SIGNAL HD-527

Szymon_Zy
Posty: 297
Rejestracja: 16 listopada 2010, o 12:30
Odbiornik: AF9015,IT9135,hd507,hd527,Samsung UE40D5500
Instalacja antenowa: Dipol-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: Klepaczka/Błeszno

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: Szymon_Zy » 24 czerwca 2012, o 12:34

Ja odpowiem bo mam tak w swoim tv. Dlatego, że najsilniejszy sygnał nie zawsze jest najlepszy. Może być przesterowany i wtedy lepiej dać ten minimalnie słabszy. U siebie zanim nie zmodernizowałem instalacji antenowej miałem ten problem, że najsilniejszy sygnał był zakłócany przez przejeżdżające pojazdy i nie dało się oglądać więc lepiej sprawdzał się ten na poziomie 80%, a nie 100%. Teraz mam wszystko na ok. 92-93% i to jest sytuacja idealna, w której nie ma znaczenia z jakiego nadajnika odbieram.

miś
Posty: 23
Rejestracja: 30 września 2011, o 07:33

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: miś » 24 czerwca 2012, o 15:07

dipolnet pisze: Nie mam teraz możliwości sprawdzenia - zrobię to jutro, ale wydaje mi się, że na w ostatniej dostępnej wersji manualne przeskanowanie doda kolejny mux do listy.
No właśnie nie doda.
W ostatniej dostępnej wersji manualne przeskanowanie nie doda kolejnego muxa1 z innej lokalizacji tylko go nadpisze. Oczywiście przy manualnym wyszukiwaniu pokaże niby że znalazło więcej kanałów (+ ten powtarzający się mux1) ale po zapisaniu i wyjściu z wyszukiwania liczba dostępnych kanałów zmniejsza się o ten właśnie mux (tu: mux1).

Zgadzam się z opinią kolegi @Szymon_Zy że najsilniejszy sygnał nie zawsze jest najlepszy. Sygnał zakłócać mogą oprócz aut, kosiarki, grające dzieci w piłkę i inne sytuacje, np. pogoda, konserwacja nadajnika, które mogą powodować problemy z odbiorem.

Dlatego pytam się czy wtedy mam czekać aż np. zakończą konserwację nadajnika czy przełączyć na mux z innej lokalizacji gdzie można oglądać bo brak jest przerwy. Oczywiście wszyscy mający takią możliwość nie będą czekać i będą chcieli ogłądać mux z innej lokalizacji. Ale w odbiorniku Signal HD-527 na razie nie ma możliwości zapisania jednego muxa z dwóch różnych lokalizacji.


Oczywiście można w takim przypadku wyszukać ręcznie mux z tej drugiej lokalizacji, który nadpisze wcześniejszy. No ale powiedzmy że znowu musimy ustawiać od początku naszą listę kanałów. Bo odbiornik mimo że sortowanie kanałów ma wyłączone to i tak da kolejność po LCN.

Uważam że należałoby pokusić się o dodatkową funkcję w menu - czy chcesz aby odbiornik wyszukiwał kanały z tego samego muxa: TAK lub NIE.
Uważam, że tak ważną funkcję należałoby zostawić pod rozwagę końcowemu odbiorcy a nie narzucać odbiór z jednej lokalizacji.

I na koniec - przy granicach Polski istnieje możliwość oglądania zagranicznych muxów i zastanawiam się czy jak ktoś odbierałby np. pierwszy mux czeski to czy na tym odbiorniku miałby mux1 z Polski czy tylko mux1 z Czech. Bo sądzę, że na pewno któregoś by nie miał na tym odbiorniku przy obecnym oprogramowaniu.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: @GUTEK@ » 24 czerwca 2012, o 15:16

miś pisze:grające dzieci w piłkę
Z ciekawości, jak one to zakłócają?
miś pisze:I na koniec - przy granicach Polski istnieje możliwość oglądania zagranicznych muxów i zastanawiam się czy jak ktoś odbierałby np. pierwszy mux czeski to czy na tym odbiorniku miałby mux1 z Polski czy tylko mux1 z Czech. Bo sądzę, że na pewno któregoś by nie miał na tym odbiorniku przy obecnym oprogramowaniu.
Bez problemu można mieć polskie i czeskie MUXy, na liście. Przecież to zupełnie inne ID kanałów.
Tak samo jak kanały z TV Mobilnej nie zastępują kanałów z MUXów.

Bartosz Czach

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: Bartosz Czach » 24 czerwca 2012, o 15:56

@GUTEK@ pisze:
miś pisze:grające dzieci w piłkę
Z ciekawości, jak one to zakłócają?
Dokładnie tak, jak człowiek przechodzący za ścianą. Sobą. Człowiek promieniuje. Ponadto fala może się odbić i uzyskać inny tor.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: @GUTEK@ » 24 czerwca 2012, o 16:05

To chyba jak się ma g... a nie antenę.

Dajcie spokój na czym wy odbieracie że wam przechodzący człowiek zakłóca sygnał :lol:

Bartosz Czach

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: Bartosz Czach » 24 czerwca 2012, o 17:54

@GUTEK@ pisze:To chyba jak się ma g... a nie antenę.
Typowa wypowiedź nikczemnika z anteną 50 metrów ponad poziomem terenu. Praw fizyki nie zmienisz. To tak jak odbiór stacji radiowej. Może byc bardzo dobry. Ale jeśli staniesz w pewnym miejscu, zaczyna szumieć.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: m@rtops » 24 czerwca 2012, o 18:06

Bartosz Czach pisze:
@GUTEK@ pisze:
miś pisze:grające dzieci w piłkę
Z ciekawości, jak one to zakłócają?
Dokładnie tak, jak człowiek przechodzący za ścianą. Sobą. Człowiek promieniuje. Ponadto fala może się odbić i uzyskać inny tor.
dajcie już tym dzieciom spokój - jeszcze będą mieć kompleksy na wakacjach że zakłócają sąsiadowi odbiór w tv :lol:
już było że jednemu zakłócają auta (zwłaszcza matizy :o ) , innym skutery (ale tylko te chińskie :shock: ) więc co winne dzieci :?
pozdrawiam :D

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: @GUTEK@ » 24 czerwca 2012, o 18:06

E nie, tylko 6 metrów i wcelowaną w dach sąsiada :D

Wielokrotnie było powtarzane, że nasze DVB-T jest projektowane pod odbiór na antenach zewnętrznych. Pokaż mi taką antenę zewnętrzną która zamontowana prawidłowo łapie zakłócenia od przechodzących w pobliżu osób czy grających w piłkę.

Grające w piłkę dzieci to mogą co najwyżej zakłócać oglądanie tv w ten sposób że hałasują.

miś
Posty: 23
Rejestracja: 30 września 2011, o 07:33

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: miś » 24 czerwca 2012, o 19:02

@GUTEK@ pisze: Grające w piłkę dzieci to mogą co najwyżej zakłócać oglądanie tv w ten sposób że hałasują.
Trzeba podkreślić w tym miejscu, że nie każdy mieszka w wieżowcu czy też ma możliwość zawieszenia anteny na dachu (bo właściciel może nie wyrazić zgody).
m@rtops pisze: dajcie już tym dzieciom spokój - jeszcze będą mieć kompleksy na wakacjach że zakłócają sąsiadowi odbiór w tv
już było że jednemu zakłócają auta (zwłaszcza matizy ) , innym skutery (ale tylko te chińskie ) więc co winne dzieci
Chyba wie Pan jak ciężko ustawić jest antenę jak nie da się jej zamontować wysoko i brak jest możliwości jej tam montażu. Tak więc widzi Pan, że kwestia możliwości zapisania jednego muxa z dwóch różnych lokalizacji jest ważna bo umożliwia w "miarę" stabilny odbiór - jak nie z jednej to drugiej lokalizacji. Trudno więc jest łapać kanały najpierw z jednego a np. następnego dnia rano z drugiego miejsca by w miarę normalnie odbierały i jeszcze je znowu ustawiać.

Dlatego jeśli jest to możliwe, proszę Pana/Państwa zajmujących się aktualizacjami do tego odbiornika by taka funkcja - możliwość zapisania jednego muxa z dwóch różnych lokalizacji została wprowadzona. Oczywiście jak ktoś nie chce łapać "podwójnie" to niech ma ją wyłączoną. Ale pamiętajmy też o osobach takich jak np. ja, którym ułatwi to życie i które będą miały ją włączoną.
Ostatnio zmieniony 24 czerwca 2012, o 19:25 przez miś, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: m@rtops » 24 czerwca 2012, o 19:17

dipolnet pisze:wydaje mi się, że na w ostatniej dostępnej wersji manualne przeskanowanie doda kolejny mux do listy
[...]
Jeśli tak nie jest, możemy zrobić żeby było to możliwe - tylko proszę o wyjaśnienie - po co?
miś pisze: Tak więc widzi Pan, że kwestia możliwości zapisania jednego muxa z dwóch różnych lokalizacji jest ważna bo umożliwia w "miarę" stabilny odbiór - jak nie z jednej to drugiej lokalizacji.
tu przyznam koledze rację - i dodam że łapiąc mux 1 z dwóch nadajników możemy korzystać z odbioru dwóch tvp regionalnych co dla kogoś mieszkającego na pograniczu może mieć znaczenie :D

pawelll
Posty: 728
Rejestracja: 18 lipca 2011, o 23:04

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: pawelll » 24 czerwca 2012, o 23:55

Bartosz Czach pisze:
@GUTEK@ pisze:To chyba jak się ma g... a nie antenę.
Typowa wypowiedź nikczemnika z anteną 50 metrów ponad poziomem terenu. Praw fizyki nie zmienisz. To tak jak odbiór stacji radiowej. Może byc bardzo dobry. Ale jeśli staniesz w pewnym miejscu, zaczyna szumieć.
Typowa odpowiedź kogoś kto próbuje udowodnić, że za zły odbiór, pikselozę i wszelkie zła są odpowiedzialni do spółki TVP, Emitel, młodzi piłkarze oraz ci którzy popierają HD w TVP. :)

A na poważnie powtórzę moje pytanie/apel.

Zróbcie sobie porządne, zgodne ze sztuką instalacje antenowe, odbierajcie NTC na sprzęcie do tego przeznaczonym a będziecie zadowoleni.

Habi53
Posty: 47
Rejestracja: 5 października 2011, o 17:43
Odbiornik: Signal-527
Instalacja antenowa: Ant.siatkowa+wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Olsztyn-Pieczewo

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: Habi53 » 25 czerwca 2012, o 14:31

m@rtops pisze: dodam że łapiąc mux 1 z dwóch nadajników możemy korzystać z odbioru dwóch tvp regionalnych
Różne programy regionalne z różnych nadajników to akurat zostają nawet w tej wersji oprogramowania.
Ale ja także popieram forumowicza miś. Na przykład ja, mam możliwość odbierać MUX1 z Ciechanowa i z Olsztyna. Zwykle wybieram nadajnik ciechanowski, jednak z nieznanych przyczyn sygnał tego nadajnika w godzinach 4-6 rano niknie i jestem zmuszony do skanowania częstotliwości aby złapać sygnał z Olsztyna. Dla mojej lokalizacji Olsztyn i Ciechanów są w przeciwnych kierunkach.

pietras
Posty: 18
Rejestracja: 1 marca 2012, o 08:23
Odbiornik: Signal HD-527
Instalacja antenowa: kablówka

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: pietras » 29 czerwca 2012, o 17:04

I jak z tym sortowaniem programów? Co jakiś czas sortowanie się u mnie przestawia. Będzie jakaś poprawka?

Awatar użytkownika
grzesk511
Posty: 187
Rejestracja: 15 stycznia 2011, o 20:30
Odbiornik: Philips22PFL3405H
Ariva T50 i 60
WinFastDTV1800H MaximumT102
Instalacja antenowa: Antena siatkowa + wzmacniacz HFO LNA-101 + rozgałęźnik Telkom Telmor RA-4F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin Konin-Żółwieniec

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: grzesk511 » 29 czerwca 2012, o 19:32


dipolnet
Posty: 102
Rejestracja: 28 marca 2011, o 17:57

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: dipolnet » 30 czerwca 2012, o 15:14

Wracając do tematu możliwości umieszczenia na liście kanałów z innych nadajników, to możemy udostępnić takie oprogramowanie, ale na razie wyłącznie zainteresowanym, ponieważ nie działa na nim poprawnie LCN.
Wobec tego jeśli ktoś chce ułożyć sobie listę po swojemu i mieć na niej programy z różnych nadajników, proszę o kontakt na PW.
Proszę również, aby posiadacze HD-527 zaglądali na nasze konto na facebooku - www.facebook.com/dipolnet - będą tam umieszczane linki do nowych softów.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: m@rtops » 30 czerwca 2012, o 15:44

no to się "PW" zapcha :lol:

dipolnet
Posty: 102
Rejestracja: 28 marca 2011, o 17:57

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: dipolnet » 30 czerwca 2012, o 16:03

Nie obawiałbym się : )
pietras pisze:I jak z tym sortowaniem programów? Co jakiś czas sortowanie się u mnie przestawia. Będzie jakaś poprawka?
Tak jak wspomniał grzesk511 kilka dni temu zmianie uległy numery SID dla kanałów TVP. Powoduje to niestety konieczność ponownego przeszukania/sortowania kanałów.

Zawsze aktualne informacje dotyczące parametrów identyfikacyjnych, zawartości mulitpleksów oraz nadajników w całej Polsce znaleźć można w bibliotece http://www.dipol.com.pl/bib07.htm
Korzystamy oczywiście z innych serwisów (jak radipolska.pl), ale wszystko jest w jednym miejscu.

pietras
Posty: 18
Rejestracja: 1 marca 2012, o 08:23
Odbiornik: Signal HD-527
Instalacja antenowa: kablówka

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: pietras » 30 czerwca 2012, o 16:52

Problem (było już wcześniej - nie tylko u mnie się pojawiający) to samoczynne przestawianie się kolejności kanałów. Nie teraz ale już od dłuższego czasu. Mam posortowane kanały po swojemu, wyłączone sortowanie LCN a po jakimś czasie (czasem jeden dzień czasem tydzień) moje sortowanie znika i kanały sortują się inaczej.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: m@rtops » 30 czerwca 2012, o 16:57

w innych wątkach twierdzimy że przyczyną mogą być również zaprogramowane kanały "tv mobilnej" gdzie zmiana też powoduje sypanie się listy w mux-ach ;)

pietras
Posty: 18
Rejestracja: 1 marca 2012, o 08:23
Odbiornik: Signal HD-527
Instalacja antenowa: kablówka

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: pietras » 2 lipca 2012, o 08:52

Do tunera podłączony jest sygnał DVB-T z kablówki. W innym pokoju jest TV z wbudowanym tunerem i nic się nie dzieje. Na 99% jest to wina tunera - pytanie czy sprzętu czy oprogramowania. Dzisiaj wgram starsze oprogramowanie i sprawdzę czy też gubi sortowanie

Odpowiedz