SIGNAL HD-527

Fantom
Posty: 213
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 08:17
Odbiornik: SIGNAL HD-527
Instalacja antenowa: Televes DAT HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kołowo

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: Fantom » 2 lipca 2012, o 09:13

No mi lista przesortowala sie z 3 razy w ciagu ostatniego miesiaca.

Fantom

Awatar użytkownika
grzesk511
Posty: 187
Rejestracja: 15 stycznia 2011, o 20:30
Odbiornik: Philips22PFL3405H
Ariva T50 i 60
WinFastDTV1800H MaximumT102
Instalacja antenowa: Antena siatkowa + wzmacniacz HFO LNA-101 + rozgałęźnik Telkom Telmor RA-4F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin Konin-Żółwieniec

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: grzesk511 » 2 lipca 2012, o 09:32

pietras
Jak zrobili to co tutaj napisane:
http://satkurier.pl/news/76295/zmiany-w ... dvb-t.html

Telewizor Philips nie zmienił kolejności, automatyczne dodał na koniec listy TVP1 HD oraz TVP2.
W Arivach przy kilku programach nie wyświetlało EPG.
W Maximum zmieniło kolejność programów (ONID, LCN wyłączone).

pietras
Posty: 18
Rejestracja: 1 marca 2012, o 08:23
Odbiornik: Signal HD-527
Instalacja antenowa: kablówka

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: pietras » 9 lipca 2012, o 10:13

Witam.
Soft 041111 wgrany tydzień temu.
Tuner trzyma posortowane programy tak jak poustawiałem.
Czyli problem jest w softach: 100412, 070512 i 090512 bo w nich traciłem swoje sortowanie.

miś
Posty: 23
Rejestracja: 30 września 2011, o 07:33

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: miś » 10 lipca 2012, o 10:39

Pojawiło się nowe oprogramowanie na stronie http://down.dipol.com.pl/Tv_Sat/A99252/
Identyfikuje się je jako 0712.rar

Niestety nadal brak jest możliwości:
1) wyszukiwania tego samego typu muxa z różnych lokalizacji;
2) oglądania nagrania timeshiftu z poziomu odbiornika

Kolejną istotną wadą jest brak wyświetlania czerwonej diody gdy odbiornik jest wyłączony. Wiem, że można ustawić by była wyświetlana godzina przy wyłączonym odbiorniku, jednak do tej pory można było ustawić zamiast niej czerwoną dioda przy wyłączonym urządzeniu. Zauważmy, że większość urządzeń gdy jest wyłączona to pokazuje to na wyświetlaczu przez zapalenie się czerwonej diody.

Niestety (jak na razie) nie zauważyłem żadnych pozytywnych zmian w tym oprogramowaniu i dlatego wystawiam minus temu oprogramowaniu.

Uprzedzając pytania - po załadowaniu nowego oprogramowania - wróciłem do ustawień fabrycznych.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: @GUTEK@ » 11 lipca 2012, o 12:35

A w ogóle wiadomo jaki changelog?
Czy tylko wyższy numerek wersji ;)

Fantom
Posty: 213
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 08:17
Odbiornik: SIGNAL HD-527
Instalacja antenowa: Televes DAT HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kołowo

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: Fantom » 11 lipca 2012, o 13:26

Pliki maja rozna wielkosc. Tam musza byc jakies zmiany.

Fantom

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: @GUTEK@ » 11 lipca 2012, o 13:38

No zmiany zapewne jakieś będą.

Ale to że pliki mają różne rozmiary nic nie znaczy. Soft jest skompresowany LZMA, a ten kompresor ma tak, że zmiana nawet jednego bajta (czyli przykładowo numerka wersji softu) skutkuje że skompresowany plik może mieć nawet kilkanaście bajtów różnicy w rozmiarze.

Fantom
Posty: 213
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 08:17
Odbiornik: SIGNAL HD-527
Instalacja antenowa: Televes DAT HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kołowo

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: Fantom » 11 lipca 2012, o 13:50

Kilkanascie bajtow to roznicy moze byc, ale tam jest kilka kilobajtow jak dobrze pamietam. Na plus - czyli cos dodawali/poprawiali.

Fantom

KrzysztofD
Posty: 278
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony W4000, Leadtek USB, Pi7010ix, Leadtek DTV1000T
Instalacja antenowa: HB9CV 3 metry nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN Warszawa

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: KrzysztofD » 15 lipca 2012, o 14:43

miś pisze: Niestety nadal brak jest możliwości:
1) wyszukiwania tego samego typu muxa z różnych lokalizacji;
Mam do dyspozycji HD-527 z fabrycznie wgranym softem: Oct 28 2011-02:55:38
Podłaczyłem go do instalacji odbierającej Raszyn, Rachocin i EC4, skanowałem każdy kanał ręcznie (przełączanie 3 anten) - powstała lista 57 programów, wszystko jest ok.

miś
Posty: 23
Rejestracja: 30 września 2011, o 07:33

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: miś » 16 lipca 2012, o 09:01

Czy kolega widzi, że dotyczy to obecnie dostępnego - najnowszego (0712.rar) i wcześniejszych softów pozbawionych tej możliwości. Tak w wymienionym przez kolegę sofcie można wyszukać ale zauważmy ile do tej pory wydano poprawek.

Czy aby mieć dostęp do kilku takich samych muxów to mam wrócić do starej wersji oprogramowania i zrezygnować z obecnych usprawnień w nowszych wersjach jakby nie można zrobić uaktualnienia pozwalającego w najnowszej wersji na wyszukiwanie jednego muxu z różnych lokalizacji? W końcu pytam się - aktualizacje polegają na poprawie działania oprogramowania sprzętu - to co teraz się cofamy w tył? Chyba nie o to chodzi.

Dlatego kolego @KrzysztofD wszystko NIE jest OK. Taka funkcja jak wyszukaj kanały z kilku muxów tego samego typu z różnych lokalizacji - na różnych kanałach - przepraszam bardzo ale nie jest jakąś ekskluzywną funkcją i powinna być dostępna w każdej późniejszej poprawce. A pozbawienie użytkownika (w tych nowszych poprawkach) możliwości złapania kanałów tego samego muxa ale z różnych lokalizacji - jest śmiesznością i zakrawa na kpinę - świadczy o cenzurze.
Ostatnio zmieniony 16 lipca 2012, o 09:16 przez miś, łącznie zmieniany 3 razy.

Fantom
Posty: 213
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 08:17
Odbiornik: SIGNAL HD-527
Instalacja antenowa: Televes DAT HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kołowo

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: Fantom » 16 lipca 2012, o 09:05

Czy wiadomo jakie sa zmiany w tym najnowszym sofcie ??

Fantom
ps. W tym tygodniu znowu zresetowala mi sie lista kanalow. Zawsze gdzie TVP 1 i 2 HD uciekaja.

KrzysztofD
Posty: 278
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony W4000, Leadtek USB, Pi7010ix, Leadtek DTV1000T
Instalacja antenowa: HB9CV 3 metry nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN Warszawa

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: KrzysztofD » 16 lipca 2012, o 22:43

@miś:
Nie uściśliłem, wszystko ok w zakresie oglądania programów TV - pozostałe funkcje i późniejsze poprawki softu dotyczą działania urządzenia z użyciem portu USB.
Oczywiście nowszy soft nie ma prawa ZMNIEJSZAĆ funkcjonalności urządzenia i też dziwi mnie postawa anonimowych programistów.

pietras
Posty: 18
Rejestracja: 1 marca 2012, o 08:23
Odbiornik: Signal HD-527
Instalacja antenowa: kablówka

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: pietras » 17 lipca 2012, o 18:36

Fantom pisze:Czy wiadomo jakie sa zmiany w tym najnowszym sofcie ??

Fantom
ps. W tym tygodniu znowu zresetowala mi sie lista kanalow. Zawsze gdzie TVP 1 i 2 HD uciekaja.
Około trzech tygodni mam wgrany 041111 i z sortowaniem wszystko ok. Z nowszymi cały czas były problemy z gubieniem sortowania.

Awatar użytkownika
ykps
Posty: 55
Rejestracja: 29 września 2011, o 21:26
Odbiornik: Signal HD-527
Wiwa HD-95MC
Instalacja antenowa: kablówka, biquad z drutu...
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: ykps » 17 lipca 2012, o 22:40

A ja mam pytanie z innej beczki. Czy u kogoś z posiadaczy 527 zdarza się samorzutna zmiana ustawienia domyślnego języka ścieżek audio w menu? Raz na tydzień po włączeniu pudełka na kablówkowych kanałach dokumentalnych wskakuje mi j. angielski. Nie mam zwyczaju zmieniać języka w trakcie oglądania programu, nie bawię się ustawieniami w menu, więc skąd ta zmiana. O ile dobrze pamiętam (a nie chce mi się sortować listy ponownie listy) przy przywróceniu ustawień fabrycznych domyślnym ustawieniem w menu jest kraj Polska, ale audio w języku angielskim i zawsze muszę to poprawić. Po jakimś czasie Signal gubi to ustawienie i wraca angielski. W przypadku odbioru naziemnego to nie jest zauważalne, ponieważ żaden z nadawanych programów nie posiada ścieżki oznaczonej jako "angielski".

Habi53
Posty: 47
Rejestracja: 5 października 2011, o 17:43
Odbiornik: Signal-527
Instalacja antenowa: Ant.siatkowa+wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Olsztyn-Pieczewo

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: Habi53 » 19 lipca 2012, o 19:45

Zauważyłem, że czasami dekoder sam przestawia ścieżkę dźwiękową ale zawsze to następowało po moich modyfikacjach np. przestawiłem ścieżkę dźwiękową z 1 na 2 po jakimś czasie wróciłem do 1 a po wyłączeniu i włączeniu dekodera okazywało się że ustawiona jest ścieżka nr 2. Tak samo bywało z włączaniem i wyłączaniem napisów.

Fantom
Posty: 213
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 08:17
Odbiornik: SIGNAL HD-527
Instalacja antenowa: Televes DAT HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kołowo

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: Fantom » 3 sierpnia 2012, o 07:24

Ni i nie wiadomo co sie zmienilo w nowym sofcie ??
Ryzykowac instalowanie czy nie ?

Fantom

maciora666
Posty: 9
Rejestracja: 24 września 2011, o 15:39
Odbiornik: signal hd-527
Nadajnik - obiekt nadawczy: szczyrk

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: maciora666 » 12 sierpnia 2012, o 21:16

Witam
Mam pytanie co do odtwarzania ścieżki AC3 z filmów nagranych na pendrivie. Problem mój polega na tym. że odtwarzając film ze ścieżką ac3 5.1 odtwarza mi jedynie dzwięk stereo. Plik jest plikiem AVI. Czy istnieje możliwość odtwarzania dzwięku 5.1 z dekodera. Ustawienia dekodera są ok, gdyż programy telewizyjne są odtwarzane w 5.1 a jeśli chodzi o filmy z pendrive to niestety pozostaje tylko stereo. Czy to wina softa? czy nie ma możliwości odtwarzania filmów w wersji dzwięku 5.1.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: m@rtops » 12 sierpnia 2012, o 21:30

musisz ustawić "wyjście cyfrowe audio" na rgb ;)
tak jest to przeważnie nazwane w "menu"

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: @GUTEK@ » 12 sierpnia 2012, o 21:33

m@rtops pisze:musisz ustawić "wyjście cyfrowe audio" na rgb ;)
CO :?: :shock:


maciora666 zakładam że tuner masz poprawnie ustawiony i podłączony pod jakiś amplituner. Spróbuj więc film z 5.1 kawałek przewinąć lub dać pauzę. Powinno się włączyć 5.1.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: m@rtops » 12 sierpnia 2012, o 21:44

@GUTEK@ pisze:CO :?: :shock:
przepraszam miałem na myśli skrót "RAW" nie "RGB" :o
@gutek dzięki za poprawienie "wpadki" :oops:

Odpowiedz