SHARP LC-32DH65E

arek3city

Sharp LC-DH65E + UPC

Post autor: arek3city » 19 czerwca 2009, o 00:39

Witam serdecznie.
Jestem laikiem i wiem na ten temat tylko tyle co Cioocia Google podpowiedziała
a więc tak:
Dysponuję TV (pewnej firmy) model. LC-DH65E wyposażony jest w dvb i gniazdo CI oraz telewizję kablową UPC.
...
Pomijając okoliczności
...
Do czego muszę włożyć kartę klucz UPC aby uruchomić telewizję cyfrową z pominięciem ichniejszego dekodera (kolor dekodera nie integruje się z kolorem powierzchni na której ustawiony jest telewizor )
Wszystko mam legalnie jednak dekoder UPC wpływa negatywnie na aranżację wnętrza (jakkolwiek dziwnie by to nie brzmiało)
Za wyrozumiałość i udzieloną odpowiedź z góry bardzo dziękuję

Awatar użytkownika
orin
Posty: 399
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony KDL-50W809C, Samsung UE40H6700
Instalacja antenowa: Antena LOG 5-12 / 21-60 ~20m n.p.z. / kabel Triset113-10m
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Warszawa PKiN

Re: Sharp LC-DH65E + UPC

Post autor: orin » 19 czerwca 2009, o 08:13

arek3city pisze:Witam serdecznie.
Jestem laikiem i wiem na ten temat tylko tyle co Cioocia Google podpowiedziała
a więc tak:
Dysponuję TV (pewnej firmy) model. LC-DH65E wyposażony jest w dvb i gniazdo CI oraz telewizję kablową UPC.
...
Pomijając okoliczności
...
Do czego muszę włożyć kartę klucz UPC aby uruchomić telewizję cyfrową z pominięciem ichniejszego dekodera (kolor dekodera nie integruje się z kolorem powierzchni na której ustawiony jest telewizor )
Wszystko mam legalnie jednak dekoder UPC wpływa negatywnie na aranżację wnętrza (jakkolwiek dziwnie by to nie brzmiało)
Za wyrozumiałość i udzieloną odpowiedź z góry bardzo dziękuję
Nie ma żadnej możliwości korzystania z cyfrowej TV UPC w innym odbiorniku nić oddbiornik UPC. Karta UPC jest parowana z tunerem cyfrowym.

arek3city

Re: Sharp LC-DH65E + UPC

Post autor: arek3city » 19 czerwca 2009, o 12:25

A przyjmijmy czysto chipotetycznie że udało by mi się (jakimś cudem) sparować moduł CI z kartą UPC. Czy musiał by być to jakiś konkretny moduł? Jeżeli tak to jaki?
Zakładam również że jeżeli ktoś paruje kartę z dekoderem to równie dobrze może sparować taki moduł.

Awatar użytkownika
orin
Posty: 399
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony KDL-50W809C, Samsung UE40H6700
Instalacja antenowa: Antena LOG 5-12 / 21-60 ~20m n.p.z. / kabel Triset113-10m
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Warszawa PKiN

Re: Sharp LC-DH65E + UPC

Post autor: orin » 19 czerwca 2009, o 14:26

arek3city pisze:A przyjmijmy czysto chipotetycznie że udało by mi się (jakimś cudem) sparować moduł CI z kartą UPC. Czy musiał by być to jakiś konkretny moduł? Jeżeli tak to jaki?
Zakładam również że jeżeli ktoś paruje kartę z dekoderem to równie dobrze może sparować taki moduł.
Daj sobie spokój.Kodowanie Nagravision3

Kpc21
Posty: 396
Rejestracja: 15 czerwca 2009, o 18:05
Odbiornik: Skymax ME2012; Wiwa HD-90; Panas. L37E5E; Ferg. Ariva 250
Instalacja antenowa: antena szerokopasmowa "siatkowa" ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: pTON Łódź EC4

Re: Sharp LC-DH65E + UPC

Post autor: Kpc21 » 19 czerwca 2009, o 16:20

Kablówki zazwyczaj nadają w systemie DVB-C, a nie DVB-T.

Jeśli jednak telewizor obsługuje DVB-C, to operator musiałby udostępnić swój moduł (sparowany z kartą). To tak samo, jak przy Cyfrowym Polsacie, gdzie zamiast dekodera można kupić moduł CI.

arek3city

Re: Sharp LC-DH65E + UPC

Post autor: arek3city » 21 czerwca 2009, o 11:52

Kpc21 - telewizor posiada odpowiedni dekoder ;)
UPC nie udostępnia modułów CI (a ja nie mam możliwości podłączenia ich dekodera - żartobliwie powiedzmy że kolor ich dekodera nie pasuje do koloru firanek ;) no dobra ... do koloru podłogi co byś nie wpadł na pomysł 'zmień firanki' ;) )
Pytając o rodzaj modułu miałem na myśli czy może być to np CONAX który jest szeroko dostępny np na aukcjach internetowych ;) i kolejne pytanie jeżeli chodzi o rodzaj modułu czy dobierać moduł do karty klucza czy do telewizora?

Szczepan79

Problem z EPG na Sharpie DH65E nadajnik Śrem

Post autor: Szczepan79 » 20 lipca 2009, o 15:25

Witam

Jestem posiadaczem W/w TV i mam problem z odbiorem EPG po przyciśnięciu na pilocie EPG nie pojawia się program na żadnym kanale, choć informacje o programie aktualnie nadawanym są dostępne (przycisk P.info) choć przesunięte -2h (np Fakty TVN godz 17.00-17.20). Proszę o poradę

lukaszc2

Re: Problem z EPG na Sharpie DH65E nadajnik Śrem

Post autor: lukaszc2 » 20 lipca 2009, o 18:46

Miałem dokładnie to samo na tym telewizorze tylko, że w Warszawie ale po jakimś czasie poprawiono cos z EPG i wszystko jest ok. Także kolego to nie jest wina telewizora.

Szczepan79

Re: Problem z EPG na Sharpie DH65E nadajnik Śrem

Post autor: Szczepan79 » 21 lipca 2009, o 10:58

Dzięki za info. Trochę się uspokoiłem. Zostaje tylko czekać aż Emitel w Śremie zacznie poprawnie nadawać. Są jeszcze problemy z dźwiękiem niekiedy wyprzedza obraz dopiero po około 2-5 min sie stabilizuje po przełączeniu między programami. Nie ma tego efektu na TVp Info. ale to chyba problem z dosyłem.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Problem z EPG na Sharpie DH65E nadajnik Śrem

Post autor: Jarosław Bałuka » 21 lipca 2009, o 13:19

lukaszc2 pisze:Miałem dokładnie to samo na tym telewizorze tylko, że w Warszawie ale po jakimś czasie poprawiono cos z EPG i wszystko jest ok. Także kolego to nie jest wina telewizora.
Nic nie zmieniano w EPG wiec to nie tu jest problem.

Janusz123

Re: Problem z EPG na Sharpie DH65E nadajnik Śrem

Post autor: Janusz123 » 21 lipca 2009, o 13:32

Jarosław Bałuka pisze: Nic nie zmieniano w EPG wiec to nie tu jest problem.
No nie wiem, mam możliwość podglądu EPG na TV Samsung i stacjonarnym Fergusonie, i tu i tu jest ten sam problem tzn. opisy w EPG nie są kompletne, urywają się w pół słowa np. Gór zamiast Górniak, pomimo że miejsca na opis jest jeszcze sporo.
Oczywiście porównawcze EPG platformy n oraz ze Śremu, to dzień do nocy, ale to już nie wina Emitela, ale osoby przygotowującej opis.
W n mam dodatkowo rok prod., aktorów, rodzaj (film, dokument) itp.

Szczepan79

Re: Problem z EPG na Sharpie DH65E nadajnik Śrem

Post autor: Szczepan79 » 21 lipca 2009, o 15:08

U mnie na w/w Sharpie dzieje Epg mam ustawione na odbieranie automatycznie. Godzina w Epg jest Ok czyli aktualna natomiast w P.info (opisie bieżącego programu) jest -2h. Po naciśnięciu przycisku EPG cały czas jest pusto i daty są złe np wczoraj miałem poniedziałek ale 1 -szy a nie 20. Proszę o info od użytkowników w/w odbiorników czy również mają takie problemy. Mieszkam w Gnieźnie korzystam z nadajnika w Śremie.

syko
Posty: 20
Rejestracja: 8 maja 2009, o 21:40
Odbiornik: SAMSUNG UE40D6750
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Żagań-Wichów

Re: Problem z EPG na Sharpie DH65E nadajnik Śrem

Post autor: syko » 21 lipca 2009, o 19:58

Witam, u mnie też jest to samo, czyli nic nie ma, tzn epg nie działa, "p. info" działa ale równiez o 2 godziny w plecy. Dźwięk jak juz kiedys pisałem też w plecy, jakieś kilka sekund, po jakimś czasie sie synchronizuje i jest ok ale zdarza sie że czasem trwa to baaardzo długo i przełączam na inny program bo mnie trafia. Jedynym programem na którym problemy te nie występowały był TVP HD, ale juz go nie ma więc zostały tylko te które z fonią sa "do tyłu"( lub wizją do przodu -jak kto woli). "testy :?: "
{sygnał z rtcn Wichów , tv sharp dh65e}

lukaszc2

Re: Problem z EPG na Sharpie DH65E nadajnik Śrem

Post autor: lukaszc2 » 21 lipca 2009, o 23:17

Jarosław Bałuka pisze:
lukaszc2 pisze:Miałem dokładnie to samo na tym telewizorze tylko, że w Warszawie ale po jakimś czasie poprawiono cos z EPG i wszystko jest ok. Także kolego to nie jest wina telewizora.
Nic nie zmieniano w EPG wiec to nie tu jest problem.
A nie pamięta Pan czasu jakiś miesiąc temu, że nadawaliście EPG z brakiem polskich znaków następnie był okres że nie było EPG a była informacja o programie (PInfo), już nie wspomnę o czasach gdzie EPG działało - jak się nie mylę styczeń –luty i była zła godzina. Opisuję sytuację w Warszawie. I co nic nie zmienialiście? Dodatkowo w Warszawie pomijajac SFN to dźwięk jakieś kilka sekund za wziją, po jakimś czasie sie synchronizuje

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Problem z EPG na Sharpie DH65E nadajnik Śrem

Post autor: Jarosław Bałuka » 22 lipca 2009, o 10:43

lukaszc2 pisze:
Jarosław Bałuka pisze:
lukaszc2 pisze:Miałem dokładnie to samo na tym telewizorze tylko, że w Warszawie ale po jakimś czasie poprawiono cos z EPG i wszystko jest ok. Także kolego to nie jest wina telewizora.
Nic nie zmieniano w EPG wiec to nie tu jest problem.
A nie pamięta Pan czasu jakiś miesiąc temu, że nadawaliście EPG z brakiem polskich znaków następnie był okres że nie było EPG a była informacja o programie (PInfo), już nie wspomnę o czasach gdzie EPG działało - jak się nie mylę styczeń –luty i była zła godzina. Opisuję sytuację w Warszawie. I co nic nie zmienialiście? Dodatkowo w Warszawie pomijajac SFN to dźwięk jakieś kilka sekund za wziją, po jakimś czasie sie synchronizuje
Miesiąc temu my w ogóle nie nadawaliśmy EPG.
Czytając posty można zauważyć, że jedynie użytkownicy telewizorów produkcji Sharp mają problemy z EPG. Skoro na pozostałych odbiornikach jest dobrze, to może jednak w Sharpach jest coś niedopracowane...?

Szczepan79

Re: Problem z EPG na Sharpie DH65E nadajnik Śrem

Post autor: Szczepan79 » 22 lipca 2009, o 12:01

Witam

Może i w Sharpach jest jakiś problem po to jest to forum żeby to zdiagnozować, jeżeli rzeczywiście Sharp wprowadził coś do obrotu co nie funkcjonuje zgodnie ze standardem EPG to będziemy te telewizory reklamować jako niezgodne z umową. Narazei musimy mieć pewność zę ze strony EMitela jest wszystko OK. A później będziemy ewentualnie walczyć z Sharpem. Choć natknąłem się na informację na tym forum, że w jakimś miejscu Polski działa to już ok (czyli sprawa TV raczej odpada). W końcu testy to testy.

spn

Re: Problem z EPG na Sharpie DH65E nadajnik Śrem

Post autor: spn » 22 lipca 2009, o 12:21

Janusz123 pisze:
Jarosław Bałuka pisze: Nic nie zmieniano w EPG wiec to nie tu jest problem.
No nie wiem, mam możliwość podglądu EPG na TV Samsung i stacjonarnym Fergusonie, i tu i tu jest ten sam problem tzn. opisy w EPG nie są kompletne, urywają się w pół słowa np. Gór zamiast Górniak, pomimo że miejsca na opis jest jeszcze sporo.
Oczywiście porównawcze EPG platformy n oraz ze Śremu, to dzień do nocy, ale to już nie wina Emitela, ale osoby przygotowującej opis.
W n mam dodatkowo rok prod., aktorów, rodzaj (film, dokument) itp.
U mnie (Sony 40W4220, sygnał z RTCN Kraków/Chorągwica - aktualnie w ogóle nic nie jest nadawane w multipleksie) do tej pory polskie znaki wyświetlały się już prawidłowo. Ale tak sam jak u Ciebie opisy są urwane i również jest dużo miejsca. Wątpię czy to problem po stronie telewizora.

merks

Re: Problem z EPG na Sharpie DH65E nadajnik Śrem

Post autor: merks » 22 lipca 2009, o 13:02

syko pisze:Witam, u mnie też jest to samo, czyli nic nie ma, tzn epg nie działa, "p. info" działa ale równiez o 2 godziny w plecy. Dźwięk jak juz kiedys pisałem też w plecy, jakieś kilka sekund, po jakimś czasie sie synchronizuje i jest ok ale zdarza sie że czasem trwa to baaardzo długo i przełączam na inny program bo mnie trafia. Jedynym programem na którym problemy te nie występowały był TVP HD, ale juz go nie ma więc zostały tylko te które z fonią sa "do tyłu"( lub wizją do przodu -jak kto woli). "testy :?: "
{sygnał z rtcn Wichów , tv sharp dh65e}
Witam!
Ja również odbieram sygnał z Wichowa na odbiorniku SONY 40W4500 i nie zaobserwowałem żadnych problemów z EPG. Co prawda czasami przy pojedyńczych opisach zdarzyły się krzaczki zamiast polskich znaków ale to wina chyba "wklepywacza" lub konwersji tekstu. Godzina zawsze jest ok i nie zauważyłem żadnego przesunięcia fonii do obrazu. Od 2 dni obserwuję brak wogóle sygnału z Wichowa także nie wiem jak jest w chwili obecnej z tym EPG ale jak działało to było wszystko ok.
Pozdrawiam.

marcin.poznan
Posty: 63
Rejestracja: 8 lipca 2009, o 17:14
Odbiornik: TV Philips 2016
Instalacja antenowa: ANTENA KIERUNKOWA 17/21-60/TRIDIGIT
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań / Śrem

Re: Problem z EPG na Sharpie DH65E nadajnik Śrem

Post autor: marcin.poznan » 22 lipca 2009, o 13:28

Na samsungach (6i7) mimo przestawienia czasu tzn dodania godziny EPG pokazuj się z godzinnym opóźnieniem.Po za tym zaobserwowałem ze czas nadawany przez nadajnik jest o jedną godzinę wstecz. Czyli zamiast 12 wskazuje 11. W TV jest możliwość ustawienia czasu ale nie zmienia to nadawanych programów w EPG.

lukaszc2

Re: Problem z EPG na Sharpie DH65E nadajnik Śrem

Post autor: lukaszc2 » 22 lipca 2009, o 19:56

Jarosław Bałuka pisze:Miesiąc temu my w ogóle nie nadawaliśmy EPG.
Czytając posty można zauważyć, że jedynie użytkownicy telewizorów produkcji Sharp mają problemy z EPG. Skoro na pozostałych odbiornikach jest dobrze, to może jednak w Sharpach jest coś niedopracowane...?
Szanowny Panie nie chce prowadzić z Panem polemiki wiec proszę potraktować to jako informację techniczną. EPG jakiś czas temu nie pamiętam czy miesiąc czy 2 tygodnie temu nadawany był bez polskich znaków i ze zła godziną i potwierdzali to posiadacze również telewizorów Sony więc nie jest to problem Sharpa. Oczywiście teraz EPG jest prawidłowe wiec to następny argument, że to nie wina telewizora Sharp bo już od jakiegoś czasu jest ok. znowu nie napisze ile ale gdzieś może z tydzień dwa. Opisuję sytuacje w Warszawie. Proszę Pana nie można wszystkiego zrzucać na TV, anteny wzmacniacze itp. a to jest często robione z tego co czytam to problemy z emisją synchroniczną były tłumaczone błędami w odbiornikach, antenami, wzmacniaczami może to jednak nie jest wina po stronie użytkowników. Oczywiście pisałem do Sharpa o problemach w odbiorze DVB-T i odpowiedź była tutaj wklejana na forum i wysyłana do Pana na prix. Proszę naprawdę nie pisać, że to wina telewizora ponieważ TV mam ten sam i był okres, że EPG działało potem były problemy z godziną i wyświetlaniem polskich znaków a potem znowu jest ok. wiec co TV się poprawił czy nadawanie EPG (telewizor jak stoi tak stał i nic nie zmieniam więc chyba sygnał)
Inną sprawą jest zgrywanie się wizji z fonią problem ten występował na POT ale u Was było ok. od razu wizja z fonią się zgrywała a teraz coś zostało zmienione i od jakiegoś czasu jest tak że wizja jest rozjechana z fonią rozumiem, że to są testy ale po co sugerować, że to może problem TV a przecież Pan czytając to forum wie że tak nie jest.

Odpowiedz