SIGNAL HD-527

Fantom
Posty: 213
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 08:17
Odbiornik: SIGNAL HD-527
Instalacja antenowa: Televes DAT HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kołowo

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: Fantom » 15 lutego 2013, o 13:04

Ja juz sie troche boje robic update.
Przedostatnia wersja dziala mi ok, a tu kij go wie co czeka. Nawet zadnego info co sie zmienilo.

Fantom

Awatar użytkownika
ykps
Posty: 55
Rejestracja: 29 września 2011, o 21:26
Odbiornik: Signal HD-527
Wiwa HD-95MC
Instalacja antenowa: kablówka, biquad z drutu...
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: ykps » 19 lutego 2013, o 00:28

Oprogramowanie jest z 25 stycznia 2013 r. Jedyna widoczna zmiana w menu to wspomniane wcześniej wyszukiwanie kodowanych/niekodowanych programów. Aktualizacja jak zwykle zatrzymuje się przy 44% na dłuższą chwilę, potem skok na 56 i 100%. Drażniące mnie ustawienie domyślne - język audio: angielski pozostało. Skoro w menu instalacyjnym wybiera się język polski, to dekoder powinien domyślnie ten język ustawić! Nie chcę prorokować, ale generowana kątem padania promieni słonecznych, czy inną istotną przyczyną samorzutna zmiana (powrót do ustawienia fabrycznego) ścieżki audio z polskiej na angielską z całą pewnością objawi mi się do końca tygodnia. POWTÓRZĘ: nie, NIKT nie bawi się pilotem i nie zmienia ścieżek audio w trakcie oglądania telewizji. Dekoder sam co jakiś czas przestawia język audio W MENU. W przypadku odbioru kanałów naziemnych nie stanowi to problemu, ponieważ w żadnym z muksów, żaden program nie ma parametru języka ścieżki dźwiękowej (najwyżej null, oryg itp.) niestety w kablówkach zdarzają się programy z kilkoma ścieżkami językowymi do wyboru i wtedy z dnia na dzień odzywają się one po angielsku (explorer, national geo, eurosport itd.). Telewizora ostatnio nie oglądam prawie wcale, ale poświęcę trochę czasu na "testowanie" softu.

pietras
Posty: 18
Rejestracja: 1 marca 2012, o 08:23
Odbiornik: Signal HD-527
Instalacja antenowa: kablówka

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: pietras » 27 lutego 2013, o 11:01

Na najnowszym sofcie A99252_software_20130208 tuner wytrzymał jeden dzień z posortowanymi kanałami. Potem posortował je po swojemu. Na razie soft A99252_software_251011 działał najlepiej jeżeli chodzi o sortowanie bo trzyma je tak jak poustawiałem. Minus tego softu to podwójne wskakiwanie kanału po włączeniu ale to nic w porównaniu do gubienia sortowania prawie 100 kanałów.

Awatar użytkownika
ykps
Posty: 55
Rejestracja: 29 września 2011, o 21:26
Odbiornik: Signal HD-527
Wiwa HD-95MC
Instalacja antenowa: kablówka, biquad z drutu...
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: ykps » 27 lutego 2013, o 22:12

Do sortowania kanałów dawno się przyzwyczaiłem, zajmuje mi to 5 minut z zamkniętymi oczami (ustawiam tylko 35 wartościowych programów we jako takiej kolejności)... a z racji tego, że osobiście grzebię w razie potrzeby w stacjach czołowych kablówki wiem, kiedy będę musiał w domu pobawić się pilotem. Nie zauważyłem większej wrażliwości Signala w porównaniu do poprzedniej wersji oprogramowania, a podwójne wskakiwanie kanałów drażni mnie na tyle, żeby nie myśleć o cofaniu się do 251011.

Fantom
Posty: 213
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 08:17
Odbiornik: SIGNAL HD-527
Instalacja antenowa: Televes DAT HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kołowo

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: Fantom » 4 marca 2013, o 11:51

Testował ktoś, czy działa MKV + SRT ?

Fantom

Fantom
Posty: 213
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 08:17
Odbiornik: SIGNAL HD-527
Instalacja antenowa: Televes DAT HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kołowo

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: Fantom » 6 marca 2013, o 08:39

No to na razie odpowiem sam sobie : nie za bardzo działa mi MKV + SRT.
Film leci, ale nie ma dźwięku. Napisy pojawiają się ale na ułamek sekundy.
Jakaś lipa :(

Może wgram najnowszy soft, ale wątpię aby się coś zmieniło.

Fantom

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: @GUTEK@ » 10 marca 2013, o 13:32

Jeśli masz MKV z dźwiękiem DTS to nie będzie Ci odtwarzało dźwięku. Napisy SRT jeśli są poprawne powinny być wyświetlane ok.

Fantom
Posty: 213
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 08:17
Odbiornik: SIGNAL HD-527
Instalacja antenowa: Televes DAT HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kołowo

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: Fantom » 10 marca 2013, o 13:48

Tak. Dźwięk jest DTS - czyli lipa ? Chipset nie obsługuje ? Musi być zupełnie inny ?
A napisy są prawidłowe - na kompie odtwarza beza problemów. Przykład z pliku:

1
00:00:48,263 --> 00:00:52,213
http://www.xyz.pl - nowa jakość napisów.
Napisy zostały specjalnie dopasowane do Twojej wersji filmu.

2
00:00:52,313 --> 00:00:54,113
Oglądaj legalnie, polecaj i zarabiaj – abc.pl

A nie działają. Pojawiają się na ułamek sekundy.
Mam przedostatni soft.

Fantom

pawelwor
Posty: 1
Rejestracja: 10 marca 2013, o 16:13
Odbiornik: NEO HD 80
Instalacja antenowa: kierunkowa

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: pawelwor » 10 marca 2013, o 16:23

Witam,
Czy któryś z dostępnych softów daje możliwość ustawienia wyższego rozmiaru napisów, tak aby z 3 metrów były czytelne?
Czy idzie jakoś włączyć w oglądanym filmie (np. mkv) obsługę DTS przez zewnętrzny amplituner? Innym softem czy coś?

Fantom
Posty: 213
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 08:17
Odbiornik: SIGNAL HD-527
Instalacja antenowa: Televes DAT HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kołowo

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: Fantom » 11 marca 2013, o 07:36

pawelwor pisze:Witam,
Czy któryś z dostępnych softów daje możliwość ustawienia wyższego rozmiaru napisów, tak aby z 3 metrów były czytelne?
Jedna z wersji (tak trzy temu) zwiekszala czcionki
pawelwor pisze: Czy idzie jakoś włączyć w oglądanym filmie (np. mkv) obsługę DTS przez zewnętrzny amplituner? Innym softem czy coś?
No tu tez jestem ciekaw.

Fantom

Fantom
Posty: 213
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 08:17
Odbiornik: SIGNAL HD-527
Instalacja antenowa: Televes DAT HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kołowo

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: Fantom » 11 marca 2013, o 09:31

Gdzies doczytaolem, ze mozna mkv z DTS pusisci przez zewnetrzny dekoder. Mam tak u siebie ale dziweku braku. Trzeba ustawic RAW ? Nie pamietam co mam - bede w domu to zerkne - moze bedzie dzialalo ?
Tylko co z tymi napisami jeszcze :(

Fantom

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: @GUTEK@ » 11 marca 2013, o 16:24

Jeśli Twój zewnętrzny dekoder/amplituner czy co to tam podłączasz obsługuje DTS to podłączasz tuner przez COAX/SPDIF lub HDMI, a w tunerze ustawiasz funkcję "Cyfrowy dźwięk/audio" na RAW. Powinno działać.

Napisy trudno powiedzieć, powinny się wyświetlać, chyba że coś skopali w sofcie. Próbowałeś innego formatu napisów np. MPL2, MicroDVD, albo napisów SRT ale z plikiem AVI ?

Fantom
Posty: 213
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 08:17
Odbiornik: SIGNAL HD-527
Instalacja antenowa: Televes DAT HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kołowo

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: Fantom » 11 marca 2013, o 20:47

Mam ustawione "RAW HDMI wlacz" a dziweku nie ma :(
Chyba moj amplituner nie obsluguje DTS :( Panasonic SA-HE7

Fantom

Fantom
Posty: 213
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 08:17
Odbiornik: SIGNAL HD-527
Instalacja antenowa: Televes DAT HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kołowo

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: Fantom » 20 marca 2013, o 18:07

Wgrałem ten soft sprzed miesiaca - roznic na razie nie widze.

Fantom

Awatar użytkownika
kajak1001
Posty: 14
Rejestracja: 18 marca 2012, o 12:14
Odbiornik: Ferguson Ariva T65/Sony KDL-22"BX200
Instalacja antenowa: Antena siatka na dachu/Antena ASP-8W LUX ze wzmacniaczem LNA-177, pod dachem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Częstochowa - Wręczyca

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: kajak1001 » 26 marca 2013, o 12:59

Fantom pisze:Wgrałem ten soft sprzed miesiaca - roznic na razie nie widze.

Fantom


Witam, jestem posiadaczem od kilku dni signala hd 527 musiałem wymienic po 2 wymianach arivy t65, tylko taki miał sprzedawca, mam oprogramowanie Software wersja 251011 i co jak zmieniam kanał przeskakuje mi kanał na inny kanał i wraca do danego wyboru np 3 , czytalem wszystkie posty o signalu na tym forum, to tzw podwujne logowanie. Mam do was obecnych posiadaczy pytanie czy wgranie najnowszego softu rozwiąże problem z podwujnym logowaniem (nazywam to czkawką). Chodzi mi o Software wersja 080213. Czy wziąść np wersje Software wersja 090512. Czytalem również ze przestawia kanały na liscie ale to bym przezył, ps przepraszam za brak czesci znaków polskich.

Fantom
Posty: 213
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 08:17
Odbiornik: SIGNAL HD-527
Instalacja antenowa: Televes DAT HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kołowo

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: Fantom » 26 marca 2013, o 13:16

Podwojne logowanie zniknie - z trzy wersje temu to poprawili.

Fantom
ps. Kumpel tez kupic 65 i wysyla juz reklamacje - caly czas sie resetuje.

Awatar użytkownika
kajak1001
Posty: 14
Rejestracja: 18 marca 2012, o 12:14
Odbiornik: Ferguson Ariva T65/Sony KDL-22"BX200
Instalacja antenowa: Antena siatka na dachu/Antena ASP-8W LUX ze wzmacniaczem LNA-177, pod dachem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Częstochowa - Wręczyca

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: kajak1001 » 26 marca 2013, o 13:23

Fantom pisze:edit/ Cytowanie posta pod postem. Czytaj Regulamin forum

U mnie tez 2 razy sie resetował nawet na wesji 1.026 oprogramowania.

-- połączono

Dzieki..., wgram pewnie ostatnia.

Fantom
Posty: 213
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 08:17
Odbiornik: SIGNAL HD-527
Instalacja antenowa: Televes DAT HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kołowo

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: Fantom » 28 marca 2013, o 20:01

@GUTEK@ pisze:Jeśli Twój zewnętrzny dekoder/amplituner czy co to tam podłączasz obsługuje DTS to podłączasz tuner przez COAX/SPDIF lub HDMI, a w tunerze ustawiasz funkcję "Cyfrowy dźwięk/audio" na RAW. Powinno działać.
Wstawilem amplituner ktory na pewno ma DTS (Panasonic SA-HE90). W Signalu ustawione RAW HDM WLACZ. Podlaczenie cyrowe przez coaxial.
A dzwieku nie ma :(

Fantom

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: m@rtops » 28 marca 2013, o 22:15

Fantom pisze:RAW HDM WLACZ. Podlaczenie cyrowe przez coaxial.
jak sam piszesz ustawiłeś pod "hdmi" :?
w fergusonach jest ustawienie np "PCM,HDMI RAW" - wtedy na "coaxial" idzie stereo , a na "hdmi" oryginalna ścieżka (osobne ustawienia dla "wyjść") ;)

Fantom
Posty: 213
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 08:17
Odbiornik: SIGNAL HD-527
Instalacja antenowa: Televes DAT HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kołowo

Re: SIGNAL HD-527

Post autor: Fantom » 29 marca 2013, o 07:30

To co mam ustawić ??
Ale chyba wszystkie ustawiałem i nic (PCM, wylacz, z HDMI , bez HDMI).
Amplituner pokazuje jakie kanały widzi w cyfrowym sygnale. I normalnie idzie L i R, a jak puszczam film z DTS to nie pokazuje żadnego.

Fantom

edit/ Pisownia!

Odpowiedz