MEDIA-TECH MT4152HD

eter
Posty: 684
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Tuner telewizyjny DVB-T MT4152HD Media-Tech.Brak odbioru.

Post autor: eter » 3 grudnia 2010, o 21:05

Witam.
Po podłączeniu w/w tunera do systemu windows 7 64 bit, zainstalowaniu sterowników i odpaleniu go w dołączonym oprogramowaniu uMedia uTV program widzi go jako[ AF 9015 BDA FILTER ] skanuje zakres i nie wyszukuje żadnych programów.W Media Center podobnie.W DVB VIEWER(udało mi się ściągnąć wersję 3.9.4.0 nie jest to nowość - w opisach jest dedykowany pod B2C2 karty, nie wiem może to ma znaczenie) tak samo,chociaż tutaj pokazuje na 2 kanałach minimalny zasięg na poziomie gdzieś 15%.Z tej samej anteny na stacjonarnym tunerze wyłapało 2 paczki jedną z Czech i jedną z Niemiec.Tuner media-techu pisze,że jest kompatybilny z MPEG-4.H.264 (samo przez się powinnien obsłużyć i MPEG-2).Więc nie wiem o co chodzi.System widzi tuner w menedżerze urządzeń pod kontrolery dzwięku wideo i gier jako AF 9015 BDA Device.Po zainstalowaniu sterowników tak z płyty jak i póżniej próbowałem automatycznie z netu system informuje,że: zainstalował oprogramowanie sterownika rodzajowego -producent może dostarczyć oprogramowane z większą liczbą funkcji.Podczas próby aktualizacji komunikat,że sterowniki są aktualne.Na stronie producenta są te same co na płycie.Nie wiem czy jak oprogramowanie "widzi" tuner (chociaż dlaczego nie pod nazwą przynajmniej TV tuner tylko jako AF 9015 BDA FILTER?) to może być to wina sterowników.Tuner z tego co widziałem w opisach niby obsługuje win7,ale na pudełku jest win 2000/XP więc na pewno są to sterowniki do wersji 32 bit.Nie wiem czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym konkretnym modelem i w ogóle coś na nim odebrał a w szczególności na win7 64.Proszę o sugestie.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 4 grudnia 2010, o 20:10 przez eter, łącznie zmieniany 1 raz.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: Tuner telewizyjny DVB-T MT4152HD Media-Tech.Brak odbioru.

Post autor: janek 77 » 4 grudnia 2010, o 10:06

To że urządzenie jest widoczne jako AF 9015 BDA FILTER to nic dziwnego. Producenci urządzeń wykorzystują te same chipy - w tym wypadku stary AF9015- i często te same sterowniki, więc rózne tunery widoczne sa jako to samo urządzenie.

Ciężko jest powiedzieć czy soft dekoduje H264. Nie znam uMedia uTV. Wystarczy program DirectShow Filter Manager - http://www.softella.com/dsfm/index.en.htm
aby zobaczyć czy jest kodek H264 tej firmy.
Dla pewności zainstalowałbym Splash lite, który ma własne kodeki i przetestował odbiór.

Chip jest stary i więcej osób ma problem z jego czułością.
najwyrażniej nie jest uszkodzony. Dałbym lepiej ustawioną lepsza antenę w zależności od lokalizacji i jeszcze raz przetestował

eter
Posty: 684
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Tuner telewizyjny DVB-T MT4152HD Media-Tech.Brak odbioru.

Post autor: eter » 4 grudnia 2010, o 20:00

Dzięki kolego za odpowiedź.Trochę "zaniepokoiło" mnie,że czip jest przestarzały i mało czuły(rozumiem,że potrzebny jest mocny sygnał)-więc dalekie odbiory chyba sobie daruję,zwłaszcza teraz modernizowanie anteny na takim zimnie i wysokości.Sprawdzę jeszcze na tym programie,który poleciłeś.Nie wiem czy dobrze rozumiem,ale czy kodek H264 nie potrzebny jest do dekodowania już zapamiętanej przez tuner stacji w MPEG-4(w razie braku nie będzie poprostu dekodowany obraz),ale jego brak nie powinien determinować samego odbioru(wyszukania)nadajnika? Wychodzi na to,że zakupiłem stary mało czuły szmelc i przyjdzie mi poczekać (o zgrozo!) 3 lata, aż zacznie nadawać ostatni w planach nadajnik w Polsce (dumnie nazywanym centrum nadawczym)na Śnieżnych Kotłach,który analogowo ma u mnie taką parę,że idealny obraz jest nawet na "gwoździu".Lecz przy czterokrotnym zmiejszeniu mocy nadawania cyfrowego to nie wiem czy i on "przedmucha" to Chińskie ba....,które dumnie sklepy sprzedają jako polski produkt co jest oczywista zmyłą.Tak więc dzięki i proszę o jeszcze jakieś spostrzeżenia. Pozdrawiam.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: Tuner telewizyjny DVB-T MT4152HD Media-Tech.Brak odbioru.

Post autor: janek 77 » 5 grudnia 2010, o 10:30

Dokładnie jak piszesz.
Wnioski właściwe.
Potrzebny silniejszy sygnał.
Brak kodeka h264 spowodowałby tylko brak obrazu.
MT4152HD Media-Tech tak jak wiele innych to produkt chiński obrendowany. AF9015 to 2 generacja chipa. Sprzedać i kupić 4 generacji AF9135 chiński OEM. Pewnie będzie taniej.

Polecam do odbioru Splash Lite albo AltDVB.

eter
Posty: 684
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Tuner telewizyjny DVB-T MT4152HD Media-Tech.Brak odbioru.

Post autor: eter » 6 grudnia 2010, o 12:34

Dzięki,raz jeszcze.Ten programik Splash Lite jest naprawdę super.Piękna nowoczesna szata graficzna,bez zbędnych wodotrysków.Ma wszystko czego potrzeba nawet w wersji lite.Przydatne bardzo wskażniki mocy i sygnału.Piękne odtwarzanie (sprawdzałem na plikach VOB.gdzie bardzo zadawalajaca jakość),nie mówiąc o wspomaganiu,które sprawia,że moje pliki w mp4 h.264 minimalnie obciążają procesor (20%)z piękną jakością,gdzie WMP12 z tą samą jakością obciąża procek w granicach 40-50%.Ale to wszyscy,którzy używają ten program na pewno już wiedzą.Na nim synał z anteny pojawia się tylko szczątkowy 10% jakości 0% siły,ale to już zasługa mojego "super" tunera.
Pozdrawiam.

eter
Posty: 684
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Tuner telewizyjny DVB-T MT4152HD Media-Tech.Brak odbioru.

Post autor: eter » 29 grudnia 2010, o 22:01

Witam ponownie.Piszę bo mam pewne wiadomości,które mogą się przydać innym.Najpierw muszę napisać,że dzisiaj mi szczęka opadła kiedy podłączyłem pożyczoną nagrywarkę DVD z tunerem DVB-T.Mieszkam około 70 km od Żagania na parterze.Podłączyłem antanę pokojową ze wzmacniaczem i ku mojemu zdziwieniu załadowało cały MUX z Żagania na poziomie 75-80% i bezproblemowy odbiór wszystkich kanałów bez przycinania oraz prawidłowy EPG.Odbiór jest tylko w jednym miejscu pokoju i to nie blisko okna,które mam w innym kierunku.Tak więc szybko podłączyłem mój tuner USB MT 4152.Tak jak się spodziewałem nie znalazł niczego (regulacja wzmocnieniem nic nie dała).Dziwne bo podłączyłem zwykły sam dipol od antany Yaga z symetryzatorem, ustawiłem go w tym samym miejscu i okazało się,że jest sygnał- bardzo nierównomierny,ale jest, wachający się na poziomie 45-75%,bardzo wrażliwy na kierunek.Załadowało też MUX.Co dziwniejsze,pojawił się zupełnie dobry odbiór nawet bez szatkowania,lecz bardzo wrażliwy na kierunek.Po stracie sygnału powrót w tą sama pozycję nie zawsze oznacza ponowny odbiór trzeba kombinować i odczekać chwilę.Tak więc co do szczegółów to tuner ma załadowane sterowniki z płyty,takie same są w internecie AF 9015 wersja 9.6.3.1 z 03.06.2009 r.do odbioru użyłem programu Splash lite.W DVB Viewer też załadowało MUX tylko nie było odbioru ,za to komunikat o braku rejesracji jakiś suplementów MPEG2.W Splashu sygnał pojawia się na różnych kanałach pulsując od 0 do 10% ale to tak ma być,nic na nich nie łapie,kiedy mamy sygnał właściwy z pulsowania od 0-10% nagle przechodzi do 80% i powraca do właściwego jaki mamy.Sygnał przynajmniej u mnie pokazuje się tylko jako jakość, siła pozostaje 0%.Tak więc wnioski są takie,że jak było wiadome tunery usb mają inne wymagania co do sygnału- są mniej czułe,ale dają radę nawet stare AF 9015. Pozdrawiam.

zajaczek2006
Posty: 12
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 16:07
Odbiornik: Tv Samsung UE40C5000
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+SWA7 5m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kielce Święty Krzyż

Re: Tuner telewizyjny DVB-T MT4152HD Media-Tech.Brak odbioru.

Post autor: zajaczek2006 » 8 stycznia 2011, o 09:39

Witam ja posiadam owy tuner i nie mam do niego zastrzeżeń program do obslugi dvb deram co prawda nie jest zbyt czuły ale przy dobrym ustawieniu anteny dziala prawidlowo czasami jak nie znajduje kanalów trzeba kilka razy skanowac i zlapie

eter
Posty: 684
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Tuner telewizyjny DVB-T MT4152HD Media-Tech.Brak odbioru.

Post autor: eter » 10 stycznia 2011, o 20:22

Witaj Zajaczek,mógłbyś mi tylko powiedzieć czy odbierasz na nim z anteny ze wzmacniaczem czy bez i w jakiej odległości od nadajnika.Pozdrawiam.

eter
Posty: 684
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Tuner telewizyjny DVB-T MT4152HD Media-Tech.Brak odbior

Post autor: eter » 25 marca 2011, o 00:05

Dzisiaj sprawdziłem odbiór MUX z Żagania na TV plazmowym Panasonik 50 calowym 3D Viera i czułość jest bardzo podobna jak na MT4152 więc nie ma się czego czepiać. MT4152HD spełnia więc wymagania i wobec czego można go śmiało kupować i tyle!!!! Lepiej sprawdza się na sygnale bez wzmacniacza.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: Tuner telewizyjny DVB-T MT4152HD Media-Tech.Brak odbior

Post autor: janek 77 » 25 marca 2011, o 00:19

Dalej nie polecam starych urządzeń skoro są nowe i lepsze tylko dlatego że komuś odbiera. 8-)
Ani tanie ani nowe. Sam miałeś problem. Jak sygnał i antena jest dobra to i stare odbierze tylko po co polecać. Jeszcze rozumiem, gdyby był znacznie tańszy niż nowe modele ale nie jest

eter
Posty: 684
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Tuner telewizyjny DVB-T MT4152HD Media-Tech.Brak odbior

Post autor: eter » 26 marca 2011, o 19:24

Oj..tak, trochę mnie poniosło ( zwłaszcza, że panasonik nie zachwycił), więc może nie polecam a po prostu daję sygnał innym, że sprawdzony i działa poprawnie ( tych informacji sam szukałem w sieci i nie znalazłem ). Pozdrawiam.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: Tuner telewizyjny DVB-T MT4152HD Media-Tech.Brak odbior

Post autor: janek 77 » 26 marca 2011, o 20:22

Generalnie tuner usb ma mniejsza czułość niż TV.
Więc jeśli na Panasonic jest tak samo jak na tym tunerze, to nie tuner tak dobry tylko słaby TV.
Sam mówisz że Panasonic nie zachwycił
eter pisze:Oj..tak, trochę mnie poniosło ( zwłaszcza, że panasonik nie zachwycił),
Tunery usb jeśli sa nie zepsute to działają i odtwarzają ale gdy trochę trudniejszy sygnał i warunki odbioru to nowy chip daje lepszy odbiór bo nowe AFatech sa o kilka dB bardziej czułe.
To po co kupowac stare? 8-)
tu nie ma co sprawdzać. Prawda jest taka że w tym Mediatech jest chip, który uzywany jest w wielu tunerach OEM sprzedawanych na allegro za 38 zł a za granicą za 7-8$. to jaki sens wydawać 85 zł? To jest OEM z nadrukiem firmowym obrendowanym. Nawet obudowy nie zmienili

Golo1990

Re: Tuner telewizyjny DVB-T MT4152HD Media-Tech.Brak odbior

Post autor: Golo1990 » 27 marca 2011, o 15:31

Mam takie pytanie, otóż mam ten oto tuner ale ani na dołączonej antence ani na innych antenach w domu wcale nie łapie sygnału (0% w Splash Lite, ProgDVB i programie dołączonym na płytce od tunera) i tu zastanawia mnie to czy jeśli na drodze między nadajnikiem TV a moim domem stoi antena sieci GSM (odległość anteny GSM od domu to ok 400m a odległość od domu do nadajnika to ok 8,5km wg map internetowych. Odległości nie są duże, z okna widać nadajnik bardzo dobrze i wystaje całkiem wysoko ponad las, gdyż to płaski teren) to ma to wpływ na tłumienie sygnału DVB-T ponieważ gdy sprawdzałem u znajomego czy u niego wykrywa to okazało się, że u niego już 10% jakości sygnału dało się uzyskać a mieszka on jakieś 400m ode mnie co wiąże się z tym że anteny GSM nie ma pomiędzy jego domem a nadajnikiem w linii prostej. Mam nadzieję, że ktoś ma jakieś porady dla mnie np. nie licz u siebie na DVB-T albo kup antenę typu yagi i będzie dobrze, nie chciałbym wydawać niepotrzebnie pieniędzy na antenę jeśli okaże się ze i tak będą problemy z odbiorem.

Tom345
Posty: 669
Rejestracja: 22 grudnia 2009, o 22:10
Odbiornik: Samsung P2370HD, Not Only TV LV5TDelux
Instalacja antenowa: Thomson ANT-85 lub kawałek druta.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN/Raszyn

Re: Tuner telewizyjny DVB-T MT4152HD Media-Tech.Brak odbior

Post autor: Tom345 » 27 marca 2011, o 17:27

"u mnie w domu", "nadajnik", "programy"...

Konkrety! Lokalizacja, nadajnik, konkretne MUXy.

Golo1990

Re: Tuner telewizyjny DVB-T MT4152HD Media-Tech.Brak odbior

Post autor: Golo1990 » 27 marca 2011, o 17:44

Tom345 pisze: Konkrety! Lokalizacja, nadajnik, konkretne MUXy.
Nazwa nadajnika to Płock/Rachocin, miejscowość w której mieszkam to Rościszewo a MUXy to MUX3 oraz MUX2

_chris_

Re: Tuner telewizyjny DVB-T MT4152HD Media-Tech.Brak odbior

Post autor: _chris_ » 27 marca 2011, o 18:55

Golo1990 pisze:...otóż mam ten oto tuner ale ani na dołączonej antence ani na innych antenach w domu wcale nie łapie sygnału (0% w Splash Lite, ProgDVB i programie dołączonym na płytce od tunera)
a te "inne anteny" to są zewnętrzne skierowane na Rachocin czy w innym kierunku? Jeśli tak, to jaki masz odbiór analogów na nich?

W ogóle, przy sposobie nadawania DVB-T w Polsce jej odbiór na antenach wewnętrznych to "los szczęścia" - nawet w bliskich lokalizacjach, tak jak u Ciebie.

Antenkę od tunera, czyli "patyk" to można sobie ustawić na półce jako ozdobę albo używać do łączności z UFO... ;)
i tu zastanawia mnie to czy jeśli na drodze między nadajnikiem TV a moim domem stoi antena sieci GSM (odległość anteny GSM od domu to ok 400m a odległość od domu do nadajnika to ok 8,5km wg map internetowych.

może, ale problemy pojawiają się zwykle przy antenach ze wzmacniaczami. Wpływ GSM można zweryfikować w pewnym zakresie włączając pomiędzy antenę a odbiornik filtr GSM. Poza tym, tuner przy "zatykaniu go" sygnałem GSM powinien pokazywać w ogólności dużą siłę sygnału, przy zerowej jakości.
Odległości nie są duże, z okna widać nadajnik bardzo dobrze i wystaje całkiem wysoko ponad las, gdyż to płaski teren) to ma to wpływ na tłumienie sygnału DVB-T ponieważ gdy sprawdzałem u znajomego czy u niego wykrywa to okazało się, że u niego już 10% jakości sygnału dało się uzyskać a mieszka on jakieś 400m ode mnie co wiąże się z tym że anteny GSM nie ma pomiędzy jego domem a nadajnikiem w linii prostej.
takie porównania to niewiele szczerze mówiąc dają, bo już w odległości kilkudziesięciu metrów odbiór DVB-T może być znacznie różny, czasami nawet drastycznie. Może to dawać jakieś wskazówki, ale zawsze trzeba się odnosić do swojej lokalizacji.

Masz możliwość pożyczyć skądś inną antenę wewnętrzną lub zewnętrzna i wypróbowania jej? Sklep (z opcją zwrotu), kolega?

Antena wewnętrzna to:
  • wędrówka po całym domu, bo czasami jest tylko jeden, jedyny punkt w którym jest stabilny odbiór;
  • antenka "patyk" powinna zasadniczo pracować w pozycji poziomej, chć nie jest to "żelazna" reguła.
  • czasami nie ma innego wyjścia, jak wystawienie antenki za okno, tak duże bywają tłumienia sygnałów TV przez nowoczesne okna.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: MEDIA-TECH MT4152HD

Post autor: janek 77 » 27 marca 2011, o 18:59

do 5km to na tej antence powinieneś odbierać. Mówisz o innych w domu. Jeśli dobrze rozumiem to uzyłeś anten pokojowych ze wzmacniaczem???
Spróbuj anteny z symetryzatorem .

Antenke od laptopa umieść przy oknie i poszukaj miejsca gdzie jakiś sygnał jest>70% siła.

10 % u znajomego chyba nie dało Ci odbioru? 8-)

Golo1990

Re: Tuner telewizyjny DVB-T MT4152HD Media-Tech.Brak odbior

Post autor: Golo1990 » 27 marca 2011, o 20:37

janek 77 pisze:do 5km to na tej antence powinieneś odbierać. Mówisz o innych w domu. Jeśli dobrze rozumiem to użyłeś anten pokojowych ze wzmacniaczem???
Spróbuj anteny z symetryzatorem .

Antenkę od laptopa umieść przy oknie i poszukaj miejsca gdzie jakiś sygnał jest>70% siła.

10 % u znajomego chyba nie dało Ci odbioru? 8-)

Anteny jakich używałem to stara antena pokojowa na której aktualnie odbieram telewizję analogową (wygląda jak bardzo szeroko rozciągnięte na boki koło o średnicy 5cm nie wiem czy to pomoże wyobrazić ją sobie) i antenka od tunera... po domu nie próbowałem biegać i szukać sygnału gdyż nie mam laptopa, jedyne co robiłem to wystawiałem ją na parapet gdyż okno mam blisko komputera. Jeśli chodzi o te 10% u znajomego, to wyglądało w ten sposób, że na częstotliwości 582Mhz i 762Mhz (częstotliwości MUX-ów) pasek jakości wskakiwał na 10% ale nie znajdowało żadnego kanału.

@ _chris_ To co mówisz rzuca jakieś światło na to jak postrzegam teraz odbiór tej telewizji, gdyż myślałem, że przy tej odległości tuner będzie działał bez zbytnich kłopotów. Przejrzałem kilka anten na allegro ale nie wiem co będzie bardziej opłacalnym wyborem antenka pokojowa która stałaby w oknie skierowana w stronę nadajnika czy lepiej będzie kupić jakąś antenę typu Yagi. Nie chciałbym kupować anteny Yagi i potem musieć montować ją na na budynku podczas gdy wystarczyłaby zwykła pokojowa antena dobrej firmy.

_chris_

Re: Tuner telewizyjny DVB-T MT4152HD Media-Tech.Brak odbior

Post autor: _chris_ » 27 marca 2011, o 21:30

Golo1990 pisze:Przejrzałem kilka anten na allegro ale nie wiem co będzie bardziej opłacalnym wyborem antenka pokojowa która stałaby w oknie skierowana w stronę nadajnika czy lepiej będzie kupić jakąś antenę typu Yagi. Nie chciałbym kupować anteny Yagi i potem musieć montować ją na na budynku podczas gdy wystarczyłaby zwykła pokojowa antena dobrej firmy.
jak pisałem wcześniej, a także wielokrotnie wcześniej. Odbiór na antenie wewnętrznej to loteria, wszystko zależy od sytuacji w danym miejscu. Czasami trzeba przerzucić kilka anten wewnętrznych, aż znajdzie się tę, która odbiera. Z anteną zewnętrzną jest o tyle łatwiej, że są on w znakomitej większości przypadków rzeczywiście antenami telewizyjnymi...

Atrax-300 i DigitActivia (w wykonaniu pasywnym) maja dobre opinie. Dobrze działające i możliwością montażu na zewnątrz.
  • jeśli kupujemy jako 'Kowalski' w sklepie internetowym, możemy oddać towar bez podania przyczyn w przeciągu 10 dni od zakupu - towar może być rozpakowany. Jeśli kupujemy w zwykłym sklepie 'w realu' trzeba się dogasać na zwrot, jeśli antena nie zadziała.
  • Jeśli antena w wykonaniu pasywnym daje już jakiś odbiór, można dołożyć do niej wzmacniacz liniowy TV, co zwykle załatwia sprawę. U Ciebie jest ten GSM, ale jak nie będziesz miał stabilnego odbioru, wtedy nie pozostanie nic innego, jak kombinowanie z anteną zewnętrzną lub wzmacniaczem małym wzmocnieniu do anteny wewnętrznej.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: MEDIA-TECH MT4152HD

Post autor: janek 77 » 27 marca 2011, o 22:38

Golo1990 pisze:po domu nie próbowałem biegać i szukać sygnału gdyż nie mam laptopa, jedyne co robiłem to wystawiałem ją na parapet
Nie chodzi o to abyś biegał z komputerem ale 3m kabla antenowego wystarczy aby przemieścić antenkę. Z małymi antenkami trzeba spróbować ustawić w poziomie w świetle okna. Jeśli nie ma czarnej dziury to z 8 km powinieneś dostać 80- 100% siły i z 60-90 jakości na tunerze USB.
Ja używam WandTV i Leadtek Dongle H.
Wiele innych tunerów opartych na starych chipach AF9015 tak jak twój nie dawało takich parametrów. To jest słaby tuner i tyle..
Skoro masz co masz to poprawić mozna tylko anteną. ATAX300 to dobra propozycja. W razie czego można ją dac na zewnątrz.

Inne rozwiązanie to THOMSON ANTD120 z filtrem GSM. Ja taką używam
Na allegro sa podobne firmy hama z filtrem GSM i z wzmacniaczem lub bez

Przy jakości 10% to kanałów nie znajdziesz. A jaka była siła sygnału?

Odpowiedz