Dolby Digital Plus (E-AC3)

adac
Posty: 1866
Rejestracja: 19 czerwca 2011, o 08:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: najbliższy maszt GSM

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Post autor: adac » 13 grudnia 2011, o 09:25

Kolega wyżej pytał o możliwość odbioru e-ac3 w ogóle, niekoniecznie przestrzennie.
Odbiorniki które podaje, są na dzisiaj niezgodne, i to próbowałem wyjaśnić.

cyt: "Do 4 liter twój argument" - może niezupełnie.
Zacznijmy od tego, że nikt nikogo nie zmusza do oglądania tv (co najwyżej do płacenia abonamentu).
Co do dźwięku przestrzennego -też nikt nie zmusza, niemniej nadawca to oferuje i chyba robi to w jakimś celu. Niekoniecznie po to, żeby wygrzać lepiej anteny.
Na pewno znajdą się chętni, żeby tej nowinki w tv cyfrowej spróbować. Trzeba tylko uprzedzić, że potrzebny będzie do tego nowy sprzęt z pełną obsługą Dolby Digital Plus, więc bez wydatków się nie obejdzie.

cyt: "Jak wyłączą analog to też będziesz mówił, że nie zapłacisz abo, bo bez stb nie obejrzysz?" - to ciekawy argument. W kampanii informacyjnej podaje się na pierwszym miejscu , że ma to być "bezpłatna, cyfrowa telewizja, dostępna dla każdego"
Ciekawe, co przez to rozumie przeciętny Kowalski ..

Awatar użytkownika
MJJ
Posty: 268
Rejestracja: 8 marca 2011, o 20:12
Odbiornik: Philips PFL7665H
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Post autor: MJJ » 14 grudnia 2011, o 15:35

joter_wu pisze:Czy telewizory te zamilkną z chwilą przejścia na nadawanie dźwięku jedynie w systemie E-AC3? (Sharp w danych technicznych informuje, że nie obsługuje systemu Dolby Digital Plus a Philips nie podaje żadnej informacji na ten temat). Czy telewizory obsługujące jedynie system Dolby Digital też zamilkną?
Nie wiem jak Sharp ale mój Philips nie wspiera DD+ a mimo to na TVP1 ścieżce dźwiękowej oznaczonej jako DD+ słyszę dźwięk więc nie widzę powodu dlaczego telewizor miałby całkowicie zamilknąć.

DVBManiak

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Post autor: DVBManiak » 14 grudnia 2011, o 16:40

Skoro słyszysz dźwięk to jednak wspiera. Nie ma innej opcji.

Awatar użytkownika
MJJ
Posty: 268
Rejestracja: 8 marca 2011, o 20:12
Odbiornik: Philips PFL7665H
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Post autor: MJJ » 15 grudnia 2011, o 10:16

Może wyraziłem się nieprecyzyjnie. Chodziło o to, że nie w pełni wspiera, jest tylko downmix do stereo, w instrukcji i parametrach technicznych tez nie ma informacji, że obsługuje DD+.

adac
Posty: 1866
Rejestracja: 19 czerwca 2011, o 08:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: najbliższy maszt GSM

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Post autor: adac » 15 grudnia 2011, o 10:57

Widzę 3 możliwości;
- producent dał Ci bonus, o którym nie wiedziałeś, przynajmniej w momencie zakupu,
- wykonałeś upgrade softu i udało się odblokować E-AC3, wersja basic czyli stereo,
- telewizor pokazuje ścieżkę DD(+), a dźwięk idzie z mpeg-a. Na 100 procent tego nie wykluczysz.
Wszystko się wyjaśni, kiedy TVP przejdzie na nadawanie tylko w DD(+), może wcześniej urządzą jakiś dzień testów. Kiedy zrobiła to TVN były niezłe emocje.

bigprzemo

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Post autor: bigprzemo » 15 grudnia 2011, o 23:04

MJJ pisze:Może wyraziłem się nieprecyzyjnie. Chodziło o to, że nie w pełni wspiera, jest tylko downmix do stereo, w instrukcji i parametrach technicznych tez nie ma informacji, że obsługuje DD+.
Witam, sprawdz dobrze bo ja mam Philips PFL7605H i u mnie działa dzwięk DD+ po wejściu w opcje język dźwięku mam do wyboru:
Polski
Dolby Digital mul
Dolby Digital qaa

W/g instrukcji tv odbiera dźwięk w następujących formatach: AC-3, EAC-3 i AAC.

Awatar użytkownika
MJJ
Posty: 268
Rejestracja: 8 marca 2011, o 20:12
Odbiornik: Philips PFL7665H
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Post autor: MJJ » 16 grudnia 2011, o 09:47

U mnie według instrukcji obsługuje audio: HE-AAC, AC3.

Jak wchodzę w opcje dźwięku to też widzę wszystkie trzy ścieżki, ale wybierając ścieżkę DD+ to dźwięk jest lekko ściszony w porównaniu z DD, dlatego podejrzewam, że jest to tylko downmix a nie pełne wsparcie.

darass

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Post autor: darass » 17 grudnia 2011, o 17:46

Witam! Mój pierwszy post więc chciałbym wszystkich na początki powitać ;)
I teraz pytanie - jak się ma sprawa z telewizorkiem LG 42LD650? z tego co widzę 550'tka ma downmix. A nie mam pojęcia jak ma się to z moim modelem bo nie znalazłem na ten temat informacji. W dokumentacji jest tylko napisane odnośnie dźwięku "Dolby Ditigal", a o "plusie" nic nie wyczytałem... Ktoś może u siebie sprawdzić jeśli ma taką możliwość i posiada ten model? Bo niestety Bydgoszcz nie nadaje jeszcze MUX3 (bynajmniej ja u siebie nie łapię, a niektórzy moi znajomi mieszkający na wolnej przestrzeni jakimś cudem łapią MUX3 z Piły - Rusinowa :P ). A z tego co wiem to czasem TVP1 i coś tam jeszcze nadaje w E-AC3. Więc jakby ktoś mógł potwierdzić i sprawdzić to będę bardzi wdzięczny bo ja nie mam jak sprawdzić u siebie:)

Pozdrawiam
Darek

darass

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Post autor: darass » 28 grudnia 2011, o 01:49

ktokolwiek?

podbijam temat

adme

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Post autor: adme » 28 grudnia 2011, o 15:25

darass pisze:Witam! Mój pierwszy post więc chciałbym wszystkich na początki powitać ;)
I teraz pytanie - jak się ma sprawa z telewizorkiem LG 42LD650? z tego co widzę 550'tka ma downmix. A nie mam pojęcia jak ma się to z moim modelem bo nie znalazłem na ten temat informacji. W dokumentacji jest tylko napisane odnośnie dźwięku "Dolby Ditigal", a o "plusie" nic nie wyczytałem... Ktoś może u siebie sprawdzić jeśli ma taką możliwość i posiada ten model? Bo niestety Bydgoszcz nie nadaje jeszcze MUX3 (bynajmniej ja u siebie nie łapię, a niektórzy moi znajomi mieszkający na wolnej przestrzeni jakimś cudem łapią MUX3 z Piły - Rusinowa :P ). A z tego co wiem to czasem TVP1 i coś tam jeszcze nadaje w E-AC3. Więc jakby ktoś mógł potwierdzić i sprawdzić to będę bardzi wdzięczny bo ja nie mam jak sprawdzić u siebie:)

Pozdrawiam
Darek
No jeżeli z Bydgoszczy ktoś potrafi odebrać z RTCN Rusinowo mux3 przy 20kW to super osiągniecie . ( dodawanie Piły do nazwy to czysta kpina około 40 kilometrów różnicy )

A niekiedy jest nadawany z Rusinowa AC3

Fru2
Posty: 86
Rejestracja: 20 października 2011, o 18:55
Odbiornik: Tuner w TV LG LD350
Instalacja antenowa: Siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Skrzyczne, Kosztowy

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Post autor: Fru2 » 30 grudnia 2011, o 12:15

darass pisze:Witam! Mój pierwszy post więc chciałbym wszystkich na początki powitać ;)
I teraz pytanie - jak się ma sprawa z telewizorkiem LG 42LD650? z tego co widzę 550'tka ma downmix. A nie mam pojęcia jak ma się to z moim modelem bo nie znalazłem na ten temat informacji. W dokumentacji jest tylko napisane odnośnie dźwięku "Dolby Ditigal", a o "plusie" nic nie wyczytałem... Ktoś może u siebie sprawdzić jeśli ma taką możliwość i posiada ten model? Bo niestety Bydgoszcz nie nadaje jeszcze MUX3 (bynajmniej ja u siebie nie łapię, a niektórzy moi znajomi mieszkający na wolnej przestrzeni jakimś cudem łapią MUX3 z Piły - Rusinowa :P ). A z tego co wiem to czasem TVP1 i coś tam jeszcze nadaje w E-AC3. Więc jakby ktoś mógł potwierdzić i sprawdzić to będę bardzi wdzięczny bo ja nie mam jak sprawdzić u siebie:)

Pozdrawiam
Darek
Na 350 i 550 downmix działa OK i tak na 99% jestem pewny, że tak samo jest w 650.

darass

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Post autor: darass » 2 stycznia 2012, o 03:57

adme pisze:
No jeżeli z Bydgoszczy ktoś potrafi odebrać z RTCN Rusinowo mux3 przy 20kW to super osiągniecie . ( dodawanie Piły do nazwy to czysta kpina około 40 kilometrów różnicy )

A niekiedy jest nadawany z Rusinowa AC3
trochę nieścisłości:) mieszkam na granicy wielkopolski i kujawsko-pomorskiego. Czyżkowo (taka mała wiocha:P ) i odbieram ogólnie sygnał z Trzeciewca. Z Rusinowa mam też mocny mux2 ale mux3 już nie łapię. A sąsiad 1,5km dalej mieszkający na wolnej przestrzeni odbiera go na siatkowej antenie... Ja mieszkam przy lesie i mimo posiadania kierunkowej za Wuja nie potrafię znaleźć mux3 ;) Łapię też Gołogórę jeśli skieruję antenę na północ, ale sygnał mux2 potrafi czasem uciec, a mux3 nie jest tam jeszcze nadawany. Cóż, czekamy na Trzeciewiec;)

Marszal
Posty: 29
Rejestracja: 9 grudnia 2010, o 16:43
Odbiornik: Opticum FT24p
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN | Raszyn | Łódź

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Post autor: Marszal » 3 stycznia 2012, o 19:41

Opticum T50HD (Pełne wsparcie)

iLoveHD

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Post autor: iLoveHD » 6 stycznia 2012, o 15:52

na moim telewizorze moze i działa ALE do czasu jak nie przełączę na inny program i spowrotem wrócę do TVP1 co się pojawia? Stereo

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Post autor: janek 77 » 7 lutego 2012, o 16:33

czy ktoś używa jakiś model TV Sharp określanych jako nowość.
np LC22LE510E

http://www.sharp.pl/cps/rde/xchg/pl/hs. ... 0E&cat=111
ale i inne
http://www.sharp.pl/cps/rde/xchg/pl/hs. ... odukty.htm

Chodzi o dźwięk E-AC3.
Specyfikacja pokazuje brak DD+.
Infolinia twierdzi że ich TV wszystkie to mają bo przecież mają MPEG4.
Coś juz słyszeli jak widać
Ale żaden TV w ofercie Sharp, przejżałem tylko kilka nie ma w specyfikacji DD+.
Ktoś moze potwierdzić co jest prawdą?

Awatar użytkownika
rppmedia
Posty: 124
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sharp 32DH65E
Dual 500
Clint H1
Instalacja antenowa: Telmor Digit Activa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Post autor: rppmedia » 7 lutego 2012, o 21:15

Posiadam model SHARP 32dh65e, w którym według producenta nie ma dekodera DD+.
Ale "dziwnym trafem" mój telewizor odtwarza dźwięk Dolby Digital Plus na TVP1.
Konkludując, producent sam nie wie jaki sprzęt wypuszcza na rynek.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Post autor: janek 77 » 7 lutego 2012, o 21:29

Dokładnie.
Dzięki.
Przyzwoicie wyglądaja i mają chyba jakąś funkcję nagrywania, choć pewnie odtwarzanie tylko na tym TV. Sprawdzałeś może nagrywanie?
do jakiego formatu to nagrywa?
albo odtwarzanie nagrań np ts

terry
Posty: 11
Rejestracja: 3 lutego 2012, o 21:10

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Post autor: terry » 14 lutego 2012, o 09:31

Na Sony Bravia ex301 działa.

Kondzik1977
Posty: 77
Rejestracja: 1 lutego 2012, o 20:21
Odbiornik: PHILIPS 32PFT5500/12
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kielce/Św.Krzyż

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Post autor: Kondzik1977 » 25 lutego 2012, o 21:45

Canva CN-DVB-T261 czy działa na moim tunerze Dolby Digital Plus (E-AC3)?
Mój tuner jest oparty na MSD 7818.
W opcji język audio jest napisane:
1.MPEG
2.D niezdefiniowano
Jeśli w opcjach nie ma DD+ to znaczy,że tuner nie obsługuje tego formatu dżwięku,czy dopiero wtedy gdy stacje go włączą będzie dodany.

Awatar użytkownika
radier
Posty: 298
Rejestracja: 24 stycznia 2012, o 23:07
Odbiornik: Samsung UE48H6400 + UPPLEVA 2.1
Instalacja antenowa: DPM GT-961
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Post autor: radier » 25 lutego 2012, o 22:52

Włącz sobie TVP1 i guzikiem na pilocie zmieniaj ścieżki audio. Jak na wszystkich 3 będziesz słyszał poprawnie dźwięk to masz obsługę DD+.

Odpowiedz