WIKAMI 777

drzonca
Posty: 24
Rejestracja: 12 maja 2011, o 14:35
Odbiornik: Wikami 777
Instalacja antenowa: ATZ-8 + LNA-177

WIKAMI 777

Post autor: drzonca »

Od kilkunastu dni użytkuję tuner Wikami 777 HD z Allegro (dość dobra cena) http://www.wikami.nazwa.pl/product.php?id_product=14 Sądząc po menu jest to kolejny tuner oparty na procesorze Mstar7828, tak jak WIWA HD-100 czy LV6T, tylko tym razem brandowany przez Wikami. Z zalet wygląda na to ze odtwarza E-AC-3, producent (czy importer) wprawdzie nie wymienia tego w instrukcji, ale poprawnie odtworzył dźwięk z pliku test_ddplus.ts zamieszczanego tu na forum. Ma także opcję zasilania anteny (u mnie zasila wzmacniacz LNA-177). Odbiór z Suchej Góry w Rzeszowie (33 km od nadajnika) stabilne 82% na małej ośmioelementowej Yagi na balkonie (3 piętro). Dane z menu tunerka:
Model: YJ-0370 DVB-T2205
SW Version: 2010.12.17 2011.03.17.01
HW Ver: Mstar7828 DDII TUNER9133
Jeśli ktoś z was chciałby jeszcze jakieś informacje, albo ma pomysł na jakieś testy to proszę pisać.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 6 czerwca 2011, o 19:54 przez drzonca, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5434
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIKAMI 777

Post autor: @GUTEK@ »

Pomysły na testy:
- jak z obwódką napisów, czy napisy sa czytelne na białym tle
- czy tuner dzieli linie napisów w połowie wyrazu
- czy jest żółty kolor czcionki napisów
- czy na chipsecie jest radiator
- jak polskie tłumaczenie, czy ma dużo kwiatków
- czy pilot ma dobry zasięg

drzonca
Posty: 24
Rejestracja: 12 maja 2011, o 14:35
Odbiornik: Wikami 777
Instalacja antenowa: ATZ-8 + LNA-177

Re: WIKAMI 777

Post autor: drzonca »

@GUTEK@ pisze:- jak z obwódką napisów, czy napisy sa czytelne na białym tle
W jakim formacie muszą być napisy żeby tuner je odczytał? Niestety nie udało mi się wyświetlić żadnych napisów do filmu. W opcjach jest ustawianie koloru napisów i koloru tła, jako kolor tła można wybrać zarówno przeźroczysty jak też inny, podejrzewam więc że obwódka będzie.
- czy tuner dzieli linie napisów w połowie wyrazu
- czy jest żółty kolor czcionki napisów
Tak, można taki wybrać.
- czy na chipsecie jest radiator
Patrząc przez otwory wentylacyjne w obudowie radiator jest. Bez rozkręcania nie wiem na 100% czy na procesorze, ale z uwagi na plombę gwarancyjną póki co nie będę tunera otwierał.
- jak polskie tłumaczenie, czy ma dużo kwiatków
W normie, częściej zdarzają się nieprzetłumaczone angielskie teksty niż dziwaczne tłumaczenie. 90% menu jest przetłumaczone w sposób zrozumiały, reszta po angielsku.
- czy pilot ma dobry zasięg
Raczej kiepski, trzeba celować dokładnie w tuner.

atom
Posty: 32
Rejestracja: 12 maja 2011, o 22:52
Odbiornik: Wikami 717, 777
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów

Re: WIKAMI 777

Post autor: atom »

drzonca pisze:W jakim formacie muszą być napisy żeby tuner je odczytał? Niestety nie udało mi się wyświetlić żadnych napisów do filmu.
Czyta większość formatów napisów, ale zauważyłem, że tylko wtedy jeśli maks. rozdzielczość jest ustawiona na 720p. Przy 1080i nie pokazuje żadnych dostępnych napisów.

drzonca
Posty: 24
Rejestracja: 12 maja 2011, o 14:35
Odbiornik: Wikami 777
Instalacja antenowa: ATZ-8 + LNA-177

Re: WIKAMI 777

Post autor: drzonca »

atom pisze:Czyta większość formatów napisów, ale zauważyłem, że tylko wtedy jeśli maks. rozdzielczość jest ustawiona na 720p.
Na to nie wpadłem - kolejny kwiatek w oprogramowaniu. Wobec tego napisy działają, przy przezroczystym tle jest obwódka dookoła liter, ale bardzo delikatna, mimo to napisy są raczej czytelne. Oczywiście napis jest urywany w połowie wyrazu jeśli się nie mieści. Wracając jeszcze do pliku test_ddplus.ts z forum - czy tam powinien być jakiś obraz? Tuner odtwarza z tego pliku jedynie dźwięk (zdaje się że w jakimś innym klonie też taki problem występował). Czytając posty o innych tunerach tego typu to jeszcze rozwiązany jest problem wielokrotnego powtarzania wciśniętej cyfry przy zmianie kanału - tu cyfry pojawiają się po naciśnięciu przycisku, przytrzymanie nic nie zmienia, żeby wbić kolejną cyfrę trzeba zwolnić przycisk i nacisnąć kolejny. Reasumując na tle innych tunerów soft w miarę ok, choć znalazłoby się kilka rzeczy do poprawienia - mam nadzieję, że wypuszczą nową wersję.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3101
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
32LM6300
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: WIKAMI 777

Post autor: qwerty »

W pliku testowym jest obraz.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5434
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIKAMI 777

Post autor: @GUTEK@ »

No to niezłe kwiatki są w tym firmware i pewnie nie ma co liczyć na aktualizacje od firmy która...nie istnieje.

Cena jednak jest dość atrakcyjna i na pewno jest to lepsze wykonanie (przynajmniej obudowy) niż produkty wiwy.
Bardzo możliwe że w tunerze będą działały softy z Maximum T-102PVR - z tego co widzę jest taki sam pilot, więc pewnie i kody pilota mogą być takie same. Oczywiście to tylko przypuszczenie.

drzonca
Posty: 24
Rejestracja: 12 maja 2011, o 14:35
Odbiornik: Wikami 777
Instalacja antenowa: ATZ-8 + LNA-177

Re: WIKAMI 777

Post autor: drzonca »

@GUTEK@ pisze:No to niezłe kwiatki są w tym firmware i pewnie nie ma co liczyć na aktualizacje od firmy która...nie istnieje.
Czemu nie istnieje? Na pudełku i na swojej stronie podają adres w Zielonej Górze. Fakt, KRS nie sprawdzałem. Ja mam nadzieję że upgrade się pojawi.
Cena jednak jest dość atrakcyjna i na pewno jest to lepsze wykonanie (przynajmniej obudowy) niż produkty wiwy.
Obudowa, radiator,chyba E-AC-3 skoro odtwarza dźwięk z pliku testowego - ale czemu sam dźwięk bez obrazu? Biorąc pod uwagę cenę/jakość jestem zadowolony.
Bardzo możliwe że w tunerze będą działały softy z Maximum T-102PVR - z tego co widzę jest taki sam pilot, więc pewnie i kody pilota mogą być takie same. Oczywiście to tylko przypuszczenie.
Chętnie bym przetestował czy te piloty dają takie same kody. Wystarczy sprawdzenie kodów przycisków w Girderze czy trzeba fizycznie sprawdzić działanie na urządzeniu? Czy ktoś ma może pożyczyć taki pilot do testów?
Po gwarancji być może zdecyduje się na intensywniejsze testy firmware. Z tego co czytałem na forum, to wgrywałeś soft bezpośrednio do flasha przez spi. Trzeba wylutować scalaka czy wystarczy się dolutować z kablami do programatora?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5434
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIKAMI 777

Post autor: @GUTEK@ »

Raczej wątpie by soft się pojawił. Skoro nawet inne firmy które "bardziej istnieją" niż to Wikami nie spieszą się z wydawaniem aktualizacji, przykładem RWT, Wiwa.

Nie sprawdzałem o co chodzi z tym odtwarzaniem samego dźwięku z pliku test_ddplus.ts, tak samo jest w nowym sofcie do Signala i z tego co pisał Dipol mieli się zając poprawieniem tego. Jednak jeśli odtwarza nawet sam dźwięk, to znaczy że jest obsługa E-AC3.

Powinno wystarczyć sprawdzenie w Girderze, tylko właśnie musisz najpierw dorwać pilot aby to sprawdzić. Przed wgraniem innych softów też jest dobrze zrobić dump flasha, bo nie bedziesz miał możliwości powrotu do oryginału, chyba że to Wikami udostępni soft.
Soft możesz wgrywać żywcem do flasha, nic nie trzeba zmieniać. Ja wylutowywałem flash i programowałem w programatorze, możliwe że podlutowanie kabelków by wystarczyło.

Po to głównie kupiłem Wiwe żeby testować softy, niestety okazało się że przez to że w wiwie jest inna głowica większość softów nie chciała działać. Teraz najchętniej sprzedałbym Wiwe (powiedzmy za 100zł, ktoś chętny?) i kupił Lumatrona T-40, bo właśnie ma też taki sam pilot jak ten Wikami i jest tani więc można by na nim kombinować.

drzonca
Posty: 24
Rejestracja: 12 maja 2011, o 14:35
Odbiornik: Wikami 777
Instalacja antenowa: ATZ-8 + LNA-177

Re: WIKAMI 777

Post autor: drzonca »

@GUTEK@ pisze:Skoro nawet inne firmy które "bardziej istnieją" niż to Wikami nie spieszą się z wydawaniem aktualizacji, przykładem RWT, Wiwa.
Zobaczymy. W sumie to nie oni piszą oprogramowanie, a Chińczyk u którego zamówili towar. Swoją drogą faktycznie nieco dziwna ta firma. Właśnie doczytałem w instrukcji, że nie pozwalają użytkownikowi na aktualizację oprogramowania pod groźbą utraty gwarancji - więc faktycznie może nie być nowych softów poza serwisem.
Przy okazji - firma mocno reklamuje się na stronie i pudełku tunera że posiada licencję Sisvel, ale o ile się orientuję to w Polsce stosowny patent wygasł w 2010 roku i ta licencja nie jest już potrzebna przy imporcie.
Powinno wystarczyć sprawdzenie w Girderze, tylko właśnie musisz najpierw dorwać pilot aby to sprawdzić.
W ciągu kilku dni sprawdzę kody pilota od Wikami na Girderze. Jeśli ktoś ma inne podobne piloty od innych tunerów i mógłby też sprawdzić swoje na Girderze to proszę o kontakt.
Przed wgraniem innych softów też jest dobrze zrobić dump flasha, bo nie bedziesz miał możliwości powrotu do oryginału, chyba że to Wikami udostępni soft.
Słusznie, tylko oznacza to programator chyba że da się dump zrobić w jakiś sposób z menu.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5434
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIKAMI 777

Post autor: @GUTEK@ »

Logiczne że wgranie softu z innego tunera powoduje utratę gwarancji.
Z tego co pamiętam Wikami po tym jak tvn zaczął nadawać tylko dźwięk AC3 zapowiedział do jakichś ich tunerów aktualizację oprogramowania. Pewnie na tym się skończyło, bo tvn spowrotem zaczął nadawać dźwięk mpeg2.

Z tego co pamiętam w Girderze, we wtyczce IgorPlug (bo zapewne niej używasz) ustawiało się długość kodu pilota, ustaw jak najdłuższy, tak aby kompletny odczytać. Ja mogę odczytać z LV6T, Signala i Wiwy HD-100 ale chyba nie ma sensu, bo wiadomo że one są różne. A tobie chodzi o znalezienie identycznych.

Nie ma możliwości zrobienia dumpu w menu. Można to zrobić tylko programatorem. Dodatkowo taki zgrany programatorem soft nie da się później wgrać do tunera za pomocą aktualizacji - do tego potrzeba policzyć sumę kontrolną softu i dopisać ją na końcu, ja niestety nie wymyśliłem w jaki sposób to jest liczone.

drzonca
Posty: 24
Rejestracja: 12 maja 2011, o 14:35
Odbiornik: Wikami 777
Instalacja antenowa: ATZ-8 + LNA-177

Re: WIKAMI 777

Post autor: drzonca »

@GUTEK@ pisze:Logiczne że wgranie softu z innego tunera powoduje utratę gwarancji.
Tak, tylko oni zabraniają także wgrywania softu przeznaczonego dla TEGO tunera, co znaczy że chyba jednak niestety nie będą udostępniać softu na stronie. Trudno, póki co wszystko w miarę działa, błędy nie są zbyt uciążliwe, zobaczymy co dalej.
Z tego co pamiętam w Girderze, we wtyczce IgorPlug (bo zapewne niej używasz) ustawiało się długość kodu pilota, ustaw jak najdłuższy, tak aby kompletny odczytać. Ja mogę odczytać z LV6T, Signala i Wiwy HD-100 ale chyba nie ma sensu, bo wiadomo że one są różne. A tobie chodzi o znalezienie identycznych.
Być może któryś będzie miał identyczne kody jak ten z Wikami. Jak odczytam u siebie to się odezwę.

atom
Posty: 32
Rejestracja: 12 maja 2011, o 22:52
Odbiornik: Wikami 717, 777
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów

Re: WIKAMI 777

Post autor: atom »

W Wikami 777 niestety jeśli mam wybrany obraz 16/9 a odtwarzam film w proporcjach 2,35:1 to obraz rozciągany jest na cały ekran - zmieniają się więc oryginalne proporcje filmu. Chciałbym aby nie było tego rozciągania obrazu i film 2,35:1 leciał w oryginalnych proporcjach (z czarnymi pasami u góry i na dole ekranu). Pewnym półśrodkiem może być wybranie obrazu 4/3 Letter Box zamiast 16/9, ale to się może sprawdzać przy proporcjach 2,35:1 a w innych już nie. Jak wygląda sprawa rozciągania obrazu w innych dekoderach, ew. jak sobie w Wikami poradzić z tym problemem?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5434
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIKAMI 777

Post autor: @GUTEK@ »

Jeśli w sofcie w menu w konfiguracji filmu (napisów) nie ma pozycji dotyczącej zachowania proporcji, lub tuner nie ma tego na stałe włączonego (czyli zachowuje proporcje zawsze) to niestety jedynie co można robić to przełączać na 4:3 LB aby uzyskać poprawnie wyświetlany film 2.35:1.

Mógłby ktoś zrobić fotkę z menu z info o sofcie - wiem że to spisane jest w pierwszym poście, mi chodzi o wygląd menu, bo są w sumie 3 główne wersje softów i można je rozpoznać po wyglądzie.


Teraz jeszcze zauważyłem coś ciekawego:
HW Ver: Mstar7828 DDII TUNER9133
To by znaczyło że w tym tunerze demodulator jest na układzie iTE 9133, tym samym co Wiwa HD-100. Problem w tym że większość tunerów jest na demodulatorze MStar MSB1220. Ten sam problem miałem z Wiwą, żaden soft nie działał poprawnie bo nie mogłem dorwać pod ten demodulator co siedzi w Wiwie. Więc miałbym ogromną prośbę, jak ktoś zrobi dump tego softu z Wikami 777 niech mi go podeśle, sprawdzę na Wiwie.

drzonca
Posty: 24
Rejestracja: 12 maja 2011, o 14:35
Odbiornik: Wikami 777
Instalacja antenowa: ATZ-8 + LNA-177

Re: WIKAMI 777

Post autor: drzonca »

@GUTEK@ pisze:Mógłby ktoś zrobić fotkę z menu z info o sofcie
Obrazek

Odczytałem jakie komendy wysyła pilot. Na IgorPlug USB komendy dla paru przykładowych klawiszy są następujące: standby - 19A65, menu - 1A25D, ok - 158A7. IgorPlug podłączany do portu szeregowego daje pierwszy bajt FF, czyli np. standby - FF9A65, itd. Sprawdź proszę piloty do twoich urządzeń.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5434
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIKAMI 777

Post autor: @GUTEK@ »

Ok jak się doszukam odbiornika do Igora to sprawdzę.
Wygląd oprogramowania mocno zmodyfikowany, jednak będzie to ta wersja trzecia z kwadratowymi ikonami. (pierwsza 'fioletowa' - lv6t, xoro7510, druga 'niebieska' - signal, rwt)

Linki do stron w czym ten soft siedzi:
http://przemo1.pl/?page_id=28

http://forum.sibila.si/viewtopic.php?p= ... b4b44e14c1

eMumatic

Re: WIKAMI 777

Post autor: eMumatic »

@GUTEK@ pisze:Jeśli w sofcie w menu w konfiguracji filmu (napisów) nie ma pozycji dotyczącej zachowania proporcji, lub tuner nie ma tego na stałe włączonego (czyli zachowuje proporcje zawsze) to niestety jedynie co można robić to przełączać na 4:3 LB aby uzyskać poprawnie wyświetlany film 2.35:1.
strong ma takie cos w menu. witam ponownie; nowy nick. /edit/ pare fotek i maly opis wikami 777.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Uploaded with ImageShack.us
Ostatnio zmieniony 22 sierpnia 2011, o 10:34 przez eMumatic, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5434
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIKAMI 777

Post autor: @GUTEK@ »

eMumatic pisze:strong ma takie cos w menu. witam ponownie; nowy nick. http://przemo1.pl/?page_id=312 pare fotek i maly opis wikami 777.
Tak w strongu jest opcja zachowania proporcji. W Signalu i w nowym sofcie Wiwa HD-100 również. W LV6T zrobili to na stałe.

No z kolorami softu w tym Wikami zaszaleli faktycznie.
Demodulator w tym wikami według id softu to iTE9133 czyli taki sam jak w Wiwa HD-100, ciekawe jak z czułością w tym wikami, bo wiwa ma kiepską. Większość tunerów ma demodulator Mstar MSB1220, który lepszy trudno powiedzieć, jedynie tyle wiem że akurat w Wiwie ten iTE9133 ciulato odbiera.

Widzę że nawet obudowę rozkręciłeś dziwne jest to w tym wikami że jest tylko jedna pamięć DDR i do tego zalana glutem, ciekawe po co, jeśli już zalewać to flash tak aby nie można było go odczytać. W innych tunera są po dwie pamięci DDR, tu widać jest miejsce na drugą. Mógłbyś odczytać co na niej pisze, możliwe że jest jedna ale za to 2x większa, albo tuner ma mnie pamięci po prostu.

eMumatic

Re: WIKAMI 777

Post autor: eMumatic »

sprawdze potem. tuner nie widzi plikow: STRONG_SRT8100.AP, SRT8110_WS.AP, LIFEVIEW.AP, MTC_MSD7828_DH2836.AP.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5434
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIKAMI 777

Post autor: @GUTEK@ »

eMumatic pisze:sprawdze potem. tuner nie widzi plikow: STRONG_SRT8100.AP, SRT8110_WS.AP, LIFEVIEW.AP, MTC_MSD7828_DH2836.AP.
Jak sprawdzałeś że tuner nie widzi plików, aktualizacja wcale nie musi być przez menu Muzyka.
W różnych tunerach jest różnie:
- tuner lifeview przez menu muzyka
- signal ma aktualizacje w menu
- opticum aktualizacja po wpisaniu nr kanału 666666
- ferguson chyba jeśli uruchomimy tuner z pendrivem z nagranym softem


Dodatkowo nazwy to:
(nazwy zawsze wielkimi literami!)
wiwa hd-100 - KV_MSD7828.AP
tuner lifeview - LIFEVIEW.AP lub GIEC_MSD7828_HD008.AP
signal hd-507, rwt441t - SMC7828.AP
maximum t-102 - MTC_MSD7828_DH2836.AP
strong - SRT8110_WS.AP
lub spróbować po prostu, czegoś prostego jak - WIKAMI.AP

oraz możesz poszukać jeszcze innych nazw w softach tutaj: http://forum.sibila.si/viewtopic.php?p= ... b4b44e14c1


Niestety Girder z IgorPlug nie chce mi działać z przejściówką usb-com profilica, wiec nie odczytam kodów z pilotów.

Odpowiedz