OPTICUM HD FT24plus

Beonze
Posty: 20
Rejestracja: 12 maja 2012, o 16:56
Odbiornik: Korr HD128
Instalacja antenowa: Siatka + wzmacniacz, satelita: TNK HD z dekoderem ITI-2850ST

Re: OPTICUM HD FT24plus

Postautor: Beonze » 22 czerwca 2012, o 18:08

zesepo pisze:A jaką masz wersję oprogramowania? Najnowszą,czy nie?


Oczywiście mam najnowszy soft ze strony, ale na poprzednich było tak samo.

zesepo
Posty: 551
Rejestracja: 3 października 2011, o 21:36
Odbiornik: Opticum HDFT24plus
TESCO DR14O3 R CE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: OPTICUM HD FT24plus

Postautor: zesepo » 22 czerwca 2012, o 18:09

A to rozumiem, że kanał jest na liście, ale widzisz czarny ekran, tak?

Beonze
Posty: 20
Rejestracja: 12 maja 2012, o 16:56
Odbiornik: Korr HD128
Instalacja antenowa: Siatka + wzmacniacz, satelita: TNK HD z dekoderem ITI-2850ST

Re: OPTICUM HD FT24plus

Postautor: Beonze » 23 czerwca 2012, o 18:02

Dobra TVP2 HD już działa :D.
Szkoda, tylko, że filmów mkv nie odtwarza w całości, tylko 3 minuty i przerywa, a do tego napisy w srt, też są ale nie wyświetlają napisów z ogonkami :P.

Beonze
Posty: 20
Rejestracja: 12 maja 2012, o 16:56
Odbiornik: Korr HD128
Instalacja antenowa: Siatka + wzmacniacz, satelita: TNK HD z dekoderem ITI-2850ST

Re: OPTICUM HD FT24plus

Postautor: Beonze » 10 lipca 2012, o 07:37

Nowy soft:

-poprawiono funkcję obsługi powtarzania się numerów LCN z ustawionym priorytetewm dla kanałów HD,

-dodano pozycję menu "Ustawienia skanowania" w menu Instalacja, w której dodano opcje związane z kolejnośćią i właściwościami wybranych kanałów

-dodano opcję powtarzanie multipleksów (można zeskanować na dwóch częstotliwościach ten sam multipleks, np. Mux-1 )

-dodano opcję "Tylko FTA", po włączeniu można zeskanować tylko kanały niekodowane

-dodano wsparcie napisów .txt w formacie TMPlayer dla multimediów

-poprawiono błąd znikania paska postępu odtwarzanych multimediów przy odtwarzaniu kolejnych multimediów z dysku USB

Download:

http://www.globo.com.pl/wyslij_plik.php?id=929

ZenonGustaw
Posty: 9
Rejestracja: 3 maja 2012, o 00:08
Odbiornik: Opticum HD FT24plus
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków/Chorągwica

Re: OPTICUM HD FT24plus

Postautor: ZenonGustaw » 5 sierpnia 2012, o 18:32

wersja firmware 1.10 (różnie datowana - zależy na co się patrzy: 2012-07-04, 2012-07-05, 2012-07-06)

trochę kwiatków, które znalazłem:
  1. pvr, usb
    Jeśli pendrive jest zapełniony to nie udaje się odtwarzać nagrań w pvr - wyświetlany jest komunikat "Prędkość USB zbyt niska".
    Pamięć USB jest ok bo działa następujące obejście: przenieść plik TS z nagraniem poza katalogi PVR - Wtedy można odtwarzać nagranie w mediaplayerze. Mediaplayer ma ograniczenia dla odtwarzania plików TS - niedostępne są napisy i teletekst programu oraz pauzowanie odtwarzania.
  2. epg, widok dla jednego kanału
    Dodanie pozycji do timera nagrywania z poziomu epg powoduje zniknięcie wszystkich pozycji epg - tabelki stają się puste.
    obejście: wyłączyć i włączyć ponownie epg (no i ponownie wertować zawartość)
  3. pvr
    Jeśli do nagrania wybrano, audycje które następują kolejno jedna po drugiej to druga z nich może się nie nagrać.
    Być może dla występowania tego problemu ma znaczenie czy wybrane audycje są na jednym kanale czy na dwóch różnych.
  4. lista ustawień timera
    Daty wpisów pozycji listy mają format MM/DD/YYYY zamiast DD/MM/YYYY ;)
  5. dodawanie pozycji timera z poziomu egp
    Wykrywane jest nakładanie się czasu zdarzeń (ok) ale obwieszczane to jest mylącym komunikatem o treści "Poprawić lub zmienić"
    (prawie jak wybór między "skasuj" a "usuń" :P )
  6. mediaplayer - lista plików, 4:3LB, SCART
    Podczas podglądu plików jpg przez listę plików (nie pełnoekranowy) tło zmienia kolor na jasnoszary.
  7. zburzenie grafiki ekranowej
    Czasem paski lub okna komunikatów nie są prawidłowo usuwane z ekranu.
    Np. Pasek głośności, komunikat "No more audiotrack".
    Trudno powiedzieć dlaczego ale parę razy zdarzyło się.
  8. telegazeta, SCART
    Sygnał telegazety VBI nie jest wysyłany do tv (w wersjach firmware z maja był).
  9. resetowanie się dekodera
    Mogę zresetować dekoder naciskając następującą sekwencję klawiszy: epg, info, "zielony" :P

Jak na urządzenie, które jest na rynku od roku to jest tego sporo.

Na koniec - funkcja która może się przydać:
  • telegazeta
    Pod przyciskiem ok jest dostępne sterowanie stopniem przezroczystości - ustawiony poziom jest zapamiętywany przez dekoder ale telegazeta startuje zawsze z brakiem przezroczystości.
    Naciśnięcie ok ustawia kolejny poziom po tym zapamiętanym :lol:.
    Przydatne o tyle że wyjście z telegazety i ponowne wejście (bez zmiany kanału) ustawia zawsze stronę nr 100 (prawdopodobnie nie będzie zmieniane).

Czy u kogoś występują podobne kwiatki? A może u Was rosną jakieś inne?

zesepo
Posty: 551
Rejestracja: 3 października 2011, o 21:36
Odbiornik: Opticum HDFT24plus
TESCO DR14O3 R CE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: OPTICUM HD FT24plus

Postautor: zesepo » 6 sierpnia 2012, o 09:12

Ten klawisz OK, to ja już dawno o tym wiedziałem, a z tym "ctrl-alt-del" sprawdzę w domu :)

1.Jaki rozmiar ma pendrive?
2.Nigdy nie przytrafiło mi się.
4.Wielka różnica? :)
7.Też mi się nie zdarzyło
Reszta nie wiem

Niech Pan napisze do ich pomocy technicznej,skoro ma pan tyle problemów to pewnie coś z tym zrobią ;)
I raczej odpowiadają na maile z sugestiami,wiec skoro to takie uciazliwe...

ZenonGustaw
Posty: 9
Rejestracja: 3 maja 2012, o 00:08
Odbiornik: Opticum HD FT24plus
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków/Chorągwica

Re: OPTICUM HD FT24plus

Postautor: ZenonGustaw » 26 sierpnia 2012, o 14:05

1. Pendrive ma 2GB (ok 90min programu SD), pendrive był zajęty przez jedną audycję.
W wersji firmware 1.11 na razie nie stwierdziłem braku możliwości odtwarzania w takiej sytuacji.
Na liście poprawek producent nie napisał, że coś z tym robił.
[edit]
... no i rzeczywiście nie zrobił - błąd występuje nadal.
Jest on związany z brakiem miejsca na przepisanie przez dekoder plików epg_hdd_file_t.ehf, test_write1.dvr, test_write2.dvr podczas wykrywania pamięci (pliki znajdują się w katalogu głównym).
obejście: Trzeba te pliki usunąć - podczas najbliższego wykrywania zostaną one odtworzone i - najważniejsze - będzie można odtwarzać nagrania pvr (do czasu wyłączenia dekodera kiedy to błąd ujawni się ponownie).
obejście2: (już pisałem wyżej) przenieść pliki TS poza katalog zarządzany przez pvr.
[/edit]
2. U mnie zdarzało się zawsze.
W wersji firmware 1.11 jest na liście poprawek (patrząc po forum - ta poprawka została wprowadzona także do urządzenia T80plus)
4. Niewielka.
To zwykłe błędy tłumaczenia lub zmiany funkcji wynikające ze (zbyt) szybkiego przygotowywania firmware i braku testów - błędy są widoczne gołym okiem.
Takie błędy są najłatwiejsze do poprawienia (mało roboty a duża poprawa wizerunku produktu) - dziwię się, że producent nic z tym nie zrobił.
9. Resetowanie się dekodera z tego powodu już nie wystepuje.
W wersji firmware 1.11 jest na liście poprawek.

W wersji 1.11 pojawiła się nowa dziwna rzecz - zmieniła się trochę sygnalizacja diodami led na płycie czołowej urządzenia.
Jeśli podłączona jest pamięć usb to przy wyłączaniu urządzenia dioda USB wyłacza się a następnie ponownie załącza na zielono - poprzednie wersje gasiły diodę usb gdy urządzenie było wyłączane.
Pytanie: czy to oznacza że jak będzie podłączony hdd do dekodera to przez cały czas będzie zasilany (czy ktoś kto ma ten firmware i hdd mógłby to sprawdzić)?
Ostatnio zmieniony 8 września 2012, o 19:32 przez ZenonGustaw, łącznie zmieniany 1 raz.

zesepo
Posty: 551
Rejestracja: 3 października 2011, o 21:36
Odbiornik: Opticum HDFT24plus
TESCO DR14O3 R CE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: OPTICUM HD FT24plus

Postautor: zesepo » 26 sierpnia 2012, o 16:13

Jak ma pan telefon który można ładować kablem usb (np.Sony Ericssony) niech włoży Pan kabel usb do tylnego gniazda i telefonu, włączy dekoder, wyłączy go i sprawdzi czy się ładuje. :)

zesepo
Posty: 551
Rejestracja: 3 października 2011, o 21:36
Odbiornik: Opticum HDFT24plus
TESCO DR14O3 R CE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: OPTICUM HD FT24plus

Postautor: zesepo » 13 października 2012, o 17:30

Przepraszam za posta pod postem. Do tego tunera pojawiła się również kolejna nowa wersja firmware, ale co ciekawe brakuje opisów przy danych plikach, więc nie wiadomo co konkretnie się zmieniło.

Kamilx
Posty: 811
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: OPTICUM HD FT24plus

Postautor: Kamilx » 14 października 2012, o 13:03

Jaką masz wersję? 1.0.13 czy 1.0.14?

zesepo
Posty: 551
Rejestracja: 3 października 2011, o 21:36
Odbiornik: Opticum HDFT24plus
TESCO DR14O3 R CE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: OPTICUM HD FT24plus

Postautor: zesepo » 14 października 2012, o 13:10

1. 0. 14 , czemu pytasz?

Kamilx
Posty: 811
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: OPTICUM HD FT24plus

Postautor: Kamilx » 14 października 2012, o 14:08

W 1.0.13 jest tylko modyfikacja jądra systemowego, a w 1.0.14 jest dużo różnorodnych poprawek.

zesepo
Posty: 551
Rejestracja: 3 października 2011, o 21:36
Odbiornik: Opticum HDFT24plus
TESCO DR14O3 R CE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: OPTICUM HD FT24plus

Postautor: zesepo » 14 października 2012, o 16:14

Aha. Dzieki. Jest też lista nadajników telewizji cyfrowej. Nie wiem kto to pisał, ale im się spieszyło. Już napisałem, by poprawili i nazwy nadajników i uzupełniji błędne lub brakujące częstotliwości.

janlip
Posty: 2
Rejestracja: 16 stycznia 2013, o 20:25

Re: OPTICUM HD FT24plus

Postautor: janlip » 16 stycznia 2013, o 20:31

Witam,

w jaki sposób zrobić aktualizacje softu w opticum hd ft24 plus?

Zgrałem najnowszy soft ze strony producenta ( Z 11.07.12 )na USB - chcę dokonać aktualizacji a nie wiem jak? Proszę się nie śmiać

Na usb są widoczne tylko foldery - nie widać plików ( zdjęć, filmów ) nie widać też pliku do aktualizacji

Taką mam wersje na chwile obecną:
TDV11010-1-0-0-0

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: OPTICUM HD FT24plus

Postautor: m@rtops » 16 stycznia 2013, o 20:48

:oops: nie obiecuje że tu jest tak samo ale w większości wygląda to tak
-pen sformatowany w fat32
-na penie tylko plik z softem
-w menu wybierasz aktualizacja przez usb
może tak? :?

janlip
Posty: 2
Rejestracja: 16 stycznia 2013, o 20:25

Re: OPTICUM HD FT24plus

Postautor: janlip » 17 stycznia 2013, o 11:03

Przez ostatnie pół roku miałem problem z odbiorem kanałów - głownie od TVP ( 2 , info, kultura itp) - oglądanie MŚ w piłce ręcznej to była masakra.

Dzięki aktualizacji ( oraz poradzie m@rtops) wszystko śmiga bez problemu - obraz jest czysty i nic się nie zacina.

Po upgradzie nawet filmy z USB działają.

NPhuu4w2x
Posty: 1
Rejestracja: 26 października 2017, o 21:23

Re: OPTICUM HD FT24plus

Postautor: NPhuu4w2x » 4 listopada 2017, o 09:50

posiadam tuner OPTICUM HD FT24p jaki jest do niego najnowszy soft bo ja znalazlem z tej strony taki tylko:http://www.sat-universe.com/showthread.php?t=192291 pierwszy post na gorze i tylko ten moge wgrac te ponizej juz nie maja inne rozszerzenie pliku.


Wróć do „Telewizory, Dekodery Zewnętrzne (STB) i Tunery Komputerowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika