MAXIMUM T-105 FTA PVR

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: MAXIMUM T-105 FTA PVR

Post autor: @GUTEK@ » 21 listopada 2012, o 17:07

Nowy soft działa ok, z tego co sprawdzałem to działa poprawnie LCN i w funkcji sleep można ustawić po ilu godzinach ma się wyłączyć tuner.

Awatar użytkownika
KoRaB
Posty: 41
Rejestracja: 21 listopada 2012, o 10:06
Odbiornik: Maximum T-105
Instalacja antenowa: antena pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: MAXIMUM T-105 FTA PVR

Post autor: KoRaB » 22 listopada 2012, o 08:15

@GUTEK@ pisze:Nowy soft działa ok, z tego co sprawdzałem to działa poprawnie LCN i w funkcji sleep można ustawić po ilu godzinach ma się wyłączyć tuner.
Dziękuję za info. Rozumiem, że po wgraniu nowego software, będzie trzeba całą procedurę instalacji i programowania kanałów wykonać raz jeszcze?

EDIT: nie widzę tej ostatniej wersji softu na Twojej stronce www. Możesz ją tam wrzucić?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: MAXIMUM T-105 FTA PVR

Post autor: @GUTEK@ » 22 listopada 2012, o 16:40

Oczywiście, jeśli soft ma poprawnie działać należy przywrócić ustawienia fabryczne.

Soft wrzucę jak będę robił aktualizację. Na razie nie wiem kiedy bedę miał czas do tego przysiąść.

kolec64
Posty: 76
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 11:13
Odbiornik: ARIVA 250 COMBO
Instalacja antenowa: Siatka bez wzmaka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Skrzyczne,Czechy

Re: MAXIMUM T-105 FTA PVR

Post autor: kolec64 » 23 listopada 2012, o 19:20

Potwierdzam. Na tym sofcie nie mam żadnych problemów z tunerem.

Awatar użytkownika
KoRaB
Posty: 41
Rejestracja: 21 listopada 2012, o 10:06
Odbiornik: Maximum T-105
Instalacja antenowa: antena pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: MAXIMUM T-105 FTA PVR

Post autor: KoRaB » 29 listopada 2012, o 08:56

Mam już czas jakiś mój Maximum i nurtuje mnie taka rzecz. Czy użytkownicy tego dekodera, którzy będą czytali mój post, mogą napisać swoje spostrzeżenia? Stwierdziłem, przełączając kanały, że czas reakcji od momentu naciśnięcia przycisku do momentu pojawienia się obrazu danej stacji jest różny. I tak: kiedy użyjemy przycisku CH+, to wzmiankowany czas reakcji wynosi niecałe 3 sekundy. Jeśli natomiast użyjemy przycisków numerycznych, to czas reakcji podwaja się (wynosi ok. 5-6 sekund). Napiszcie proszę, jak jest u Was. Wersja softu jeszcze nie zmieniona.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: MAXIMUM T-105 FTA PVR

Post autor: @GUTEK@ » 29 listopada 2012, o 09:08

W przypadku wybierania kanałów przyciskami numerycznymi tuner czeka na wprowadzenie kolejnej cyfry. Stąd taki długi czas oczekiwania.
Jeśli chcesz to przyśpieszyć po wciśnięciu numery potwierdź OK.

grzegorz_kozacki
Posty: 24
Rejestracja: 6 kwietnia 2011, o 10:00
Odbiornik: TV Toshiba SL833,
Wiwa HD 90
Instalacja antenowa: UHF: DPM 15 elem.
VHF: DPM 6 elem.
Zwrotnica: Televes 404010
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chrzelice (UHF), Góra Św. Anny (VHF)

Re: MAXIMUM T-105 FTA PVR

Post autor: grzegorz_kozacki » 29 listopada 2012, o 13:06

No i nie doczekałem się nowego softu dla Maximum T-105 FTA PVR.
Właśnie został przesunięty na stronie producenta do działu produktów archiwalnych.
Jego bliźniaczo podobny następca to MAXIMUM XO-106 T. Tylko co ten model wnosi?

Awatar użytkownika
KoRaB
Posty: 41
Rejestracja: 21 listopada 2012, o 10:06
Odbiornik: Maximum T-105
Instalacja antenowa: antena pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: MAXIMUM T-105 FTA PVR

Post autor: KoRaB » 29 listopada 2012, o 14:08

Rzeczywiście wygląd zewnętrzny identyczny z modelem T-105.
http://www.kjaerulff1.com/en-gb/p/9988_maximum-xo-106-t
Tak na szybko przejrzałem instrukcję obsługi ale zasadniczych różnic, jeśli chodzi o menu czy funkcje, nie dostrzegłem. Pilot też wydaje się niezmieniony. Ale może jego soft będzie lepiej dopracowany i będzie można wgrać go do naszej 105-ki?

kolec64
Posty: 76
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 11:13
Odbiornik: ARIVA 250 COMBO
Instalacja antenowa: Siatka bez wzmaka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Skrzyczne,Czechy

Re: MAXIMUM T-105 FTA PVR

Post autor: kolec64 » 30 listopada 2012, o 10:07

Trzeba by jeszcze znaleźć do niego soft.

1zp
Posty: 20
Rejestracja: 28 czerwca 2011, o 18:02

Re: MAXIMUM T-105 FTA PVR

Post autor: 1zp » 18 grudnia 2012, o 13:57

Witam. Oglądając film widzę tłumaczenie tekstowe. Jak to wyłączyć - te napisy??? Nie tylko są mi zbędne to jeszcze wkurzają różnicami z tłumaczeniem głosowym. Sorry ale to model Maximum T-102 ale to chyba nie ma znaczenia.

amdek
Posty: 16
Rejestracja: 31 października 2011, o 11:57
Odbiornik: Maximum T-105

Re: MAXIMUM T-105 FTA PVR

Post autor: amdek » 21 grudnia 2012, o 20:20

1zp zobacz czy na pilocie masz przycisk "Subtitle" (w moim T-105 jest), jeśli tak to wciśnij go zaznacz opcję bez napisów i zatwierdź OK.

wiesiek0102
Posty: 73
Rejestracja: 9 września 2011, o 20:07
Odbiornik: WIWA HD-100
Nadajnik - obiekt nadawczy: KATOWICE KOSZTOWY

Re: MAXIMUM T-105 FTA PVR

Post autor: wiesiek0102 » 6 lutego 2013, o 17:07

Czy warto kopic MAXIMUM Wiwe czy Cabletecha URZ0083Q ? Zależy mi najbardziej na ładnym obrazie i jak najmniejszych zakłóceniach. Zależy mi też na dobrym odbiorze Czeskiej tv

Awatar użytkownika
KoRaB
Posty: 41
Rejestracja: 21 listopada 2012, o 10:06
Odbiornik: Maximum T-105
Instalacja antenowa: antena pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: MAXIMUM T-105 FTA PVR

Post autor: KoRaB » 20 lutego 2014, o 12:15

Zdaje się, że mój dekoderek zaczął kaprysić :( Kilka dni temu, włączam urządzenie i przyzwyczajony do określonego miejsca danego kanału na liście, naciskam określony numer kanału na pilocie. A tu pokazuje się zupełnie inny program. Wszystko się posypało... :evil: A więc, mozolnie przywróciłem kolejność taką jaką miałem wcześniej ustawioną. I wszystko było dobrze, dopóki nie wyłączyłem urządzenia. Po wyłączeniu, lista rozsypała się ponownie. Dekoder nie "pamięta" ustawionej przeze mnie kolejności programów :x
W tej chwili nawet nie próbuję ustawiać ponownie, bo i tak będzie to bez sensu. Wygląda na to, że pamięć szlag trafił... Przypadkiem rozmawiałem ze znajomym z serwisu RTV. Jego zdaniem naprawa będzie nieopłacalna i już lepiej kupić sobie coś nowego. Czy ktoś z użytkowników miał jakieś podobne lub inne problemy z tym modelem?

qwerciak
Posty: 54
Rejestracja: 18 kwietnia 2011, o 09:09
Odbiornik: Samsung UE32D5500RWXXH
Not Only LV6TMPVR4
Maximum T-105 HD
Instalacja antenowa: AZART
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Raszyn, PKiN

Re: MAXIMUM T-105 FTA PVR

Post autor: qwerciak » 20 lutego 2014, o 17:47

Ten tuner ma jedną przypadłość - bez powodu lubi resetować ustawienia zegara. Jako, że dużo nagrywam, jest to dość uciążliwe. Omijam to w ten sposób, że mam wybrany czas GMT, więc nawet po resecie, zegar wewnętrzny startuje tak jak powinien.

@KoRaB być może masz wybrany LCN, jeśli tak, to wyłącz go przed ustawieniem własnej kolejności kanałów.

Awatar użytkownika
KoRaB
Posty: 41
Rejestracja: 21 listopada 2012, o 10:06
Odbiornik: Maximum T-105
Instalacja antenowa: antena pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: MAXIMUM T-105 FTA PVR

Post autor: KoRaB » 20 lutego 2014, o 19:40

qwerciak pisze:Ten tuner ma jedną przypadłość - bez powodu lubi resetować ustawienia zegara. Jako, że dużo nagrywam, jest to dość uciążliwe. Omijam to w ten sposób, że mam wybrany czas GMT, więc nawet po resecie, zegar wewnętrzny startuje tak jak powinien.
Nigdy jeszcze nie nagrywałem, więc nawet o tym nie wiedziałem. Ale dzięki za info, może się przydać :D
qwerciak pisze:@KoRaB być może masz wybrany LCN, jeśli tak, to wyłącz go przed ustawieniem własnej kolejności kanałów.
Nic w menu nie zmieniałem, sprawdziłem LCN jest wyłączony. Hmmm... może @GUTEK@ się odezwie...? Acha...soft nie zmieniony od momentu zakupu. Jakoś czasu a może i chęci nie starczyło... :oops:

EDIT: Wpadł mi do głowy pomysł z aktualizacją software'u. Ktoś wcześniej już tutaj pisał, że Maximum to to samo co niemiecki Technisat. Znalazłem soft do pobrania od dekodera CE-T, bliźniaczo podobnego do Maximum:
https://www.technisat.com/pl_PL/CE-T/352-9771-7916/
Jak sądzicie, można śmiało wgrywać?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: MAXIMUM T-105 FTA PVR

Post autor: @GUTEK@ » 20 lutego 2014, o 21:07

No wgrywaj z Technisata, tylko potem nie wypłakuj na forum, że Ci pilot nie działa albo nic nie odbiera.

Przede wszystkim przywróć ustawienia fabrycznie i ręcznie przeskanuj te kanały na których masz MUXy. Wtedy dopiero posortuj i sprawdź czy się rozsypuje.

Awatar użytkownika
KoRaB
Posty: 41
Rejestracja: 21 listopada 2012, o 10:06
Odbiornik: Maximum T-105
Instalacja antenowa: antena pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: MAXIMUM T-105 FTA PVR

Post autor: KoRaB » 20 lutego 2014, o 22:07

@GUTEK@ pisze:No wgrywaj z Technisata, tylko potem nie wypłakuj na forum, że Ci pilot nie działa albo nic nie odbiera.
Dzięki za ostrzeżenie :) Jaka jest zatem ostatnia opublikowana wersja softu do T-105? Na Twojej stronie widzę, że z sierpnia 2012 roku...
@GUTEK@ pisze:Przede wszystkim przywróć ustawienia fabrycznie i ręcznie przeskanuj te kanały na których masz MUXy. Wtedy dopiero posortuj i sprawdź czy się rozsypuje.
Zrobione. Zobaczymy jutro, co z tego wynikło.

EDIT: Włączyłem i... wszystko ustawione w kolejności takiej jak chciałem :D Nic się nie rozsypało. Jeszcze raz dzięki @GUTEK@ za podpowiedź. Jednakowoż zastanawiam się, dlaczego dopiero taki zabieg, spowodował prawidłową pracę dekodera. Czemu przedtem lista się sypała?
Znalazłem na stronie Rajsata ostatnią, jak mi się wydaje, wersję softu do T-105, która również jest przewidziana do jego następcy, modelu XO-106T:
http://rajsat.pl/index.php?H=5
Jest to wersja z 09-10-2012 a więc późniejsza, aniżeli umieszczona na Twojej stronie @GUTEK@. Sądzę, że chyba zaryzykuję i wgram ten nowy soft. Ciekawe jakie usprawnienia czy korekty błędów wnosi...

loonatik
Posty: 3
Rejestracja: 12 czerwca 2015, o 08:11
Odbiornik: Maximum T-105
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła Skrzyczne

Re: MAXIMUM T-105 FTA PVR

Post autor: loonatik » 12 czerwca 2015, o 08:18

Witam,
dzieci rozwaliły mi pilota z maximum t-105. czy ktoś może wie jakim można go ewentualnie zastąpić? czy kupić jakiś uniwersalny albo może da radę gdzieś dostać oryginalny (w sumie nie wiem czy będzie działał). Co by tu zrobić

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 942
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: MAXIMUM T-105 FTA PVR

Post autor: Domel28 » 12 czerwca 2015, o 09:05

A tego starego nie da się naprawić? Taki znalazłem http://sklep.corab.eu/index.php?id_prod ... &id_lang=1

loonatik
Posty: 3
Rejestracja: 12 czerwca 2015, o 08:11
Odbiornik: Maximum T-105
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła Skrzyczne

Re: MAXIMUM T-105 FTA PVR

Post autor: loonatik » 12 czerwca 2015, o 10:11

Stary został zalany i do tego dość mocno obity bo nie zauważyłem, że dziecko sobie nim wali jak młotkiem. Rozkręciłem, osuszyłem ale ani drgnie. Przypuszczam, że naprawa będzie trochę kosztować więc w sumie lepiej kupić nowy dekoder ale wpadłem na pomysł kupna pilota i stąd moje zapytanie.
mój jest identyczny jak ten w linku, który podałeś. w sumie znalazłem też na portalu aukcyjnym (z tańszą przesyłką). a taki pilot to działa z każdym dekoderem tej firmy? myślałem, że jest to jakoś kodowane (konkretny pilot+konkretny egzemplarz dekodera).

Odpowiedz