OPTICUM HD FT24plus

Beonze
Posty: 20
Rejestracja: 12 maja 2012, o 16:56
Odbiornik: Korr HD128
Instalacja antenowa: Siatka + wzmacniacz, satelita: TNK HD z dekoderem ITI-2850ST

Re: OPTICUM HD FT24plus

Postautor: Beonze » 13 maja 2012, o 20:53

Dobra już wgrane, i wszystko działa. Nawet telegazeta, bo wcześniej był problem i nie działała. Dzięki za pomoc :).

Choć mam kilka uwag co do nowego softu:

- Przy szukaniu automatycznym, wyszukuje do 786MHz, a ja np. Polsat mam na 794MHz i musiałem wpisać ręcznie by pojawiły się nowe kanały, na wcześniejszym sofcie było ok.
- Tło przy uruchamianiu niezbyt mi się podoba, fajnie jakby była możliwość jego zmiany na własne ;).
- W menu ręcznego wyszukiwania, dostaje tam niezłego laga, że trudno coś zmienić, po wyjściu z tego menu wszystko wraca do normy i główne menu chodzi normalnie.
Na razie tyle znalazłem, jak więcej znajdę niedogodności to tu napisze. Na plus jest teraz przejrzyste menu.

zesepo
Posty: 551
Rejestracja: 3 października 2011, o 21:36
Odbiornik: Opticum HDFT24plus
TESCO DR14O3 R CE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: OPTICUM HD FT24plus

Postautor: zesepo » 16 maja 2012, o 13:30

Mi teletekst zawsze działał dobrze... A reszta - to może denerwować, ale trzeba pisać do supportu, bo z tego co zauważyłem chyba sami naprawiają usterki i są do nich nowe wersje programu.

ZenonGustaw
Posty: 9
Rejestracja: 3 maja 2012, o 00:08
Odbiornik: Opticum HD FT24plus
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków/Chorągwica

Re: OPTICUM HD FT24plus

Postautor: ZenonGustaw » 24 maja 2012, o 23:17

Na stronie producenta pojawiła się aktualizacja 2012-05-14.

Zmiany
  • (poprawiono) dioda USB wyłącza się po bezpiecznym odłączeniu urządzenia
  • (poprawiono częściowo) jasnoszare pasy letterbox przy odtwarzaniu w mediaplayerze nie pojawiają się;
    przy odtwarzaniu w PVR początkowo nie pojawiają się - kolor zmienia się podczas uruchomienia np. menu wyboru ścieżki dźwiękowej lub włączenia wyświetlania telegazety
  • wyszukiwanie ręczne
    (trzeba się domyśleć, że) sygnał dźwiękowy jest wstępnie wyciszony, można go sobie włączyć naciskając na pilocie przycisk z przekreślonym głośniczkiem
  • w mediaplayerze nie działa poprawnie funkcja pauzy podczas odtwarzania pliku TS;
    OSD wyświetla informacje o zatrzymaniu odtwarzania (pauza) ale odtwarzanie nie zatrzymuje się - tylko dźwięk jest wyciszany
  • pozostałe cechy dot. PVR&timeshift (niejasna zależność tych funkcji), mediaplayera (przeglądanie katalogów, pozostające napisy z telegazety) pozostały

PS - obsługa klienta
Moje pytania dot. parametrów pamięci USB przesłane do producenta pozostają bez odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 26 maja 2012, o 13:33 przez ZenonGustaw, łącznie zmieniany 1 raz.

zesepo
Posty: 551
Rejestracja: 3 października 2011, o 21:36
Odbiornik: Opticum HDFT24plus
TESCO DR14O3 R CE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: OPTICUM HD FT24plus

Postautor: zesepo » 25 maja 2012, o 17:19

EPG - naciśnij NIEBIESKI PRZYCISK. Będziesz mieć EPG takie jak kiedyś.
Reakcja dekodera z pilota jest u mnie taka sama jak była.

O co ci chodzi z tym TS? Co ty naciskasz, MUTE? :shock:

chudy1974

Re: OPTICUM HD FT24plus

Postautor: chudy1974 » 25 maja 2012, o 17:35

Witam, przedwczoraj zakupilem ten dekoder i muszę powiedzieć że jestem z niego bardzo zadowolony, jak na razie wszystko działa bez zarzutu. Bardzo prosta instalacja. Soft sciągnałem ze strony http://www.globo.com.pl/?y=3&cmd=show&category=3&prod_id=26. Wszystkie programy odbiornik wyszukał bez problemu, nie ma żadnych zakłóceń. Filmy w HD smigają aż miło :)

Beonze
Posty: 20
Rejestracja: 12 maja 2012, o 16:56
Odbiornik: Korr HD128
Instalacja antenowa: Siatka + wzmacniacz, satelita: TNK HD z dekoderem ITI-2850ST

Re: OPTICUM HD FT24plus

Postautor: Beonze » 25 maja 2012, o 23:07

Pisałem, też do nich w sprawie uwag co do firmware z Kwietnia, ale również nie otrzymałem odpowiedzi. Co do softu, to jak jest taki zepsuty, to lepiej go nie wgrywam i poczekam na coś lepszego. Co do dekodera, to polecam go, bo jest na prawdę dobry.

zesepo
Posty: 551
Rejestracja: 3 października 2011, o 21:36
Odbiornik: Opticum HDFT24plus
TESCO DR14O3 R CE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: OPTICUM HD FT24plus

Postautor: zesepo » 26 maja 2012, o 11:06

Nie jest zepsuty - jest bardzo dobry.

ZenonGustaw
Posty: 9
Rejestracja: 3 maja 2012, o 00:08
Odbiornik: Opticum HD FT24plus
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków/Chorągwica

Re: OPTICUM HD FT24plus

Postautor: ZenonGustaw » 26 maja 2012, o 13:43

zesepo pisze:EPG - naciśnij NIEBIESKI PRZYCISK. Będziesz mieć EPG takie jak kiedyś.

Rzeczywiście - dzięki za zwrócenie uwagi;

zesepo pisze:O co ci chodzi z tym TS? Co ty naciskasz, MUTE? :shock:


W mediaplayerze po naciśnięciu przycisku pauza na OSD zatrzymuje się odliczanie czasu i wyświetla się informacja o pauzie ale obraz idzie dalej.
Naciśnięcie przycisku play powoduje po prostu włączenie dźwięku do tego co jest na ekranie - trzeba sobie przewinąć plik(!)

Beonze pisze:Co do softu, to jak jest taki zepsuty, to lepiej go nie wgrywam i poczekam na coś lepszego.


Nie jest taki zepsuty - co nie znaczy że prace nad nim można uznać za skończone.
Niektórych rzeczy trzeba się domyśleć (po uwagach kol. zesepo - przeedytowałem swojego wcześniejszego posta).

zesepo
Posty: 551
Rejestracja: 3 października 2011, o 21:36
Odbiornik: Opticum HDFT24plus
TESCO DR14O3 R CE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: OPTICUM HD FT24plus

Postautor: zesepo » 26 maja 2012, o 15:26

Spójrz czasem na dolne belki - w EPG jest niebieski kwadrat a obok napis "Widok".
W wyszukiwaniu recznym kanałów na dolnej belce jest przekreślony głośnik - znaczy wyłączony dźwięk. Nie musisz się domyślać, tylko się rozejrzeć.

Możesz dokładniej wyjaśnić tę sytuację z mediaplayerem? Bo nadal nic nie rozumiem a może bym pomógł - co oglądasz, co naciskasz na pilocie itp.

ZenonGustaw
Posty: 9
Rejestracja: 3 maja 2012, o 00:08
Odbiornik: Opticum HD FT24plus
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków/Chorągwica

Re: OPTICUM HD FT24plus

Postautor: ZenonGustaw » 27 maja 2012, o 12:06

  1. Oglądam plik TS, który został wcześniej nagrany przez funkcję PVR dekodera.
  2. Za pomocą komputera plik umieszczam poza katalogiem PVR (niewidocznym w mediaplayerze dekodera) - dzięki temu ten plik jest widoczny w mediaplayerze.
  3. W mediaplayerze uruchamiam odtwarzanie.
  4. Naciskam przycisk pauzy - napisy na OSD zmieniają się z play na pause, zatrzymuje się pozycja kursora i czas odtwarzania, dźwięk zostaje wyciszony ale obraz idzie dalej.
    Zauważyłem, że co ok. 30-60sek pozycja kursora i czas odtwarzania są aktualizowane do tego co dzieje się z obrazem podczas tej pauzy.
  5. Naciskam przycisk play - napisy OSD zmieniają się na play, kursor i czas odtwarzania przeskakują do tego miejsca do którego doszło odtwarzanie obrazu podczas pauzy - odbywa się dalsze odtwarzanie jakby nic.

Przy okazji
Widzę ograniczenie mediaplayera w dekoderze (patrząc po forum - nie tylko w tym modelu dekodera firmy Globo).
Przy odtwarzaniu pliku TS w mediaplayerze można tylko zmieniać ścieżki dźwiękowe.
Nie jest dostępne wyświetlanie napisów filmu i telegazety (przy odtwarzaniu pliku gdy był w katalogach PVR te funkcje były dostępne).

zesepo
Posty: 551
Rejestracja: 3 października 2011, o 21:36
Odbiornik: Opticum HDFT24plus
TESCO DR14O3 R CE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: OPTICUM HD FT24plus

Postautor: zesepo » 28 maja 2012, o 12:17

Po co przesuwać poza katalog PVR, skoro wszystko działa OK?
Napisz do nich, nic z tym nie zrobię. No i dobrze to wiedzieć :)

ZenonGustaw
Posty: 9
Rejestracja: 3 maja 2012, o 00:08
Odbiornik: Opticum HD FT24plus
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków/Chorągwica

Re: OPTICUM HD FT24plus

Postautor: ZenonGustaw » 20 czerwca 2012, o 21:25

zesepo pisze:Po co przesuwać poza katalog PVR, skoro wszystko działa OK?
Napisz do nich, nic z tym nie zrobię. No i dobrze to wiedzieć :)

Przecież plik TS można mieć z innego urządzenia.

ZenonGustaw
Posty: 9
Rejestracja: 3 maja 2012, o 00:08
Odbiornik: Opticum HD FT24plus
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków/Chorągwica

Re: OPTICUM HD FT24plus

Postautor: ZenonGustaw » 20 czerwca 2012, o 21:25

wersje 2012-06-05 i 2012-06-15

poprawiono
  • jasnoszary kolor pasów letterbox PVR
  • jest możliwa zmiana kanału za pomocą klawiszy numerycznych podczas trwania nagrywania

zesputo
  • telegazeta VBI nie jest wysyłana do TV (pozostaje tylko OSD)

nowa funkcja
  • unikanie powtórzeń numerów kanałów LCN
    to oznacza, że następuje automatyczna zmiana numerów znalezionych kanałów pod którymi są wpisywane na listę (inny numer niż LCN)
    skutek uboczny: od teraz drugie wystąpienie np. TVP1 możesz mieć pod numerem ... np. 997
    czy ktoś wie czy i jak można zmieniać numery pod którymi są kanały na liście?

niektóre odpowiedzi wsparcia technicznego na pytania
  • pamięć USB - można użyć dowolnej pamięci USB lub dysku twardego
    (uwaga: wg dokumentacji max prąd 300mA choć standardem dla urządzeń USB jest 500mA)
  • obsługa plików TS przez mediaplayer (pauza, odtwarzanie napisów) - prawdopodobnie nie będzie poprawiana
  • powrót na stronę 100 telegazety po wyjściu z niej (bez zmiany kanału) - prawdopodobnie nie będzie poprawiany

zesepo
Posty: 551
Rejestracja: 3 października 2011, o 21:36
Odbiornik: Opticum HDFT24plus
TESCO DR14O3 R CE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: OPTICUM HD FT24plus

Postautor: zesepo » 20 czerwca 2012, o 21:32

Nie da się zmieniać numeru kanałów. JA też mam TVP1 pod numerem 996.

Beonze
Posty: 20
Rejestracja: 12 maja 2012, o 16:56
Odbiornik: Korr HD128
Instalacja antenowa: Siatka + wzmacniacz, satelita: TNK HD z dekoderem ITI-2850ST

Re: OPTICUM HD FT24plus

Postautor: Beonze » 21 czerwca 2012, o 21:02

Odbieracie TVP2 HD na tym dekoderze ?. Bo u mnie nie ma tego kanału. Choć na tej samej antenie z dekoderem od TNK HD działa bez problemu.

zesepo
Posty: 551
Rejestracja: 3 października 2011, o 21:36
Odbiornik: Opticum HDFT24plus
TESCO DR14O3 R CE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: OPTICUM HD FT24plus

Postautor: zesepo » 22 czerwca 2012, o 15:50

Jasne, że tak :) Może przeskanuj kanały od nowa?

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: OPTICUM HD FT24plus

Postautor: m@rtops » 22 czerwca 2012, o 16:33

Beonze pisze:Odbieracie TVP2 HD na tym dekoderze ?

a masz mux 3? :?

Beonze
Posty: 20
Rejestracja: 12 maja 2012, o 16:56
Odbiornik: Korr HD128
Instalacja antenowa: Siatka + wzmacniacz, satelita: TNK HD z dekoderem ITI-2850ST

Re: OPTICUM HD FT24plus

Postautor: Beonze » 22 czerwca 2012, o 17:54

m@rtops pisze:a masz mux 3? :?


Czytaj ze zrozumieniem. Kanał TVP2 HD odbieram na dekoderze z TNK HD oczywiście w DVB-T ( nie z satelity ), więc mux3 mam.
Podłączając ten tuner pod tę samą antenę, na której działa TVP2 HD bez problemu na w/w dekoderze, to na tunerze Opticum HD ft24plus nie znajduje go.
Skanowałem już kilka razy i nic.

zesepo
Posty: 551
Rejestracja: 3 października 2011, o 21:36
Odbiornik: Opticum HDFT24plus
TESCO DR14O3 R CE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: OPTICUM HD FT24plus

Postautor: zesepo » 22 czerwca 2012, o 17:56

A jaką masz wersję oprogramowania? Najnowszą,czy nie?

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: OPTICUM HD FT24plus

Postautor: m@rtops » 22 czerwca 2012, o 17:58

Beonze pisze:Czytaj ze zrozumieniem.

Ups :oops:


Wróć do „Telewizory, Dekodery Zewnętrzne (STB) i Tunery Komputerowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika