FERGUSON ARIVA T60

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 3 maja 2011, o 19:57

grzesk511 pisze:Moja Ariva T50 działa dobrze, ale ma jedną wadę: czasem się zawiesza lecz chyba tylko wtedy jeśli jest podłączony pen drive.
Oprogramowania jeszcze nie aktualizowałem, jest z lipca 2010.
Czy ktoś z was też tak ma :?:
Od lipca było kilka aktualizacji softu,ostatnia na stronie Fergusona do ściągnięcia usuwa wszystkie/prawie/błędy.

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 3 maja 2011, o 20:14

@GUTEK@ pisze:praustman - Tuner obsługuje za równo E-AC3 jak i AC3, przez obsługę rozumiem downmix do stereo PCM dla złącz SCART i HDMI. Ponieważ przez SPDIF wychodzić będzie sygnał niemodyfikowany taki jaki nadaje nadawca (chyba że w opcjach tunera jest możliwość zmiany ustawień SPDIF), czyli jeśli twój amplituner nie obsługuje E-AC3 to niestety nie będziesz miał dźwięku, jednak narazie nie wiadomo czy i kiedy u nas nadawcy zaczną stosować E-AC3.
Jeśli ustawić tryb RAW dla HDMI a tv nie obsługuje danego formatu dźwięku to będzie cisza.

Co do czułości. Ja tego tunera ani T50 nie mam. Mam za to inne na tym samym demodulatorze i chipsecie i czułość jest według mnie bardzo dobra. Więc sądzę że i w T60 tak będzie. Jeśli chodzi o odbiór na antenie pokojowej to powiem tak, u nas pokrycie sygnałem DVB-T nie jest jeszcze na tyle dobre aby odbierać na antenach pokojowych, jeśli chce się mieć stabilny odbiór. Jednak przy tej odległości od nadajnika powinieneś również na T60 odebrać bez większych problemów. Użytkownik sem od samego początku był na 'nie' do tego tunera, więc nie sugeruj się tylko jego opinią, na pewno w internecie znajdą się jeszcze inne.
Ja bym nie skreślał zaraz tunera po jednej opinii, tymbardziej że Ferguson to nie firma krzak, więc support na pewno będzie i wydadzą aktualizację oprogramowania.
Byłem na nie ponieważ zależało mi na czytaniu plików TXT.Po informacji od użytkownika forum,że czyta zakupiłem go na działkę na lato.Niestety będę musiał jeździć z T50 w tą i wewte a T60 będzie leżał i czekał na nowy soft bo z obecnym to nieprzydatny szajs i jaki trzeba mieć tupet albo interes,żeby zachwalać komuś sprzęt nie znając go i sugerować żeby nie kierowali się opiniami ich użytkowników,którzy już go poznali,przetestowali i chcą pomóc w trafnym zakupie sprzętu.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: @GUTEK@ » 3 maja 2011, o 20:19

sem pisze:Byłem na nie ponieważ zależało mi na czytaniu plików TXT.Po informacji od użytkownika forum,że czyta zakupiłem go na działkę na lato.Niestety będę musiał jeździć z T50 w tą i wewte a T60 będzie leżał i czekał na nowy soft bo z obecnym to nieprzydatny szajs i jaki trzeba mieć tupet albo interes,żeby zachwalać komuś sprzęt nie znając go i sugerować żeby nie kierowali się opiniami ich użytkowników,którzy już go poznali,przetestowali i chcą pomóc w trafnym zakupie sprzętu.
Tak sam tupet jaki ma kolega pisać 3 posty pod rząd że sprzęt jest do niczego bo nie obsługuje napisów TXT, nie widząc go nawet na oczy.
A skoro kolega uważa że mam w tym jakiś interes żeby pisać o czytaniu innych niż kolegi opinia na temat sprzętu to jego sprawa.

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 3 maja 2011, o 20:29

@GUTEK@ pisze:
sem pisze:Byłem na nie ponieważ zależało mi na czytaniu plików TXT.Po informacji od użytkownika forum,że czyta zakupiłem go na działkę na lato.Niestety będę musiał jeździć z T50 w tą i wewte a T60 będzie leżał i czekał na nowy soft bo z obecnym to nieprzydatny szajs i jaki trzeba mieć tupet albo interes,żeby zachwalać komuś sprzęt nie znając go i sugerować żeby nie kierowali się opiniami ich użytkowników,którzy już go poznali,przetestowali i chcą pomóc w trafnym zakupie sprzętu.
Tak sam tupet jaki ma kolega pisać 3 posty pod rząd że sprzęt jest do niczego bo nie obsługuje napisów TXT, nie widząc go nawet na oczy.
A skoro kolega uważa że mam w tym jakiś interes żeby pisać o czytaniu innych niż kolegi opinia na temat sprzętu to jego sprawa.
@GUTEK@ pisze:
sem pisze:Byłem na nie ponieważ zależało mi na czytaniu plików TXT.Po informacji od użytkownika forum,że czyta zakupiłem go na działkę na lato.Niestety będę musiał jeździć z T50 w tą i wewte a T60 będzie leżał i czekał na nowy soft bo z obecnym to nieprzydatny szajs i jaki trzeba mieć tupet albo interes,żeby zachwalać komuś sprzęt nie znając go i sugerować żeby nie kierowali się opiniami ich użytkowników,którzy już go poznali,przetestowali i chcą pomóc w trafnym zakupie sprzętu.
Tak sam tupet jaki ma kolega pisać 3 posty pod rząd że sprzęt jest do niczego bo nie obsługuje napisów TXT, nie widząc go nawet na oczy.
A skoro kolega uważa że mam w tym jakiś interes żeby pisać o czytaniu innych niż kolegi opinia na temat sprzętu to jego sprawa.
.Używałem forum jak miałem kłopoty po zakupie T50 a potem jak chciałem kupić T 60 bo forum do tego właśnie służy a nie do wprowadzania ludzi w błąd lub szukania konfliktów słownych z braku chyba zajęcia.Chyba nie ma strony ani tematu na tym forum żeby na kazdej stronie Pana Gutka nie było.Ja nie jestem fachowcem w tej dziedzinie ale też go nie udaje i nie wprowadzam ludzi w błąd i nie obrażam.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: @GUTEK@ » 3 maja 2011, o 20:34

sem pisze:Używałem forum jak miałem kłopoty po zakupie T50 a potem jak chciałem kupić T 60 bo forum do tego właśnie służy a nie do wprowadzania ludzi w błąd lub szukania konfliktów słownych z braku chyba zajęcia.Chyba nie ma strony ani tematu na tym forum żeby na kazdej stronie Pana Gutka nie było.Ja nie jestem fachowcem w tej dziedzinie ale też go nie udaje i nie wprowadzam ludzi w błąd i nie obrażam.
A czy to coś złego że się wypowiadam w wielu tematach?
W bład wprowadzał kolega wypisując że T60 nie ma obsługi napisów TXT jeszcze zanim co kolwiek było o tunerze wiadomo, więc proszę się teraz mnie nie czepiać że kogoś wprowadzam w błąd. Napisałem TYLKO aby praustman poszukał jeszcze innych opinii o tym tunerze a kolega mnie atakuje że wprowadzam kogoś w błąd.

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 4 maja 2011, o 21:50

Czy mógłby ktoś posiadający T 60 napisać o swoich spostrzeżeniach odnośnie tego tunera.Ktoś z forum ściągnął fabryczne oprogramowanie z tunera T 50,żeby się zabezpieczyć w razie złej/wadliwej z błędami/ nowej aktualizacji.Zabezpieczył siebie i przy okazji nas i przydało się.Jest to możliwe w przypadku T 60 i jak to zrobić? ktoś wie?

juziupumpka

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: juziupumpka » 8 maja 2011, o 09:54

witam interesuje mnie czy przez hdmi idzie bitstream czyli strumien danych ac3 i dts
czy tylko po przez coax?

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 8 maja 2011, o 10:31

Napisałem ponownie do Fergusona dodając nowe problemy.


Na pamięci podłączonej do Arivy T60,z formatowanej systemem plików NTSC pliki nagrywane są dzielone na 1,99GB,tak jak przy FAT.Mam podłączony zwykły TV i rozdzielczość mogę ustawić każdą i na każdej TV pracuje co oznacza,że rozdzielczości nie zmienia.Po wyjściu z PVR wyświetlacz na tunerze pokazuje trzy zera i trzeba resetować tuner ale też można dalej oglądać a kanał wyświetlany na TV jest prawidłowy.W miejscach gdzie sygnał jest poniżej 60-62% tuner wyświetla brak sygnału gdzie inne tunery pracują prawidłowo nawet na antenie pokojowej.Telegazeta ma zły format i prawa strona jest poza ekranem.Przy zmianie formatu co zwłaszcza widać podczas reklam /najbardziej Polsat/następuje na sekundę zanik obrazu co skraca też oglądaną reklamę.Mieszkam blisko Chwaszczyna 10 km a oglądanie jest tylko możliwe na antenie z dachu z wzmacniaczem,gdzie pozostałe tunery" chodzą" na byle drucie.Mam nadzieje na szybki dopracowany nowy soft.

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 8 maja 2011, o 10:50

juziupumpka pisze:witam interesuje mnie czy przez hdmi idzie bitstream czyli strumien danych ac3 i dts
czy tylko po przez coax?
Ostatnio TVN wyłączył sygnał kodowany mpeg 2 na sobote i niedziele pozostawiając tylko AC3 i głos był przez HDMI.Jeżeli TV ma DD+ to w tunerze są funkcje w menu na zmianę sygnału.Na pewno wypowie się jeszcze jakiś fachowiec.Ja raczej piszę do fergusona lub dzwonię to najpewniejsze źródło.

juziupumpka

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: juziupumpka » 8 maja 2011, o 11:50

nie nie chodzi mi o kanaly i nic z tym zwiazane interesuje mnie to podaje na penie sformatownym ntfs plik hd MKV a tuner mam podlaczony do yamahy z hdmi ktora przyjmuje po hdmi dts i dd i dekoduje ten dzwiek ale czy ariva t60 wysyla ten dzwiek w postoaci surowej do zdekodowania w dekoderze zewnetrznym

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: @GUTEK@ » 8 maja 2011, o 20:14

sem:
- wszystkie znane mi tunery na MStar dzielą plik <2GB tak aby zapewnić wsteczną kompatybilność, nie wymagaj od budżetowego sprzętu żeby sprawdzał dodatkowo system plików i dostosowywał do niego max rozmiar pliku, po za tym połączyć pliki możesz nawet w trakcie kopiowania z pendrive.
- Jeśli ten "zwykły TV" masz podłączone przez SCART to logiczne że będzie cały czas 576i bo przez SCART innego się nie da. Tryby 576p/720p/1080i są tylko przez HDMI - możliwe że w instrukcji o tym nie piszą
- z teletextem to stawiam że to nie wina tunera tylko telewizora że nie mieści się cała, telewizory CRT zwykle mają zbyt rozciągnięty obraz, szczególnie paroletnie
- pozostałe zauważone problemy rzeczywiście do poprawki

juziupumpka
- z tego co widzę w manualu masz wybór czy dźwięk ma być w formacie PCM (czyli downmix) czy w RAW (czyli oryginały strumień), jednak musiałby Ci sem sprawdzić czy to działa poprawnie.

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 9 maja 2011, o 12:24

@GUTEK@ pisze:sem:
- wszystkie znane mi tunery na MStar dzielą plik <2GB tak aby zapewnić wsteczną kompatybilność, nie wymagaj od budżetowego sprzętu żeby sprawdzał dodatkowo system plików i dostosowywał do niego max rozmiar pliku, po za tym połączyć pliki możesz nawet w trakcie kopiowania z pendrive.
- Jeśli ten "zwykły TV" masz podłączone przez SCART to logiczne że będzie cały czas 576i bo przez SCART innego się nie da. Tryby 576p/720p/1080i są tylko przez HDMI - możliwe że w instrukcji o tym nie piszą
- z teletextem to stawiam że to nie wina tunera tylko telewizora że nie mieści się cała, telewizory CRT zwykle mają zbyt rozciągnięty obraz, szczególnie paroletnie
- pozostałe zauważone problemy rzeczywiście do poprawki

juziupumpka
- z tego co widzę w manualu masz wybór czy dźwięk ma być w formacie PCM (czyli downmix) czy w RAW (czyli oryginały strumień), jednak musiałby Ci sem sprawdzić czy to działa poprawnie.
Czyli co? Podłączyć do LCD przez HDMI w manualu zmienić na raw i przełączyć na TVN/bo oni tylko nadają podwójnie audio/ i sprawdzić czy jest głos?
Odnosnie uwag.W LCD telegazeta też zachodzi na bok.W t50 jak zmienie rozdzielczość to nie ma obrazu/karze przywrócić niższą/.Pliki nagrywa/jak dobrze pamiętam bo ostatnio nie sprawdzałem powyżej 2GB.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: @GUTEK@ » 9 maja 2011, o 12:58

sem pisze:Czyli co? Podłączyć do LCD przez HDMI w manualu zmienić na raw i przełączyć na TVN/bo oni tylko nadają podwójnie audio/ i sprawdzić czy jest głos?
Odnosnie uwag.W LCD telegazeta też zachodzi na bok.W t50 jak zmienie rozdzielczość to nie ma obrazu/karze przywrócić niższą/.Pliki nagrywa/jak dobrze pamiętam bo ostatnio nie sprawdzałem powyżej 2GB.
Podłączyć przez HDMI, wybrać w menu dźwięk RAW, potem wybrać dla TVN ścieżkę dźwiękową AC3 - w zależności od tv, jeśli obsługuje on AC3 będzie dźwięk i gdzieś w info w tv powinno pisać że to AC3, jeśli nie obsługuje będzie tylko cisza/szum.
Możliwe że ten teletext rzeczywiście wychodzi po za ekran, jednak z tego co widzę po moich tunerach, to teletext jest wyświetlany na całym ekranie i jeśli tv (CRT) ma obraz rozciągnięty to właśnie boki są ucinane.

TV LCD nawet HD Ready musi obsługiwać tryby 720p i 1080i, więc jeśli w tunerze wybierzesz taki powinieneś mieć obraz, oraz w tv powinno pisać jaki aktualnie jest tryb - oczywiście to zależy od tv, w moim od razu po przełączeniu wyświetla jaki tryb, w innym może być potrzeba wejść w jakiś tryb info. Tak jak pisałem wcześniej tryby 720p i 1080i są TYLKO przez HDMI (lub Component - ale ten tuner tego wyjścia nie ma).

Dla podłączenia przez SCART masz tylko możliwość wyboru pomiędzy CVBS lub RGB i ustawiasz ten tryb który w Twoim tv daje lepszy obraz. Te tryby z kolei działają tylko dla SCART, a dla HDMI nie.

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 9 maja 2011, o 13:49

@GUTEK@ pisze:
sem pisze:Czyli co? Podłączyć do LCD przez HDMI w manualu zmienić na raw i przełączyć na TVN/bo oni tylko nadają podwójnie audio/ i sprawdzić czy jest głos?
Odnosnie uwag.W LCD telegazeta też zachodzi na bok.W t50 jak zmienie rozdzielczość to nie ma obrazu/karze przywrócić niższą/.Pliki nagrywa/jak dobrze pamiętam bo ostatnio nie sprawdzałem powyżej 2GB.
Podłączyć przez HDMI, wybrać w menu dźwięk RAW, potem wybrać dla TVN ścieżkę dźwiękową AC3 - w zależności od tv, jeśli obsługuje on AC3 będzie dźwięk i gdzieś w info w tv powinno pisać że to AC3, jeśli nie obsługuje będzie tylko cisza/szum.
Możliwe że ten teletext rzeczywiście wychodzi po za ekran, jednak z tego co widzę po moich tunerach, to teletext jest wyświetlany na całym ekranie i jeśli tv (CRT) ma obraz rozciągnięty to właśnie boki są ucinane.

TV LCD nawet HD Ready musi obsługiwać tryby 720p i 1080i, więc jeśli w tunerze wybierzesz taki powinieneś mieć obraz, oraz w tv powinno pisać jaki aktualnie jest tryb - oczywiście to zależy od tv, w moim od razu po przełączeniu wyświetla jaki tryb, w innym może być potrzeba wejść w jakiś tryb info. Tak jak pisałem wcześniej tryby 720p i 1080i są TYLKO przez HDMI (lub Component - ale ten tuner tego wyjścia nie ma).

Dla podłączenia przez SCART masz tylko możliwość wyboru pomiędzy CVBS lub RGB i ustawiasz ten tryb który w Twoim tv daje lepszy obraz. Te tryby z kolei działają tylko dla SCART, a dla HDMI nie.
Przy ustawieniu na RAW na TVN nie ma głosu na drugie ścieżce.Na ścieżce z kodowaniem MPEG jest.Przy ustawieniu na PCM,głos jest na obydwóch ścieżkach.
Telegazeta jest jednak ok.Rozdzielczość tuner przestawił sam ale różnicy nie widzę dużej między rozdzielczościami.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: @GUTEK@ » 9 maja 2011, o 13:57

sem pisze:Przy ustawieniu na RAW na TVN nie ma głosu na drugie ścieżce.Na ścieżce z kodowaniem MPEG2 jest.Przy ustawieniu na PCM,głos jest na obydwóch ścieżkach.Na pierwszej ścieżce wyświetla mi MPEG2 na drugiej jest napisane Undefinden/po niemiecku to chyba nie odnaleziono,nie określono rodzaju kodowania/
Telegazeta jest jednak ok.Rozdzielczość tuner przestawił sam ale różnicy nie widzę dużej między rozdzielczościami.
Czyli wygląda na to że Twój tv nie obsługuje AC3. Na AC3 ma pisać "Niezdefiniowany", TVN celowo tak nadaje aby tunery automatycznie wybierały dźwięk mpeg2, który jest oznaczony jako Polski (w rzeczywistości tylko przez to jest więcej problemów).
"Niezdefiniowany" oznacza tylko że nadawca nie określił języka tej ścieżki dźwiękowej.

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: sem » 9 maja 2011, o 14:07

@GUTEK@ pisze:
sem pisze:Przy ustawieniu na RAW na TVN nie ma głosu na drugie ścieżce.Na ścieżce z kodowaniem MPEG2 jest.Przy ustawieniu na PCM,głos jest na obydwóch ścieżkach.Na pierwszej ścieżce wyświetla mi MPEG2 na drugiej jest napisane Undefinden/po niemiecku to chyba nie odnaleziono,nie określono rodzaju kodowania/
Telegazeta jest jednak ok.Rozdzielczość tuner przestawił sam ale różnicy nie widzę dużej między rozdzielczościami.
Czyli wygląda na to że Twój tv nie obsługuje AC3. Na AC3 ma pisać "Niezdefiniowany", TVN celowo tak nadaje aby tunery automatycznie wybierały dźwięk mpeg2, który jest oznaczony jako Polski (w rzeczywistości tylko przez to jest więcej problemów).
"Niezdefiniowany" oznacza tylko że nadawca nie określił języka tej ścieżki dźwiękowej.
Pisze niezidentyfikowany/Undefinden/ na drugiej ścieżce ale to dotyczy chyba języka.Pod Mpeg na drugiej ścieżce pisze chyba dd ale strasznie niewyraźnie.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: @GUTEK@ » 9 maja 2011, o 15:41

sem pisze:Pisze niezidentyfikowany/Undefinden/ na drugiej ścieżce ale to dotyczy chyba języka.Pod Mpeg na drugiej ścieżce pisze chyba dd ale strasznie niewyraźnie.
Tak jak pisałem, TVN celowo tak nadaje aby tunery domyślną ścieżkę wybierały mpeg2.
Jeśli odbierasz też mux3 to na tvp1 i tvp2 będziesz miał dwie ścieżki oznaczone jako Polski - mpeg2 i AC3

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: qwerty » 9 maja 2011, o 15:57

@GUTEK@ pisze:Czyli wygląda na to że Twój tv nie obsługuje AC3. Na AC3 ma pisać "Niezdefiniowany", TVN celowo tak nadaje aby tunery automatycznie wybierały dźwięk mpeg2, który jest oznaczony jako Polski (w rzeczywistości tylko przez to jest więcej problemów).
"Niezdefiniowany" oznacza tylko że nadawca nie określił języka tej ścieżki dźwiękowej.
Dziwne rzeczy opowiadasz. U mnie tv z premedytacją włącza ścieżkę DD mimo, że ustawiony jest, aby priorytet miał język Polski.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: @GUTEK@ » 9 maja 2011, o 16:05

qwerty pisze:
@GUTEK@ pisze:Czyli wygląda na to że Twój tv nie obsługuje AC3. Na AC3 ma pisać "Niezdefiniowany", TVN celowo tak nadaje aby tunery automatycznie wybierały dźwięk mpeg2, który jest oznaczony jako Polski (w rzeczywistości tylko przez to jest więcej problemów).
"Niezdefiniowany" oznacza tylko że nadawca nie określił języka tej ścieżki dźwiękowej.
Dziwne rzeczy opowiadasz. U mnie tv z premedytacją włącza ścieżkę DD mimo, że ustawiony jest, aby priorytet miał język Polski.
No więc właśnie pisze że przez to tylko więcej problemów jest, ale zamierzenia TVNu były właśnie takie jak napisałem wcześniej.

rsms
Posty: 118
Rejestracja: 11 marca 2011, o 11:46
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKIN-Raszyn / RTCN Warszawa

Re: FERGUSON ARIVA T60

Post autor: rsms » 9 maja 2011, o 17:36

Czyli wygląda na to że Twój tv nie obsługuje AC3.
Z tego że TV nie odtwarza DD w takim trybie trudno tak naprawdę cokolwiek wnioskować.
Może TV nie odtwarza tylko przy podłączeniu przez HDMI, a może to dekoder nie ma prawidłowej obsługi w trybie RAW.
W innym wątku pisałem o moich doświadczeniach z LV6T i dwoma TV, LG i Samsungiem właśnie w takim trybie. A DD oba odtwarzają "z powietrza" bez problemów.
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... 1&start=31

Odpowiedz