MEDIA-TECH MT4152HD

Golo1990

Re: MEDIA-TECH MT4152HD

Post autor: Golo1990 » 27 marca 2011, o 23:09

Dzięki za pomoc, zdecydowałem, że kupię antenę Thomson ANTD120 którą poleca janek77 gdyż to bodajże wydatek rzędu 42zł a biorąc pod uwagę odległość to można zaryzykować gdyż szanse na powodzenie są duże. Jeśli jednak nie będzie to działać zbyt dobrze to już wiem na jakie anteny zewnętrzne zwrócić uwagę, dzięki _chris_.

PS. Siła sygnału wynosiła 0% tylko jakość podskoczyła na chwilę na 10%.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: MEDIA-TECH MT4152HD

Post autor: janek 77 » 28 marca 2011, o 00:48

Daj znać jak poszło.
jak juz wcześniej pisałem to jest niezbyt czuły tuner. Testowałem to wiem. Pozbyłem się po testach.

Ale jeśli masz 0% siły i erratyczne 10% jakości to potrzebna zmiana anteny. Strategia, którą przyjąłeś słuszna.

umieść w poziomie tego thomsona i poszukaj obracając w poziomie kierunku nadajnika aż znajdziesz sygnał

eter
Posty: 688
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: MEDIA-TECH MT4152HD

Post autor: eter » 30 marca 2011, o 20:09

Jeszcze ja dorzucę kilka słów. Te 10% jakości jest w splashu dobrą wskazówką. Należy obserwować skalę i delikatnie zmieniać pozycję anteny (odczekując chwilę), w przypadku znalezienia lepszego sygnału, nagle sygnał "zaskoczy" na odpowiedni poziom....nie widać powolnego wzrostu, lecz właśnie skok z tych 10%, które pokazuje, że jesteś w zasięgu nadajnika. Sygnał jest kapryśny przynajmniej u mnie (ale mam do nadajnika, aż 70 km) i występuje tylko w ściśle określonym miejscu pokoju (bo o dziwo łapię go na antenie wewnętrznej)lecz najlepiej z tego co już pisałem w moich postach tuner sprawuje się na antenach BEZ WZMACNIACZA. Dziwi mnie jednak bardzo, że przy tak małej odległości od nadajnika masz w ogóle problemy...porównaj moją odległość. Może jednak Żagań tak wymiata, chociaż moc nie jest porażająca. Pozdrawiam i powodzenia!

waldi1988_111

Re: MEDIA-TECH MT4152HD

Post autor: waldi1988_111 » 30 marca 2011, o 22:16

Hey mam podobny prblem w splash pokozało mi chwile 10% jakości sygnału potem znikł, użyłem do tego anteny siatkowej płytka w antenie ma napisane 250 dbi, używam tunera usb hdtv opartego na af 9015, w trochę innej lokalizacji uzyskałem 100% siły sygnału ale jakości tylko 10% było to na częstotliwości 642 mhz,niestety nie wyszukało mi żadnych kanałów mieszkam w Rzeszowie i do nadajnika na Suchej górze w linii prostej mam około 32 kilometrów,podobnie miałem na antenie pokojowej z możliwością regulacji aż do 30dbi na tej samej częstotliwości siła 100% jakość 10% kanału również nie pobrałoObrazekprzede mną jest nie wysoki blok trochę przesłania bezpośredni widok, ale chyba nie jest tak źle skoro coś wyczuwa, poradźcie co może być tego przyczyną z góry dzięki

_chris_

Re: MEDIA-TECH MT4152HD

Post autor: _chris_ » 31 marca 2011, o 14:35

waldi1988_111 pisze:Hey mam podobny prblem w splash pokozało mi chwile 10% jakości sygnału potem znikł, użyłem do tego anteny siatkowej płytka w antenie ma napisane 250 dbi, używam tunera usb hdtv opartego na af 9015, w trochę innej lokalizacji uzyskałem 100% siły sygnału ale jakości tylko 10% było to na częstotliwości 642 mhz...
zacznij może od wymiany wzmacniacza w antenie na symetryzator (IV/V pasmo) plus nowy kabel antenowy (satelitarny, średnica żyły wewnętrznej >1mmm, jeśli antena montowana na zewnątrz to kabel w kolorze czarnym z osłoną z PE) plus nowa wtyczka antenowa (lub lepiej złącze F + przejściówka FF-IEC).

I bardzo dokładnie ustawić antenę na max jakości odbieranych mux-ów.

eter
Posty: 688
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: MEDIA-TECH MT4152HD

Post autor: eter » 31 marca 2011, o 20:28

Tak zgadza się, wyrzuć płytkę wzmacniacza (jeśli nie masz symetryzatora to od biedy na próbę podłącz kabel bezpośrednio) usuń wtyczkę z zasilaczem podłączając sygnał bezpośrednio do nowego wtyku antenowego. Najlepiej zamiast siatki podłączyć nawet starą Yagę taką kilku elementową. Ten sygnał jakości 10% w splashu pokazuje, że jesteś w zasięgu nadajnika dvb-t może nawet pulsować. Ten sygnał siły o którym piszesz może być jakimś szumem analogowym. Tak czy inaczej powinien być sygnał jakości ( kanały splash wyszukuje i zapisuje przy sygnale jakości około 55%) co nie wiąże się z ich dobrym odbiorem ( stabilny gdzieś przy 60%), ale to już indywidualna sprawa. Oczywiście ustawić dokładnie częstotliwość kanału, który realnie można odebrać w twojej lokalizacji gdzieś do 60km .Sprawdzać i próbować. Antena pokojowa jak i też zewnętrzna ze wzmacniaczem odpada, gdyż tunery na tym czipie nie widzą sygnału przynajmniej słabego poprzez jakiekolwiek wzmacniacze sygnału. Powodzenia.
Ps. Czy ten nadajnik emituje również sygnał analogowy ?

waldi1988_111

Re: MEDIA-TECH MT4152HD

Post autor: waldi1988_111 » 31 marca 2011, o 21:21

nie teraz emituje tylko sygnał cyfrowy

waldi1988_111

Re: MEDIA-TECH MT4152HD

Post autor: waldi1988_111 » 31 marca 2011, o 21:55

założyłem wszystko jak radził chris, niestety dalej to samo wyszukuje jakość na 10% w splash,ale nic konkretnego, co zrobić zmienić tuner czy zastosować antenę typu YAGI

eter
Posty: 688
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: MEDIA-TECH MT4152HD

Post autor: eter » 1 kwietnia 2011, o 13:28

Szkoda, że nie pomogło. Najlepiej jak byś mógł sprawdzić odbiór na jakimś innym tunerze np. jakaś nagrywarka DVD, telewizor z tunerem itp. nawet w wersji mpeg2, gdzie będzie widoczny sygnał jak również wczytanie kanałów tylko bez możliwości odbioru wizji, ale dałoby to ci pogląd, że jest możliwy odbiór w twojej lokalizacji i na twojej antenie. Może ktoś znajomy ma gdzieś starą YAGĘ i mógłbyś na niej sprawdzić....im dłuższa tym lepsza, lecz bardziej czuła na kierunek. Ewentualnie zakup nowego tunerka, zwłaszcza, że ceny są niskie, lecz to zostawiłbym na końcu po sprawdzeniu w/w opcji. Napisz jeszcze jaki dokładnie jest model twojego tunera i skąd pobierałeś sterowniki oraz jaki masz system na kompie 32/64 bit?

waldi1988_111

Re: MEDIA-TECH MT4152HD

Post autor: waldi1988_111 » 1 kwietnia 2011, o 13:42

eter pisze:Szkoda, że nie pomogło. Najlepiej jak byś mógł sprawdzić odbiór na jakimś innym tunerze np. jakaś nagrywarka DVD, telewizor z tunerem itp. nawet w wersji mpeg2, gdzie będzie widoczny sygnał jak również wczytanie kanałów tylko bez możliwości odbioru wizji, ale dałoby to ci pogląd, że jest możliwy odbiór w twojej lokalizacji i na twojej antenie. Może ktoś znajomy ma gdzieś starą YAGĘ i mógłbyś na niej sprawdzić....im dłuższa tym lepsza, lecz bardziej czuła na kierunek. Ewentualnie zakup nowego tunerka, zwłaszcza, że ceny są niskie, lecz to zostawiłbym na końcu po sprawdzeniu w/w opcji. Napisz jeszcze jaki dokładnie jest model twojego tunera i skąd pobierałeś sterowniki oraz jaki masz system na kompie 32/64 bit?
system win7 64 bit,tuner z ebay z chin http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?Vie ... K:MEWNX:IT wersja sterowników 9.6.3.1 dostawca sterownika itetech chipset af9015

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: MEDIA-TECH MT4152HD

Post autor: janek 77 » 1 kwietnia 2011, o 14:41

Jak już mowiłem to stary chip i czasami chimeryczny. nawet jeśli już wydaje się że odbiór jest możliwy. Trzeba mu niestety dac b. dobrej jakości sygnał.
Trzeba lepszą antenę.
Lepszy tuner by nie zaszkodził. Z czułością np 5-8dB większą jak np. WandTV, który używa ITE9135

waldi1988_111

Re: MEDIA-TECH MT4152HD

Post autor: waldi1988_111 » 1 kwietnia 2011, o 16:55

hmm skupię się na zmianie anteny, pożyczyłem tuner koledze śmiga u niego w domu na antenie pokojowej z podłączonym zasilaniem, ale jest jeden mały paradoks, w splash pokazuje tylko jakość sygnału( ta nawet dochodzi do 90%) ale wcale nie pokazało siły, program pobrał oba muxy obraz bardzo ładny nic nie przerywa i wszystko gra,teraz pozostaje przełożyć całość na mój balkon spróbuje założyć antenę kierunkową i zobaczymy co się bedzie działo:)

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5417
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: MEDIA-TECH MT4152HD

Post autor: @GUTEK@ » 1 kwietnia 2011, o 17:06

Bo ten typ tak ma. Jak rośnie wskaźnik jakości to spada wskaźnik siły sygnału. Jak podłączysz tuner bez anteny to siłe i tak będziesz miał 100%, a jakość 0%, a jak sygnał złapiesz to wzrośnie jakość, a spadnie siła do 0%.

Golo1990

Re: MEDIA-TECH MT4152HD

Post autor: Golo1990 » 2 kwietnia 2011, o 15:25

janek 77 pisze:Daj znać jak poszło.
jak juz wcześniej pisałem to jest niezbyt czuły tuner. Testowałem to wiem. Pozbyłem się po testach.

Ale jeśli masz 0% siły i erratyczne 10% jakości to potrzebna zmiana anteny. Strategia, którą przyjąłeś słuszna.

umieść w poziomie tego thomsona i poszukaj obracając w poziomie kierunku nadajnika aż znajdziesz sygnał
Tajemnica niedziałającego tunera wyjaśniła się przez przypadek i nigdy by mi nie przyszło do głowy, że to kabel USB jest winowajcą. Chciałem upewnić się, że konieczny jest zakup nowej anteny i porozmawiałem ze znajomym czy nie mógłbym sprawdzić tym razem na jego antenie siatkowej czy jest przynajmniej jakiś sygnał. Gdy znajomy napisał, że już wszystko przygotował i żebym przyszedł to z zamotania zapomniałem wziąć kabla dzięki któremu miałem trochę więcej możliwości manipulowania anteną ponieważ ma około 30cm. Po podłączeniu u niego tunera do anteny i odpaleniu Splash'a okazało się że siła jak i jakość sygnału wynoszą 100%. Ja myśląc, że to działa tylko dzięki antenie siatkowej pożyczyłem od brata nieużywanej starej anteny siatkowej i okazało się że u mnie w domu tak jak przedtem 0% siły i jakości. Później głowiąc się czemu to nie działa przypomniałem sobie, że u znajomego tuner był podłączany bezpośrednio do komputera i po podłączeniu go u mnie bezpośrednio do slotu USB okazało się że sygnał na siatkówce to 100% później zmieniając na antenkę z zestawu, altDVB pokazywał około 80% jakości ale obraz był płynny natomiast bez anteny program pokazywał około 10% jakości. Więc na krótkie odległości tuner jak najbardziej dobry i o dziwo czuły. A co do kabla to nie wiem czemu tak się działo gdyż przeważnie używam go do transferu plików na odtwarzacz mp3 oraz do podłączenia drukarki i wszystko działa normalnie. Dziękuję jeszcze raz za pomoc :]

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: MEDIA-TECH MT4152HD

Post autor: janek 77 » 2 kwietnia 2011, o 17:29

Wydaje się to oczywiste ale..
Trzeba posprawdzać kabelki i instalację.
A po tym wybierać antenę.
Dobrze, że się udało tanim kosztem

eter
Posty: 688
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: MEDIA-TECH MT4152HD

Post autor: eter » 3 kwietnia 2011, o 00:06

To są te zawiłości w odbiorze DVB-T, niby wszystko w porzadku a nie gra. Jeśli u Waldiego też ruszy (napisz) to zrobił się ładny poradnik dotyczący tego modelu i wielu innych na tym samym czipie. Pozdrawiam.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: MEDIA-TECH MT4152HD

Post autor: janek 77 » 3 kwietnia 2011, o 01:28

Jakie zawiłości?
Please. Tuner nie kontaktuje w wejściu USB kabelka.
Jedno z nich jest niedorobione...
Takie rzeczy powinno się sprawdzać przez eliminację na poczatku u siebie w domu. Trudno komus doradzać na odległość nic nie widząc sprawdź kabelek skoro nie wiadomo że kolega kabelek używa 8-)
To że stare modele odbierają w dobrych warunkach nie powinno być zachętą do ich kupowania. Cena już dla niektórych jest.

Prosty test kilku tunerów w tych samych warunkach w kilku lokalizacjach pokazuje bezsens kupowania starych chipów.

eter
Posty: 688
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: MEDIA-TECH MT4152HD

Post autor: eter » 3 kwietnia 2011, o 19:01

Nie chodzi o zachęcanie do kupowania starych tunerów, lecz informację dla tych, którzy już takie posiadają ( przecież taki sens miało założenie tego wątku przeze mnie ),że jest możliwy przez nie odbiór i nie ma konieczności sięgania zaraz po nowe modele, które jednak nic oprócz niskiej ceny i lepszej czułości nam nie dadzą, zakładajac że mamy wystarczająco mocny sygnał, aby pozostać przy naszym starym......przecież resztę i tak wykonuje komputer. Wskazówki takie jak dziwnie zachowujący się przewód USB też są warte zaznaczenia w przypadku braku odbioru...każdemu może się przytrafić taka rzecz i warto o tym wspomnieć właśnie na takich forach, które po to są czyż nie? Nie wszyscy jesteśmy fachowcami a początkującym w tej dziedzinie, każda nawet z pozoru błacha rzecz się przyda. Temat schodzi na poboczne tory więc chyba nie ma już potrzeby drążyć go dalej, ponieważ wątek brzmi MEDIA-TECH MT 4152 więc raczej wszyscy ,którzy tu zagladają nie poszukują wskazówek typu "kup sobie nowy" i tego się trzymajmy. Pozdrawiam.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: MEDIA-TECH MT4152HD

Post autor: janek 77 » 3 kwietnia 2011, o 22:22

eter pisze:nie ma konieczności sięgania zaraz po nowe modele, które jednak nic oprócz niskiej ceny i lepszej czułości nam nie dadzą

Wniosek jest nie tylko "kup sobie nowy"
ale
"nie kupuj starego"
8-)
Dla mnie niska cena i lepsza czułość byłaby powodem do nie kupowania drożej o gorzej lub wymiany

Niestety część użytkowników robi inaczej kupuje a póżniej szuka pomocy

Nikt nie kupił ten tuner Mediatech 5 lat temu tylko w tym roku lub pewnie rok wcześniej.
Wielu szuka nie problemu co zrobić ze starym tunerem, który posiadają 5 lat bo w między czasie pewnie to juz rozwiązali, tylko zagląda po poradę co kupić.
I dla nich odpowiedź jest jasna.
NIE Kupować. Kupić nowszy model i tańszy.

waldi1988_111

Re: MEDIA-TECH MT4152HD

Post autor: waldi1988_111 » 14 kwietnia 2011, o 22:42

janek 77 pisze:Jak już mowiłem to stary chip i czasami chimeryczny. nawet jeśli już wydaje się że odbiór jest możliwy. Trzeba mu niestety dac b. dobrej jakości sygnał.
Trzeba lepszą antenę.
Lepszy tuner by nie zaszkodził. Z czułością np 5-8dB większą jak np. WandTV, który używa ITE9135

Wykorzystałem wszystkie wasze porady i zainwestowałem w antenę kierunkową ATZ 19/ 21- 69 MuX 3 jakość 99- 100%, mux 2 koło 80% trochę faluję ale obraz miodzio, także tuner nie taki zły, problem rozwiązała antena trochę straszy długością ale spełnia swoją rolę, także dzięki za wszystkie podpowiedzi

Odpowiedz