FERGUSON ARIVA T60

Awatar użytkownika
grzesk511
Posty: 187
Rejestracja: 15 stycznia 2011, o 20:30
Odbiornik: Philips22PFL3405H
Ariva T50 i 60
WinFastDTV1800H MaximumT102
Instalacja antenowa: Antena siatkowa + wzmacniacz HFO LNA-101 + rozgałęźnik Telkom Telmor RA-4F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin Konin-Żółwieniec

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: grzesk511 » 19 kwietnia 2012, o 15:26

Żółty przycisk jest (chyba) tylko do napisów nadawanych razem z programem telewizyjnym.
T60 (chyba) nie obsługuje napisów txt.
Nie wiem dlaczego ale w wątku Ariva T60 już nikt się nie udziela, może zapytaj w wątku o T65.

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 19 kwietnia 2012, o 17:48

T60 obsługuje napisy txt.Napisy ładują się automatycznie z filmem jeżeli pliki są prawidłowo opisane.Nazwa filmu musi mieć taką samą nazwę jak plik txt.Np.film.avi, film.txt

Mroziu
Posty: 2
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, o 12:12

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: Mroziu » 22 kwietnia 2012, o 12:49

Dzięki za podpowiedź. Fucktycznie nazwa musi być ta sama napisów i filmu i wszystko jest OK :)

Awatar użytkownika
grzesk511
Posty: 187
Rejestracja: 15 stycznia 2011, o 20:30
Odbiornik: Philips22PFL3405H
Ariva T50 i 60
WinFastDTV1800H MaximumT102
Instalacja antenowa: Antena siatkowa + wzmacniacz HFO LNA-101 + rozgałęźnik Telkom Telmor RA-4F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin Konin-Żółwieniec

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: grzesk511 » 22 kwietnia 2012, o 21:37

sem pisze:T60 obsługuje napisy txt.
A tutaj o tym nie napisali, chyba że dodali w nowym sofcie :?: :?: :?:
http://www.ferguson-digital.eu/pl/telew ... a-t60.html

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 23 kwietnia 2012, o 10:51

Napisy txt były już od fabrycznego oprogramowania.

Awatar użytkownika
wieszunt
Posty: 20
Rejestracja: 12 września 2011, o 11:04
Odbiornik: FERGUSON Ariva T60
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok/Cieszyńska

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: wieszunt » 15 maja 2012, o 10:51

Szkoda że już zapomnieli o naszym Ferdku i już żadne poprawki na niego nie wychodzą tylko na T65 :/

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 15 maja 2012, o 12:06

Przewijanie nagranego materiału z pamięci mogli by poprawić.Pojawiająca się stop klatka podczas przewijania strasznie przeszkadza.Reszta to pierdoły ale też do poprawy się nadają.

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1247
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: bogdanzieba » 15 maja 2012, o 12:33

Domena Fergusona nie wspierać starszych produktów a tylko nowe.

Jak było z HF-8900?

diablitko
Posty: 5
Rejestracja: 14 grudnia 2011, o 09:21
Odbiornik: Ferguson Ariva T60
Instalacja antenowa: Antena pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: diablitko » 4 czerwca 2012, o 06:44

Wiatm.
Mieliście może taki przypadek? Mam soft 47. Wszystko było ok przez miesiąc dwa. A teraz szopki mi się dzieją. Tuner nie reaguje na pilot albo reaguje jak sobie chce (wciskam menu a mi robi ciszej itd). Mam poustawiane programy według swojej kolejności to tuner potrafi po minucie działania przestawić się na kolejność nadawania z mux'ów. Po restarcie kanały wracają znowu do mojego ustawienia, mija minuta i powtórka z rozrywki. Co z tym robić?? Wgrywać jeszcze raz soft, zmieniać na starszy, reklamować? Macie jakieś pomysły?

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: m@rtops » 4 czerwca 2012, o 09:11

diablitko pisze:Wgrywać jeszcze raz soft,
można spróbować - ale przywrócić ustawienia fabryczne po wgraniu
http://gutek.elektroda.eu/gutekxtpl/softy.htm
diablitko pisze:potrafi po minucie działania przestawić się na kolejność nadawania z mux'ów
wyłącz funkcję LCN

diablitko
Posty: 5
Rejestracja: 14 grudnia 2011, o 09:21
Odbiornik: Ferguson Ariva T60
Instalacja antenowa: Antena pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: diablitko » 4 czerwca 2012, o 22:56

m@rtops pisze:wyłącz funkcję LCN
Na ile mogłem podejrzeć to jest wyłączona.

Można jakoś wgrać soft bez użycia pilota bo na chwilę obecną nie mogę poruszać się po menu.

Awatar użytkownika
Felek
Posty: 47
Rejestracja: 24 czerwca 2011, o 13:37
Odbiornik: Strong STR8105 eco
Cabletech URZ0083
Ferguson Ariva T60
Instalacja antenowa: Antena siatkowa na dachu bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/Raszyn

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: Felek » 4 sierpnia 2012, o 15:42

Hej,

Czy ktoś zna w miarę przyzwoitą wersję oprogramowania dla T60, w której działa LCN?

Pozdrawiam, Felek

Julian
Posty: 2
Rejestracja: 27 października 2012, o 01:51
Nadajnik - obiekt nadawczy: ka-ce kosztowy /ostrava

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: Julian » 27 października 2012, o 02:07

Mam taki problem z FERGUSON ARIVA T60 zawiesił mi się na wyświetlaczy widniał napis boot po konsultacji z fergusonem kazali mi go wysłać do nich na serwis wysłałem koszty przesyłki plus serwis wyniósł mię 110 zł czekałem dwa miesiące na tuner przysłali mi go pochodził 3 miesiące i znowu się zawiesił na wyświetlaczu boot zadzwoniłem do nich kazali mi go wyłączyć z prądu za pięć minut włączyć i miał działać tak zrobiłem tyle że efekt jest taki że mam czarny ekran władcza się na pieszym kanale na około minutę po czym sam się wyławiacza.Tuner jest na pierwszym sofcie 1.36

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 27 października 2012, o 11:52

Wygląda na to,że jest uszkodzony.Dziwna sprawa z tym softem.Zawsze w serwisie aktualizują do najnowszego.Może pomogło odłączenie od prądu i nic nie robili a teraz uszkodził się tak na stałe.Mam T60 od czasu jak tylko się pojawił na rynku i nigdy podczas uruchamiania się nie zawiesił.Często użytkownicy nieświadomie mają włączone zasilanie wzmacniacza anteny nie mając wzmacniacza co przy dłuższym użytkowaniu może doprowadzić do awarii sprzętu.

Julian
Posty: 2
Rejestracja: 27 października 2012, o 01:51
Nadajnik - obiekt nadawczy: ka-ce kosztowy /ostrava

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: Julian » 27 października 2012, o 12:27

Nie wiem co robić gwarancja się skończyła i zastanawiam się czy nie taniej wyjdzie zakup nowego sprzętu.

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 27 października 2012, o 12:55

Reklamuj poprzednią naprawę.Po każdej naprawie jest też pewien okres gwarancji/rękojmia/ jeżeli wystąpią te same objawy.Jeżeli wyślesz tuner z reklamacją a nie do naprawy nie będą mogli żądać zapłaty,chyba że się z tobą skontaktują i uzgodnią naprawę.Zażądaj w piśmie zwrotu poniesionych kosztów przesyłki.Nie zmieniaj teraz przypadkiem oprogramowania bo będą mieli punkt zaczepki.Z kupnem nowego niemarkowego bym się wstrzymał a Ferguson nie jest tani.

lemiel
Posty: 97
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Ariva T60, Wiwa HD80 mini
Instalacja antenowa: Yagi Dipol 21-69, siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, Żar

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: lemiel » 16 listopada 2012, o 21:13

Przy wyłączonym LCN kilka minut po posortowaniu kanałów po swojemu wróciły do kolejności automatycznej, a że na początku ustawiają się dwa muxy czeskie (najpierw ten z Novą a następnie CT), to tuner przestaje być używalny przez normalnego i cierpliwego użytkownika przyzwyczajonego do TVP1 na pierwszej pozycji.
Oczywiście na zadane przez formularz na www pytania kiedy i czy będzie soft obsługujący poprawnie LCN nie doczekałem się odpowiedzi i już na to nie liczę.
Dipol był w stanie zorganizować dla swojego Signala 507 na MSTAR 7828 poprawkę na porządną obsługę LCN, a tu można oddać tuner Fergusona na złom.
Zdaję sobie sprawę, że to kosztuje, a patrząc na liczbę ściągniętych aktualizacji (około 2500) można założyć, że sprzedało się pewnie około tylu właśnie, to za dużo nie zarobili na tym. Ale wymagać od dostawcy działania podstawowej funkcji chyba powinni.
Mam od nich całkiem fajne DVD 150 z odtwarzaczem wszelkiej maści mpegów4. Niszowy raczej produkt. Co z tego, że potrafi wysunąć szufladę płyty w czasie oglądania pliku z napędu na USB. Za to przedostatnia aktualizacji wniosła "Dodano usługi internetowe opracowane przez społeczność." Zastanawiam się jaką społeczność... (Jest więcej klonów tego na rynku?) Chociaż ostatnio poprawili YouTube i to się chwali.
Ciekawe jak będzie z T65?
Ale i tak nigdy więcej Fergusona. T60 boli.

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1743
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Odbiornik: Samsung UE40D6500 / Ferguson Ariva T-60 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: ObywatelDVB-T » 17 listopada 2012, o 09:22

Może po prostu masz jakiś trefny egzemplarz, bo ja przy wyłączonym LCN ustawiam kanały jak chcę i zawsze tak zostają, fakt czeskich nie odbieram, tylko nasze trzy MUX-y. Tuner mam ponad rok i za każdym razem aktualizowałem oprogramowanie do najnowszego jakie się ukazało. :o

serwus
Posty: 40
Rejestracja: 28 lutego 2012, o 14:03
Odbiornik: Sharp LC60LE635E , Nagrywarka Panasonic DMR-EX795
Instalacja antenowa: na fakturze takie toto pisali ANTENNA TERR.AT 45TLM-37 ELEMENTS SINGLE CARTON
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy 30 km , Skrzyczne 83 km

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: serwus » 21 listopada 2012, o 14:05

moja mama ma ten sam problem. Przy wyłączonym LCN programy i tak jej się przestawiają jak chcą. Napisała sobie nawet kartkę że TVP1 ma na 32 pozycji itd. ale i tak co jakiś czas jej się pomieszają kanały (oczywiście same z siebie) i już TVP1 ma na innej pozycji. Problem z Czechami też jest - wywalają się na czołówce

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 21 listopada 2012, o 23:52

Mam t60 i nic mi się nie przestawia.Zdarza się,że ktoś wciska przyciski na pilocie bez zastanowienia i wtedy są kłopoty.Wyjść z menu po ustawieniu programów z akceptacją przeprowadzonej operacji inaczej nic się nie zmieni a lista ponownie się rozsypie.Listę też rozsypuje samo wejście w ustawienia ręczne programów nawet jak nic nie zmieniamy/kilkakrotnie mi się to zdarzyło/

Odpowiedz