Dekoder zewnętrzny (STB) do starego telewizora

rsms
Posty: 118
Rejestracja: 11 marca 2011, o 11:46
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKIN-Raszyn / RTCN Warszawa

Re: Elektron C-382 DI

Postautor: rsms » 30 czerwca 2012, o 10:50

Ale trzeba poczekać, aż producenci telewizorów LCD zamortyzują nakłady na badania i produkcję tych nieszczęsnych kryształów.

A jak już to zamortyzują, to będą trwały prace nad czymś jeszcze nowszym, więc wtedy warto by poczekać z kolei na to.. itd..
A może poczekać na TV z 3D bez okularów? Bo nad tym też trwają prace...
Odrobinę rozsądku :) Tak podchodząc do tematu, to nigdy nic kupić się nie będzie opłacało :)

stary tv
Posty: 4
Rejestracja: 21 maja 2012, o 18:44

Re: Jaki dekoder zewnętrzny (STB) do starego telewizora?

Postautor: stary tv » 1 lipca 2012, o 19:56

Dziękuję za wszystkie rady. Ponownie synchronizowałem antenę i tym razem udało się, mam szesnaście programów, w tym jeden TVP bez głosu, ale drugi na innym kanale jest ok. Dzięki za życzliwość,wiem że na Was można liczyć. Cześć!!!

DVBManiak

Re: Jaki dekoder zewnętrzny (STB) do starego telewizora?

Postautor: DVBManiak » 1 lipca 2012, o 19:58

Czekaj, czekaj. Jak to bez głosu? Który konkretnie?

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3037
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: Jaki dekoder zewnętrzny (STB) do starego telewizora?

Postautor: m@rtops » 2 lipca 2012, o 18:33

i się wciągną w cyfrową :lol:

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5380
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Jaki dekoder zewnętrzny (STB) do starego telewizora?

Postautor: @GUTEK@ » 4 lipca 2012, o 09:28

stary tv pisze:Dziękuję za wszystkie rady. Ponownie synchronizowałem antenę i tym razem udało się, mam szesnaście programów, w tym jeden TVP bez głosu, ale drugi na innym kanale jest ok. Dzięki za życzliwość,wiem że na Was można liczyć. Cześć!!!

Nie przestawiłeś przypadkiem opcji cyfrowy dźwięk na RAW? Ustaw na PCM.
Czasem też się zdarza że na którejś z dodatkowych ścieżek w jakichś audycjach nie ma dźwięku.

eRd
Posty: 22
Rejestracja: 23 sierpnia 2012, o 17:42
Odbiornik: LG M2762D
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit, AWS-142ST.
I piętro i sygnał z odbicia(kilkukrotnego)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kielce / Św. Krzyż

ELEMIS 3750

Postautor: eRd » 10 maja 2013, o 13:36

Witajcie.
Wpadłem na pomysł aby zamontować na działce TV z odbiorem cyfrowym. Chciałem do tego celu wykorzystać mały i zgrabny, a przede wszystkim jeszcze działający telewizor Elemis, który to zakupiłem sobie za pieniądze z pierwszej komunii :lol:
Problem polega na tym, że jeszcze w domu postanowiłem sprawdzić jak działa w połączeniu z tunerem i niestety nie działa. Do testów użyłem Wiwy HD50 new oraz HD95 Memo.
Oba działają bez zarzutu z telewizorami Philipsa, a z Elemisem nie chcą mimo zmiany wszelkich ustawień (PAL, NTSC, 576i, 1080P, RGB, CVBS) nic nie działa. Telewizor elegancko przełącza się na AV i jest dźwięk, a na ekranie pojawiają się poziome pasy przesuwające się w górę lub w dół. Zamieszczam zdjęcie jak to wygląda. Z tyłu jest napisane, że jest to EURO/S-VHS
Obrazek
Czy coś da się z tym zrobić, czy nie ma szans żeby z tym tv zadziałało? Pomóżcie.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5380
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Telewizor Elemis 3750 (14") a tuner DVBT Wiwa

Postautor: @GUTEK@ » 10 maja 2013, o 13:49

Po pierwsze na forum masz temat o tym tunerze.
Po drugie próbowałeś zmieniać proporcje na któreś z 4:3 ?

eRd
Posty: 22
Rejestracja: 23 sierpnia 2012, o 17:42
Odbiornik: LG M2762D
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit, AWS-142ST.
I piętro i sygnał z odbicia(kilkukrotnego)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kielce / Św. Krzyż

Re: Telewizor Elemis 3750 (14") a tuner DVBT Wiwa

Postautor: eRd » 10 maja 2013, o 13:56

Tak wiem, że jest wątek na temat tunera, ale nie mam pewności, że problem leży po stronie tunera, bo oba działają bez zarzutu z innymi telewizorami bez problemu, dlatego zdecydowałem się założyć wątek na temat telewizora. Jeżeli błędnie to zrobiłem to proszę o przeniesienie.
Co do ustawienia to na obu tunerach mam 4:3 Letter box, bo takie jest chyba zalecane dla telewizorów w formacie 4:3, ale spróbuję również na innych np. full bądź nawet 16:9 z ciekawości. Grunt żeby dało się uruchomić ;) Dzięki za szybką odpowiedź Gutek :)

EDIT:
Sprawdziłem i na żadnej kombinacji rozdzielczości i formatu obrazu nie pojawia się prawidłowy obraz.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5380
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Telewizor Elemis 3750 (14") a tuner DVBT Wiwa

Postautor: @GUTEK@ » 10 maja 2013, o 16:06

Masz możliwość co innego podłączyć pod ten telewizor - tuner sat, dvd itp i sprawdzić czy będzie działało ?

eRd
Posty: 22
Rejestracja: 23 sierpnia 2012, o 17:42
Odbiornik: LG M2762D
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit, AWS-142ST.
I piętro i sygnał z odbicia(kilkukrotnego)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kielce / Św. Krzyż

Re: Telewizor Elemis 3750 (14") a tuner DVBT Wiwa

Postautor: eRd » 10 maja 2013, o 19:21

Postaram się coś załatwić, bo pod ręką niestety niczego takiego nie mam. Dam znać jakie będą efekty.

Awatar użytkownika
tomarex
Posty: 202
Rejestracja: 23 maja 2009, o 22:41

Re: Telewizor Elemis 3750 (14") a tuner DVBT Wiwa

Postautor: tomarex » 10 maja 2013, o 22:11

To sprawa telewizora.
Regulacja synchronizacji poziomej.
Niestety nie pamiętam czym to się regulowało.

Cyfrowyjanusz

Re: Telewizor Elemis 3750 (14") a tuner DVBT Wiwa

Postautor: Cyfrowyjanusz » 10 maja 2013, o 22:41

tomarex pisze:Regulacja synchronizacji poziomej.


Kolega eRd musi wybrać na dekoderze odpowiedni format wyświetlania, nie wiem jakie są opcje trzeba poszukać, jeśli dekoder posiada ustawienia typu: NTSC/PAL lub klatki na sekundę niech ustawia zawsze dla TV kineskopowych format PAL i klatek 25 a rozdzielczość 576, opcjonalnie może to być opcja 576/25 lub coś w tym stylu, oraz sprawdzić czy telewizor pójdzie przy wyłączonym sygnale RGB czyli przejsć na obraz CVBS (composite video) lub inaczej zwykłe wyjście video w formacie PAL.

Na telewizorach kineskopowych coś takiego się pojawia przy błędnym ustawieniu parametrów na dekorzerze/satelicie/odtwarzaczu DVD, bądź uszkodzonym kablu EuroSCART albo uszkodzonym telewizorze przy czym telewizor moze odbierać poprawnie zwykłe kanały analogowe z anteny ale może mieć popsute wejście EuroSCART (czyli rozregulowana synchronizacja).

;)

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1744
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung UE32EH5450W;
OPTICUM XC2 HD
Instalacja antenowa: Biquad (ch 25);
UPC (DVB-C)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski

Re: Telewizor Elemis 3750 (14") a tuner DVBT Wiwa

Postautor: Anduraki » 11 maja 2013, o 12:26

spróbuj następujące ustawienie: PAL CVBS 576i 4:3 Pillar Box.

Kpc21
Posty: 396
Rejestracja: 15 czerwca 2009, o 18:05
Odbiornik: Skymax ME2012; Wiwa HD-90; Panas. L37E5E; Ferg. Ariva 250
Instalacja antenowa: antena szerokopasmowa "siatkowa" ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: pTON Łódź EC4

Re: Telewizor Elemis 3750 (14") a tuner DVBT Wiwa

Postautor: Kpc21 » 12 maja 2013, o 00:38

Mój Elemis gubi synchronizację, gdy przy włączonym tunerze włączy się jakiś kanał analogowy. Wtedy nie wyłącza kanału AV, tylko próbuje jednocześnie wyświetlać jedno i drugie, przy czym nie ma on funkcji PiP (a niektóre modele z tej serii ją miały - dodam że to telewizor z ok. 1994 roku), więc po prostu gubi synchronizację.

Z tym problemem pewnie nie ma to nic wspólnego, ale widać, że stare polskie telewizory (z czasów, gdy polski przemysł sprzętu RTV jeszcze istniał) potrafią dziwnie reagować na sygnał z eurozłącza.

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1744
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung UE32EH5450W;
OPTICUM XC2 HD
Instalacja antenowa: Biquad (ch 25);
UPC (DVB-C)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski

Re: Telewizor Elemis 3750 (14") a tuner DVBT Wiwa

Postautor: Anduraki » 12 maja 2013, o 11:03

no więc ja miałem przypadek TV samsung z 1988 roku na pilota(trzeszczący zabytek 20 calowy)

podpinany po euro w CVBS były zakłócenia z analogu po przełączeniu na AV (brak odbioru sygnału z tunera). Kiedy na tunerze przełączyłem na kanał na którym była zaprogramowana telewizja TV4 obraz się pojawiał, gdy zmieniłem tylko na inny kanał w wiwie obraz znikał - tak jakby wyłączało się źródło. Mówiono mi, że trzeba ustawić na sztywno tryb 4:3 - nie spróbowałem tego ostatecznie.

Tylko na TV4 dało się przełączyć w każdym innym przypadku obraz i dźwięk znikał.

Edit: jeszcze jak coś popytaj Cignacy, on wie sporo na temat złącz euro i kabli, może wystarczy odłączyć odpowiedni pin we wtyczce, albo zamienić kolejność.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3085
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Telewizor Elemis 3750 (14") a tuner DVBT Wiwa

Postautor: qwerty » 12 maja 2013, o 12:59

Właściciel tego tv przełącza na AV, czy tv sam to robi? Jak to drugie to jest rozwiązanie (ale nei wiem czy jego tv umożliwia).

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1744
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung UE32EH5450W;
OPTICUM XC2 HD
Instalacja antenowa: Biquad (ch 25);
UPC (DVB-C)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski

Re: Telewizor Elemis 3750 (14") a tuner DVBT Wiwa

Postautor: Anduraki » 12 maja 2013, o 15:56

No w opisywanym przypadku ja przechodzę na źródło, a mimo to po przejściu na kanał inny niż TV4 telewizor wychodzi z wyjścia na TV analogową(ostatnio wybrany kanał przed przejściem na AV), ale gdy wybiorę na tunerze TV 4 natychmiast pojawia się obraz i dźwięk TV4, chociaż z pod spodu widać kontury programu analogowego z anteny podłączonej do TV.

Ale olać to miałem tylko taką pojedynczą styczność z tamtym telewizorem.

Awatar użytkownika
tomarex
Posty: 202
Rejestracja: 23 maja 2009, o 22:41

Re: Telewizor Elemis 3750 (14") a tuner DVBT Wiwa

Postautor: tomarex » 12 maja 2013, o 20:08

@Anduraki
Możliwe że kody pilota od Wiwy zakłócają TV.
Wystarczy całkowicie zasłonić diodę odbiorczą w TV i wtedy spróbować przełączać.

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1744
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung UE32EH5450W;
OPTICUM XC2 HD
Instalacja antenowa: Biquad (ch 25);
UPC (DVB-C)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski

Re: Telewizor Elemis 3750 (14") a tuner DVBT Wiwa

Postautor: Anduraki » 13 maja 2013, o 16:30

Mało możliwe, bo przecież nie strzelam jak z karabinu z pilota - naciskam raz i puszczam to jak puszczę powinno wrócić do poprzedniego stanu, a to, że jedna stacja tylko działała wyklucza taką możliwość.

eRd
Posty: 22
Rejestracja: 23 sierpnia 2012, o 17:42
Odbiornik: LG M2762D
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit, AWS-142ST.
I piętro i sygnał z odbicia(kilkukrotnego)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kielce / Św. Krzyż

Re: Jaki dekoder zewnętrzny (STB) do starego telewizora?

Postautor: eRd » 19 maja 2013, o 00:13

Witam. Chwilę mnie tu nie było, ale postaram się napisać co i jak. U mnie tv po włączeniu tunera sam przeskakiwał na AV, ale występowały pasy jak na zdjęciu, które wcześniej zamieściłem. W końcu stanęło na tym, że podjechałem do serwisu rtv i dzisiaj sprzęt odebrałem. Poza tą usterką było jeszcze coś takiego, że dioda w stanie czuwania migała, a w rytmie tego migania było słychać takie cykanie/pykanie.
Dzisiaj tv odebrałem i wszystko śmiga jak należy. Nie wiem co dokładnie zostało zrobione, ale zostałem poinformowany, że trzeba było wymienić też procesor. Usługa kosztowała mnie 80zł, ale śmiga idealnie :)
Co do ustawień tunera to wcześniej próbowałem wszystkiego, a dzisiaj od strzała poszło na 4:3 letter box, 576i oraz pal.
Jeszcze raz pozdrawiam i. dzięki za pomoc


Wróć do „Telewizory, Dekodery Zewnętrzne (STB) i Tunery Komputerowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika