FERGUSON ARIVA T60

wokalio
Posty: 5
Rejestracja: 22 kwietnia 2011, o 08:53

Re: Ferguson Ariva T60

Post autor: wokalio » 22 kwietnia 2011, o 09:01

sem pisze:Brak obsługi napisów TXT,eliminuje go jeszcze przed sprzedażą.
Właśnie nabyłem to urządzenie i z pierwszych testów wynika że obsługuje prawidłowo napisy w formacie TXT.

Ogólnie układ poszczególnych okien jest podobny do WIWA HD-100 z którym miałem wcześniej doczynienia, ale ogólne oceniam go o niebo lepiej niż WIWA.
Ogólnie chyba oba bazują na tym samym sofcie i/lub procesorze, bo nawet niektóre niedociągnięcia w sofcie się powtarzają w obu modelach.

Cypisek_XL
Posty: 114
Rejestracja: 2 listopada 2010, o 14:06
Odbiornik: Wiwa HD-90, MANTA DVBT05
Instalacja antenowa: Vivanco DVBA 28 pokojowa wzm.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN

Re: Ferguson Ariva T60

Post autor: Cypisek_XL » 22 kwietnia 2011, o 09:35

wokalio pisze:
sem pisze:Brak obsługi napisów TXT,eliminuje go jeszcze przed sprzedażą.
Właśnie nabyłem to urządzenie i z pierwszych testów wynika że obsługuje prawidłowo napisy w formacie TXT......
Ale z którymi formatami TXT działa prawidłowo?

MicroDVD - {0}{100} - ????
TMPlayer - 00:00:00:00:00:04: - ????
MPL2 - [0][40] - ????

Pytanie raczej z czystej ciekawości. Raczej mało prawdopodobne by była obsługa Full TXT.

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 23 kwietnia 2011, o 02:01

Wiadomo że chodzi o diwiksy i nie pal głupa.W wtorek też odbieram od kuriera za 165 zł+ przesyłka.Cieszy mnie ta wiadomość od forumowicza,że TXT czyta.

Cypisek_XL
Posty: 114
Rejestracja: 2 listopada 2010, o 14:06
Odbiornik: Wiwa HD-90, MANTA DVBT05
Instalacja antenowa: Vivanco DVBA 28 pokojowa wzm.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: Cypisek_XL » 23 kwietnia 2011, o 07:36

sem pisze:Wiadomo że chodzi o diwiksy i nie pal głupa.W wtorek też odbieram od kuriera za 165 zł+ przesyłka.Cieszy mnie ta wiadomość od forumowicza,że TXT czyta.
No to powodzenia Wielki Propagatorze TXT.

robinhopl
Posty: 9
Rejestracja: 26 kwietnia 2011, o 17:31

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: robinhopl » 26 kwietnia 2011, o 17:38

Witam
Planuję kupić ten tuner ale mam takie pytanie czy działa dzwięk AC3/EAC-3 przez złącze SCART?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: @GUTEK@ » 26 kwietnia 2011, o 17:44

robinhopl pisze:Witam
Planuję kupić ten tuner ale mam takie pytanie czy działa dzwięk AC3/EAC-3 przez złącze SCART?
Nie mam tego tunera, ale patrząc na inne na tym procesorze mogę powiedzieć że na 99,9% działa downmix.

Zostało tu wspomniane że soft jest bardzo podobny do tego z wiwy, czy ktoś mógłby zrobić kilka fotek ewentualnie nagrać film z menu, skanowania, multimediów. Z góry dzięki.

wokalio
Posty: 5
Rejestracja: 22 kwietnia 2011, o 08:53

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: wokalio » 26 kwietnia 2011, o 18:57

@GUTEK@ pisze:Zostało tu wspomniane że soft jest bardzo podobny do tego z wiwy, czy ktoś mógłby zrobić kilka fotek ewentualnie nagrać film z menu, skanowania, multimediów. Z góry dzięki.
Tu są screeny z menu (jakość nienajlepsza) - w rzeczywistości jest dużo lepiej:
http://www.ferguson-digital.eu/pl/pobie ... al_PL.pdf/
@Cypisek_XL@ pisze:Ale z którymi formatami TXT działa prawidłowo?

MicroDVD - {0}{100} - ????
TMPlayer - 00:00:00:00:00:04: - ????
MPL2 - [0][40] - ????
Sprawdzałem tylko ten najpopularniejszy, więc MicroDVD. Jeśli kogoś bardzo to interesuje mogę sprawdzić pozostałe.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: @GUTEK@ » 26 kwietnia 2011, o 19:08

Wokalio dzięki, przeglądnąłem manual. Ciekawie wygląda ta przezroczystość, szkoda że nic więcej o tym nie pisze. Czy mógłbyś napisać czy jest to przezroczystość paska informacyjnego który wyświetlany jest po zmianie kanału?
Widzę że soft bardziej rozbudowany niż w pozostałych tunerach i lepsze tłumaczenie.
Tylko mnie się ten kolor róż/fiolet nie bardzo podoba, mogli wybrać coś innego.

Na moim LV6T odtwarzałem formaty napisów MicroDVD i MPlayer2, obydwa działały, możliwe że z TMPlayera też coś się trafiło ale nie pamiętam.
Jedyny problem tych tunerów to że nie ma obsługi dodatkowych znaczników typu kursywa, pogrubienie.
Czy ktoś mógłby napisać jak jest z obwódką napisów w tym tunerze, również jest taka słaba jak w LV6T?

wokalio
Posty: 5
Rejestracja: 22 kwietnia 2011, o 08:53

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: wokalio » 26 kwietnia 2011, o 19:20

@GUTEK@ pisze:Wokalio dzięki, przeglądnąłem manual. Ciekawie wygląda ta przezroczystość, szkoda że nic więcej o tym nie pisze. Czy mógłbyś napisać czy jest to przezroczystość paska informacyjnego który wyświetlany jest po zmianie kanału?
Widzę że soft bardziej rozbudowany niż w pozostałych tunerach i lepsze tłumaczenie.
Tylko mnie się ten kolor róż/fiolet nie bardzo podoba, mogli wybrać coś innego.

Na moim LV6T odtwarzałem formaty napisów MicroDVD i MPlayer2, obydwa działały, możliwe że z TMPlayera też coś się trafiło ale nie pamiętam.
Jedyny problem tych tunerów to że nie ma obsługi dodatkowych znaczników typu kursywa, pogrubienie.
Czy ktoś mógłby napisać jak jest z obwódką napisów w tym tunerze, również jest taka słaba jak w LV6T?
Właśnie sprawdziłem przezroczystość i dotyczy ona wszystkich wyświetlanych menu jak i paska informacyjnego kanałów. Kolor też mi się nie podobał w manual'u. W rzeczywistości jednak już wygląda lepiej. Kursywy nie obsługuje w napisach TXT. Napisy jak dla mnie wyglądają dobrze, ale nie wiem jak jest w LV6T.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: @GUTEK@ » 26 kwietnia 2011, o 19:29

wokalio pisze:Napisy jak dla mnie wyglądają dobrze, ale nie wiem jak jest w LV6T.
Chodzi o napisy na bardzo jasnym tle lub przykładowo białe napisy na białym tle. W LV6T (i innych tunerach) jest za słaba obwódka i są praktycznie nieczytelne.

Obrazek

robinhopl
Posty: 9
Rejestracja: 26 kwietnia 2011, o 17:31

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: robinhopl » 26 kwietnia 2011, o 19:30

@GUTEK@ pisze:
robinhopl pisze:Witam
Planuję kupić ten tuner ale mam takie pytanie czy działa dzwięk AC3/EAC-3 przez złącze SCART?
Nie mam tego tunera, ale patrząc na inne na tym procesorze mogę powiedzieć że na 99,9% działa downmix.
ok dzięki

no to mam jeszcze jedno pytanie.
w tej chwili odbieram tylko MUX2 czy mogę odbierać kanały analogowe bez konieczności przełączania anteny z tunera do tv? wiem że jest jakieś wyjście LOOP ale czy po podłączeniu do tv będzie to działać?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: @GUTEK@ » 26 kwietnia 2011, o 19:45

robinhopl pisze:no to mam jeszcze jedno pytanie.
w tej chwili odbieram tylko MUX2 czy mogę odbierać kanały analogowe bez konieczności przełączania anteny z tunera do tv? wiem że jest jakieś wyjście LOOP ale czy po podłączeniu do tv będzie to działać?
Tak to wyjście LOOP to przelotka antenowa i będzie działać jak przez to podłączyć do tv antene. Jednak nie wiem czy w tym tunerze będzie przejście jak całkiem go odłączyć od prądu.

wokalio
Posty: 5
Rejestracja: 22 kwietnia 2011, o 08:53

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: wokalio » 26 kwietnia 2011, o 19:54

Chodzi o napisy na bardzo jasnym tle lub przykładowo białe napisy na białym tle. W LV6T (i innych tunerach) jest za słaba obwódka i są praktycznie nieczytelne.
Tutaj jest podobnie. Niby jest jakaś obwódka, ale bardzo cienka i na jasnym tle słabo widać. Wydaje mi się że trochę lepiej niż na załączonym screenie, ale to tylko moje odczucie. Dla pocieszenia dodam że można zmienić kolor napisów i tła.

Zauważyłem jeszcze że przy większej ilości linii napisów ucina u mnie część dolnej linii (przy ustawieniu liter na duże).

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 26 kwietnia 2011, o 23:56

W Arivie 50 nie miałem skoków jakości obrazu tak jak na 60.Czasami na sekundę pokazuje się 120% ale tylko na multipleksie na którym jest zmniejszona siła nadawania 1,5 KW,takie cuda.Podczas oglądania nie ma to znaczenia.Dysk twardy/WD USB3/ zasilam z USB jak w 50.Chodzi super mimo że piszą o dodatkowym zasilaniu.Nie zauważyłem większych błędów w oprogramowaniu i nie będę czekał wiecznie na nowy soft jak to było z 50/w końcu dopracowali/.Układ menu jak i kolory raziły mnie z początku ale teraz jestem zadowolony.Denerwuje mnie tylko dłuższy czas przełączania kanałów i brak ustawień czasu wyświetlania informacji/dolne menu/.Przy ustawieniu czcionki na normą wielkość obcina trochę na dole ale tylko w trzeciej linii.

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 28 kwietnia 2011, o 22:00

Po kilku dniach testów Arivy 60 postanowiłem napisać do Fergusona.
---------------------------------------------------------------------------------------------Żeby to chciało odbierać programy TV potrzebna jest antena na dachu wieżowca/pod warunkiem,że jest najwyższym w mieście/ i potężny wzmacniacz/a i tak zrywa połączenie/.Ariva 50 pracowała dobrze nawet z pokojową anteną.
Wyświetlacz na tunerze,czasami pokazuje same zera zamiast nr. programu/załatwia sprawę reset tunera/.Telegazeta nie mieści się w oknie TV/4/3/,prawa strona/na 16/9 nie sprawdzałem/.Napisy do filmów są na dole zakryte/nie mieszczą się w oknie jeżeli ustawienia są na duże litery lub nie mieści się trzecia linijka przy ustawieniach na normalną czcionkę/.W ustawieniach języka napisów/menu/brak polskiego ale polska czcionka jest o dziwo mimo,że ustawimy np.angielski czy niemiecki.Pasek jakości sygnału pokazuje 66% a w Avirze 50 92%.Przy programach publicznych w Gdansku,gdzie jest zmiejszona siła nadawania,pasek skacze jak oszalały od 0% do 66,obraz zanika często a czasami dla humoru pokazuje 126%.Mam nadzieje na szybki nowy soft i jeżeli nie poprawi to czułości głowicy,wymianę sprzętu.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: qwerty » 1 maja 2011, o 09:24

Mam prośbę do posiadaczy T60. Może ktoś nakręcić jak długo się uruchamia oraz jak szybko przełącza kanały oraz potwierdzić wypowiedź użytkownika sem?

praustman

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: praustman » 3 maja 2011, o 12:49

Witam,
jest to mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość za ewentualne "głupie" pytania lub stwierdzenia. Od kilku dni przyglądam się uważnie temu tunerkowi ale nurtuje mnie kilka pytań dot. tego modelu. Staram się być tzw. świadomym konsumentem i nie chce po zakupie żałować swojej decyzji dlatego mam kilka pytań do posiadaczy T60, lub do osób które obeznają się w tym temacie. Wiadomo że tuner obsługuje E-AC3 (Dolby Digital Plus), ale nikt nie pisał czy obsługuje on AC3 (Dolby Digital). Może ten fakt jest dla użytkowników na tyle oczywisty że się o tym nie pisze? Jest to dla mnie na tyle ważne, ponieważ chciałbym podłączyć ten tuner poprzez wyjście SPDIF (coaxial) do amplitunera i cieszyć się dźwiękiem DD na wybranych kanałach (np. TVN, TVN7). Mój amplituner to Sony STR-DE445 i nie obsługuje on E-AC-3 (DD+). Obsługuje tylko 'zwykłe" Dolby Digital oraz DTS. Czy T60 na wyjściu SPDIF potrafi puścić dźwięk AC-3 do amplitunera? Czy ten tuner ma możliwość downmixu do stereo? Czy jeśli ustawie na tunerze dźwięk DD i puszcze obraz poprzez HDMI do TV LCD, który nie obsługuje ani DD ani DD+ (jeden z pierwszych modeli LCD Samsunga) do będzie leciał dźwięk z głośników telewizora?
Kolejna sprawa jaka mnie zaniepokoiła to czułość głowicy. Użytkownik sem z Gdańska pisze o mało czułej głowicy w porównaniu z T50, co skutkuje zastosowaniem dużo mocniejszej instalacji antenowej niż w niższym modelu T50. Czy problemy z odbiorem rzeczywiście są takie trudne? Może jest to sprawa softu albo po prostu "ten typ tak ma"? Sam też będe odbierał w Gdańsku ok. 15 km od RTCN Chwaszczyno na pokojowej antenie z wbudowanym wzmacniaczem Vivanco TVF 46. Na tej samej antence w innym pokoju dobrze odbieram Mux2 i 3 na tunerze wbudowanym w TV LCD. Teren jest płaski, rzadko zabudowany (Żuławy Gdańskie). Czy na tym tunerze również mam szanse stabilnego odbioru, czy może czułość głowicy jest gorsza niż w przypadku tunera wbudowanego w TV LCD? Bardzo bym prosił o użytkowników o odpowiedz, sugestie, odczucia dot. tego modelu. Myślę że wielu przyszłym użytkownikom tego modelu Fergusona wasze sugestie, spostrzeżenia i opinie bardzo pomogą w dokonaniu tzw. racjonalnego oraz świadomego wyboru.

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 3 maja 2011, o 16:55

@PRAUSTMAN.
T50 działa mi na antenie pokojowej bez wzmacniacza/antena od TV turystycznego/ w Oliwie Żukowie i Orłowie.T60 działa mi tylko w Oliwie z anteną 24 elementową na wysokości 13m z wzmacniaczem.To jest zapewne sprawa oprogramowania.Zauważyłem,że jeżeli jakość sygnału jest poniżej 60% to wyskakuje komunikat "brak sygnału".Z T50 na początku też były problemy ale nigdy z odbiorem sygnału,pozostałe błędy naprawili w oprogramowaniu i działa świetnie.Jeżeli nie oglądasz diwiksów to polecam dopracowaną i super działającą T50,jeżeli jeszcze gdzieś dostaniesz.Dodam jeszcze,że T60 przy zmianach formatu nadawania/najczęściej na reklamach/wyłącza obraz na sekundę albo dłużej.Wygląda to tak jakby wyłączyli prąd albo zepsuł się TV.Przy zmianie programu nie wyświetla w dolnym menu nazwy obecnego programu jak w T50 tylko pisze "wyszukuje" a człowiek czeka i czeka.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: @GUTEK@ » 3 maja 2011, o 19:23

praustman - Tuner obsługuje za równo E-AC3 jak i AC3, przez obsługę rozumiem downmix do stereo PCM dla złącz SCART i HDMI. Ponieważ przez SPDIF wychodzić będzie sygnał niemodyfikowany taki jaki nadaje nadawca (chyba że w opcjach tunera jest możliwość zmiany ustawień SPDIF), czyli jeśli twój amplituner nie obsługuje E-AC3 to niestety nie będziesz miał dźwięku, jednak narazie nie wiadomo czy i kiedy u nas nadawcy zaczną stosować E-AC3.
Jeśli ustawić tryb RAW dla HDMI a tv nie obsługuje danego formatu dźwięku to będzie cisza.

Co do czułości. Ja tego tunera ani T50 nie mam. Mam za to inne na tym samym demodulatorze i chipsecie i czułość jest według mnie bardzo dobra. Więc sądzę że i w T60 tak będzie. Jeśli chodzi o odbiór na antenie pokojowej to powiem tak, u nas pokrycie sygnałem DVB-T nie jest jeszcze na tyle dobre aby odbierać na antenach pokojowych, jeśli chce się mieć stabilny odbiór. Jednak przy tej odległości od nadajnika powinieneś również na T60 odebrać bez większych problemów. Użytkownik sem od samego początku był na 'nie' do tego tunera, więc nie sugeruj się tylko jego opinią, na pewno w internecie znajdą się jeszcze inne.
Ja bym nie skreślał zaraz tunera po jednej opinii, tymbardziej że Ferguson to nie firma krzak, więc support na pewno będzie i wydadzą aktualizację oprogramowania.

Awatar użytkownika
grzesk511
Posty: 187
Rejestracja: 15 stycznia 2011, o 20:30
Odbiornik: Philips22PFL3405H
Ariva T50 i 60
WinFastDTV1800H MaximumT102
Instalacja antenowa: Antena siatkowa + wzmacniacz HFO LNA-101 + rozgałęźnik Telkom Telmor RA-4F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin Konin-Żółwieniec

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: grzesk511 » 3 maja 2011, o 19:27

Moja Ariva T50 działa dobrze, ale ma jedną wadę: czasem się zawiesza lecz chyba tylko wtedy jeśli jest podłączony pen drive.
Oprogramowania jeszcze nie aktualizowałem, jest z lipca 2010.
Czy ktoś z was też tak ma :?:

Odpowiedz