Dekoder zewnętrzny (STB) do starego telewizora

Awatar użytkownika
bardejov
Posty: 50
Rejestracja: 19 czerwca 2013, o 08:30
Odbiornik: Opticum dvb-t hd t90
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze wzmacniaczem APS 0107
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Czarno-biały telewizor i podłączenie do DVB-T

Postautor: bardejov » 15 lipca 2013, o 18:43

Witam!

Mam telewizorek przenośny marki Mistral model TV-502R. Nie mam zamiaru oglądać na nim telewizji, bo ma 5,5 cala, ale przydałby się przy wyłapywaniu nadajników np. podczas tropo :D. Nie mam możliwości wyniesienia innego telewizora w miejsce gdzie mam zamiar zamontować antenę i tylko on spełniłby te warunki. Mam jeszcze dekoder Opticum HD T90. Ma on wyjście antenowe opisane na stronie producenta w ten sposób (AERIAL OUT - wejście sygnału antenowego do podłączenia sygnału antenowego do telewizora (przydatne w okresie przejściowym cyfryzacji), ale przy próbie podłączenia telewizorka kablem antenowym okazało się to niemożliwe. Sprawdziłem wszystkie częstotliwości zarówno na Mistralu, jak i na starym Panasonicu.
Czy w moim dekoderze do DVB-T nie działa modulator, czy trzeba coś przestawić, bo w instrukcji obsługi nie doczytałem się o czymś takim. Czy może DVB-T robi zakłócenia, bo zbiega się z częstotliwością modulatora? Jeśli tak to jest sens kupić modulator, czy też nie będzie obrazu?

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3089
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Czarno-biały telewizor i podłączenie do DVB-T

Postautor: qwerty » 15 lipca 2013, o 19:14

A ma modulator?

Awatar użytkownika
bardejov
Posty: 50
Rejestracja: 19 czerwca 2013, o 08:30
Odbiornik: Opticum dvb-t hd t90
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze wzmacniaczem APS 0107
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Czarno-biały telewizor i podłączenie do DVB-T

Postautor: bardejov » 15 lipca 2013, o 19:31

Niestety nie ma. Przetestowałem teraz wariant podłączenia: Dekoder przez czincze z magnetowidem, magnetowid z telewizorem kablem antenowym i zadziałało. Trochę się pospieszyłem z nowym wątkiem. W takim razie sprawa rozwiązana. Mimo wszystko dziękuję za pomoc

bazyl6152
Posty: 11
Rejestracja: 23 listopada 2012, o 18:19
Odbiornik: ferguson t65 oraz cabletech urz194
Instalacja antenowa: antena kierunkowa
zasilacz
płytka antenowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przemyśl- tatarska Góra

Re: Dekoder zewnętrzny (STB) do starego telewizora

Postautor: bazyl6152 » 23 lipca 2013, o 20:05

cześć ! ma taki problem. otóż na działce mam 29' daewoo który podłączyłem do dekodera cabletech urz194. obraz wszystko hula tylko jest jeden problem. czy zawsze muszę włączając dekoder przełączać w tv na tryb AV ? czy nie da się tak jak w tunerach satelitarnych (wiem że kiedyś tv włączał się wraz z dekoderem [nie pamiętam jaka marka dekodera]) aby tv właczał się jednym pilotem wraz z dekoderem ? trochę jest to męczące przełączanie na tv trybu av wiec z stąd to pytanie.

penknife
Posty: 229
Rejestracja: 4 maja 2012, o 20:03
Odbiornik: 1.MT4171,
2.Wiwa HD-50 NEW
Instalacja antenowa: 1. Dipol pół-falowy +symetryzator lub co akurat podleci,
2. BiQuad na 706MHz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Miłki(~12km)

Re: Dekoder zewnętrzny (STB) do starego telewizora

Postautor: penknife » 23 lipca 2013, o 20:16

podaj dokładny model tego TV

bazyl6152
Posty: 11
Rejestracja: 23 listopada 2012, o 18:19
Odbiornik: ferguson t65 oraz cabletech urz194
Instalacja antenowa: antena kierunkowa
zasilacz
płytka antenowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przemyśl- tatarska Góra

Re: Dekoder zewnętrzny (STB) do starego telewizora

Postautor: bazyl6152 » 23 lipca 2013, o 20:30

@penknife: Telewizor Daewoo DTH-29U7K-100D. 29 cali 100 hz
taki jak ten: http://[nie podajemy linków do serwisów aukcyjnych]/telewizor-daewoo-dth- ... 06236.html

+dodam jeszcze że jeszcze kiedyś próbowałem podłączyć ten tuner do tv thomson 21 cali i tv włączył się wraz z dekoderem. dodam że testowałem również starego elemisa. nie wiem dlaczego troszkę nowszy daewwoo nie chce się poprawnie włączyć.

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 933
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Cabletech URZ0324 NOT LV6TBOXHD V.2
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: Dekoder zewnętrzny (STB) do starego telewizora

Postautor: Domel28 » 23 lipca 2013, o 22:37

Nie przy wszystkich tv tak się chyba da. Mam przy tv Thomson 14' podpięty tuner Opticum i wystarczy włączyć dekoder aby tv wystartował( oczywiście tv musi być w stand by). Przy Triluxsie 21' tak się niestety nie da trzeba go- po włączeniu tunera- włączać pilotem od tv i już działa na AV. Aha u mnie oba tv są podłączone przez euro.

bazyl6152
Posty: 11
Rejestracja: 23 listopada 2012, o 18:19
Odbiornik: ferguson t65 oraz cabletech urz194
Instalacja antenowa: antena kierunkowa
zasilacz
płytka antenowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przemyśl- tatarska Góra

Re: Dekoder zewnętrzny (STB) do starego telewizora

Postautor: bazyl6152 » 24 lipca 2013, o 13:34

u mni też jest podłączone przez złącze euro. czyli już nic nie da się z tym zrobić ?

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 933
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Cabletech URZ0324 NOT LV6TBOXHD V.2
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: Dekoder zewnętrzny (STB) do starego telewizora

Postautor: Domel28 » 24 lipca 2013, o 15:30

Możliwe że ten tv tak ma i nie włącza się automatycznie po uruchomieniu tunera. Ja do tej pory spotkałem się z taki czymś tylko przy Thomsonie, wszystkie inne trzeba było uruchamiać pilotem od tv. Sam tak mam z jednym tv o czym pisałem, ale dla mnie nie jest to aż tak uciążliwe.

zett
Posty: 7
Rejestracja: 24 stycznia 2012, o 02:45
Odbiornik: wiwa hd-80. Opticum HD-t90. LG-LH4000
Instalacja antenowa: Tri digit
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: Czarno-biały telewizor i podłączenie do DVB-T

Postautor: zett » 26 lipca 2013, o 02:11

bardejov pisze:Witam!

Mam telewizorek przenośny marki Mistral model TV-502R. Nie mam zamiaru oglądać na nim telewizji, bo ma 5,5 cala, ale przydałby się przy wyłapywaniu nadajników np. podczas tropo :D. Nie mam możliwości wyniesienia innego telewizora w miejsce gdzie mam zamiar zamontować antenę i tylko on spełniłby te warunki. Mam jeszcze dekoder Opticum HD T90. Ma on wyjście antenowe opisane na stronie producenta w ten sposób (AERIAL OUT - wejście sygnału antenowego do podłączenia sygnału antenowego do telewizora (przydatne w okresie przejściowym cyfryzacji), ale przy próbie podłączenia telewizorka kablem antenowym okazało się to niemożliwe. Sprawdziłem wszystkie częstotliwości zarówno na Mistralu, jak i na starym Panasonicu.
Czy w moim dekoderze do DVB-T nie działa modulator, czy trzeba coś przestawić, bo w instrukcji obsługi nie doczytałem się o czymś takim. Czy może DVB-T robi zakłócenia, bo zbiega się z częstotliwością modulatora? Jeśli tak to jest sens kupić modulator, czy też nie będzie obrazu?

Zdanie napisane przez producenta jest podpowiedzią. Na tym wyjściu występuje sygnał przychodzący z anteny. Czyli w "okresie przejściowym" można było korzystać sobie bez przepinania kabli z jednej anteny: albo z tunera cyfrowego stb, albo z tunera analogowego wbudowanego w telewizor. Okres przejściowy się skończył, Mistral nic nie widzi ;-)Zresztą ta "przelotka" działa tylko przy włączonym dekoderze.

@bazyl6152- koledzy próbują pisać o włączaniu całego telewizora za pomocą pilota dekodera, a tobie chyba chodzi tylko o automatyczne przełączenie się włączonego wcześniej telewizora w tryb AV?
Ten Daewoo ma dwa gniazda euro, gniazdo drugie jest trochę inaczej połączone w środku- nie ma RGB, nie ma aktywnej nóżki 8 (a właśnie o tą nóżkę nam chodzi- pojawienie się na niej napięcia przełącza tv w tryb av). Ma za to s-video. 8-)
Czyli na pewno trzeba podłączyć wtyczkę kabla euro do gniazda nr 1. I może da się ustawić w menu dekodera tryb rgb- lepszy obraz.
Jeśli dalej nie będzie się samoczynnie przełączać- wymień kabel euro na "bardziej pełny". Jeśli i to nie pomoże- to może być jakaś przypadłość telewizora. Bo w trybie serwisowym tego Daewoo jak na razie nie znalazłem blokady tej funkcji.

veigar
Posty: 1
Rejestracja: 19 stycznia 2015, o 20:31

Dekoder telewizji naziemnej

Postautor: veigar » 19 stycznia 2015, o 20:40

Witam!
Chciałbym wybrać dekoder telewizji naziemnej do starego telewizora kineskopowego ze złączem Euro. Użytkowałem wcześniej dekoder Cyfrowego Polsatu i zależy mi na podobnej jakości obrazu.

Na rynku jest tyle modeli, ze trudno coś wybrać. Moje wymagania są następujące:
- dekoder powinien być bardzo szybki i stabilny (dekoder Cyfrowego Polsatu to była kompletna katastrofa)
- ma zapewnić świetną jakość obrazu
- możliwość nagrywania programów i oglądania filmów z najpopularniejszymi kodekami m.in. mkv, mp4, avi wraz z napisami

Najważniejsze kryterium to jakość obrazu i szybkość działania. Co polecacie?
Wiwa, Ferguson czy inne dekodery? Jakie konkretnie modele? Cena? Może być coś powyżej 100 złotych.

Awatar użytkownika
HieronimDWed
Posty: 5
Rejestracja: 23 stycznia 2015, o 12:14

Dekoder zewnętrzny STB do starego telewizora

Postautor: HieronimDWed » 28 stycznia 2015, o 13:07

Witam
Mam pytanie odnośnie podłączenia 2 telewizorów do jednego dekodera cyfrowego polsatu.
W swoim pokoju mam telewizor i do tego dekoder cyfrowego polsatu. Za niedługo w moim regionie wyłączą sygnał analogowy.
W drugim pokoju rodzice też mają telewizor i do tego antena siatkowa na zewnątrz. I czy jest jakaś możliwość podłączenia tego telewizora do mojego dekodera? Trzeba jakieś dodatkowe urządzenie kupić? Czy nie da rady tego podłączyć?
A może kupić taki dekoder: Tuner DVB-T Dekoder STB Cabletech URZ0195 USB HDMI
Gdybym podłączył do tego dekodera Cabletech zwykłą antenę siatkową i dekoder do telewizora to by działało? Nie trzeba by wymieniać anteny?
Jeśli nie to co proponujecie?
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdro

Kamilx
Posty: 798
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice, TON Czyże

Re: Dekoder zewnętrzny (STB) do starego telewizora

Postautor: Kamilx » 28 stycznia 2015, o 21:12

Jesteś pewien, że korzystasz z naziemnej telewizji? Już dawno w Polsce wyłączono analogową telewizję (23.07.2013 r.)? Może korzystasz z innego źródła telewizji?

Squeazz
Posty: 10
Rejestracja: 3 sierpnia 2017, o 15:40
Odbiornik: telewizyjny hehehe
Instalacja antenowa: mam kablówkę Multimedia
Nadajnik - obiekt nadawczy: brak nadajnika

Odbiór telewizji DVB-T i DVD na telewizorze kineskopowym

Postautor: Squeazz » 4 sierpnia 2017, o 15:56

Witam. Można zrobić coś takiego, że pod wejście AV1 z tyłu podłączyć dekoder DVB-T, a pod AV2 z przodu podłączyć odtwarzacz DVD?? Będzie działało??

Byczek12345
Posty: 204
Rejestracja: 3 maja 2013, o 23:38
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice

Re: Odbiór telewizji DVB-T i DVD na telewizorze kineskopowym

Postautor: Byczek12345 » 4 sierpnia 2017, o 20:06

Oczywiście że można, nie ma znaczenia czy telewizor jest kineskopowy czy jakiś inny płaski.

Rys
Posty: 6
Rejestracja: 2 lutego 2017, o 17:37
Odbiornik: Samsung .J5600
Instalacja antenowa: Dach, antena szeroko pasmowa.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Jagodnik. Woj. Warmińsko-Mazurskie

Re: Odbiór telewizji DVB-T i DVD na telewizorze kineskopowym

Postautor: Rys » 6 sierpnia 2017, o 11:17

Jasne będzie działało

Squeazz
Posty: 10
Rejestracja: 3 sierpnia 2017, o 15:40
Odbiornik: telewizyjny hehehe
Instalacja antenowa: mam kablówkę Multimedia
Nadajnik - obiekt nadawczy: brak nadajnika

DVB-T i stary telewizor - BEZ DEKODERA

Postautor: Squeazz » 6 sierpnia 2017, o 14:32

Witam. Mógłbym oglądać telewizję naziemną na starym telewizorze bez dekodera?? W sensie że jest symetryzator i zasilacz, a tam gdzie się podłącza telewizor (zasilacz ma wtyczkę którą się podłącza do TV) podłączyłbym zwykły telewizor UHF kanały 21-69 to by działało MUX 1, 2 i 3?? (Nie MUX 8 !!!!!!)

Maniek99
Posty: 563
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: DVB-T i stary telewizor - BEZ DEKODERA

Postautor: Maniek99 » 6 sierpnia 2017, o 20:32

I który element tej układanki, Twoim zdaniem miałby odebrać i zdekodować MPEG4?

Byczek12345
Posty: 204
Rejestracja: 3 maja 2013, o 23:38
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice

Re: DVB-T i stary telewizor - BEZ DEKODERA

Postautor: Byczek12345 » 6 sierpnia 2017, o 20:41

@Squeazz nie pisze gdzie mieszka, w Nigerii, albo Zambii powinien (jeszcze) dać radę oglądać telewizję analogową.

Squeazz
Posty: 10
Rejestracja: 3 sierpnia 2017, o 15:40
Odbiornik: telewizyjny hehehe
Instalacja antenowa: mam kablówkę Multimedia
Nadajnik - obiekt nadawczy: brak nadajnika

Re: DVB-T i stary telewizor - BEZ DEKODERA

Postautor: Squeazz » 6 sierpnia 2017, o 20:45

Maniek99 pisze:I który element tej układanki, Twoim zdaniem miałby odebrać i zdekodować MPEG4?

A no faktycznie.
@Byczek12345 dzięki za odp (znowu)


Wróć do „Telewizory, Dekodery Zewnętrzne (STB) i Tunery Komputerowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika