MAXIMUM T-105 FTA PVR

Fantom
Posty: 213
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 08:17
Odbiornik: SIGNAL HD-527
Instalacja antenowa: Televes DAT HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kołowo

Re: MAXIMUM T-105 FTA PVR

Post autor: Fantom » 12 kwietnia 2012, o 18:31

no to jak wczesniej dzialalo, to cos sknocili

Fantom

kolec64
Posty: 76
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 11:13
Odbiornik: ARIVA 250 COMBO
Instalacja antenowa: Siatka bez wzmaka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Skrzyczne,Czechy

Re: MAXIMUM T-105 FTA PVR

Post autor: kolec64 » 12 kwietnia 2012, o 18:36

TVP Historia od poczatku nie działa na tych softach. Po prostu przeoczyłem( za szybko zmieniłem kanał) :)

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: MAXIMUM T-105 FTA PVR

Post autor: @GUTEK@ » 13 kwietnia 2012, o 15:36

Czyli jednak nie działają u nas ok te softy. Zobacze to jeszcze u mnie, chociaż ostatnio mam problemy z odbiorem MUX3 z Katowic.

Pokombinuj jeszcze, może któreś ustawienie pomoże na tą TVP Historie.

TomPL
Posty: 92
Rejestracja: 24 października 2011, o 11:58
Nadajnik - obiekt nadawczy: Olsztyn-Pieczewo

Re: MAXIMUM T-105 FTA PVR

Post autor: TomPL » 16 kwietnia 2012, o 09:24

A co to w ogóle może być za przyczyna, że tylko jeden jakiś program w danym mux-ie nie działa?

kolec64
Posty: 76
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 11:13
Odbiornik: ARIVA 250 COMBO
Instalacja antenowa: Siatka bez wzmaka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Skrzyczne,Czechy

Re: MAXIMUM T-105 FTA PVR

Post autor: kolec64 » 16 kwietnia 2012, o 17:51

Nie mam zielonego pojęcia dlaczego tak jest. Kombinowałem różne ustawienia cały czas, to samo.

grzegorz_kozacki
Posty: 24
Rejestracja: 6 kwietnia 2011, o 10:00
Odbiornik: TV Toshiba SL833,
Wiwa HD 90
Instalacja antenowa: UHF: DPM 15 elem.
VHF: DPM 6 elem.
Zwrotnica: Televes 404010
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chrzelice (UHF), Góra Św. Anny (VHF)

Re: MAXIMUM T-105 FTA PVR

Post autor: grzegorz_kozacki » 17 kwietnia 2012, o 08:24

Niestety potwierdzam, że T-105 potrafi pozmieniać sobie kanały lub jak kto woli część z nich zgubić. Wczoraj po ok. 2 tygodniach w trybie standby (nie był używany - nie było też zaników napięcia) po włączeniu nagle wyrzucił z listy wszystkie kanały MUX-3 i zostawił tylko MUX-2 wrzucając tak jak leci Polsat pod nr 1 itd. Po wejściu do Menu okazało się, że powrócił do ustawień fabrycznych z domyślnym językiem angielskim (przy zakupie domyślny był j.polski). Zmiana kanałów, które pozostały czyli z MUX-2 też odbywała się inaczej. Na ekranie pojawiał się napis "Wyszukiwanie" i dało się słyszeć przez ułamek sekundy dźwięk i ponownie przechodził do wyszukiwania i kanał był uruchomiony. Dopiero po ponownym wyszukaniu wszystkich dostępnych kanałów odbiornik powrócił do normalnej pracy. Oprogramowanie ostatnie dostępne ze strony producenta (fabrycznie zainstalowane).

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: MAXIMUM T-105 FTA PVR

Post autor: @GUTEK@ » 17 kwietnia 2012, o 11:05

Niedawno były zmiany w MUXach - http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=43&t=3834

Więc jeśli długo miałeś tuner wyłączony to widocznie zgłupiał przy aktualizacji.

TomPL
Posty: 92
Rejestracja: 24 października 2011, o 11:58
Nadajnik - obiekt nadawczy: Olsztyn-Pieczewo

Re: MAXIMUM T-105 FTA PVR

Post autor: TomPL » 17 kwietnia 2012, o 14:38

@GUTEK@ pisze:T-102 jako jeden z nielicznych aktualizował proporcje podczas oglądania nagrań PVR.
Niestety w T-105 tuner ustawia na sztywno takie proporcje przy jakich nagrywanie się rozpoczęło.
Oj bardzo mnie to denerwuje, bardzo :twisted:

service
Posty: 1
Rejestracja: 16 lipca 2012, o 08:52
Odbiornik: SAMSUNG 32D6500
CE-T
VIOLA HD T1
DIGYBOXX T4
TECHNISAT HDT4
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Wrocław

Re: MAXIMUM T-105 FTA PVR

Post autor: service » 16 lipca 2012, o 08:58

Dekoder CE-T firmy TechniSat jest na tej samej płycie co Maximum.
http://www.technisat.com/pl_PL/CE-T/352 ... 543426920/

SOFT
http://www.technisat-daun-fs.de/assets/ ... 0216_1.zip

Proszę o opinie po testach :)

amdek
Posty: 16
Rejestracja: 31 października 2011, o 11:57
Odbiornik: Maximum T-105

Re: MAXIMUM T-105 FTA PVR

Post autor: amdek » 23 lipca 2012, o 22:33

I sprawdzał ktoś już działanie tego softu na Maximum?

baleron466
Posty: 4
Rejestracja: 13 listopada 2011, o 14:12

Re: MAXIMUM T-105 FTA PVR

Post autor: baleron466 » 3 sierpnia 2012, o 11:54

grzegorz_kozacki pisze:Niestety potwierdzam, że T-105 potrafi pozmieniać sobie kanały lub jak kto woli część z nich zgubić. Wczoraj po ok. 2 tygodniach w trybie standby (nie był używany - nie było też zaników napięcia) po włączeniu nagle wyrzucił z listy wszystkie kanały MUX-3 i zostawił tylko MUX-2 wrzucając tak jak leci Polsat pod nr 1 itd. Po wejściu do Menu okazało się, że powrócił do ustawień fabrycznych z domyślnym językiem angielskim (przy zakupie domyślny był j.polski). Zmiana kanałów, które pozostały czyli z MUX-2 też odbywała się inaczej. Na ekranie pojawiał się napis "Wyszukiwanie" i dało się słyszeć przez ułamek sekundy dźwięk i ponownie przechodził do wyszukiwania i kanał był uruchomiony. Dopiero po ponownym wyszukaniu wszystkich dostępnych kanałów odbiornik powrócił do normalnej pracy. Oprogramowanie ostatnie dostępne ze strony producenta (fabrycznie zainstalowane).
To powiem, że ja już jestem trochę bardziej "zaawansowany" w gubieniu kanałów. Mój gdzieś w pół roku od kupna pomieszał kanały może ze dwa razy.
Potem zaczęło się - zgubił połowę i pomieszał. Potem tylko mieszał - i tak w kółko średnio raz na tydzień - dwa tygodnie. Już nawet nie chce mi się segregować ich tak jak chciałbym... :-/
Ostatnio nawet zgubił mi kanały podczas oglądania (a dokładniej przełączania kanałów).

Aha - i mi także zdarzyło się, że powrócił do ustawień fabrycznych (z językiem angielskim) i oczywiście pomieszał kanały.
W ostatnim tygodniu dwa razy już zdarzyło się, że nie dało się go wyłączyć! Pomogło jedynie odłączenie kabelka zasilania.
Soft mam oryginalny up-to-date.
Myślę poważnie nad oddaniem go do reklamacji. Tego nie da się używać!

PS.
byłem na wakacjach gdzie w pokojach stały TV z tunerami WIWA wetkniętymi w złącze Euro. Wszystko w porządku, nawet parę opcji więcej w menu (np. jakieś gry), więc nie sądzę aby był to kłopot z "bebechami" - które prawdopodobnie mają identyczne (to samo menu).

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: MAXIMUM T-105 FTA PVR

Post autor: @GUTEK@ » 3 sierpnia 2012, o 21:38

Bo Wiwa wydaje aktualizacje i poprawia softy. A do T-105 wciąż mamy tylko fabryczną wersję, a szkoda bo tunerek ciekawie się zapowiadał.

A ponieważ T-105 ma rzadko stosowaną głowice RDA5880 to nawet trudno dobrać jakiś inny soft do niego.

Ikey
Posty: 137
Rejestracja: 12 lutego 2009, o 13:07
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Jemiołów

Re: MAXIMUM T-105 FTA PVR

Post autor: Ikey » 4 sierpnia 2012, o 07:44

Pisałem do K1 i dwa razy do rajsatu żeby wprowadzili kilka poprawek - zero odpowiedzi. Olali ten tuner kompletnie. Może trzeba ich zasypać email'ami to coś ruszą?

amdek
Posty: 16
Rejestracja: 31 października 2011, o 11:57
Odbiornik: Maximum T-105

Re: MAXIMUM T-105 FTA PVR

Post autor: amdek » 4 sierpnia 2012, o 21:13

Ja również do nich pisałem i również bez odzweu. Kupiłem T-105 między innymi dlatego, że do T-102 wypuszczali aktualizacje, a tu lipa.

Czy ktoś sprawdzał ten soft co podrzucił service?

Ikey
Posty: 137
Rejestracja: 12 lutego 2009, o 13:07
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Jemiołów

Re: MAXIMUM T-105 FTA PVR

Post autor: Ikey » 5 sierpnia 2012, o 07:43

Ja nie sprawdzałem. Jak dla mnie trochę za duże ryzyko dla tunera a już się nawet do niego przywiązałem:)
Też kupiłem go m.in. dlatego, że dla T102 był świetny support.
A z mieszaniem kanałów to potwierdzam. Nie zdarza się to często, ale np zawsze po wyłączeniu z sieci lub po zmianach parametrów multipleksu.

amdek
Posty: 16
Rejestracja: 31 października 2011, o 11:57
Odbiornik: Maximum T-105

Re: MAXIMUM T-105 FTA PVR

Post autor: amdek » 5 sierpnia 2012, o 09:51

U mnie pomieszał chyba ze dwa razy i olałem temat przestawiania kanałów. Generalnie jestem zadowolony, mogłoby byc jak dla mnie jeszcze czasowe ustawienie wyłączenia tunera, a nie na sztywno 3h, i dlatego też wkurza mnie to że producent ma klientów gdzieś i nie raczy odpisać na pytania/sugestie.

Ikey
Posty: 137
Rejestracja: 12 lutego 2009, o 13:07
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Jemiołów

Re: MAXIMUM T-105 FTA PVR

Post autor: Ikey » 3 października 2012, o 20:11

Jednak coś się ruszyło - Rajsat przesłał mojemu znajomemu nowy soft mailem. Wgrałem, na pierwszy rzut oka nie widać żadnych zmian, ale chyba jest naprawiona utrata listy kanałów po wyłączeniu z sieci i wprowadzono możliwość zmiany czasu wyłączenia "standby" od 1 godziny do 10 godzin. Na razie więcej zmian nie znalazłem. Szkoda że nie naprawiono "czkawki" przy słuchaniu MP3 z dysku NTFS. Tuner wyświetla wersję softu 430585.120809.1 . Mail z Rajsatu nie zawierał informacji jakie zmiany zostały wprowadzone, tylko że jest to WERSJA BETA. Link do pliku: http://www.sendspace.pl/file/3b25f6c45eacdee2ad9e67b
hasło otwarcia archiwum - maximum
PS Dostałem info, że wkrótce pojawi się finalna wersja softu, dlatego powyższy link jest tylko dla dociekliwych :) Z testowaniem poczekajcie na tą nową wersję.

amdek
Posty: 16
Rejestracja: 31 października 2011, o 11:57
Odbiornik: Maximum T-105

Re: MAXIMUM T-105 FTA PVR

Post autor: amdek » 9 października 2012, o 18:15

Super wielkie dzięki za info,. W takim razie czekamy na wydanie wersji finalnej, ale tą do której linka podałeś równiez na wszelki wypadek pobrałem :)

kolec64
Posty: 76
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 11:13
Odbiornik: ARIVA 250 COMBO
Instalacja antenowa: Siatka bez wzmaka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Skrzyczne,Czechy

Re: MAXIMUM T-105 FTA PVR

Post autor: kolec64 » 10 października 2012, o 10:23

Ja nie tylko, że pobrałem ale już zapodałem i testuje. Na razie wszystko OK :)

Awatar użytkownika
KoRaB
Posty: 41
Rejestracja: 21 listopada 2012, o 10:06
Odbiornik: Maximum T-105
Instalacja antenowa: antena pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: MAXIMUM T-105 FTA PVR

Post autor: KoRaB » 21 listopada 2012, o 10:50

Od kilku dni jestem posiadaczem opisywanego w tym wątku Maximum T-105. Kupiłem go właściwie tylko z uwagi na to, że polecił go sprzedawca w prywatnym sklepie, pomimo że miał też inne droższe dekodery. Dopiero po zakupie, przeglądając internet, dowiedziałem się że dekoder ten zdobył nawet złoty medal na targach w Poznaniu.
Przeczytałem cały wątek i wszystkie uwagi użytkowników na temat dekodera. Kilkakrotnie wyłączałem go całkowicie z sieci i nie stwierdziłem aby zgubił czy też pomieszał zaprogramowaną uprzednio kolejność kanałów. Wersja softu fabryczna, nie zmieniana. Ciekawostką może być fakt, że odległość od nadajnika do mojego domu wynosi ponad 30 km a programy z multipleksów odbieram bez problemu przy pomocy małej pasywnej anteny pokojowej. Sam byłem tym faktem zaskoczony, tym bardziej że transmisje analogowe z tego samego źródła nie były najlepszej jakości. Natomiast emisja cyfrowa jest pierwszorzędnej jakości :D Krystalicznie czysty obraz, żadnego zaszumienia, szatkowania czy pikselozy. Używam jeszcze kineskopowego telewizora panoramicznego m-ki Philips. Dekoder podłączony przewodem SCART.
Nagrywania jeszcze nie testowałem, brak wolnej pamięci na pendrive. Muszę coś sobie nowego dokupić. Ogólnie jestem zadowolony z zakupu.

EDIT: kolec64
Chciałbym kolegę zapytać jak sprawuje się nowy soft, który wgrałeś? Warto zmieniać?

Odpowiedz