WIKAMI 777

Awatar użytkownika
axelmateuss
Posty: 139
Rejestracja: 3 sierpnia 2011, o 10:14
Odbiornik: LG 39LN575s, Wiwa HD-90 New, Cyfrowy Polsat T-HD 1000
Instalacja antenowa: TriDigit + multiswitch
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków-Chorągwica

Re: Nowe WIKAMI na Mstar 7818

Post autor: axelmateuss »

Jakby ktoś złapał soft, to może by sprawdził, czy poleci na starszej wersji z Mstarem 7828? Pisałem do Wikami, czy udostępnią soft, ale niestety nikt nie odpisał. Szkoda, może eliminuje trochę błędów... Poza tym grafika ekranowa, którą widać na zdjęciach atoma jest o niebo lepsza od obecnej. Ciekawe, czy coś poprawili...

@atom
Kilka pytań, skoro masz sprzęt do testów:
1. Czy jest godzina na wyświetlaczu w stand-by?
2. Jak napisy przy filmach? Dalej jeśli są dwie linie tekstu to można używać tylko najmniejszego fontu, bo inaczej się nie mieszczą?
3. EPG przy niższym niż 16/20 sygnale zanika?
4. Dalej brak spacji w klawiaturze ekranowej?
5. A jak z czułością głowicy? Dalej listę kanałów wczyta dopiero przy sygnale 12/20?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5438
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Nowe WIKAMI na Mstar 7818

Post autor: @GUTEK@ »

Do MSD7828 na pewno nie będzie pasował soft z MSD7818.

Awatar użytkownika
axelmateuss
Posty: 139
Rejestracja: 3 sierpnia 2011, o 10:14
Odbiornik: LG 39LN575s, Wiwa HD-90 New, Cyfrowy Polsat T-HD 1000
Instalacja antenowa: TriDigit + multiswitch
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków-Chorągwica

Re: Nowe WIKAMI na Mstar 7818

Post autor: axelmateuss »

No to już mi wszystko wyjaśniłeś, dzięki i szkoda, bo do 7828 nowego softu na pewno nie zrobią...

atom
Posty: 32
Rejestracja: 12 maja 2011, o 22:52
Odbiornik: Wikami 717, 777
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów

Re: Nowe WIKAMI na Mstar 7818

Post autor: atom »

axelmateuss pisze:Jakby ktoś złapał soft, to może by sprawdził, czy poleci na starszej wersji z Mstarem 7828? Pisałem do Wikami, czy udostępnią soft, ale niestety nikt nie odpisał. Szkoda, może eliminuje trochę błędów... Poza tym grafika ekranowa, którą widać na zdjęciach atoma jest o niebo lepsza od obecnej. Ciekawe, czy coś poprawili...

@atom
Kilka pytań, skoro masz sprzęt do testów:
1. Czy jest godzina na wyświetlaczu w stand-by?
Nie ma
2. Jak napisy przy filmach? Dalej jeśli są dwie linie tekstu to można używać tylko najmniejszego fontu, bo inaczej się nie mieszczą?
Przy czcionce najmniejszej wyświetla maks. 3 linie,
Przy czcionce średniej wyświetla maks. 2 linie,
Przy czcionce największej wyświetla maks. 1 linię.
3. EPG przy niższym niż 16/20 sygnale zanika?
Nie zauważyłem przy moim sygnale.
4. Dalej brak spacji w klawiaturze ekranowej?
Tak
5. A jak z czułością głowicy? Dalej listę kanałów wczyta dopiero przy sygnale 12/20?
Nie zauważyłem jakiejś różnicy w czułości, ale może jest.

Awatar użytkownika
axelmateuss
Posty: 139
Rejestracja: 3 sierpnia 2011, o 10:14
Odbiornik: LG 39LN575s, Wiwa HD-90 New, Cyfrowy Polsat T-HD 1000
Instalacja antenowa: TriDigit + multiswitch
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków-Chorągwica

Re: Nowe WIKAMI na Mstar 7818

Post autor: axelmateuss »

Dzięki atom, więc nihil novi.
Szkoda, że firma nie dba o swój sprzęt, bo nie jest zły, a za tą cenę po kilku korektach spokojnie mógłby walczyć o dużą część rynku STB.
Jeszcze raz dzięki.

secam7
Posty: 55
Rejestracja: 5 września 2011, o 19:21

Re: Nowe WIKAMI na Mstar 7818

Post autor: secam7 »

Witam!
"Do trzech razy sztuka." Mam ten tuner, ale u mnie dopiero trzecia sztuka zadziałała.
Piwerwszy umarł na standbay w nocy, pewnie zasilacz. Drugi restowała/zawieszał się
co kilka minut, pewnie też zasilacz. Trzeci działa. Ma wady które można by poprawić
i ma jedą wielko zaletę: dekoduje DTS, sprawdziłem na kilkunastu plikach mkv,
ostworzył wszystkie. Problemem są napisy, te wmuxowane niektóre odtwarzał,
niektóre nie. Nie znalazłem prawidłowości od czego to zależy. Jak były wmuxowane
nie widział zewnętrznych, "beznapisowne" mkv z zewnętrzmi plikami napisów odtwarzał
bez problemów włącznie z dźwiękiem DTS, połączenie przez HDMI.
Mnie przeszkadzają najbardziej dwie wady: wskaźnik jakości zawsze pokazuje
100% lub 0% i znaczna różnica poziomu dźwięku pomiędzy MP2 i DD, DD+.
Nawet kilkanaście dB. Narazie tyle mi przychodzi do głowy.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5438
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Nowe WIKAMI na Mstar 7818

Post autor: @GUTEK@ »

Z tymi napisami w mkv to normalne w każdym Mstarze. Co do tego że nei zawsze widział napisy wmuxowane, to może to były napisy w formacie VobSub, tych Mstar nie obsługuje.

Awatar użytkownika
axelmateuss
Posty: 139
Rejestracja: 3 sierpnia 2011, o 10:14
Odbiornik: LG 39LN575s, Wiwa HD-90 New, Cyfrowy Polsat T-HD 1000
Instalacja antenowa: TriDigit + multiswitch
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków-Chorągwica

Re: WIKAMI 777

Post autor: axelmateuss »

Odkopuję dawno zapomniany temat...
W moim Wikami chyba wysiada pilot, bo dostaje czegoś w rodzaju zawieszenia się - nie da się nic nim zrobić, muszę dopiero podejść bardzo blisko do tunera, wtedy zareaguje i - co dziwne - przez chwilę działa dobrze z dalszej odległości. Ale tylko przez chwilę...
Mam pilot uniwersalny Vivanco UR89, ale nie ma w nim odpowiedniego kodu. Czy ktoś wie może, jaki pilot kupić, by współpracował z tunerem? Na klapce od baterii jest oznaczenie WS-28A, ale żadnego takiego nie znalazłem.
Z góry dzięki za pomoc!

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5438
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIKAMI 777

Post autor: @GUTEK@ »

A innych (nowych) baterii próbowałeś?
Ewentualnie poruszać bateriami gdy to się dzieje?

Awatar użytkownika
axelmateuss
Posty: 139
Rejestracja: 3 sierpnia 2011, o 10:14
Odbiornik: LG 39LN575s, Wiwa HD-90 New, Cyfrowy Polsat T-HD 1000
Instalacja antenowa: TriDigit + multiswitch
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków-Chorągwica

Re: WIKAMI 777

Post autor: axelmateuss »

Tak, jasne :) Próbowałem baterii, akumulatorów, wyciągania, ruszania etc... Wiesz, w przypadku takiej głupoty bym nie pytał ;)

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5438
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIKAMI 777

Post autor: @GUTEK@ »

Wiesz lepiej zapytać ;)

Pilot z takimi samymi kodami - chociaż parę przycisków może być inaczej opisanych - jest w tunerze Manta DVBT02.

Piloty od Maximum T-102/105, Cabletech, Strong, jTab mimo takiego samego wyglądu mają inne kody.

Z uniwersalnych to chyba jedynie pozostaje z funkcją uczenia się z oryginalnego pilota. Przykładowo z tańszych to co jakiś czas jest w Lidlu marki SilverCrest.

Awatar użytkownika
axelmateuss
Posty: 139
Rejestracja: 3 sierpnia 2011, o 10:14
Odbiornik: LG 39LN575s, Wiwa HD-90 New, Cyfrowy Polsat T-HD 1000
Instalacja antenowa: TriDigit + multiswitch
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków-Chorągwica

Re: WIKAMI 777

Post autor: axelmateuss »

Dzięki, Twoja wiedza, jak zwykle w kwestiach technicznych, jest niezastąpiona :)

neblyn

Re: WIKAMI 777

Post autor: neblyn »

Być może plik aktualizacji powinien nazywać się

Kod: Zaznacz cały

GSJ_WWW.ISDB-T.NET
- tak jak w Mancie dvb-t01. Niestety nie widzi pliku. Doszedłem do tego po przeszukaniu internetu hasłem "dvb-t2205". http://www.yaojinkeji.com/product_show.asp?id=103 - HD DVBT-2205 identyczny, tak jak dvb-t2205 firmy onix (ten jest z component). Wikami pochodzi z yaojinkeji, ale strona http://www.isdb-t.net/ także należy do firmy z Shenzhen, China.

edit/ Polskie znaki !!!

edit: Poprawione.
Ostatnio zmieniony 25 października 2012, o 13:36 przez neblyn, łącznie zmieniany 1 raz.

neblyn

Re: WIKAMI 777

Post autor: neblyn »

Mam problem z instalacją. Po krótkim kablu widzi wszystkie muksy, ale po długim już nie. Mux-2 jest niewidoczny, a czasami nic nie działa. czy potrzebuje jakiś wzmacniacz? Pozdrawiam.

edit:
Antena to: Dipol 11/21-69 A1112
http://www.dipol.com.pl/antena_telewizy ... _A1112.htm

edit/ Polskie znaki !!!

edit: Poprawione.
Ostatnio zmieniony 25 października 2012, o 13:34 przez neblyn, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
axelmateuss
Posty: 139
Rejestracja: 3 sierpnia 2011, o 10:14
Odbiornik: LG 39LN575s, Wiwa HD-90 New, Cyfrowy Polsat T-HD 1000
Instalacja antenowa: TriDigit + multiswitch
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków-Chorągwica

Re: WIKAMI 777

Post autor: axelmateuss »

Wydaje się, że masz problem z tym kablem - źle zarobiony, przerwany, ma przebicie - musisz go sprawdzić. Tuner raczej jest OK, pytanie więc nie do tego działu.

neblyn

Re: WIKAMI 777

Post autor: neblyn »

Na tym kablu był tuner sat i wszystko działało.

Odpowiedz