OPTICUM HD FT24plus

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1605
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

OPTICUM HD FT24plus

Postautor: Krosnoludek » 5 sierpnia 2011, o 23:39

Dziś na stronie producenta: http://www.globo.com.pl/?y=3&cmd=show&c ... prod_id=26 pojawił się nowy odbiornik
OPTICUM - HD FT24plus
Obrazek
Obrazek
1.Obsługa systemów SD/HD (MPEG2 / MPEG4 H.264), DVB-T
2.Obsługuje pasmo 6 MHz, 7 MHz lub 8 MHz (opcjonalnie)
3.Wyjście video wysokiej rozdzielczości - HDMI
4.Wyjście video standardowej rozdzielczości - SCART
5.Obsługuje rozdzielczości video - 576p, 720p, 1080i
6.Analogowe wyjście audio - 3,5mm jack
7.Cyfrowe wyjście audio S/PDIF - coaxial
8.Aktualizacja oprogramowania przez USB
9.Złącze USB w standardzie USB 2.0
10.Elektroniczny przewodnik po programach - EPG (obsługuje polskie znaki)
11.Wielojęzyczne Menu, w tym Polskie
12.Time Shift (zatrzymywanie, przewijanie obrazu)
13.PVR Ready - możliwość nagrywania na zewnętrzny dysk USB
14.Blokada rodzicielska na kanały i Menu
15.Szybkie przełączanie pomiędzy kanałami
16.Możliwość tworzenia własnych list programów
17.Możliwość tworzenia własnych list kanałów ulubionych
18.Sortowanie / grupowanie / wyszukiwanie kanałów
19.Funkcje edycji kanałów: Usuń, Zablokuj, Pomiń, Przesuń, Zmień nazwę
20.Obsługa napisów ekranowych - Teletext, DVB
21.Obsługa Teletext OSD i VBI
22.Wbudowany dekoder dźwięku Dolby Digital oraz Dolby Digital Plus (E-AC-3)
23.Kolor obudowy - czarny
24.Współpracuje z dyskiem USB OPTICUM
Procesor główny Typ: ALI 3601E
Ostatnio zmieniony 21 września 2011, o 23:05 przez Krosnoludek, łącznie zmieniany 5 razy.

kjt
Posty: 355
Rejestracja: 26 czerwca 2011, o 12:35
Odbiornik: Wiwa HD-90new
Instalacja antenowa: Odchudzona siatka
SWA-1/LUX
3m n.p.t <6m kabla
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Piaski 26km

Re: OPTICUM - HD FT24plus

Postautor: kjt » 5 sierpnia 2011, o 23:55

O zgodności co do wymagań polskiego dvb-t nie ma wzmianki... więc pewnie jej nie ma.
W szczegółach technicznych mamy tylko MPEG/MusiCam Layer 1, MPEG/MusiCam Layer 2, Dolby AC-3.

Chociaż niby Opticum FT24p ma spełnia wszystkie wymagania a w szczegółach technicznych na stronie producenta widnieje brak AC3... i komu tu wierzyć?

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1605
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM - HD FT24plus

Postautor: Krosnoludek » 6 sierpnia 2011, o 00:06

W najnowszym Sat Kurierze jest reklama tego nowego tunera, i pisze:
DVB-T HD MPEG4 (H.264)
Dolby Digital oraz Dolby Digital Plus
Wszystkie wymagane wyjścia!

tom41
Posty: 91
Rejestracja: 4 grudnia 2009, o 12:07

Re: OPTICUM - HD FT24plus

Postautor: tom41 » 7 sierpnia 2011, o 18:16

Mam model ft24. Po zainstalowaniu lutowej aktualizacji wszystkie ścieżki (MPEG, DD, DD+) są słyszalne ( w trybie PCM). Nie widzę powodów, żeby w nowszym modelu było pod tym względem gorzej. Ft24plus wykazuje jednak pewne minusy w stosunku do swojego poprzednika: brak pętli wejścia antenowego (dla okresu przejściowego, gdy funkcjonuje analog i cyfra jest to może nie najważniejsze, ale dość ważne). Ponadto , posiada tylko jedno gniazdo SCART -poprzednik ma dwa TV i VCR; dla tych, którzy używają nagrywarek DVD jest to bardzo ważne. I jeszcze jedna sprawa: producent zmienił chipset z MSTARa na ALI. Mam w związku z tym gorącą prośbę do Kolegów posiadających wiedzę na ten temat: kt6ry z tych procesorów ma lepszą opinię? Wiem, że chipset to nie wszystko, bo np w przeszłości Ferguson stosował głowicę opartą na bardzo dobrym procesorze NECa, a i tak te tunery wieszały się. Niemnniej jednak dobrze byłoby wiedzieć.

badzio19
Posty: 47
Rejestracja: 28 września 2010, o 15:14
Odbiornik: WIWA90, FERGUSONY t50 oraz 8100hd
Instalacja antenowa: Dipol 11/21-69 +
WZMACNIACZ COMBI 1-60 32 DB 40-800MHz F2.8dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Śrem, czasem Kalisz ;)

Re: OPTICUM - HD FT24plus

Postautor: badzio19 » 18 sierpnia 2011, o 10:55

tom41 pisze:Mam model ft24. Po zainstalowaniu lutowej aktualizacji wszystkie ścieżki (MPEG, DD, DD+) są słyszalne ( w trybie PCM). Nie widzę powodów, żeby w nowszym modelu było pod tym względem gorzej. Ft24plus wykazuje jednak pewne minusy w stosunku do swojego poprzednika: brak pętli wejścia antenowego (dla okresu przejściowego, gdy funkcjonuje analog i cyfra jest to może nie najważniejsze, ale dość ważne). Ponadto , posiada tylko jedno gniazdo SCART -poprzednik ma dwa TV i VCR; dla tych, którzy używają nagrywarek DVD jest to bardzo ważne. I jeszcze jedna sprawa: producent zmienił chipset z MSTARa na ALI. Mam w związku z tym gorącą prośbę do Kolegów posiadających wiedzę na ten temat: kt6ry z tych procesorów ma lepszą opinię? Wiem, że chipset to nie wszystko, bo np w przeszłości Ferguson stosował głowicę opartą na bardzo dobrym procesorze NECa, a i tak te tunery wieszały się. Niemnniej jednak dobrze byłoby wiedzieć.


na ali3602 były arivy fergusona t50 i seria t100/200(SAT)
wada ferguson nie dał im obsługi divix no i dość kiepską głowicę, bardzo dobrą instalację antenową wymagają

tu jest 3601e więc może ten divix jest

na necu dali tylko 8100hd i fakt potrafi się zwieszać, wada to brak ntfs

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1605
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM - HD FT24plus

Postautor: Krosnoludek » 18 sierpnia 2011, o 13:34

Nowe oprogramowanie na stronie producenta z dn. 2011-08-05
http://www.globo.com.pl/?y=3&cmd=show&c ... prod_id=26
Zmiany:

2011-08-05:

- poprawia przyporządkowanie kanałów do częstotliwości naziemnych dla lokalizacji polskiej
- poprawia tłumaczenia menu kontekstowego dla języka polskiego

tom41
Posty: 91
Rejestracja: 4 grudnia 2009, o 12:07

Re: OPTICUM - HD FT24plus

Postautor: tom41 » 18 sierpnia 2011, o 13:48

Dostrzegłem jeszcze jeden parametr gorszy niż w ft24p: obciążalność portu USB; dla ft24p wynosi 1000mA, dla ft24pplus - 300mA. Nie jestem pewien, czy to wystarczy do współpracy z dyskami USB nie posiadającymi własnego zasilania.

zesepo
Posty: 551
Rejestracja: 3 października 2011, o 21:36
Odbiornik: Opticum HDFT24plus
TESCO DR14O3 R CE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: OPTICUM - HD FT24plus

Postautor: zesepo » 3 października 2011, o 21:45

Cześć :)

Mam ten odbiornik od kilku dni.
Teraz gdy to piszę,to nie mam dźwięku E-AC3 na TVP1 (wydaje mi się że wcześniej był)
Nie wiem...
A łączę go z TV przez EURO.

A co do pierwszego posta to mam oto taki plik, w którym piszą, że jest jakoś zgodne (już nie pamiętam skąd to mam?)

Link: https://rapidshare.com/files/1647053683 ... Polska.PDF

DVBManiak

Re: OPTICUM - HD FT24plus

Postautor: DVBManiak » 4 października 2011, o 12:48

Bo wczoraj była cisza na DD+.

zesepo
Posty: 551
Rejestracja: 3 października 2011, o 21:36
Odbiornik: Opticum HDFT24plus
TESCO DR14O3 R CE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: OPTICUM - HD FT24plus

Postautor: zesepo » 4 października 2011, o 17:04

Aha...Nie wiedziałem,sorki za ferment.

zesepo
Posty: 551
Rejestracja: 3 października 2011, o 21:36
Odbiornik: Opticum HDFT24plus
TESCO DR14O3 R CE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: OPTICUM - HD FT24plus

Postautor: zesepo » 30 listopada 2011, o 11:15

Mam pytanie do innych posiadaczy tego tunera: czy podczas oglądania filmów do których są dołączone napisy nachodzą one na siebie,nie pokazują wraz z tym co kto mówi się na ekranie itp?
Chodzi tylko o Polsat.
Na innych kanałach jest OK.
Może ktos pomoc?

ZenonGustaw
Posty: 9
Rejestracja: 3 maja 2012, o 00:08
Odbiornik: Opticum HD FT24plus
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków/Chorągwica

Re: OPTICUM HD FT24plus

Postautor: ZenonGustaw » 4 maja 2012, o 15:12

Kupiłem ten dekoder niedawno i mogę przedstawić swoje wrażenia z kilkudniowego korzystania z niego.

Pierwsze wrażenie po wyjęciu z pudełka

W zestawie są dekoder, pilot + baterie, karta gwarancyjna oraz przewodnik "Szybka instalacja".
Kabel SCART lub HDMI należy zakupić oddzielnie.

Przewodnik zawiera krótkie informacje jak podłączyć dekoder, opis pilota, dane techniczne i ogólny opis menu (8 stron).
Informacje na temat podłączenia i pierwszego uruchomienia są wystarczające.
Z przewodnikiem można zapoznać się przed zakupem - jest dostępny na stronie internetowej producenta http://www.globo.com.pl/?y=3&cmd=show&c ... prod_id=26 .

Dokumentacja

Do urządzenia jest dołączony przewodnik "Szybka instalacja".
Nie ma więcej dokumentacji w postaci elektronicznej na stronach producenta.
Dla porównania instrukcja do zwykłego roweru to 16 lub więcej stron opisu.
Wydaje się, że pozostawianie wyobrażenia o działaniu dekodera tylko dla wyobraźni użytkownika to zły pomysł - zawsze można powiedzieć, że coś nie działa.

Niektóre informacje z przewodnika:
  • możliwość zasilania anteny +5V z dekodera
  • max prąd obciążenia USB - 300mA (ja testowałem z pendrivem)
  • na obudowie z przodu są trzy przyciski (POWER, CH+, CH-) oraz dwie dwukolorowe diody sygnalizacyjne: power on/off, podłączone urządzenie USB/trwa zapis do urządzenia USB

Pierwsze włączenie

Dekoder po zatwierdzeniu ekranu powitalnego rozpoczął skanowanie kanałów.
Po przeskanowaniu całego pasma i odnalezieniu multipleksów mogłem przystąpić do testów różnych funkcji.

Na plus - dobra czułość odbiornika - pomimo fatalnej jakości mojej anteny dekoder sam znalazł 2 z 3 multipleksów. Po poprawkach położenia anteny przy dalszych próbach dekoder znajdował wszystkie multipleksy.

W wersji firmware (styczeń 2012) z którą urządzenie zostało zakupione nie działało wszystko jak należy - m.in. dekoder długo reagował na naciskane klawisze (nawet kilkanaście sekund!), nie działała telegazeta.

Aktualizacja firmware

Firmware jest dostępny na stronie producenta (2012-03-09). edycja: Ten firmware został zdjęty ze strony przez producenta.
Przy pobieraniu trzeba uważać - nazwy plików na stronie są trochę mylące - ale pliki tekstowe rozwiewają wątpliwości.

Wykrywanie pamięci USB trwa dłuższą chwilę.
W testowanym egzemplarzu aktualizację firmware trzeba było wykonać dwa razy.
Przy pierwszej próbie mignęły tylko paski postepu. Po ponownym uruchomieniu i przywróceniu ustawień fabrycznych zauważyłem, że nastąpiła degradacja funkcji dekodera (np. przestał działać EPG).
Za drugim razem aktualizacja zakończyła się komunikatem sygnalizującym poprawne jej zakończenie oraz uruchomiło się przywrócenie ustawień fabrycznych i skanowanie kanałów (plus - użytkownik nie będzie korzystał z urządzenia z niepoprawnymi wartościami ustawień).

Dalsze wrażenia odnoszą się do firmware po aktualizacji.

Działanie dekodera
  • automatyczne skanowanie kanałów działa poprawnie;
    W razie potrzeby jest dostępna funkcja wyszukiwania ręcznego wsparta graficznymi wskaźnikami poziomu i jakości sygnału oraz sygnałem dźwiękowym (w torze fonii telewizora).
  • wygląd OSD jest identyczny jak na zdjęciach OPTICUM HD T80plus (zdjęcia tu: viewtopic.php?f=36&t=2566&start=140)
    EPG wygląda ładnie
  • informacja o kanale jest funkcjonalnie uporządkowana;
    są trzy ekrany uruchamiane kolejno: 1. tytuł oraz pasek "postępu" dla aktualnie odtwarzanej audycji, 2. szczegóły nt treści audycji, 3. szczegóły techniczne odbioru kanału razem z paskami poziomu i jakości sygnału
  • można włączyć LCN
  • działa przełączanie proporcji obrazu sygnałem SCART
    (na telewizorze z proporcjami ekranu 4:3 OSD, telegazeta i napisy ładniej wyglądają gdy dekoder steruje telewizorem w trybie 4:3LB ale to kwestia gustu i potrzeb)
  • działa przełączanie różnych ścieżek dźwiękowych (wnioskuję na podstawie downmixu wysyłanego do SCART);
    jeśli nadawca przygotuje emisję można oglądać film w wersji oryginalnej lub z lektorem
  • telegazeta działa w trybach VBI oraz OSD;
    w porównaniu z modułem telegazety w telewizorze - telegazeta OSD nie ma powiększania treści stron i przechodzenia do podstron;
    telegazeta jest prezentowana albo jako OSD albo wysyłana do telewizora jako VBI - nigdy jednocześnie;
    tutaj mały błąd: po wyjściu z telegazety OSD i przy ponownym wejściu do niej (bez zmiany kanału) lądujemy zawsze na stronie 100
  • napisy do filmów są (w zależności od emisji) prezentowane jak w telegazecie lub inną czcionką (napisy dvb);
    jeśli są dostępne napisy dvb to dekoder nie wyświetla w liście dostępnych napisów, że są także dostępne napisy w telegazecie
  • funkcja listy ulubionych kanałów - na pilocie jest dedykowany przycisk ale sama funkcja zniknęła, zniknęła też pozycja w menu dekodera (była przed aktualizacją firmware :|)
  • wg porównania na stronie http://www.dekoderstb.cyfrowydoradca.pl/ dekoder ma 32 na 33 możliwe punkty zgodności z normami dla telewizji cyfrowej w Polsce
  • jako przypadek (na razie) jednostkowy wydarzyła się sytuacja, że dekoder nie chciał się włączyć - trzeba było go odłączyć na chwilę od zasilania

PVR
  • w menu jest wybór formatów nagrań (TS lub PS)
  • można wpisać do 30 wydarzeń timera
    Można wpisywać z menu lub z EPG - wtedy wszystkie dane są wstępnie wypełnione.
  • na potrzeby tej funkcji należy podłączyć pamięć USB;
    Nie wiadomo (brak dokumentacji) jaki jest nawiększy rozmiar obsługiwanej pamięci USB.
    Wykrywanie pamięci USB trwa długo (nie jest gotowa do pracy pomimo że dioda USB sygnalizuje jej obecność).
  • obsługiwane systemy plików dla pamięci USB: FAT lub NTFS;
    w razie potrzeby pamięć można formatować w urządzeniu
  • PVR utrzymuje na pamięci USB bazę nagrań (z opisami i ew. blokadami);
    przy przeglądaniu katalogów pamięci USB przez mediaplayer dekodera katalog i pliki wykorzystywane przez PVR są niewidoczne
  • podczas odtwarzania nagrań można korzystać z funkcji wyboru ścieżki dźwiękowej, napisów, telegazety tak jak podczas oglądania programu na żywo
  • w testowanym egzemplarzu funkcja pvr zadziałała po wyłączeniu funkcji timeshift;
    Nie wiadomo (brak dokumentacji) ile timeshift wymaga pamięci do pracy - w menu brak ustawień rezerwowania miejsca (być może w tym urządzeniu funkcje PVR i timeshift wykluczają się wzajemnie).
  • ogólnie działanie dekodera wskazuje na jakieś problemy z obsługą pamięci USB i są małe niedoróbki funkcjonalne
    • podczas odtwarzania nagrania, jeśli trzeba, obraz jest uzupełniany o pasy dla letterbox które są koloru ... jasnoszarego
    • podczas trwania nagrania zmiana kanału za pomocą klawiszy numerycznych nie działa - trzeba korzystać z listy kanałów (podczas nagrywania można oglądać inne kanały z tego samego multipleksu)
    • podczas nagrywania mieszają się opisy na pasku informacyjnym z aktualnie oglądanego programu i programu nagrywanego oraz trwającego nagrania
    • dla jednej z pamięci z którą był testowany dekoder, na ekranie na moment pojawił się napis, że jest za wolna (chociaż pamięć działała poprawnie, napis trudno było zauważyć)
      a dla innej komunikatu nie zauważyłem chociaż rezultat nagrywania wskazuje, że jest ona za wolna
    • po użyciu opcji bezpiecznego odłączenia pamięci w menu i odłączeniu jej od dekodera dioda "USB" cały czas sygnalizuje jej obecność

timeshift
  • brak dokumentacji - ciężko zgadnąć jak się tą funkcją steruje
  • brak dokumentacji - nie wiadomo ile pamięci jest wymagane do jego pracy
  • brak dokumentacji - niejasna zależność z PVR (być może funkcje się wykluczają)

Pomimo powyższego można odfajkować - jest i działa.

Mediaplayer
  • działa odtwarzanie plików mp3 i wideo mp4, prezentowane są pliki jpg
  • pliki png nie są wyświetlane przy listowaniu katalogu, nie są odtwarzane pliki wmv
  • przy odtwarzaniu pliku wideo jest możliwość wygodnego przesunięcia strzałkami kursora bieżącej pozycji odtwarzania
  • player ma liczne błędy w GUI i funkcjonalne - poniżej niektóre
    • listowanie katalogów: niewidoczna część nazwy pliku nie przewija się - przy długich nazwach nie wiadomo co to za plik
    • listowanie katalogów: nie wiadomo który plik jest odtwarzany w podglądzie (nie ten wskazywany przez kursor - lub zupełnie odwrotnie - chodzenie kursorem po liście powoduje uruchamianie kolejnych wskazywanych kursorem plików)
    • odtwarzanie pliku wideo: jeśli trzeba to obraz jest uzupełniany o pasy dla letterbox które są ... jasnoszare
    • podłączenie pamięci USB czasem powoduje uzupełnienie w paska informacyjnego w trybie oglądania telewizji o napis REC (sugeruje, że odbywa się nagrywanie audycji)
    • błędy tłumaczenia - np. komunikat o treści [wykrzyknik] albo [kropki]
    • dla plików audio nie można przesuwać ich pozycji odtwarzania tak jak dla plików wideo,
      są one odtwarzane tylko w trybie podglądu; przy ich odtwarzaniu w oknie podglądu pojawia się coś co ma wyglądać jak analizator widma (spectrum analyzer) i ożywiać obraz
    • jeśli ostatnio oglądany program telewizyjny miał włączone napisy z telegazety (nie sprawdziłem napisów dvb) to po wejściu do i przy korzystaniu z mediaplayera tkwią one cały czas na ekranie

Podsumowanie

Plusy
  • instalacja, wyszukiwanie kanałów - bez problemu, dobra czułość odbiornika
  • wsparcie wyszukiwania ręcznego i regulacji anteny wskaźnikami sygnału na ekranie i sygnałem dźwiękowym
  • ładna grafika OSD i EPG
  • wystarczająca zawartość pasków informacyjnych podczas oglądania tv, ich uporządkowana treść

Minusy
  • brak dokumentacji
  • niedoróbki funkcjonalne OSD przy korzystaniu z funkcji PVR, mediaplayera
  • niedoróbki w obsłudze pamięci USB
Ostatnio zmieniony 20 czerwca 2012, o 21:28 przez ZenonGustaw, łącznie zmieniany 2 razy.

zesepo
Posty: 551
Rejestracja: 3 października 2011, o 21:36
Odbiornik: Opticum HDFT24plus
TESCO DR14O3 R CE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: OPTICUM HD FT24plus

Postautor: zesepo » 4 maja 2012, o 15:29

-Nie kłam, że nie działa PVR i timeshift - mi działa, i z timera i z pilota, a Za mało miejsca pojawia się tylko gdy rzeczywiscie jest jej za mało, może miałeś uruchomione -Timeshift ktore zabiera czesc pamieci... Mi wszystko działa OK.
-Zasilanie +5V też działa.
-Napisy są z teletekstu - i dlatego wyglądają jak wyglądają (kanały TVP) Sprawdzałeś na TVN?
-Timeshiftem sterujesz pilotem (dolne przyciski), a włączasz w menu.

ZenonGustaw
Posty: 9
Rejestracja: 3 maja 2012, o 00:08
Odbiornik: Opticum HD FT24plus
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków/Chorągwica

Re: OPTICUM HD FT24plus

Postautor: ZenonGustaw » 6 maja 2012, o 12:14

zesepo pisze:-Nie kłam,


raczej: nie domyśliłem się (nie ma dokumentacji)

zesepo pisze:-Napisy są z teletekstu - i dlatego wyglądają jak wyglądają (kanały TVP) Sprawdzałeś na TVN?


rzeczywiście są i działają dobrze

dzięki za info

uzupełniłem swój wpis powyżej o dalsze obserwacje


mam pytania - czy wiesz może
  • jaka jest nawiększa pamięć USB obsługiwana przez ten dekoder
  • czy do PVR lepiej jest używać dysku czy pendrive (a jeśli dysku to czy musi być jakiś specjalny, czy może być "zwykły zewnętrzny")
  • w jakim formacie lepiej nagrywać: TS czy PS

zesepo
Posty: 551
Rejestracja: 3 października 2011, o 21:36
Odbiornik: Opticum HDFT24plus
TESCO DR14O3 R CE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: OPTICUM HD FT24plus

Postautor: zesepo » 6 maja 2012, o 13:28

Sorki :)
Co do pojemności - nie mam pojęcia. Może zapytaj się ich pomocy technicznej?
Dysk, bo większy :) Ale jest ograniczenie z USB - tylko 300mA :( Więc może być wymagany jakiś zewnętrzny zasilacz.
A na formatach się nie znam, zresztą chyba to samo jest, nie wiem.

Beonze
Posty: 20
Rejestracja: 12 maja 2012, o 16:56
Odbiornik: Korr HD128
Instalacja antenowa: Siatka + wzmacniacz, satelita: TNK HD z dekoderem ITI-2850ST

Re: OPTICUM HD FT24plus

Postautor: Beonze » 12 maja 2012, o 17:00

Dzisiaj właśnie kupiłem ten tuner, bardzo fajnie odbiera wszystkie kanały, odtwarza filmy w HD i Full HD. Tylko powiedzcie gdzie pobrać najnowszy firmware do tej maszynki ?, bo na ich stronie nie mogę znaleźć.

zesepo
Posty: 551
Rejestracja: 3 października 2011, o 21:36
Odbiornik: Opticum HDFT24plus
TESCO DR14O3 R CE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: OPTICUM HD FT24plus

Postautor: zesepo » 13 maja 2012, o 09:14

Był, ale skasowali nie wiadomo dlaczego. Napisz na PW i podaj maila, to ci wyślę.

Awatar użytkownika
mathome
Posty: 224
Rejestracja: 20 grudnia 2010, o 11:27
Odbiornik: SamsungC650
Ferguson Ariva252COMBO
Wand Tv
Opticum T90
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 z symetryzatorem / ATX 91/ kabel Triset 113-25m
Anteny 12m n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Krosno(Sucha Góra)/Bardejov + TROPO

Re: OPTICUM HD FT24plus

Postautor: mathome » 13 maja 2012, o 12:41

Beonze pisze:Dzisiaj właśnie kupiłem ten tuner, bardzo fajnie odbiera wszystkie kanały, odtwarza filmy w HD i Full HD. Tylko powiedzcie gdzie pobrać najnowszy firmware do tej maszynki ?, bo na ich stronie nie mogę znaleźć.



Tutaj możesz pobrać najnowszy soft do tego tunera jak i do wielu innych:

http://ntcpolska.strefa.pl/tunery.html

Beonze
Posty: 20
Rejestracja: 12 maja 2012, o 16:56
Odbiornik: Korr HD128
Instalacja antenowa: Siatka + wzmacniacz, satelita: TNK HD z dekoderem ITI-2850ST

Re: OPTICUM HD FT24plus

Postautor: Beonze » 13 maja 2012, o 17:28

mathome pisze:
Tutaj możesz pobrać najnowszy soft do tego tunera jak i do wielu innych:

http://ntcpolska.strefa.pl/tunery.html


Dzięki z linka. Pobrałem firmware z 12 Kwietnia 2012, ale w pliku README!!! CZYTAJ TO!!!!.txt pisze "PL:
ssoftware przeznaczony tylko i wyłącznie dla odbiorników:
Opticum HD T80Plus" więc nie wiem czy to wgrać, jak mi może uszkodzić tuner.
Ostatnio zmieniony 13 maja 2012, o 21:09 przez Beonze, łącznie zmieniany 1 raz.

zesepo
Posty: 551
Rejestracja: 3 października 2011, o 21:36
Odbiornik: Opticum HDFT24plus
TESCO DR14O3 R CE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: OPTICUM HD FT24plus

Postautor: zesepo » 13 maja 2012, o 17:32

nie przejmuj się im się chyba coś tam pomyliło ja wgrałem i działa (w nazwie pliku powinno być "ft24plus")


Wróć do „Telewizory, Dekodery Zewnętrzne (STB) i Tunery Komputerowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: m.szklarski