ktoś wie jak się z tym uporać?

Pozdrawiam

Waldek

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: @GUTEK@ » 1 marca 2012, o 19:34

kris_s8 Jeśli w MKV są napisy tuner nie widzi zewnętrznych, jeśli to MKV bez napisów to problemu nie ma.
Możesz albo usunąć napisy z MKV, wtedy tuner odczyta zewnętrzne, albo wmuxować dodatkowe do MKV.
Możesz użyć przykładowo mkvtoolnix.

w687 Na początek proponowałbym przywrócenie ustawień fabrycznych i sprawdzenie czy jest jakaś poprawa.

w687
Posty: 15
Rejestracja: 12 maja 2011, o 21:36
Odbiornik: Kruger & Matz KM00186
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: w687 » 4 marca 2012, o 16:55

Do Gutka.
Przywrócenie ustawień fabrycznych nie pomaga. Ponowna aktualizacja też nie. Po kilkunastu próbach stwierdziłem, że jeżeli tuner włączy się na dowolnym kanale muxa 1, to nie może przełączyć się na żaden kanał z muxa2 żeby nagrać to co zaprogramowane.
Dla odmiany nagrywanie z muxa1 odbywa się bez żadnych problemów - w każdej konfiguracji.
Znalazłem wyjście z tej sytuacji, ale jedt to upierdliwe :(
W harmonogramie - przed nagraniem z muxa2 należy zaprgramować audycję z tego samego muxa ale w trybie "view". Wówczas tuner po włączeniu na dowolnym kanale z muxa1 przełączy się na zaprogramownny kanał w trybie view a następnie włączy się już do nagrywsnia już na kanale z muxa2.
Sorki że piszę mux ziast multiplex, ale tak będzie krócej

w687
Posty: 15
Rejestracja: 12 maja 2011, o 21:36
Odbiornik: Kruger & Matz KM00186
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: w687 » 7 marca 2012, o 14:33

Wygląda na to, że nie tylko Ferguson zapomniał o Arivie T60. Forumowicze też już olali ten model. Szkoda że wśród nich jest tylu znawców
:(

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 7 marca 2012, o 21:33

To normalne,że temat się kończy jak tuner jest w miarę dopracowany i nie ma już dużych błędów w oprogramowaniu.Może będzie jeszcze nowy soft to kilka postów ludzie wrzucą.

Awatar użytkownika
Uranos
Posty: 33
Rejestracja: 31 sierpnia 2011, o 18:19
Nadajnik - obiekt nadawczy: K-CE/Kosztowy/W.Skrzyczne

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: Uranos » 26 marca 2012, o 17:04

Jak zresetować ten tuner zawiesił mi się na czytniku pisze "BOOT" i nic dalej się nie dzieje.

Awatar użytkownika
kris_s8
Posty: 134
Rejestracja: 26 grudnia 2011, o 13:01
Odbiornik: Samsung UE32ES5500W + CryptoBox 652 Combo,
CRT + Ariva T65
Instalacja antenowa: Siatka na poddaszu z symetryzatorem. Do 652 biquad
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Tarnów g. Św.Marcina

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: kris_s8 » 26 marca 2012, o 20:02

Jak z prądu odłączysz to samo?

Awatar użytkownika
Uranos
Posty: 33
Rejestracja: 31 sierpnia 2011, o 18:19
Nadajnik - obiekt nadawczy: K-CE/Kosztowy/W.Skrzyczne

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: Uranos » 26 marca 2012, o 20:24

To samo zero reakcji. Przeszłym z roboty chciałem go odpalić on doszedł do napisu "BOOT" i wyciąłem wtyczkę z prądu poczekałem około 5 minut i żadnych efektów.

BiTCity
Posty: 397
Rejestracja: 21 października 2010, o 19:46
Odbiornik: Manta LED3201/Philips 221TE4LB/Toshiba40L1343DG
Instalacja antenowa: Dipol 16-21-60 ze wzm. LNA-177 (66+9m npm)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bydgoszcz/Chojna/Iława/Sierpc/Gołogóra

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: BiTCity » 29 marca 2012, o 16:49

Była o tym mowa jakiś czas temu w tym temacie ... podczas włączania tunera przytrzymaj przycisk Standby aż się wyłączy a potem odpal na nowo. PS. jakie masz oprogramowanie bo u siebie mam to samo i ostatnim oprogramowaniem na którym wszystko chodzi ok jest v. 41. Minęło tyle dni więc pewnie sobie poradziłeś a ten mój post niech będzie dla wszystkich tych którzy nie chcą szperać po forum.

Awatar użytkownika
grzesk511
Posty: 187
Rejestracja: 15 stycznia 2011, o 20:30
Odbiornik: Philips22PFL3405H
Ariva T50 i 60
WinFastDTV1800H MaximumT102
Instalacja antenowa: Antena siatkowa + wzmacniacz HFO LNA-101 + rozgałęźnik Telkom Telmor RA-4F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin Konin-Żółwieniec

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: grzesk511 » 13 kwietnia 2012, o 20:52

Może było pisane o tym ale jestem leniwy i nie szukam. :oops:
Po podłączeniu pena brak informacji w oknie EPG, oprogramowanie V1.040.
Czy aktualizacja poprawi ten problem?
Dzięki.

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 14 kwietnia 2012, o 00:04

Na żadnym z oprogramowań takiego problemu nie miałem.

Awatar użytkownika
grzesk511
Posty: 187
Rejestracja: 15 stycznia 2011, o 20:30
Odbiornik: Philips22PFL3405H
Ariva T50 i 60
WinFastDTV1800H MaximumT102
Instalacja antenowa: Antena siatkowa + wzmacniacz HFO LNA-101 + rozgałęźnik Telkom Telmor RA-4F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin Konin-Żółwieniec

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: grzesk511 » 14 kwietnia 2012, o 08:01

Jeszcze sprawdziłem i odkryłem że brak EPG z podłączonym penem jeśli jest włączony TimeShift-Auto.
Tak to wygląda:

Obrazek

Jesli włącze TimeShift-pauza to jest ok.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: m@rtops » 14 kwietnia 2012, o 08:45

w t65 takie zawieszenie usuwam wciskając na pilocie pvr/usb następnie "exit"
może tu też zadziała? :?

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 14 kwietnia 2012, o 11:39

@grzesk511

Ja nigdy tej funkcji nie używałem więc zawsze było ok.Ostatnio ciągle coś robią przy multipleksie.Nieraz w ogóle nie mam info.

Awatar użytkownika
grzesk511
Posty: 187
Rejestracja: 15 stycznia 2011, o 20:30
Odbiornik: Philips22PFL3405H
Ariva T50 i 60
WinFastDTV1800H MaximumT102
Instalacja antenowa: Antena siatkowa + wzmacniacz HFO LNA-101 + rozgałęźnik Telkom Telmor RA-4F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin Konin-Żółwieniec

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: grzesk511 » 14 kwietnia 2012, o 11:52

m@rtops pisze:w t65 takie zawieszenie usuwam wciskając na pilocie pvr/usb następnie "exit"
może tu też zadziała?
U mnie w t60 nie.
W t50 nie ma takich a nawet żadnych problemów, w nim wszystko śmiga jak należy; tylko na jedynce brak foni dd+.

Jeszcze zauważyłem jeden defekt t60.
Na pilocie jest przycisk BACK aby włączyć poprzednio oglądany program. Po kilku minutach t60 "nie pamięta" co było oglądane przedtem i nie przełącza programu.

Mroziu
Posty: 2
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, o 12:12

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: Mroziu » 19 kwietnia 2012, o 12:32

Mam duży problem z podpięciem napisów do filmów. Wydaje mi się, że robię to co trzeba, a efekt jest żaden. Pokrótce wygląda, to tak - mam na pamięci katalog z filmem oraz plikiem *.txt z napisami, odpalam film, naciskam czerwony guzik na pilocie, aby zrobić pełny ekran i wciskam żółty przycisk, aby otworzyć napisy... i w tym momencie widzę tylko napis OFF SUBTITLE i żadnych napisów, które mógłbym dołączyć. Próbowałem w ustawieniach zmieniać w opcjach napisy różne języki, ale to chyba dotyczy napisów emitowanych przez kanały TV, bo jeśli chodzi o film na pamięci USB, to nic się nie działo. Format napisów nie ma znaczenia czy to *.sub, czy *.srt itd., bo dalej ich nie widać w miejscu, gdzie powinienem je wybrać. Czy ja coś źle robię? Proszę o łopatologiczną instrukcję postępowania. BTW oczywiście na kompie zero problemów z podłączeniem napisów.

Odpowiedz